A szendvicsekben a fő alapanyagoknak a húsfélék, sajtok, zöldségek számítanak, de nem feledkezhetünk meg a „kennivalóról” sem, mely hozzátehet, harmóniába hozhatja az ízeket. A vajak, margarinok mellett egyre népszerűbbek a vajkrémek is, ezek közül a zöldfűszeres ízek igen közkedveltek. Ezeket a termékeket vakteszteltük, mutatjuk a végeredményt!
VAJKÉSZÍTMÉNYEK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN
Vajkészítmények
A vajkészítmény 20 °C-on szilárd halmazállapotú és kenhető állományú termék, amelynek sómentes szárazanyag-tartalmában legalább kétharmad rész a tejzsír, és amely az emulzió stabilitásának biztosítása érdekében szükség szerint engedélyezett állományjavító adalékanyagokat, étkezési sót, színezéket, esetenként tej eredetű tejsavkoncentrátumot és tejsavbaktérium-színtenyészetet is tartalmaz
Ízesített vajkészítmények
Az ízesített vajkészítmény 20 °C-on szilárd halmazállapotú és kenhető állományú összetett termék, amelyet vajból és vajkészítményekből ízesítőanyagok és/vagy aromák, esetleg további adalékanyagok szükség szerinti hozzáadásával állítottak elő. A hozzáadott anyagok szárazanyag-tartalmának együttes mennyisége az étkezési sómentes szárazanyag-tartalomnak legfeljebb az egyharmada lehet.
Felhasználható anyagok
- Tehéntej vagy más tejelő állat (pl.: juh, kecske, bivaly) teje, esetleg ezek keveréke
- Tejszín
- Sovány tej
- Tejpor
- Tejfehérje-koncentrátum
- Savó, savószín, savóvaj
- Tejzsír, tejzsírfrakció
- Tejsavbaktérium-színtenyészetek
- Víz
- Tejeredetű tejsavkoncentrátum
- Adalékanyagok
- Étkezési só
- Cukor
- Méz
- Gyümölcs, zöldség és készítményeik, ill. kivonataik
- Egyéb élelmiszer-készítmények
- Fűszerek, ill. kivonatok
- Aromák
A gyártási folyamat főbb irányelvei
A „víz a zsírban” emulzió típusú termékeket tejből fölözés útján nyert tejszín megfelelő hőkezelésével és hűtésével, fizikai vagy biológiai érlelésével, köpülésével, a vajszemcsék esetleges mosásával, gyúrásával, víz esetleg vajkultúra és/vagy tejsavkoncentrátum begyúrásával állítják elő. A hőkezelési paramétereket úgy kell megválasztani, hogy biztosítsák a kívánt csíraölési hatásfokot, az antioxidáns hatású anyagok kialakulását és a tejszín kellemes pasztőrözött-főtt ízét. A tejszín gyors hűtésével és az érlelési hőfokok célszerű megválasztásával biztosítani kell a kívánt vajállományt eredményező zsírkristályosodást. A vaj minősége és eltarthatósága szempontjából fontos a „szárazra” gyúrás.
A jellemzően „zsír a vízben” emulzió típusú termékeket zsírmentes szárazanyagában dúsított, megfelelően hőkezelt tejszínből vagy egyszeri homogénezéssel (pl. kenhető tejszínkrém), vagy az állomány és a speciális táplálkozási tulajdonságok kialakítása érdekében célszerűen megválasztott paraméterű kétszeri homogénezéssel más esetben ultraszűréssel, tejsavbaktériumos savas alvasztással és utóhőkezeléssel állítják elő. A nagy víztartalmú termékek eltarthatóságát utóhőkezeléssel célszerű biztosítani.
A „vegyes” emulzió típusú termékeket (pl. krémvaj) az összekevert anyagokból megfelelő hőkezeléssel és a termék kifényesedéséig végzett mechanikai kezelésével (pl. kutterezés) állítják elő.
Minőségi követelmények
Külső: Az ízesítésnek megfelelő színű, esetleg az ízesítőanyag szemcséi, darabjai láthatók.
Állomány: Egynemű, szilárd és kenhető (20 °C-on), esetleg az ízesítőanyag szemcséi, darabjai érzékelhetők.
Szag: Kellemes, az ízesítőanyag(ok)ra jellemző, tiszta.
Íz: Kellemes, az ízesítőanyag(ok)ra vagy az aromára jellemzően zamatos, tiszta.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.
A beszerzéskor figyeltünk arra, hogy ne melegedhessenek fel a vajkrémek, ezért hűtőtáskában vittük haza a termékeket. Ugyanígy kóstoláskor is ügyeltünk arra, hogy hűtőből kivéve, egyenként szervírozzuk a mintákat a kóstolók elé.
AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI
Illat: Elvárás volt a zöldfűszeres és a tejszínes illat együttes megjelenése. Az idegen, vagy nagyon enyhe fűszeres illatra kevesebb pontot adtunk.
Állag: A termékre jellemző egynemű, szilárd, de kenhető állagot értékeltük magasabb pontszámmal.
Íz: A zöldfűszerekre jellemző fűszerezést kerestük (snidling, petrezselyem, bazsalikom, rozmaring). Kóstoláskor a sózás mértékét is pontoztuk: a nagyon vagy kevésbé sózott vajkrémek kevesebb pontot kaptak.
A ZÖLDFŰSZERES VAJKRÉM VAKTESZT EREDMÉNYE
13. AUCHAN Vajkrém zöldfűszeres, egységár: 2 236 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont
A tejszínes illat érezhető leginkább. Az állaga masszívabb, keményebb, megfelelő mennyiségű vágott zöldfűszerrel. Nagyon sós és tejszínes ízjegyek, a zöldfűszerek utóízben érezhetők enyhébben.
11. Tolle vajkrém fokhagymás-petrezselymes, egységár: 3 735 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont
Enyhe, zöldfűszeres, hagymás illat. Megfelelő, jól kenhető állag, kellő mennyiségű zöldfűszer-darabokkal. Ízében erőteljesen hagymás, a tejszínes íz utóízben érezhető és egy kis kesernyésség is.
11. Szatmári zöldfűszeres vajkrém, egységár: 3 145 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont
Enyhe, zöldfűszeres, vajas illat. Masszívabb, keményebb állag, nehezebben kenhető, a zöldfűszer-darabok jól láthatók. Sósabb, vajasabb és enyhébb fűszeres íz érezhető.
10. Mizo vajkrém póréhagymás, egységár: 5 795 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont
Intenzíven tejszínes, vajas illat. Keményebb, masszívabb állag, kisebb mennyiségű zöldfűszer-darabokkal. Az erősebb sózás mellett a tejszínes íz a legjellemzőbb, a fűszerek enyhébben jelennek meg.
8. S-BUDGET Fokhagymás-petrezselymes vajkrém, egységár: 2 544 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Enyhe, zöldfűszeres, hagymás illat. Megfelelő, jól kenhető állag, kellő mennyiségű zöldfűszer-darabokkal. Ízében erőteljesen hagymás, a tejszínes íz utóízben érezhető.
8. Nádudvari vajkrém snidlinger, egységár: 3 611 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Visszafogott, tejszínes illat. Megfelelő, jól kenhető állag, nagyobb darabra vágott zöldfűszerekkel. Ízében intenzíven érezhető a hagymás fűszerkeverék és a só.
6. ALDI Milsani Vajkrém fokhagymás-petrezselymes, egységár: 2 516 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe, tejszínes és fűszeres illat. Jól kenhető, megfelelő állagú, jól látható fűszerdarabokkal. Kicsit sós, de a zöldfűszerek és a tejszínes íz aránya jól eltalált.
6. TESCO Fokhagymás-petrezselymes vajkrém, egységár: 2 516 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe tejszínes és fűszeres illat. Jól kenhető, megfelelő állagú, jól látható fűszerdarabokkal. Kicsit sós, de a zöldfűszerek és a tejszínes íz aránya jól eltalált.
5. LIDL Hazánk Kincsei Vajkrém póréhagymával, egységár: 2 516 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Megfelelő zöldfűszeres és tejszínes illat. Masszívabb állag, kellő mennyiségű zöldfűszer-darabokkal. A vajkrém íze a legintenzívebb, utóízben érezhető a fűszerek zamata, a sózása megfelelő.
3. SPAR vajkrém metélőhagymás, egységár: 2 632 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Intenzív, hagymás illat. Megfelelően kenhető, lazább állag, kellő mennyiségű zöldfűszerrel. Kóstoláskor a tejszínes íz a legerősebb, ezt követi a zöldfűszeres, fokhagymás zamat, intenzívebb sózással.
3. Magyar Vajkrém metélőhagymás, egységár: 5 445 Ft/kg, Pontszám: 7,8 Ft/kg
Intenzív, hagymás illat. Megfelelően kenhető, lazább állag, kellő mennyiségű zöldfűszerrel. Kóstoláskor a tejszínes íz a legerősebb, ezt követi a zöldfűszeres, fokhagymás zamat, intenzívebb sózással.
2. Coop Vajkrém zöldfűszeres, egységár: 3 679 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Jól érezhető tejszínes-fokhagymás illat. Megfelelő, masszívabb, de kenhető állag. A felületén jól látszanak a fűszerdarabok. Kellemesen fűszeres, enyhébben hagymás és tejszínes ízű vajkrém.
1. Hajdú Vajkrém zöldfűszeres, egységár: 2 185 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Kellemes és jól érezhető snidlinges-fokhagymás illat. Kitűnő állagú vajkrém, megfelelően kenhető, jól látszanak a zöldfűszer-darabok. Kóstoláskor a finom és telt ízű tejszínes és zöldfűszeres zamatok érezhetők, jól beállított sózással. Kiváló alap egy finom szendvicshez.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes Hajdú Vajkrém zöldfűszeres a CBA, COOP, PENNY, REÁL, SPAR és INTERSPAR üzleteiben kapható.