Ünnepléskor szinte elmaradhatatlan a pezsgő, a pezsgősdugó durranása hozzátartozik az ünnepi pillanatokhoz. Sokaknak ezért évi egy-két alkalommal kerül a kosarába pezsgő, így akik nem túl jártasak a választásban, azoknak jól jöhet némi segítség hozzá. Ezért is vakteszteltük a száraz rosé pezsgőket, mutatjuk is az eredményt!
MILYEN ÉTELEKHEZ AJÁNLOTT A SZÁRAZ PEZSGŐ?
Nagyon fontos, hogy mihez isszuk a száraz pezsgőt. Amikor arra gondolunk, hogy a savtartalma úgymond megtámadja a zsíros falatokat, segítve az emésztésünket, akkor közel járunk az igazsághoz. De milyen ételekhez ajánlott még?
A tesztben szereplő száraz pezsgők nagyon jól illenek
- sajtokhoz
- friss halételekhez,
- csípős ételekhez,
- csokoládéhoz,
- hamburgerekhez és BBQ finomságokhoz,
- magas savtartalmuk miatt nagyon illeszkednek a zsírosabb ételekhez.
A PEZSGŐK TÍPUSAI
A pezsgők csoportosítása cukortartalom szerint
Nyerspezsgő (brut nature): a cukortartalom kevesebb, mint 3 g/l
Extra brut: 0-6 g/l
Száraz (brut): kevesebb mint 15 g/l
Extra dry: 12-20 g/l
Dry (sec): 17-35 g/l
Félszáraz (demi sec, medium dry: 33-50 g/l
Édes (doux): több mint 50 g/l
Rosé pezsgők készítése
A rosé pezsgő gyártási folyamata alapjaiban véve ugyanolyan, mint a fehér pezsgőé, a különbség abban rejlik, hogy némi vörösbor hozzáadásával készül. A vörös és fehér borok többféle módon is készülhetnek.
Színlé-eljárás (Saignée): Ez a módszer egy korai színelválasztási technika, ahol a vörösbor készítés során a héjon áztatott must egy részét korán eltávolítják (mielőtt a teljes bor vörössé válna). A „színlé” rózsaszínű és általában intenzív ízű, amely ideális rozé pezsgő készítéséhez. A saignée szó szerint az jelenti, hogy vérzés. Ez a világon a legelterjedtebb módszer.
Hagyományos macerációs módszer: Ilyenkor a kékszőlőt rövid ideig a héjon áztatják, így a szőlőhéj színanyaga és aromái csak részlegesen oldódnak ki a mustba. Ez adja a bor rózsaszínes színét és könnyed, gyümölcsös karakterét. A maceráció időtartama – amely jellemzően néhány órától néhány napig tart – meghatározza a bor végleges színét. Minél rövidebb ideig tart a héjon áztatás, annál világosabb rosé szín az eredmény.
Házasítási módszer (Blending): Franciaországban is elismert eljárás, főleg a Champagne régióban, ahol kis mennyiségű vörösbort adnak a fehér pezsgőborhoz, így színezik azt rozéra. Ez lehetővé teszi a borászok számára, hogy pontosan beállítsák a végleges színt, illetve harmonikus aromát érjenek el.
A rozé pezsgőkészítéshez alkalmazott módszer a származási hely és a borászat stílusa alapján változhat, és mindegyik technika más-más élményt nyújt a szín, aroma és íz szempontjából.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.
A kóstolóknak pezsgőspoharakban készítettük elő a pezsgőket. 5 pezsgőt töltöttünk ki előre, ezek pontozása után kisebb szünetet tartottunk, majd haladtunk tovább.
A pezsgőket 8°C-ra lehűtve kóstoltuk.
Bár tudjuk azt, hogy a szakmai kóstolók esetében legtöbbször a technológiák szerint külön-külön értékelik a tételeket, de mi a laikus fogyasztók szemével - akik a vásárlás során tapasztalat híján baráti tippekre, vagy egyszerűen a megérzésre hagyatkoznak – vettük górcső alá a rendkívül széles és természetesen nem is teljes száraz rosé pezsgő palettát.
AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI
4 szempont szerint pontoztuk a pezsgőket. Első körben az illatot, majd a szénsavasságot, a szárazság harmóniáját (és mértékét) és végül a gyümölcsízt értékeltük. A pontozás 1-10 skálán zajlott, ahol a 10 pont a legjobb.
Illat: gyümölcsös és élesztős illatjegyeket vártunk, abban állapodtunk meg, hogy csak túlzottan illatidegen, illetve illathiányos pezsgőket értékeljük alacsonyabb pontszámmal.
Szénsavasság: A pezsgőtől azt várjuk, hogy kellően szénsavas legyen, hisz az alacsony szénsavtartalom miatt olyan érzésünk lehet, hogy ez a pezsgő napokig állt dugó nélkül. A túl magas szénsavtartalom pedig az ízek érzékelhetőségének kárára megy.
A pezsgő szénsavtartalmának finomsága, a buborékok eloszlása adja meg a pezsgők igazi szépségét. A pezsgők szénsavtartalma minimálisan 3 bar lehet és fontos megemlíteni, hogy kizárólag természetes úton, erjedésből származó buborékok lehetnek a pezsgőben. A nagyméretű, durva buborékok jelenléte rosszabb minőség, míg a tűhegynyi finom gyöngyszemek a kiváló minőség jellemzői.
Száraz „íz”: nekünk a száraz íz a cukor hiányában jobban érezhető pezsgőre jellemző ízt jelenti, ami tiszta, üde, friss és harmonikus. A "teljesen savanyú" pezsgők szerintünk a gyümölcsös és élesztős aromák hiányával jönnek létre. Tehát üresnek érezzük a pezsgőt és csak a savanyú íz uralkodik. Az ilyen „üres” pezsgőket lepontoztuk.
Továbbá lepontoztuk azokat a pezsgőket, amelyeknek túlzó, édes ízük volt.
Gyümölcsös íz: megoszlanak a vélemények, mert a szakértők szerint a kevésbé gyümölcsös pezsgő a jó, mi mégsem pontoztuk le azt, ha éreztük a gyümölcsösséget, sőt, jobban pontoztuk, mert ez friss ízjegyekkel is párosul. A pezsgőknek a különböző eljárások tekintetében különböző ízjegyei vannak. Tradicionális pezsgőknél elvárt az élesztős zamatok jelenléte, de a tartályban erjesztett pezsgőknél kifejezett előny a gyümölcsös, üde, friss, könnyed jegyek jelenléte.
Az ízpontszámokat összevontuk.
A NAGY ROSÉ PEZSGŐ VAKTESZTÜNK EREDMÉNYE
12. Blue Nun 24 karátos arany lemezkés blue nun gold edition, egységár: 5 865 Ft/l, Pontszám: 6,6/10 pont
Nagyon ásványos, földes illat. Erősen szénsavas és a kelleténél erősebben savas állag. Ízében is az illatban tapasztalt, földes, ásványos, nehezebb aromákat éreztük.
11. Natara száraz rosé pezsgő, egységár: 1 999 Ft/l, Pontszám: 7,4/10 pont
Élesztős, nyersebb illatok. Jólesően szénsavas, az elvártnál kissé savasabb állag. Élesztős, enyhén gyümölcsös, édeskés ízű pezsgő.
10. Gancia Prosecco Rosé, egységár: 6 665 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont
Spumantéra emlékeztető, gyümölcsös illat. Megfelelően szénsavas, kissé csersavasabb állag. Egyszerű, gyümölcsös, édeskés ízek.
7. Freixenet Cordon Rosado seco cava száraz rosé pezsgő, egységár: 5 332 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont
Masszív, élesztős illat. Jólesően szénsavas, kellemesen savas. Jellegzetes élesztős aromák adják a főízt, ezek után édeskés, pirosgyümölcsös aromákat éreztünk.
7. Fehérvári Brut Rosé minőségi pezsgő méthode traditionnelle, egységár: 5 999 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont
Gyümölcsös és élesztős illatokat éreztünk. Megfelelően szénsavas, harmonikusan savas pezsgő. Friss, piros szőlős, enyhén élesztős íz.
7. Mionetto Prosecco Rosé doc, egységár: 5 319 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont
Jellegzetes, rosé szőlős, élesztős illat. Friss, jólesően szénsavas állag. Harmonikus savakkal. Ízében egyszerűbb, piros szőlős aromákat éreztünk.
5. Natara Quattrosecco Rosé pezsgő, egységár: 2 399 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont
Jellegzetes, élesztős illatok. Megfelelően szénsavas, harmonikusan savas állag. Kóstoláskor inkább a kék gyümölcsökre, szilvára emlékeztető ízt éreztünk, melyekhez megfelelően élesztős aromák társultak.
5. Condesa De Flores Cava Rosado, egységár: 3 999 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont
Élesztős, érettebb pezsgőillat. Megfelelően szénsavas, harmonikusan savas pezsgő. Jólesően száraz, jellegzetes élesztős, gyümölcsös ízpár.
3. Martini Prosecco Rosé extra dry rosé pezsgő, egységár: 4 199 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont
Édeskés, harsány, gyümölcsös illat. Kellemesen szénsavas, harmonikusan savas állag. Kóstoláskor a spumante pezsgőkre emlékeztető gyümölcsösebb, friss pezsgőízt éreztünk. Az élesztős zamatok enyhe intenzitásúak.
3. Sauska Rosé Brut méthode traditionnelle, egységár: 7 999 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont
Harmonikus, érett, élesztős illat. Megfelelően szénsavas, kellemesen savas. Nagyon száraz, jólesően szőlős és utóízben élesztős íz.
2. Kreinbacher brut rosé minőségi pezsgő méthode traditionnelle, egységár: 9 665 Ft/l, Pontszám: 8,4/10 pont
Hagyományos, élesztős pezsgőillat. Kellemesen szénsavas, harmonikusan savas állag. A jellegzetes élesztős és piros gyümölcsös ízeken felül utóízben enyhén komlóra emlékeztető aromát éreztünk.
1. Hungaria Rosé extra dry rosé minőségi pezsgő, egységár: 3 199 Ft/l, Pontszám: 9,0/10 pont
Bársonyos, fűszeres, pirosbogyós-gyümölcsös illat. Frissítően szénsavas, üde fogyasztási élményt nyújtó pezsgő. Harmonikusan száraz és enyhébb savmennyiség. Az ízében erőteljesen éreztük a kirobbanó rosé szőlő és málnás, ribizlis zamatokat.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes Hungaria Rosé extra dry rosé minőségi pezsgő az AUCHAN, TESCO, SPAR, INTERSPAR, CBA, Coop, EcoFamily, Metro üzleteiben és a www.pezsgowebshop.hu-n kapható.