Nagy festékspray teszt

2018.feb.21.

Közeledik a tavasz és már alig várjuk, hogy mozogjunk egy kicsit az udvaron. Le kell festeni néhány dolgot, mint a hintát és a kerítést, és egy felni felújítás is tervben van. Aztán ott vannak a bentre szánt bútorok felújítása is, de ezt is inkább majd kint csináljuk. Ezért gondoltuk, hogy időszerű lenne egy akril (zománc) festék teszt. Hivatalos tesztlapon, kartonon és fémen teszteltük a zománc festékeket. A teszthez a piros színt választottuk, ezzel látszik a legjobban a szín és takarás minőségbeli különbsége. 

p1030935.JPG

Azért örültünk ennek a tesztnek, mert teljesen objektív a mérés (festés), egyértelműen láthatóak a különböző sprék közötti különbségek. A teszt összköltség 5.850 Ft, tehát, aki akar kísérletezni, olcsón megteheti és jó minőségű akrillal, akár a lámpánkat is feldobhatjuk:

pintar-plafon-con-pintura-en-spray-pintyplus.jpg

 

A festék spray teszt menete

A festéksprayket 3 felületen teszteltük: kartonpapír, fém, hivatalos tesztlap.

A festéket felrázás után 20-30 cm-ről vízszintesen permeteztük a felületekre. Egyfelől így írják elő a flakonokon, másfelől a megfolyás is jobban látszik. 

Teszt közben a flakonokat fejjel lefelé fordítva tisztító fújást végeztünk 1-2 másodpercig, hogy ne száradjon be a fúvóka. Ilyenkor csak a hajtógáz kifújja a festéket a fejből.

A RAL3000 színkódú piros festéket választottuk, a Maestro-nál csak RAL3020 színt találtunk.

 

A jó festék számunkra az alábbiakat jelenti:

- nem folyik meg, ha az előírtak szerint festünk vele

- a festendő tárgy felszínén homogén felületet képez, amin csak a festék színe látható

- nem pattogzik le, ha elvégezzük a megfelelő alapozást

- gyorsan szárad és ha megszáradt, akkor a nyári hőség hatására se olvad vissza és válik ragadóssá a lefestett felület

 

Pigment tartalom

A pigment minősége és mennyisége határozza meg a színt, színerőt, színtartósságot és fedőképességet. Emellett a pigmentek testet is biztosítanak a festéknek, valamint befolyásolják a terülési jellemzőket, a festékfilm tartósságát. A gyártók nem tüntetik fel a flakonokon a pigment tartalmat. 

 

Akril (zománc) festéspray teszt

 

Kartonon fújtunk először.

Fentről kezdve: 

1. Very Well

2. Maestro

3. Trinát

4. Prisma color

5. Evolution Pinty Plus

p1030961.JPG

 

A színek teltségét most nem értékeltük, itt azt tudjuk lemérni, hogy a különböző festékekben mennyi a festékpigment mennyisége. A felső kettő (Very Well, Maestro) abszolút gyenge minőségű. A középre fújt Trinát színe megfelelő, de megfolyt. Az alsó Prisma Color és Evolution megfelelő színerősségű és nem folytak meg.

Fehér kartonon

p1030958.JPG

Az eredmény ugyanaz, mint a barna kartondobozon, a megfolyás itt látványosabb, mert ennek a kartonnak a felülete simább. A Maestro értelmezhetetlen piros színe itt még jobban kijön.

 

Eredmények tesztlapon

Ez a tesztlap kifejezetten arra van kitalálva, hogy a festék takarási minőségét vizualizálja. Emellett a megfolyás is jól fog látszódni. Kétszer fújtuk le a tesztcsíkokat, ezt láthatjátok.

 

5. Prisma Color (3,5/10 pont), 990 Ft

Nem takar és folyik. Ennek a festéknek híg a leve...

prisma.png

4. Very Well (3,5/10 pont), 990 Ft

Érdekes logikai csavar következik! Az előző festékeknek a fele lefolyt a tesztcsíkról, a Very Well viszont csak alig folyt meg! Mégse takar szinte semmit. A paradoxon feloldására persze könnyen rájövünk: nincs benne annyi pigment, azonban a sűrűsége megfelelő.

very.png

 

3. Maestro (4/10 pont), 1.090 Ft

2 fújás után szinte semmit nem takar, átütnek a fekete csíkok a tesztlapon. Alul látható a kis festékpocsolya, amit a megfolyás okozott. Illett volna ugyanígy letesztelni  a gyártónak ezt a terméket, mielőtt piacra dobja...

maestro.png

 

2. Trinát (5/10 pont), 1.590 Ft

Na majd a Trinát! Gondoltuk, de ez a Görögországban gyártott festéknek köze nincs a magyar minőséghez. Ennek ellenére jobban takar, mint a Prisma vagy a Maestro, bár a kép is mutatja, alig jobban. A híres görög festő, El Greco biztos széttépett volna pár vásznat, ha így megfolyt volna a festéke....

trinat.png

 

1. Evolution Pinty Plus (7,5/10 pont), 1.090 Ft

Az öt teszttermék közül ez  takar a legjobban, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kevesebbszer kell átfújni a felületeket. A megfolyás minimális, a tesztcsík alján látható egy kis "festékdomb". 

evolution.png

 

p1030942.JPG

 

Akril festékspray teszt fém felületen

 

p1040134.JPG

 

5. Prisma Color (3,5/10 pont), 990 Ft

Ez fémre nem való. Ahol nem folyt meg, ott se takar egyenletesen.

p1040122.JPG

4. Maestro (5/10 pont), 1.090 Ft

Olyan híg, hogy megfolyásnyom nélkül folyt le a fémlapról, igaz befestette azt vékonyan. 

p1040121.JPG

 3. Trinát (6,5/10 pont), 1.590 Ft

Az előző kettővel ellentétben ez kiválóan takar. Megfolyt, de ahogy látszik a képen, magáról  a lapról nem folyt le a festék.

p1040119.JPG

 

2. Very Well (7,5/10 pont), 990 Ft

Nem folyt meg, ezen meg is lepődtünk, mert eddig elég gyengén szerepelt. A takarás minősége továbbra is gyenge, lehet 3-4 réteggel működne.

p1040118.JPG

 

1. Evolution Pinty Plus (9/10 pont), 1.090 Ft

Homogén, egyenletes festékréteg. Nem folyik, sokkal sűrűbb állagú, mint a versenytársai. Kiváló ár/érték arányú termék. Tesztünk alapján, ez a Magyarországon kapható legjobb akril spray.

p1040120.JPG

 

A 3 felületen végzett tesztünk összefoglaló eredménye

 

munkafuzet1-1_1.png

Felújítási ötletek akrillal:

como-pintar-los-interruptores-con-pintura-en-spray.jpg

pintar-microondas-con-spray.jpg

pintar-tumbona-de-plastico-3.jpg

plafon-para-escudo-capitan-america-pintyplus.jpg

 

Teszteltess te is velünk, hogy több tízezer potenciális vevőhöz jusson el a terméked/szolgáltatásod híre! Ráadásul a tesztcikkek olvasóközönsége erősen releváns, hisz vásárláshoz keresnek információkat. Teszteltess velünk, itt a bemutatkozó anyagunk (KATT) vagy írj a kardos.tamas@maradok.com-ra és felvesszük veled a kapcsolatot!

süti beállítások módosítása