A kosarunkba sokszor kerülő 8 élelmiszer vaktesztje

2018.nov.15.

Az ALDI Magyarország meghívására vettünk részt egy vaktesztelésen, ahol az ő élelmiszereiket kóstoltuk össze a konkurencia termékeivel. A tesztelők Magyarország legolvasottabb hírportáljainak delegáltjai, a Maradok a pénzemnél blogot ketten képviseltük.

virsli.jpg

Az ALDI-nál 1.800 termék van állandó szortimenten, ehhez jön még éves szinten 5.000-6.000 különféle szezonális áru. Ezek egy részét az Ausztriai anyavállalattól szerzik be, így például a Maradok a pénzemnél tesztgyőztes rusztikus bagett alapanyagát is.

A másik beszerzési forrás természetesen a magyar beszállítók köre.  Ezeket a termékeket az ALDI beszerzői és egy belső, önkéntes tesztcsapat megkóstolja, és pontozás útján választják ki azokat az árukat, amik végül az ALDI polcaira kerülhetnek. A kiválasztáson túl a beszállítókkal közös termékfejlesztésen is dolgozik az ALDI, így tudtuk meg, hogy a nálunk tesztgyőztes torma is egy több fordulós termékfejlesztés eredménye, amit a Koch-hal együtt végeztek.

Minden terméket a forgalomba kerülés előtt bevizsgáltatnak akkreditált, független laboratóriumokban, intézetekben. 

 

A 8 élelmiszeren elvégzett kóstolás menete

Az élelmiszereket a vaktesztelésre megfelelően előkészítették, a virslit és a kávét frissen főzve tálalták. Nekünk, a sajtó csapatnak feladatunk az volt, hogy 1-5-ig pontozzuk az elénk tálalt élelmiszereket (5 pont jelentette a kiválót). A pontozást egy előre kinyomtatott pontozólapon tehettük meg, amit kóstolás után azonnal begyűjtöttek és értékeltek. Így szinte azonnal láthattuk az eredményeket egy kivetítőn. A konkurencia nevét nem fedték fel, csak a minták számát és a kapott pontot láttuk. Az ALDI-s terméket külön színnel kezelték a diagrammon.

A versenytárs termékek legtöbbje a konkurencia sajátmárkás termékei voltak. A mustárnál kaptuk azt az infót egyedül, hogy a Globus is a kóstoltak között volt. 16 fő sajtós-fotós csapat kóstolt és ennek az eredményét közöljük.

 

A sajtós csapat pontozásának eredménye

 

Termékek, amelyek nem kerültek dobogóra

 

ALDI laktózmentes tejföl: 6 kóstolt  laktózmentes termék közül a 4. helyen végzett.

Talán édeskés íze miatt nem kapott annyi pontot. Az állaga nem túl krémes, de ez nem is krémföl, hanem tejföl. Nekünk bejött, már beszámoltunk róla korábban a Glutén és Laktózmentes termékeken végzett tesztünk eredményeképpen.

tejfol_1.png

 

ALDI mustár: 6 kóstolt  termék közül a 4. helyen végzett.

Nekünk az ALDI-s mustár túl édes, kellene emellé a termékük mellé egy savanyúbb, hagyományos változat is. Aki az édes mustárt szereti, annak persze ez a termék be is jöhet.

mustar.jpg

 

Dobogós termékek

 

ALDI rudi: 5 kóstolt rudi közül a 3. helyen végzett.

Az ALDI-s rudi jó állagú, édes- túrós desszert, vastagabb finom csokival borítva. 

turo_rudi.jpg

 

ALDI bécsi virslik: 10 kóstolt virsli közül a 3.-4. helyen végeztek.

A bécsi virslijük hosszú és rövid változatát hozták a tesztre. A termékcsoportért felelős vezető elmondta, hogy a 2 virsli a hosszukat leszámítva, összetételükben teljesen megegyeznek.  

virsli.jpg

 

ALDI őrölt, pörkölt kávé: 4 kóstolt  kávé közül a 3. helyen végzett.

Cukor és tej nélkül, főzés után közvetlenül, melegen kóstoltuk a kávékat. Csak sajátmárkás arabica termékeket főztek. Az ALDI-s kávé kellemesen keserű volt.

kave_1.png

 

ALDI sós chips: 6 kóstolt chips közül a 2. helyen végzett. 

A sós chipsek között a Maradok a pénzemnél vakteszten az ALDI-s győzött, ezért kíváncsiak voltunk, hogy teljesít újra, más tesztcsapattal a chipszük. Egyetlen ponttal maradt le az első helyről, 61 pontot kapott.

aldi_kostolo-0047_1.jpg

 

ALDI tejcsokoládé egész mogyoróval, 4 kóstolt tejcsokis közül az 1. helyen végzett.

ALDI étcsokoládé egész mogyoróval, 3 kóstolt étcsokis közül az 1. helyen végzett.

Most tudtuk meg, hogy az ALDI már az 1980s évektől a saját csokigyárában készíti a különféle csokoládéit, így a mogyorós csokit is, amihez Törökországból szerzik be a mogyorót, és a saját üzemükben pörkölik. Nekünk is nagyon bejött.

csokik_1.jpg

 

A kóstoltatás úgy véljük, hogy korrekt volt az ALDI-tól, mert bevállalták a rizikót, hogy egyes termékeik alacsony pontszámokat kaphatnak. A beszerzőik a beszállítóikkal a mi visszjaelzéseink alapján is folytatni tudják a termékfejlesztést, kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Idén a mi tesztjeinken a következő ALDI-s termékek szerepeltek jól: bagett, szeletelt sonka, chips, grillkolbász, csokis mogyorókrém

süti beállítások módosítása