Az általunk is fogyasztott sós chips egy nem túl bonyolult, mégis komplex folyamat eredménye. Minőségét a burgonya kora és persze a technológia befolyásolja. Kíváncsiak voltunk, hogy a vakteszten a márkás chipsek, hogy szerepelnek. 10 márkás és sajátmárkás rágcsálni való vaktesztjét végeztük el.
A chips története
Az amerikai Moon Lake Lodge nevezetű szállodában, 1853-ban megszállt egy legendás személy (minden forrásban más amerikai mágnást neveznek meg), aki szerint a szakács túl vastagra vágta, az amúgy nem is vastag sültkrumplit. Erre a hotel szakácsa, George Crum "nesze neked ...... akkor vékony krumpli" felkiáltással hajszálvékonyra vágta a burgonyát, majd olajban kisütötte. Így született meg a chips, a legenda szerint.
A chips az étterem étlapjáról Saratoga Chips néven országosan forgalmazott termék lett, de nagy mennyiségben csak akkor kezdték el gyártani, amikor 1920-ban Herman Lay feltalálta a krumplihámozó gépet (igen, róla kapta nevét a Lay's chisp).
Eleinte külön nem ízesítették, csupán egy kis zacskónyi sót mellékeltek hozzá. Az ízesített változatok csak 1954-ben jelentek meg, melyeket Joe Murphy ír chips-gyáros dobott piacra. A Murphy által kitalált első 2 íz a... na melyik...nem a lájmos-hálápenyós, nem a wasabis-szalszás, hanem a sós-ecetes és a sajtos-hagymás. Murphy törvénye....
A nagyüzemi gyártás folyamata
Az ábra elég részletes, azt mégis meg kell említenünk, hogy a gyártósoron a válogatástól egészen a szárításig vízben úszva közlekednek a krumpliszemek, mert így kevesebb sérülés éri őket, mint szárazon szállítva.
Most 4 fázisra bontva mutatjuk be a gyártási folyamatot. (forrás: Intersnack)
Mit is eszünk meg?
Így értékeltünk
Először is, mi a hagyományos sós chipseket teszteltük, a Pringles és koppintásai, valamint a chips szirom az már egy krumplipüré-szerű masszából előállított készítmény, ami persze attól még lehet finom, de nem összetévesztendő a sima chips-szel.
Illat: a hagyományos sültkrumpli illatot kerestük, a "fáradt" sütőolaj illat minőségi problémára utalhat.
Állag: a chips szeletek összetörhetnek a szállítás és tárolás alatt, emiatt keletkezik a chipsmorzsa a zacskó alján, amit mi természetesnek vettünk és nem vontunk le pontot a megléte miatt. A jó chips ropogós, száraz, de nem ínybevágó keménységű.
Íz: az egyszerű, házi sült krumpli ízt kerestük, semmi sallang, tehát érezhető legyen a burgonya íze is, ne csak a só domináljon.
Sós chips tesztünk eredménye
10. Chio sós chips. 2793 Ft/kg. Pontszám: 6,86/10 pont.
Erős sütőolaj illat, nagyobb szirmok és több rágós, száraz állagú is volt köztük. Íze inkább olajos, mint krumplis.
9. Tesco chips. 1792 Ft/kg. Pontszám: 6,99/10 pont.
Olajos illat, lehetne ropogósabb, az íze jó, de nem túl intenzív. Talán egy kicsit több só kellene ehhez a krumplifajtához.
8. AUCHAN burgonyachips. 2271 Ft/kg. Pontszám: 7,13/10 pont.
Erős sütőolaj illat, ropogós, az íze viszont semleges, nem írható le krumpliíz.
7. Snack FUN all natural chips ALDI. 3838 Ft/kg. Pontszám: 7,15/10 pont.
Normál illat, kicsit keményebb szirmok, közepesen ropogós, a krumpliíz alig, a só annál inkább érezhető.
6. Party Snack TESCO sós chips. 1795 Ft/kg. Pontszám: 7,45/10 pont.
Hagyományos sült krumpli illatú, ropogós, de többen írták, hogy túl sok a só.
5. Salty chips PENNY sós chips. 1767 Ft/kg. Pontszám: 7,47/10 pont.
Jó ropogós állagú, kevésbé sózott chips. Azoknak ajánlható, akik a szolidabb ízvilágot kedvelik.
4. AUCHAN burgonyachips. 2520 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont.
Kissé keményebb a chips textúrája, de még ropogós állagúnak mondható, közepesen intenzív sültkrumpli íze van és megfelelő, nem eltúlzott a sózása.
3. Crusti Croc LIDL sós chips. 1793 Ft/kg. Pontszám: 7,55/10 pont.
Markáns sült krumpli illat, nagyobb szeletek, ropogós, harmonikusan sózott, egyszerű krumplichips.
2. Lays sós chips. 3271 Ft/kg. Pontszám: 7,85/10 pont.
Kellemes illat, nagyon ropogós, kiváló állagú chips. Sós, közepesen intenzív krumpli ízt találtunk.
1. Snack Fun ALDI sós chips. 1796 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont.
Konyhai sült krumpli illatú. Kóstoláskor a zacskóban nagyobb szeletek voltak inkább, amelyek kiváló, ropogós állagúak. Finom, házi sült krumpli ízt, erősebb krumpli íz dominanciát és eltalált egyszerű ízvilágot írtunk a pontozólapokra. Kiváló ár/érték arányú termék az ALDI-s sós chips!
Összesítő táblázat
Az eredmény meglepő is, meg nem is. Nem túl sok chipsüzem van Európában, több chips is valószínűleg ugyanazon a gyártósoron készült. Ami eltérést okozhat állagban-ízben ugyanazon márka, ugyanazon ízesítésű chipsének 2 tasakja között, az a krumpli kora. Az újburgonya vizesebb állagú, más állaga-íze lehet kisütés után, mint az akár 8 hónapig tárolt óburgonyának.
Teszteltess te is velünk, hogy több tízezer potenciális vevőhöz jusson el a terméked/szolgáltatásod híre! Ráadásul a tesztcikkek olvasóközönsége erősen releváns, hisz vásárláshoz keresnek információkat. Teszteltess velünk, itt a bemutatkozó anyagunk (KATT) vagy írj a kardos.tamas@maradok.com-ra és felvesszük veled a kapcsolatot!