A bolognai spagetti sok háztartásban igazi jolly joker: gyors, laktató, és ha jól sikerül, még egy hétköznapi vacsorát is ünnepivé varázsol. De mi a helyzet akkor, ha nincs idő hosszan főzni, és a boltban kapható kész szószhoz nyúlunk? Vaktesztünkben különféle, húsos bolognai szószokat kóstoltunk, hogy kiderüljön, melyik termék közelíti meg legjobban az olaszos ízvilágot. A célunk az volt, hogy megtaláljuk azt a bolti változatot, amit bátran leemelhetünk a polcról, ha gyors, de finom megoldásra van szükség.
A BOLOGNAI SZÓSZ
Eredetileg nem spagetti tésztával tálalták az olaszok, de Olaszországon kívül így terjedt el. A bolognai spagetti népszerűsége évtizedek óta töretlen, hiszen kicsik és nagyok egyaránt szeretik, nagyon gyorsan elkészíthető és olcsó. Magát a bolognai szószt senkinek sem kell bemutatni. Ebben a hús alapú mártásban az olaszos fűszerek mellett a főszerep minden esetben a paradicsomé, kerüljön az bele apróra vágott, vagy szósz formájában. A valódi bolognai szósz alapja a vajon és olívaolajon megpárolt, sárgarépa, hagyma és zeller, melyhez marhahúst, esetleg pancettát (olasz baconféle) adnak hozzá. Ezt a szószt öntik fel utána egy kis tejjel, vagy tejszínnel, majd mikor ez összeállt mehet bele a fehérbor. A paradicsom csak ezután kerül bele egy kis sóval és vajjal.
A tesztben résztvevő üveges termékeket hőkezeléssel tartósítják.
Hőkezelés: olyan tartósítási eljárás, amellyel megfelelő hőmérsékleten bizonyos időtartam alatt elpusztítják a mikroorganizmusok vegetatív alakjait (pasztőrözés) vagy a vegetatív alakokon kívül a spórákat is (sterilezés).
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket, üveges vagy konzerv formában.
A mártásokat/szószokat spagetti tészta nélkül kóstoltuk, felmelegítés után.
ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK
Ez alkalommal is háromféle szempontot vettünk figyelembe: az ízre, az állagra és az illatra helyeztük a hangsúlyt.
Illat: a legfontosabb szempont az illatnál a paradicsom és a fűszerek harmonikus megjelenése volt. Ha valamelyik fűszer érezhetően túlsúlyban volt, azért nem járt pontlevonás, amennyiben természetesnek véltük az aromákat. A jellegtelen, illetve kellemetlen illatokat lepontoztuk.
Állag: a bolognai mártás akkor jó, ha hagyma-, sárgarépa-, zeller- és paradicsomdarabkák is vannak benne. Ha túl homogén volt a mártás, pontot vontunk le. A másik szempont a mártás sűrűsége volt. A túl híg állagért is vontunk le pontot. Akkor is vontunk volna le pontot, ha a hús rágós lett volna, de végül ilyen termékkel nem találkoztunk.
Íz: a zöldfűszerek közül a jó bolognai szószban az oregánó, kakukkfű meghatározóbb, a majoránna, rozmaring is jelen van, viszont kevésbé intenzív módon. A fűszereknek harmonizálni kell a paradicsommal. A szósz sózása nem túl erős. A zöldségdarabok íze érezhető önmagukban is. A hús már átveszi a mártás ízét, a jobb minőségűekben viszont megőrzi a saját zamatát is. A jellegtelen vagy furcsa fűszerezést lepontoztuk, ahogy az érezhetően alacsony paradicsom- és zöldségtartalmat is.
A NAGY BOLOGNAI SZÓSZ TESZTÜNK EREDMÉNYE
13. Podravka Bolognai szósz, egységár: 4 063 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont
Natúr főtthús-illat. Nagyon folyós állag, felkavarás után is. Nagyobb darálású hússal és zöldségekkel. Kóstoláskor a paradicsom alig érezhető rajta, leginkább csak a füstölt hús íze, és enyhén némi fűszeres utóíz tapasztalható.
12. TESCO Paradicsomszósz marhahússal, egységár: 1 617 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont
Elég natúr illat, a főtt hús érezhető, de semmi fűszer. Nagyobb darab összetevők, jól átfőttek. Olyan bébiétel jellegű íze van, nem érezhetők a jellegzetes bolognai fűszerezésre jellemző ízek.
11. Panzani Bolognese - paradicsomszósz hússal, egységár: 3 409 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Enyhe paradicsom- és bazsalikomillat. Folyós állagú, darabos összetevőkkel. Kellően sós, fűszeres. A paradicsom, a bazsalikom és utóízben a rozmaring határozza meg az ízét.
9. DESPAR Sugo al ragú - paradicsommártás marha- és sertéshússal, egységár: 2 298 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Paradicsomos, hagymás illat. Apróbb darálású összetevők, pürés állag. Az íze kellően sós, fűszeres, leginkább a bazsalikomot és oregánót éreztük.
9. Barilla Bolognese paradicsomszósz bolognai módra, marha- és sertéshússal, egységár: 4 950 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Megfelelő fűszeres, bazsalikomos és paradicsomos illat. Sűrű állagú szósz, kisebb darálású hússal és nagyobb, jól megfőtt összetevőkkel. Ízben kellően fűszeres, érezhető a bazsalikom és oregánó, kicsit kesernyés utóízzel, amit mi a száraz fűszerek számlájára írunk.
7. ALDI Le Gusto Sugo alla Bolognese - paradicsomszósz marhahússal, egységár: 1 598 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Megfelelően paradicsomos, hagymás, kakukkfüves illat. Sűrű állagú szósz, nagyobb zöldség- és közepes húsdarabokkal. A hagymás és paradicsomos szószalaphoz vegyes zöldfűszereket kevertek, a sárgarépa íze külön is érezhető, mert nagyobb darabokban van a szószban. Sózása megfelelő.
7. Inzersdorfer Pure Beef Sugo bolognai szósz parmezánnal és marhahússal, egységár: 4 748 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Intenzív, paradicsomos és bazsalikomos illat. Az állaga nagyon sűrű, apró darálású hússal és nagyobb méretű zöldségekkel. Ízében nagyon intenzíven érezhető a parmezán, néhány kóstolónk már soknak érezte.
6. LIDL Combino Pasta Sauce Bolognese, egységár: 1 698 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Az illatában a hagyma, a paradicsom és a petrezselyem érezhető leginkább. Az állaga hígabb, pürés, apró darálású összetevőkkel. Ízében a paradicsomos főíz után a zöldfűszerek érezhetők, leginkább a petrezselyem, majd a hagyma. Megfelelő sózású.
4. AUCHAN paradicsomszósz bolognai módra francia marhahússal és zöldségekkel, egységár: 3 093 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Az illatában a hagyma, a paradicsom és a petrezselyem érezhető leginkább. Az állaga hígabb, pürés, apró darálású összetevőkkel. Ízében a paradicsomos főíz után a zöldfűszerek érezhetők, leginkább a petrezselyem, majd a hagyma. Megfelelő sózású.
4. AUCHAN paradicsomszósz bolognai módra marhahússal és zöldségekkel, egységár: 3 093 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
A hagyma és a paradicsom illata érezhető leginkább. Az állaga hígabb, pürés, apró darálású összetevőkkel. Ízében a paradicsomos főíz után a zöldfűszerek érezhetők, leginkább a petrezselyem, majd a hagyma. Megfelelő sózású.
3. Inzersdorfer Pure Beef Sugo bolognai szósz marhahússal, egységár: 4 748 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Intenzív paradicsomos és bazsalikomos illat. Az állaga nagyon sűrű, apró darálású hússal és nagyobb méretű zöldségekkel. Kóstoláskor a harmonikus fűszerezés, a hús és a paradicsom megfelelő aránya érezhető.
2. Polcz Bolognai marharagu, egységár: 5 483 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Kellemes és intenzív paradicsomos és zöldfűszeres illat. Az összetevők állaga kitűnő, a hús és a zöldségek is kellően átfőttek, de nem túl puhák. A szósz sűrűsége jól beállított, így a paradicsomos íz mellett a marhahús és a zöldségek fűszerezése is megfelelően érvényesül.
1. PENNY San Fabio paradicsomszósz darált marhahússal, egységár: 1 698 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
A kellemes paradicsomos illat jól harmonizál az intenzív fűszerezéssel, leginkább a bazsalikommal és az oregánóval. A szósz állaga sűrű, az összetevők - a zöldségek és a hús kisebb-közepes méretűek. Minden összetevő jól átfőtt, kellően puha. Kóstoláskor a zamatos paradicsomos ízjegyek mellett a finom, olaszos fűszerezés érezhető, amiben jól érezhetők a zöldségek és a hús természetes íze is. A fűszerezés és a sózás mértéke kiválóan beállított.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes PENNY San Fabio paradicsomszósz darált marhahússal a PENNY üzleteiben kapható.