Nagy sajtos grillkolbász teszt

2025.jún.03.

A grillszezon slágerei közé tartoznak a sajtos grillkolbászok, de ezeknél nemcsak az íz számít: fontos a textúra, a sajt mennyisége, és persze az, hogy mennyire érződik a hús minősége. Ezért a vakteszten a hűtőpultoknak ezeket az egyre népszerűbb termékeit kóstoltuk meg, szám szerint 19-félét.

 

ossz2_55.JPG

A GRILLKOLBÁSZOKRÓL

A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza/említi külön a grillkolbászokat, így a sütnivaló kolbászok kategóriájába tartoznak ezek a kolbászok is.  A rendelet megfogalmazásában minden sütnivaló kolbász sóval tartósított nyers termék, fogyasztása előtt sütés szükséges.

A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 50%, amit nyugodtan fel lehetne vinni 70%-ra, hisz alig kapható már ez alatti hústartalmú kolbász. Zsírtartalmuk legfeljebb 35,0 % (m/m), a nátrium-klorid tartalom legfeljebb 3,5 % (m/m).

A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:

- sertéshús (egyes esetekben minimális marhahús is lehet),

- sertésszalonna vagy zsír,

- fűszerek, köztük édes és csípős paprikaőrlemény, fokhagyma, bors,

- adalékok.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

A grillkolbászokat finoman irdaltuk, de csak annyira, hogy a szaft ne távozzon a belsejükből sütés alatt. Bár ezzel nem mondunk újat, inkább csak ráerősítünk az ismert tényre, hogy a hosszú grillkolbászokat mindenképp vágjuk be kb. 1 centinként, mert ha nem, akkor a hő hatására a serpenyőbe téve, azonnal végigszakad hosszában a bél, ami nem néz ki jól tálaláskor. Ezt a bevágás megelőzi.

A kolbászokat az egyenletes sütés érdekében - illetve, hogy a faszén ne adjon mindent felülíró és feljavító ízt -, indukciós tűzhelyen, serpenyőben sütöttük ki. Átlagosan 10 perc alatt megsültek a kolbászok, figyeltünk arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda.

A grillkolbászokat még melegen, 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: mivel sütöttük a kolbászokat, így gazdag pörk illataromák keletkeztek, ehhez szükség volt a sütést végző személy nagy odafigyelésére. Illatban ezen túl díjaztuk a felismerhető fűszerillatot.

Állag: frissen kóstolva elvártuk, hogy a bél még ropogós legyen, és ne rágós. A kolbász belseje szerintünk lehet rugalmas, de a masszívabb grillkolbászoknak is sok kedvelője van. Tehát inkább a textúrát vizsgáltuk, hogy ne legyenek benne kisebb mócsingok, ne legyen rágós.

Íz: a fő ízeket a külső rétegen keletkező pörkanyagok és a fűszerek adják. A sózás nagyon befolyásoló tényező, és persze, ezzel nem mondtunk újat. Fontos volt, hogy a sajt jellegzetes zamata felismerhető legyen. A kevésbé fűszeres kolbászok nem kaphattak magas ízpontszámot, de a túl sósnál is vontunk le pontot.

 

A NAGY SAJTOS GRILLKOLBÁSZ VAKTESZT EREDMÉNYE

 

19. Rexus Régimódi sajtos grillkolbász, egységár: 5 196 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont

Enyhén borsos illat. Vékony, világos színű, puhább kolbász, kisebb sajtdarabokkal. Ízében kevésbé fűszeres, többen a sült hurkához hasonlították.

rexus_regi.JPG

 

18. Kaiser Sajtos grillkolbász, egységár: 4 757 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Natúr sülthús-illat. Puha belső, sajtos-sós-sülthús-íz. A sajtot utóízben érezni leginkább, állagban kevésbé.

kaiser_5.JPG

 

17. Pápai Hús GrillMe szárított paradicsomos-sajtos grillkolbász, egységár: 4 163 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Enyhe sültkolbász-illat. Az állaga masszívabb, vékony, a sajt vegyes méretű, a szárított paradicsom is jól látszik a belsejében. A húsmennyiséghez képest a sajt és a szárított paradicsom is túlsúlyban van, ami kóstoláskor is érezhető.

grillme.JPG

 

16. TESCO Grill Master Kasekrainer chilivel és cheddar sajttal, egységár: 4 579 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Enyhe sültkolbász-illat. Vastagabb, masszívabb állag mozaikos darálással, kisebb sajtdarabokkal, ami sütés hatására folyós állagúvá válik. Ízében az erősebb borsos-sós jegyek érezhetők, utóízben enyhén pikáns.

grillmester_chili.JPG

 

15. AUCHAN Grillkolbász ementáli sajtos, egységár: 5 396 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Borsos sültkolbász-illat. Masszívabb, de rugalmas belső, kisebb sajtdarabokkal. Megfelelően fűszeres, borsos és sós íz, a sajt alig érezhető.

auchan_ement.JPG

 

14. Nádudvari Chef exclusive grillkolbász ementáli sajtos, egységár: 3 663 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Borsos sültkolbász-illat. Masszívabb, de rugalmas belső, kisebb sajtdarabokkal. Megfelelően fűszeres, borsos és sós íz, a sajt alig érezhető.

nadudvari_5.JPG

 

13. TESCO Grill Master Sajtos grillkolbász, egységár: 3 711 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhe sajtos, sült virsliillat. Vékony grillkolbász, sütés után jól látszanak a sajtdarabok, amik szilárdak maradtak.  A bors ad némi pikáns ízt, a sajt lágyít rajta.

tesco_37.JPG

 

10. Privát Hús Grillkolbász sajtos, egységár: 4 579 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhébb sült kolbászillat. Keményebb, de rugalmas állag, a bél jól átsüthető. Elég sós, a sajtot látjuk, de a fűszerezés (leginkább bors) egy kissé elnyomja. Jó állagú a sajt, nagyobb darabos. Utóízében borsos, enyhén csíp.

privat_7.JPG

 

10. ALDI BBQ Sertés grillkolbász sajtos, egységár: 3 746 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Közepesen intenzív grillkolbász illat. Masszívabb, de rugalmas és jól átsüthető állag. A sajt jó állagú, nagyobb darabos. Eléggé sós, a fűszerezés (leginkább bors) a sajt ízét egy kissé elnyomja. Enyhén csípős utóízben.

privat_bbq.JPG

 

10. PENNY Grill&Chill Grillkolbász sajtos, egységár: 3 746 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe sült, fűszeres kolbászillat. Keményebb, de rugalmas állag, apróbb daralású, a sajt megfelelő méretű, sütés után sem válik folyóssá. Ízében intenzívebben sós, a sajt zamata enyhébb. A borsos fűszerezés uóízben jelenik meg, amitől enyhén csípős. 

grill_chill.JPG

 

9. LIDL Grill Meister Sertés grillkolbász ömlesztett sajtos, egységár: 2 748 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes sültkolbász-illat. Vékony, rugalmas állag, a kolbász jól átsüthető, kisebb sajtdarabokkal. Kóstoláskor a jól eltalált fűszerezés és a sajt enyhébb íze érezhető.

grillmester_oml.JPG

 

6. Kaiser Sajtos pikáns grillkolbász, egységár: 5 233 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhén paprikás, sülthús-illat. Masszívabb, de rugalmas belső, kisebb sajtdarabokkal. Enyhén csípős, és a paprikás íz van túlsúlyban. A sajtot utóízben érezni leginkább, állagban kevésbé.

kaiser_x_1.JPG

 

6. Hajnal Hús Sajtos, marha grillkolbász, egységár: 5 829 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhe sült grillkolbász-illat. Masszívabb, de rugalmas állag. Kisebb méretű, de jól látható sajtdarabok, ami sütés után sem olvadt folyósra. Kellően fűszeres, de kissé sós grillkolbász, a sajt íze enyhébben érezhető. 

hajnal.JPG

 

6. AUCHAN Collection Sajtos, marha Grillkolbász, egységár: 1 996 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhe, sült grillkolbász-illat. Vékony, masszívabb, rugalmas állag, jól átsüthető. Kisebb méretű, nem folyós sajtdarabok. Jó fűszerezésű, de kissé sós grillkolbász.

auchan_39.JPG

 

3. LIDL Grill Meister sertés grillkolbász ementális sajtos, egységár: 4 396 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes sültkolbász- és fűszeres illat. Rugalmas, jó állagú kolbász, könnyen átsült, a sajtdarabok is megfelelő méretűek és mennyiségűek. Ízében a borsos, enyhén csípős jegyek érezhetők leginkább.

grillmester_ement.JPG

 

3. Wiesbauer Sajtos grill, egységár: 3 997 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Jól érezhető sültkolbász- és fűszerillat. A hús apró-közepes darálású, ropogósra süthető héjjal, a sajtdarabok kisebb méretűek. Kóstoláskor enyhén borsos-csípős zamatokat éreztünk, a sajt utóízben jön elő.

wiesbauer_3.JPG

 

3. TESCO Grill Master sajtos grillkolbász, egységár: 4 797 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes, fűszeres sültkolbász-illat. A héj ropogósra süthető, a sajtdarabok kisebb méretűek, a fűszerezése sós-borsos. A sajtot és a borsos-enyhén csípős zamatokat utóízben éreztük.

grillmester_1.JPG

 

2. SPAR BBQ Kasekrainer, egységár: 4 409 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Finom, zöldfűszeres, sajtos illat, az állaga kiváló, a bél nem rágós, vékony. A belsejében érezhető a sajt, a bors és a zöldfűszerek ízharmóniája.

spar_29.JPG

 

1. SPAR BBQ Sajtos grillkolbász, egységár: 3 700 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont

Kellemes sültkolbász- és sajtos illat. Apró-közepes darálású, vékony, jól átsült, rugalmas, kiváló állag. A sajtdarabok egyforma méretűek, sütés után olvadt, de nem folyós állagú. A finom zöldfűszerek íze nagyon jól érezhető, jól beállított sózással, utóízben sajtos zamattal.

spar_x.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes SPAR BBQ Sajtos grillkolbász a SPAR és az INTERSPAR üzleteiben kapható.

(A cikkben szereplő árak a teszteléskor zajlott árak szerint lettek feltüntetve.)

 

grill_1.png

süti beállítások módosítása