Nagy édes pezsgő teszt

2018.dec.27.

Pár nap és itt a szilveszteri Buli! Egy napra vetítve több pezsgő fogy ilyenkor, mint máskor egy hónap alatt, itt volt az ideje, hogy teszteljük a pezsgőket. A teljes magyar pezsgőportfólió megóstolása kivitelezhetetlen lett volna, annyi termék van a piacon, ezért az 1.000 Ft alatti pezsgőket választottuk, mert ez a legjobban fogyó árkategória ilyenkor. 5 magyar gyártó pezsgői kóstoltuk meg, lássuk, melyik lett a legfinomabb!

img_1237.JPG

A pezsgő szavunkat Gróf Széchenyi István alkotta, aki a Hitel című munkájában elsőként nevezte a franciák champagne-t pezsgőnek. Budapesten az első pezsgőgyárat 1834-ben alapította a Prückler család. A legnagyobb hazai gyártók jelenleg a Törley és a BB. Legkedveltebb ízünk a muskotályos. 

A pezsgők besorolása

Színük szerint lehetnek fehér pezsgők, vörös pezsgők és rozé pezsgők. Maradék cukortartalmuk szerint pedig a brut nature-től az édesig határolhatóak be.

kepkivagas_23.PNG

Az olcsóbb pezsgőket tankban erjesztik, míg a drágább pezsgőket palackban. Persze ez nem jelenti azt, hogy ami palackban erjesztett, az finom is. A 0,75 L palackban erjesztett pezsgő a Méthode traditionelle, a 1,5 L palackban erjesztett pedig a Magnum palackos pezsgő. 

img_1095.JPG

A tesztben szereplő valamennyi pezsgő tankos erjesztésű, és az úgymond hagyományos pezsgők mellett megjelenik az alacsonyabb alkoholtartalmú illatos pezsgő is.

A minőséget prezentálja még a dugó, természetesen a parafa dugós jelent(het)i a minőségibb pezsgőt, míg a műanyag dugó a költségmegtakarítást.

 

Kóstolás menete

A kóstoláson 11-en vettünk részt, ezúttal élelmiszermérnökök is csatlakoztak a csapathoz. A tesztben csak az édes és édes muskotályos megjelölésű termékek vehettek részt. A pezsgőket a teszt előtt 6-7 C°-ra hűtöttük és szakaszosan vettük ki a hűtőből kóstolásra. Egyszerre 5 pezsgőt bontottunk ki és töltöttünk a kóstolópoharakba. Szentségtörésnek tűnhet, de kiköptük a pezsgőt kóstolás után egy erre a feladatra rendszeresített edénybe. 5 pezsgő megkóstolása után 10 perc szünetet tartottunk, de a kóstolás közben is 2 pezsgő között vízzel, kenyérrel semlegesítettük az előző pezsgő ízét a szánkban. 

img_1330.jpg

Az előkészítők 3 felé csoportosították a pezsgőket. Az első szettben a "hagyományos", édes pezsgők voltak, a 2. szettben a muskotályosok következtek, a végére pedig az illatos, várhatóan édesebb pezsgők maradtak. Természetesen csak az előkészítők tudták a kikészített pezsgő nevét, a kóstolók nem, hiszen ez a szokásos vakteszt.

 

Az értékelés 

A 5 szempont szerint pontoztuk a pezsgőket. Első körben az illatot, majd a szénsavasságot, az édesség mértékét/intenzitását, az érezhető savtartalmat és a gyümölcsízt értékeltük.  A pontozás 1-10 skálán zajlott, ahol a 10 pont a legjobb.

Illat: elvileg nem hiba az élesztős szag jelenléte, ezért abban állapodtunk meg, hogy csak túlzottan élesztős-dohos, illetve gyümölcsillat hiányos pezsgőket pontozzuk kevesebbre.

Szénsavasság: a pezsgő szénsavtartalmát a cukor mennyisége határozza meg, illetve ez szabályozza. A pezsgőtől azt várjuk, hogy kellően szénsavas legyen, hisz az a lacsony szénsavtartalom miatt olyan érzésünk lehet, hogy ez a pezsgő napokig állt dugó nélkül. A túl magas szénsavtartalom pedig az ízek érzékelhetőségének kárára megy. 

Édes íz: elsőként ezt érezzük kóstoláskor, legygorsabban a cukortartalom megítélhető. Mivel itt édes pezsgőkről van szó, ezért a félédes cukortartalom ízhatású pezsgőket lepontoztuk.

Savtartalom: a pezsgőben a borkősav, borostyánkősav, citromsav jelenléte kedvezően befolyásolja az ízt, míg az ecetsav, hangyasav, vajsav pedig rontja a pezsgő minőségét, mert valamilyen eljárási hiba okán kerülhetnek bele. A savak mennyisége helyett a savérzet a fontosabb a kóstoláskor, tehát, hogy a sav mennyisége harmonizál-e a cukor, alkohol mennyiséggel és az aromákkal.

Gyümölcsös íz: megoszlanak a vélemények, mert a szakértők szerint a kevésbé gyümölcsös pezsgő a jó, mi mégsem pontoztuk le azt, ha éreztük a gyümölcsösséget, sőt jobban pontoztuk, mert ez friss ízjegyekkel is párosul. 

 

 

Maradok a pénzemnél tesztcsapat édes pezsgő vaktesztjének eredménye

img_1260.JPG

 

20. König édes, egységára: 799 Ft/L. Pontszám: 5,2/10 pont  

Gyenge gyümölcsös illat, alkohol és élesztőszaggal vegyítve. Dohos, alkoholos íz, semmi gyümölcs. A szénsav mennyisége és a cukortartalom is kevés. Édes pezsgőnek túl száraz.

img_1282_5.jpg 

20. Bellavita, egységára: 865 Ft/L. Pontszám: 5,2/10 pont  

Erős alkoholos illat, ami elnyom minden más illatjegyet. A szénsavasság lehetne erősebb. Nem szőlőből erjesztett ízek jelennek meg, nem gyümölcsös, az élesztő és a kesernyés íz dominál. A cukortartalom nekünk alacsony volt, félédesnek véleményezték többen is.

img_1276_2.jpg 

19. Szovjetszkoje Igrisztoje édes, egységára: 999 Ft/L. Pontszám: 5,5/10 pont  

Virágmézes, édes, ébenfás illatú pezsgő. Közepes erősségű, az elvártnál épp kevesebb szénsavval, viszont magasabb savtartalmat éreztünk. Az íze dohos, kesernyés, szőlőhéjas.

img_1285_2.jpg 

18. König muskotály, egységára: 799 Ft/L. Pontszám: 5,6/10 pont  

Élesztős-olajos szagú pezsgő, aminek a szénsavassága megfelelő, viszont az ízében megjelenik valami grapefruitos kesernyés aroma, ami ront az élvezeti értékén, ráadásul mi erősen savasnak éreztük. A cukortartalom szerintünk alacsony egy édes pezsgőtől elvárthoz képest.

img_1292_1.jpg 

16. Mon amour, egységára: 865 Ft/L. Pontszám: 5,7/10 pont 

Élesztős illat, nem túl cukros, szárazabb pezsgő, majdnem megfelelő szénsavmennyiséggel. Nincsenek benne a gyümölcsre emlékeztető aromák, alkoholos vodkás íz annál inkább, élesztős utóízzel és nem harmonikus savérzettel.

img_1279_1.jpg 

16. Szent István Korona, egységára: 932 Ft/L. Pontszám: 5,7/10 pont  

Dohos, élesztős illat. Lehetne szénsavasabb és édesebb is, többen félédesként jellemezték. Nem valami markáns gyümölcsíz, de annál erősebb savtartalom jellemzi.

img_1278_1.jpg 

15. Burg édes, egységára: 892 Ft/L. Pontszám: 5,8/10 pont  

Dohos, élesztős illat. Elég savas, nehéz pezsgő, emellett csak gyenge szőlős aromák, inkább az alkohol érezteti magát.

img_1271_2.jpg 

13. BB Édes, egységára: 1332 Ft/L. Pontszám: 5,9/10 pont  

Muskotályos illat, pedig ez nem muskotályos pezsgő. Ízében is megjelennek a muskotályos-szőlős jegyek, erős alkoholos utóízzel. Nem túl édes pezsgő, páran jelezték, hogy nekik szárazabb a kelleténél.

 img_1280.jpg

13. Anno Domini muskotály, egységára: 865 Ft/L. Pontszám: 5,9/10 pont  

Mentolos, élesztős, alkoholos illat, emlékeztet a dianás cukorkára. Nem túl édes, pont elég ennyi cukor, az íze egyszerű, alkoholos, nem muskotályos.

img_1291_1.jpg 

12. Anno Domini édes, egységára: 865 Ft/L. Pontszám: 6,1/10 pont  

Mélyről jövő borospince illat vagy szag, ami az élesztő és a talaj szagából áll össze. A szénsav és a cukor elég, alig érezhetően, de a gyümölcs aromája is megjelenik.

img_1289_1.jpg 

11. Arvenus, egységára: 865 Ft/L. Pontszám: 6,2/10 pont  

Illatában az alkoholos-élesztős jegyek érezhetőek jobban. A gyümölcs ízét, aromáit nem nyomja el az alkohol íze ebben a pezsgőben, viszont ezt is inkább félédesként jellemeznénk.

img_1274_1.jpg 

9. Törley muscateller, egységára: 1199 Ft/L. Pontszám: 6,3/10 pont  

Élesztős, kesernyés illat, a szénsavasság jó mértékű, az édes íz intenzitása valakinek épp megfelelő volt, de 2 pontozó inkább félszárazra tippelte volna. Kissé alkoholos, erős, nyers és a muskotályos ízt sem olyan intenzív, hogy a kóstolók külön értekeztek volna róla.

img_1286_1.jpg 

9. TESCO Imperium, egységára: 1065 Ft/L. Pontszám: 6,3/10 pont  

Érezhető szőlős, málnás illat, kicsi tutti-frutti beütéssel, ami az ízében is folytatódik, olyan málnás pezsgőkoktél hasonlóságot, tutti frutti ízt, gyümölcsös gömbrágó ízt írtak a pontozók.

img_1284_1.jpg 

7. BB Spumante téli, egységára: 1065 Ft/L. Pontszám: 6,4/10 pont  

Limonádés, friss illat. Lehetne szénsavasabb és erőteljesebb a gyümölcsös íz, de többen írták előnyeként, hogy citromos-limonádés aromákat éreznek, amitől az íze is friss, minimálgyümölcsös.

img_1273_1.jpg 

7. Szovjetszkoje Igrisztoje muskotály, egységára: 999 Ft/L. Pontszám: 6,4/10 pont  

Friss, szőlős illat, amit az élesztő szaga kísér. Telt muskotályszőlős íze van, csak az alkohol is erősen megjelenik, amin nem tud tompítani az alacsonyabb cukortartalom sem.

img_1283_1.jpg 

4. Törley Fortuna, egységára: 1199 Ft/L. Pontszám: 6,6/10 pont  

Élesztősebb, édes illat. Nagyon kellemes szénsavasság, friss szőlős ízjegyek, nem túl erős alkoholtartalom, olyan pezsgőkoktélos jellege van.

img_1293.jpg 

4. BB Arany küvé, egységára: 1332 Ft/L. Pontszám: 6,6/10 pont  

Friss, mustos illat. Megfelelő szénsav mennyiséggel, harmonikus savtartalommal és többféle szőlő gyümölcsös ízeivel.

img_1272_2.jpg 

4. Burg muskotály, egységára: 892 Ft/L. Pontszám: 6,6/10 pont  

Gyümölcsös, kesernyés illat, markánsabb-savasabb íz, ami alkohol és szőlő ízkeverékként jelentkezik. A szénsavassága pont megfelelő ehhez az érezhető muskotályos ízhez viszonyítva.

img_1277_2.jpg 

3. Törley Charmant, egységára: 1199 Ft/L. Pontszám: 6,7/10 pont  

Gyümölcsös, élesztős illat. Nem túl édes pezsgő, minimál szőlős ízjegyekkel. Érezhető, jóleső szénsavasság. Az ízében az élesztő már nem jelenik meg, de a kevés szőlő aroma mellett más sem, tehát az alkohol sem érezhető markánsan, így fogyasztható. 

img_1290_1.jpg 

2. BB Spumante, egységára: 1065 Ft/L. Pontszám: 7,1/10 pont  

Finom, fiatalos, gyümölcsös, friss akácmézes illat keveredik az élesztő szagával. Szénsavmennyiség épp megfelelő vagy picit lehetne szénsavasabb. Mustos-szőlőleves friss pezsgő íz és megfelelő cukortartalom.

img_1288_1.jpg 

1. Frakk (kizárólag a LIDL-ben kapható), egységára: 1332 Ft/L. Pontszám: 7,3/10 pont  

Alkoholos, élesztős, szőlős illat. Épp megfelelő szénsavassággal. Éreztünk az ízében pisztáciát, mézet, barackpálinkát, szőlőt. A legösszetettebb ízű pezsgő volt a kóstoltak között. A pontozásból is látszik, hogy kiegyensúlyozott pezsgő illat, íz, állag tekintetében.

img_1281_1.jpg

 

Összesítés

edes_pezsgo_teszt-1_1.png

 

Nézd meg a TOP20 legolvasottabb tesztünkből készült ingyenes, csak a dobogósokat tartalmazó szuper füzetünket! TOP20 teszt KATT IDE! :)

süti beállítások módosítása