A pirospaprika hiánya miatt fehér, nagyon összetett fűszerezésű nürnbergi, bajor, thüringiai néven kapható fehérkolbászok a grill szezon pikáns főszereplői lehetnek. Mint minden terméknél, így a fehér kolbászoknál is van olyan alacsony minőségű termék, ami nagyon rossz első találkozást okozhat ezzel a kiváló, német finomsággal. Ezért vakteszteltük most a magyar piacon kapható 12 különféle fehérkolbászt.
A dél-Németországban előállított fehér kolbászoknak több fajtája van. Németül bratwurst eme nemes élelmiszer neve, több városnak, területnek is saját receptje van. Az első dokumentált fehérkolbász említés 1313-ból, Nürnbergből származik. Olvasva a német irodalmat, ez a dátum annyira fontos nekik, mint nekünk az első magyar nyelvemlékünk a tihanyi apátság alapítólevelében.
Városi, területi fűszerezések
Frank kolbász (Frankische bratwurst): sertésbélbe töltött, sertéslapockából, hasaljából készült kolbász. Bors, szerecsendió, citromhéj, kardamom fűszerezéssel.
Nürnbergi kolbász (Nürnberger rostbratwurst): zsírtalanított sertés lapocka, comb, őrölt fehérbors, majoranna, hagyma, szerecsendió fűszerezéssel. Vékony, juhbélbe töltik, átlagosan 8 cm hosszú, előfőzött rudacskák. Földrajzi eredetvédelem alatt áll.
Coburgi kolbász (Coburger Bratwurst): sertés lapocka, hasalja, fehérbors, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió.
Türingiai kolbász (Thüringer Rostbratwurst): bors, kömény és egy fokhagyma, citromlevet, koriandert, házilag sokan jeget is használnak hozzá, hogy az állagát és színét megőrizzék az összedolgozás ideje alatt. Finom darálású, töltés előtt pépes állagú.
Emellett az újabb változatokban tesznek hozzá friss zöldfűszereket is: petrezselymet, lestyánt, zellert, majorannát.
Nem tartozik ide a stuttgarti kolbász, hiszen az "piros". Érdekes módon a Magyarországon kapható, Zimbo stuttgarti grillkolbász fehér, így bekerült a tesztbe is.
Hogyan eszik?
Körülbelül annyi módon eszik, mintahány módon eszi Gombóc Artúr a csokoládét. Szóval eszik szendvicsben, édes mustárral, savanyú káposztával, savanyú krumplisalátával, Pretzellel, savanyú káposztás levesben, rakott krumpliban, spenótmártással, spárgával, krumplipürével, bablevesben, póréhagymás tortában, párolt sárgarépával és karalábéval, almaszósszal, savanyúkáposztás pitében, sült paradicsommal és pirítóssal, sárgaréparaguval curryszószban párolva, de még gombás gulyásként is.
Mi egyszerűen csak mustárral és kenyérrel ettük eddig, de most kipróbálunk pár új receptet, az tuti.
Kóstolás, értékelés menete
4-en vakteszteltük a grillkolbászokat, amiket kb. 4-5 percig sütöttünk, közepes lángon, folyamatosan forgatva. Az alábbiak szerint értékeltünk:
- illat: kellemes majoránna illatot, kardamomot, szerecsendiót kerestünk. A nem érezhető fűszerillat gyenge alapanyagra utal.
- állag: mivel Németországban is többféle darálású és keménységűek a fehérkolbászok, ezért inkább a textúrát figyeltük, tehát ne legyen rágós, vagy kocsonyás állagú. Ha tartalmaz zöldfűszert, akkor az evés közben ne legyen észrevehető állagú, rágós.
- íz: a markáns, jellegzetes fűszerezést szeretjük, nem baj, ha eltolódik egy fűszer aromájának irányába az ízvilág, de ne legyen túlzó, kellemetlen erősségű. A nehezen definiálható fűszerek gyenge minőségre utalnak.
Vaktesztünk eredménye
12. Kaiser bajor grillkolbász. Egységár: 2626 Ft/kg. Pontszám: 4/10 pont.
74% hústartalom. Füstölt illat, kemény, néhol rágós darabokkal. Natúr, zsíros, kellemetlen íz, a bajorok 10 sör után is reklamálnának, ha ilyet tennének eléjük az Oktoberfesten.
11. Zimbo Stuttgart grillkolbász. Egységár: 2663 Ft/kg. Pontszám: 4,1/10 pont.
89% hústartalom. Parizer illatú, keményebb állagú, krinolinra emlékeztető termék. Savanykás, jellegtelen íz, semmilyen, fűszertelen. Nem gondoljuk, hogy Stuttgartban akár hasonló is kapható. A prémium szót se mertük volna ráírni a csomagolásra, ez alsó kategóriás készítmény.
10. TESCO fehér grillkolbász (Wiesbauer). Egységár: 2498 Ft/kg. Pontszám: 4,8/10 pont.
92% hústartalom. Gyenge sülthús illat, darabos, rágós állag. Savanykás, natúr, alig detektálható fűszerezés. Pedig magas a hústartalma, a fűszerezést kellene átgondolni. Csomagolásában levet engedett.
9. Nádudvari bajor mini kolbász. Egységár: 1678 Ft/kg. Pontszám: 4,9/10 pont.
52% hústartalom, nagyon alacsony! Májashurka illat, minimális majoranna íz, erőtlen ízvilág, hiába a nátrium-glutamát. Adalékok számában viszont abszolút első. Ráadásul csirkehús is van benne, ami jelzi, hogy nagyon alacsony minőséggel állunk szemben.
8. Grill&Fun grillkolbász LIDL. Egységár: 1850 Ft/kg. Pontszám: 5,6/10 pont.
Magas hústartalom, gyenge illat, borsos íz, rugalmas állag, zsíros, alig fűszeres íz.
7. Landhof bratwürstel. Egységár: 2497 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont.
93% hústartalom. Natúr, sülthús illatú, gyenge fűszerezésű kolbász. A minimál illat-ízvilágot keresőknek ajánlható, bár nátrium-glutamát ízfokozó van benne…
6. Böklunder fűszeres grillkolbász ALDI. Egységár: 2248 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont.
90% hústartalom. Majorannás, de kevésbé intenzív májashurka illat. Keményebb-masszív állag, kellemes, zöldfűszeres aroma. 20 féle fűszer van benne, ami talán túlzás, mert ezek kis mennyiségban vannak jelen és nincs egyedi íze a többi kolbászhoz képest.
5. Grill&Fun nürnbergi grillkolbász LIDL. Egységár: 2997 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont.
95% hústartalom. Majorannás illatú, roppanós állagú juhbélbe töltött kolbászka. Majorannás-borsos íz. Magas hústartalom, kevés adalékanyag.
4. HOWE nürnbergi grillkolbász ALDI. Egységár: 2997 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont.
95% hústartalom. Kardamomos, majorannás illat. Roppanós állag, a juhbélnek is köszönhetően. Savanykás a citromtartalom miatt, bár kevésbé érezhető és pikáns, mint az alacsony kalóriatartalmú HOWE terméké. Édes mellékíz a szerecsendiónak köszönhetően. Magas hústartalmú, adalékmentes termék.
3. Landhof mini grillkolbász ALDI. Egységár: 3196 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont.
84% hústartalom. Petrezselymes illat, édeskés fűszerezésű, kicsit zsíros, de megfelelő állagú grillkolbász. Jobb, mint a máshol is kapható nem ALDI-s Landhof kolbászok.
2. Grill&Fun grillkolbász tekercs LIDL. Egységár: 2050 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont.
91% hústartalom. Egyszerű és finom majorannás-borsos illatú és ízű, juhbélbe töltött, roppanós kolbászka. Eltalált fűszerezés és állag. A tekercs forma egyedi a magyar piacon, a frank receptnél javasolják a "tekercselést" a német szakácsok.
1. HOWE nürnbergi grillkolbász ALDI, csökkentett kalóriával. Egységár: 3596 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont.
95% hústartalom. Megfelelő fűszerezésű, harmonikus illat. Roppanós állag, a juhbélnek is köszönhetően. Savanykás az alig érezhető citrom miatt, de picit édes is a szerecsendiónak köszönhetően. Magas hústartalmú és alacsony kalóriatartalmú, adalékmentes termék.
Összesítés