Itt grillszezon és mi izgatottan vágtunk bele az idei grilltesztekbe. Nagy a verseny ebben a piaci szegmensben, évről-évre jönnek új termékek és egyre magasabb minőséget képesek elérni. Jelzi ezt az is, hogy ennek a tesztnek a győztese is 93% hústartalmú. Ráadásul imádjuk a csípős kolbászokat, így nem is volt kérdés, hogy vaktesztelni fogjuk az országos csípős grillkolbász választékot. Íme az eredmény!
A csípős grillkolbászokról
A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza / említi külön a grillkolbászokat, így a sütnivaló kolbászok kategóriájába tartoznak ezek a kolbászok is. A rendelet megfogalmazásában minden sütnivaló kolbász sóval tartósított nyers termék, fogyasztása előtt sütés szükséges.
A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 50%, amit nyugodtan fel lehetne vinni 70%-ra, hisz alig kapható már ez alatti hústartalmú kolbász. (Ez persze igaz a virslire és a parizerre is, ott is 70%-ra emelhető lenne a jelenlegi 51%-os minimum hústartalmi előírás). Zsírtartalmuk legfeljebb 35,0 % (m/m), a nátrium-klorid tartalom legfeljebb 3,5 % (m/m).
A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:
- sertéshús (egyes esetekben minimális marhahús is lehet)
- sertésszalonna vagy zsír
- fűszerek, köztük édes és csípős paprikaörlemény
- adalékok.
A teszt menete
Felkutattuk az összes országosan kapható csípős, pirospaprikás grillkolbászt az Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben. Van egy csípőspaprikás fehér grillkolbász is az egyik diszkontláncnál, de az a termék (pirospaprika hiányában) nem összehasonlítható ezen vakteszt szereplőivel.
A teszten a sertéshúsból készült, csípős kolbászokat vakteszteltük 10-en. A kóstolást ahogy eddig is, mi a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.
A grillkolbászokat finoman irdaltuk, de csak annyira, hogy a szaft ne távozzon a belsejükből sütés alatt. Bár ezzel nem mondunk újat, inkább csak ráerősítünk az ismert tényre, hogy hosszú grillkolbászokat mindenképp vágjuk be kb. 1 centinként, mert ha nem, akkor a hő hatására a serpenyőbe téve, azonnal végigszakad hosszában a bél, ami nem néz ki jól tálaláskor. Ezt a bevágás megelőzi.
A kolbászokat az egyenletes sütés érdekében - illetve, hogy a faszén ne adjon mindent felülíró és feljavító ízt -, indukciós tűzhelyen, serpenyőben sütöttük ki. Átlagosan 10 perc alatt megsültek a kolbászok, figyeltünk arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda.
A csípős grillkolbászokat még melegen 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.
Az értékelés szempontjai
A csípős grillkolbászokat szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk.
Illat: mivel sütöttük a kolbászokat, így gazdag pörk illat aromák keletkeztek, ez persze nagyban múlik a sütést végző személy odafigyelésén. Illatban ezen túl díjaztuk a felismerhető paprika és más fűszerillatot.
Állag: frissen kóstolva elvártuk, hogy a bél még ropogós legyen, és ne rágós. A kolbász belseje szerintünk lehet rugalmas, de a masszívabb grillkolbászoknak is sok kedvelője van. Tehát inkább a textúrát vizsgáltuk, hogy ne legyenek benne kisebb mócsingok, ne legyen rágós.
Íz: a fő ízeket a külső rétegen keletkező pörk anyagok és a fűszerek adják. A sózás nagyon befolyásoló tényező, és persze ezzel nem mondtunk újat. Külön díjaztuk, ha érezhető volt a chilipaprika íze is, nem csak a csípőssége a kolbászban. A kevésbé fűszeres kolbászok nem kaphattak magas ízpontszámot, de a túl sósnál is vontunk le 3 tized pontot.
A nagy csípős grillkolbász teszt eredménye
8. Pápai Grillkolbász jalapeno paprikás-chilis, egységára: 2997 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont
Enyhe fűszeres illat. Tömör állagú, kellemes fogyasztani. A jalapeno azonnal lecsap, elég csípős. A fűszerezés emiatt kevésbé érezhető. Megfelelő sózású, nem zsíros grillkolbász. 70% hústartalom.
7. TESCO Grill Master Chilis grillkolbász, egységára: 2248 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont
Enyhébb, fűszeres illat. Tömörebb állagú, mozaikos vágásfelület. Kevésbé csíp, nagyon enyhén fűszeres, megfelelő sózású. 91% hústartalom.
3. ALDI BBQ Grillkolbász chilis, egységára: 2330 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont
Pirospaprikás, sülkolbász illat. Megfelelő, szinte homogén állagú. Fűszerpaprikás íz, érezhető mennyiségű borssal. Kellemesen csíp, jól érezhetők mellette a fűszerek. Nem zsíros, megfelelő sózású grillkolbász. 80% hústartalom.
3. Nádudvari grillkolbász chilis, egységára: 1997 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont
Pirospaprikás, sülkolbász illat. Megfelelő, szinte homogén állagú. Fűszerpaprikás íz, érezhető mennyiségű borssal. Kellemesen csíp, jól érezhetők mellette a fűszerek. Nem zsíros, megfelelő sózású grillkolbász. 80 % hústartalom.
3. SPAR Csípős grillkolbász, egységára: 1848 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont
Enyhe, inkább borsos illat. Megfelelő állagú, kellemes fogyasztási élményt ad. Közepesen csíp, enyhe paprikás-borsos fűszerezésű, markánsabb sózású grillkolbász. 86% hústartalom.
3. Kometa jalapeno paprikás grillkolbász, egységára: 3163 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont
Finom fűszeres illat. Megfelelő keménységű állag, mozaikos vágásfelület. Jól érezhető a jalapeno paprika íze és savanykássága is. Közepesen, tartósan csíp, de érezhető mellette a fűszerezés és a határozottabb mennyiségű só. 81% hústartalom
2. Privát Hús Grillkolbász magyaros csípős, egységára: 2329 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont
Fűszerpaprikás, sültkolbász illat. Puhább állagú, de így is kellemes fogyasztani. Paprikás-borsos-hagymás íz, közepesen csíp, jól érezhetők mellette a fűszerek. Enyhén zsíros, megfelelő sózású grillkolbász. 85% hústartalom.
1. AUCHAN Grillkolbász chilis, egységára: 2330 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont
Jellegzetes pirospaprika illatú grillkolbász. Nagyon jó állagú, apródarálású hússal, kiváló fogyasztási élménnyel. Közepesen és tartósan csíp, de mellette érezhető a magas pirospaprika tartalom, a bors, hagyma. Legtöbb pontozónknál TOP 2-ben volt. Nem zsíros, de mégis szaftos, megfelelő sózású, ízletes grillkolbász. 93% hústartalom, ami a legmagasabb a kóstolt termékek között.
Összegzés
A tesztgyőztes az Auchan áruházakban kapható.
Ezek a tesztek is érdekelhetnek!
TESZT: a legfinomabb csokoládés jégkrémet kerestük!
TESZT: mutatjuk mely termék előzte be a világmárkákat!