Nagy kefir teszt

2022.nov.15.

A kefir igazán egészséges étel, melyet a dietetikusok is jó szívvel ajánlanak. A benne levő baktériumok jó hatással vannak a vastagbél bélflórájára, emellett sok tápanyagot, de kevés kalóriát tartalmaz és még a bőrre is jótékony hatással van. Frissítő, savanykás ízű tejtermék, melyet önmagában vagy más alapanyagokkal együtt is használhatunk, fogyaszthatunk. Összesen 16-féle, országosan is kapható kefirt vakteszteltünk, az eredménye az alábbiakban olvasható.

bor1_133.jpg

A KEFIR

A kefir a Kaukázus északi részéről származó joghurtféleség, amely nem csupán tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombákat is tartalmaz. Vegyes erjesztéssel készül, mert a levegőt nem igénylő (anaerob) lebontási folyamatok közül, mind a tejsavas, mind pedig az alkoholos erjedés végbemegy benne. A hagyományos kefirt friss tejből és kefirszemcsékből készítik. A kefirszemcsék szerkezete a tejbaktérium és az élesztő szimbiotikus kapcsolatából alakult ki. Ezek a szemcsék puha, fehér biomassza-képződmények, amelyek proteinekből, lipidekből (zsír) és oldódó poliszacharidokból állnak. A kefirkultúrában (kefirgomba) a lactococcus és lactobacillus fajok mellett van egy torula kefir (Candida pseudotropicalis) nevű élesztő és még más cukorbontó élesztőfaj is, amelyek 18-22 °C körüli hőmérsékleten szaporodnak.

A kefir krémes állagú, íze enyhén savanyú. 35-40 féle aromát tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a kefir egyedi, kellemes aromájának kialakításához. A tejsav mellett szén-dioxid és kis mennyiségű alkohol is képződik benne, ettől lesz a jó kefir picit pezsgő. Az élőflórás kefir elősegíti az emésztést. A bél baktériumflórája a betegségek, gyógyszerek hatására megfogyatkozhat, a savanyú tejtermékekben lévő baktériumok azonban segítik a belek baktériumflórájának regenerálódását. A kefir több baktériumfajt tartalmaz, mint a joghurt vagy az aludttej.

 

KEFIR A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV SZERINT

Savanyú tejtermékek

Az ide tartozó termékek megfelelően előkészített és hőkezelt tejből, valamint tejsűrítmény, tejszín, vaj, tejpor, víz, étkezési só, savópor, tejfehérjekoncentrátum, savófehérje-koncentrátum, étkezési kazeinátok, prebiotikumok összetevőkből vagy azok egy részéből speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával, savanyítással és alvasztással készülnek.

10%-nál (m/m) kisebb zsírtartalom esetén savanyú tejekről, legalább 10% (m/m) és azt meghaladó zsírtartalom esetén savanyú tejszínekről beszélünk.

Nem élőflórás savanyú tej- és tejszínkészítmények (natúr)

Olyan mikrobapusztító módszerrel (pl.: utóhőkezeléssel) kezelt termékek, amelyeket a fentebb felsorolt összetevőkből vagy azok egy részéből speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával, savanyítással és alvasztással állítottak elő. A mikrobapusztítás következtében a termékben a romlást okozó, valamint a kultúrából származó mikroorganizmusok száma és aktivitása nagymértékben csökken, így a termék hosszabb ideig tárolható.

 

A KEFIR ELNEVEZÉSE

A szótárak egyetértenek abban, hogy a jelenlegi szóalak az oroszoknak köszönhető (кефи́р), akik pedig a kaukázusi népektől vették át, de a végső eredete nem tisztázott. A török etimológiai szótárak az ótörök, de ma is élő köpür (habzik) kifejezéssel hozzák összefüggésbe, amely az ótörök köp- (megduzzad, feldagad, tajtékzik, habzik) alapszóra vezethető vissza. Ez utóbbi magyarázat érzékletesen tükrözi a kefirgombák tulajdonságait. Egy újabb szófejtés a török keyif v. keyfi (egészség, jó kedv) kifejezésben véli felfedezni gyökereit, amire téves átírással keif formában hivatkoznak.

Ahogy a régi nomád magyarság készített kumiszt és túrót, úgy meg is volt az ezen ételek elkészítésére vonatkozó cselekvő igéjük. Habár napjainkban a túrót, vajat gyárakban készítik, régen – főleg faluhelyen – az asszonyok köpülték. Ez a szó ismét kapcsolatba hozható a kazak, orosz és ótörök szavakkal.

 

A TESZT MENETE

A vakteszten 13-an vettünk részt, A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

Márkás és sajátmárkás kefireket szereztük be a vaktesztre.

A hűtőből kivéve egyesével kóstoltuk a termékeket.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

 

Az értékelésünk során a következő szempontokat vettük figyelembe:

Illat:  a kellemesen savanykás illatot vártunk, az egyedi kefir illatjeggyel. A semleges vagy idegen illatokat lepontoztuk.

Állag: alapvetően homogén és krémes-híg, de nem vizes állagot vártunk. A sűrűbb állag miatt nem vontunk le pontot. A nagyon vizes állagúaktól viszont igen.

Íz: a kefir jellegzetes ízű tejtermék. Savanykás, erjedt ízt érzünk, utóízben pedig nagyon enyhén megjelenik a keserű ízjegy is, de ez jellegzetes, nem hiba. Mi a jellegtelen ízű vagy szimplán csak savanykás mintáknak adtunk alacsonyabb pontszámot. Ahol a kefir jellegzetes íze intenzíven érezhető volt, ott nem kaphatott a termék 7,5 pontnál alacsonyabb ízpontszámot.

 

A NAGY KEFIR TESZTÜNK EREDMÉNYE

 

16. Danone kefir, egységár: 993 Ft/kg, Pontszám: 5,6/10 pont

Teljesen jellegtelen illat. Lágyabb állag. Furcsa, hogy csak a kefirre jellemző és amúgy a jellegzetességét adó kesernyés utóíz érezhető, főízben semmi.

img_7579_danone.jpg

 

13. ALDI Milfina kefir, egységár: 714 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont

Enyhe illat. Lágy állag. Nagyon gyengén érezhető kefir íz.

img_7571_milfina.jpg

 

13. SPAR Hazai kefir, egységár: 993 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont

Enyhe illat. Lágy állag. Nagyon gyengén érezhető kefir íz.

img_7605_spar.jpg

 

13. PENNY Sissy kefir, egységár: 714 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont

Enyhe illat. Lágy állag. Nagyon gyengén érezhető kefir íz.

img_7602_sissy.jpg

 

12. Szatmári kefir, egységár: 1 076 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Szolídabb kefir illat, megfelelő állag, kevésbé intenzív íz.

img_7589_szatmari.jpg

 

9. COOP kefir, egységár: 1 260 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Enyhe, de jellegzetes illat. Megfelelő, nem híg állag. Közepes ízintezitású kefir.

img_7585_coop.jpg

 

9. LIDL Pilos kefir, egységár: 714 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Enyhe, de jellegzetes illat. Megfelelő, nem híg állag. Közepes ízintezitású kefir.

img_7599_pilos.jpg

 

9. Mizo kefir, egységár: 1 767 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Enyhe, de jellegzetes illat. Megfelelő, nem híg állag. Közepes ízintezitású kefir.

img_7573_mizo.jpg

 

8. S-Budget kefir, egységár: 767 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Nem túl erőteljes kefir illat. Megfelelő állag. Közepes savanyságú kefir íz, túlzóan kesernyés ízjeggyel.

img_7597_s_budget.jpg

 

6. Auchan kefir világoszöld csom., egységár: 714 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Illata enyhébb, állaga megfelelő, de ízében inkább csak savanyú.

img_7577_auchan.jpg

 

6. Tarka kefir, egységár: 1 361 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Illata enyhébb, állaga megfelelő, de ízében inkább csak savanyú.

img_7607_tarka.jpg

 

5. Nádudvari kefir, egységár: 1 527 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhe, de jellegzetes illat. Megfelelő, nem híg állag. Közepes erősségű kefiríz.

img_7594_nadudvari.jpg

 

4. TESCO kefir, egységár: 714 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Közepesen erőteljes, de jellegzetes illat. Megfelelő sűrűségű állag. Standard közepes intenzitású kefir.

img_7600_tesco.jpg

 

3. Auchan kefir fekete dobozos, egységár: 1 480 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Jellegzetes illat. Kiváló állag. Finom, teljes kefir íz.

img_7592_auchan.jpg

 

1. Anni Panni kefir, egységár: 1 279 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Jellegzetes és intenzív kefir illat. Megfelelő, lágy, töredező állag. Erőteljes és finom kefir íz, idegen íz mentes.

img_7582_anni_panni.jpg

 

1. Magyar kefir, egységár: 1 876 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Jellegzetes és intenzív kefir illat. Megfelelő, lágy, töredező állag. Erőteljes és finom kefir íz, idegen íz mentes.

img_7590_magyar.jpg

 

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Magyar kefir és az Anni Panni Kefir a CBA, SPAR, AUCHAN, TESCO, COOP áruházakban kapható.

kefir.png

süti beállítások módosítása