Nagy grillkolbász teszt: nincs meglepetés, a legtöbb hússal készült győzött!

2021.jún.15.

Itt grillszezon és mi izgatottan vágtunk bele az idei grilltesztekbe. Nagy a verseny ebben a piaci szegmensben, évről-évre jönnek új termékek és egyre magasabb minőséget képesek elérni. Jelzi ezt az is, hogy ennek a tesztnek a győztese is 93% hústartalmú. Ráadásul imádjuk a csípős kolbászokat, így nem is volt kérdés, hogy vaktesztelni fogjuk az országos csípős grillkolbász választékot. Íme az eredmény!

bor1_78.jpg

A csípős grillkolbászokról

A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza / említi külön a grillkolbászokat, így a sütnivaló kolbászok kategóriájába tartoznak ezek a kolbászok is.  A rendelet megfogalmazásában minden sütnivaló kolbász sóval tartósított nyers termék, fogyasztása előtt sütés szükséges.

A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 50%, amit nyugodtan fel lehetne vinni 70%-ra, hisz alig kapható már ez alatti hústartalmú kolbász. (Ez persze igaz a virslire és a parizerre is, ott is 70%-ra emelhető lenne a jelenlegi 51%-os minimum hústartalmi előírás). Zsírtartalmuk legfeljebb 35,0 % (m/m), a nátrium-klorid tartalom legfeljebb 3,5 % (m/m).  

A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:

- sertéshús (egyes esetekben minimális marhahús is lehet)

- sertésszalonna vagy zsír

- fűszerek, köztük édes és csípős paprikaörlemény

- adalékok.

howtogrill-1.jpg 

A teszt menete

Felkutattuk az összes országosan kapható csípős, pirospaprikás grillkolbászt az Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben. Van egy csípőspaprikás fehér grillkolbász is az egyik diszkontláncnál, de az a termék (pirospaprika hiányában) nem összehasonlítható ezen vakteszt szereplőivel.

A teszten a sertéshúsból készült, csípős kolbászokat vakteszteltük 10-en. A kóstolást ahogy eddig is, mi a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.

A grillkolbászokat finoman irdaltuk, de csak annyira, hogy a szaft ne távozzon a belsejükből sütés alatt. Bár ezzel nem mondunk újat, inkább csak ráerősítünk az ismert tényre, hogy hosszú grillkolbászokat mindenképp vágjuk be kb. 1 centinként, mert ha nem, akkor a hő hatására a serpenyőbe téve, azonnal végigszakad hosszában a bél, ami nem néz ki jól tálaláskor. Ezt a bevágás megelőzi.

img_5228.jpg

A kolbászokat az egyenletes sütés érdekében - illetve, hogy a faszén ne adjon mindent felülíró és feljavító ízt -, indukciós tűzhelyen, serpenyőben sütöttük ki. Átlagosan 10 perc alatt megsültek a kolbászok, figyeltünk arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda. 

A csípős grillkolbászokat még melegen 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.

 

Az értékelés szempontjai

A csípős grillkolbászokat szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk. 

Illat: mivel sütöttük a kolbászokat, így gazdag pörk illat aromák keletkeztek, ez persze nagyban múlik a sütést végző személy odafigyelésén. Illatban ezen túl díjaztuk a felismerhető paprika és más fűszerillatot.

Állag: frissen kóstolva elvártuk, hogy a bél még ropogós legyen, és ne rágós. A kolbász belseje szerintünk lehet rugalmas, de a masszívabb grillkolbászoknak is sok kedvelője van. Tehát inkább a textúrát vizsgáltuk, hogy ne legyenek benne kisebb mócsingok, ne legyen rágós. 

Íz: a fő ízeket a külső rétegen keletkező pörk anyagok és a fűszerek adják. A sózás nagyon befolyásoló tényező, és persze ezzel nem mondtunk újat. Külön díjaztuk, ha érezhető volt a chilipaprika íze is, nem csak a csípőssége a kolbászban. A kevésbé fűszeres kolbászok nem kaphattak magas ízpontszámot, de a túl sósnál is vontunk le 3 tized pontot.

 

A nagy csípős grillkolbász teszt eredménye

 

8. Pápai Grillkolbász jalapeno paprikás-chilis, egységára: 2997 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Enyhe fűszeres illat. Tömör állagú, kellemes fogyasztani. A jalapeno azonnal lecsap, elég csípős. A fűszerezés emiatt kevésbé érezhető. Megfelelő sózású, nem zsíros grillkolbász. 70% hústartalom.

img_5208.jpg

papai_1.jpg 

7. TESCO Grill Master Chilis grillkolbász, egységára: 2248 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Enyhébb, fűszeres illat. Tömörebb állagú, mozaikos vágásfelület. Kevésbé csíp, nagyon enyhén fűszeres, megfelelő sózású. 91% hústartalom.

img_5198.jpg

tesco_14.jpg 

3. ALDI BBQ Grillkolbász chilis, egységára: 2330 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Pirospaprikás, sülkolbász illat. Megfelelő, szinte homogén állagú. Fűszerpaprikás íz, érezhető mennyiségű borssal. Kellemesen csíp, jól érezhetők mellette a fűszerek. Nem zsíros, megfelelő sózású grillkolbász. 80% hústartalom.

img_5195.jpg

aldi_18.jpg 

3. Nádudvari grillkolbász chilis, egységára: 1997 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Pirospaprikás, sülkolbász illat. Megfelelő, szinte homogén állagú. Fűszerpaprikás íz, érezhető mennyiségű borssal. Kellemesen csíp, jól érezhetők mellette a fűszerek. Nem zsíros, megfelelő sózású grillkolbász. 80 % hústartalom.

img_5211.jpg

nadudvari_2.jpg 

3. SPAR Csípős grillkolbász, egységára: 1848 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Enyhe, inkább borsos illat. Megfelelő állagú, kellemes fogyasztási élményt ad. Közepesen csíp, enyhe paprikás-borsos fűszerezésű, markánsabb sózású grillkolbász. 86% hústartalom.

img_5189.jpg

spar_14.jpg 

3. Kometa jalapeno paprikás grillkolbász, egységára: 3163 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Finom fűszeres illat. Megfelelő keménységű állag, mozaikos vágásfelület. Jól érezhető a jalapeno paprika íze és savanykássága is. Közepesen, tartósan csíp, de érezhető mellette a fűszerezés és a határozottabb mennyiségű só. 81% hústartalom

img_5205.jpg

kometa_3.jpg 

2. Privát Hús Grillkolbász magyaros csípős, egységára: 2329 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Fűszerpaprikás, sültkolbász illat. Puhább állagú, de így is kellemes fogyasztani. Paprikás-borsos-hagymás íz, közepesen csíp, jól érezhetők mellette a fűszerek. Enyhén zsíros, megfelelő sózású grillkolbász. 85% hústartalom.

img_5200.jpg

privat_4.jpg 

1. AUCHAN Grillkolbász chilis, egységára: 2330 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

Jellegzetes pirospaprika illatú grillkolbász. Nagyon jó állagú, apródarálású hússal, kiváló fogyasztási élménnyel. Közepesen és tartósan csíp, de mellette érezhető a magas pirospaprika tartalom, a bors, hagyma. Legtöbb pontozónknál TOP 2-ben volt. Nem zsíros, de mégis szaftos, megfelelő sózású, ízletes grillkolbász. 93% hústartalom, ami a legmagasabb a kóstolt termékek között.

img_5204.jpg

auchan2.jpg 

Összegzés

A tesztgyőztes az Auchan áruházakban kapható.

chilis_grillkolbasz_teszt_1_-1_1.png

Ezek a tesztek is érdekelhetnek!

 

TESZT: a legfinomabb csokoládés jégkrémet kerestük! 

bor1_79.jpg

 

TESZT: mutatjuk mely termék előzte be a világmárkákat!

bor1_80.jpg

süti beállítások módosítása