Az utóbbi években egyre többen keresnek egészségesebb, rostban gazdagabb alternatívát a hagyományos kenyerek helyett – így váltak igazán népszerűvé a különféle magvas kenyerek. Ezek a termékek nemcsak ízletesek, hanem gyakran dúsítják a mindennapi étrendet hasznos tápanyagokkal is. De vajon minden magvas kenyér valóban jó választás? Mennyire különböznek egymástól az ízek, az állag, a magtartalom vagy éppen az összetevők? Tesztünkben többféle, boltban kapható magvas kenyeret vizsgáltunk meg, hogy kiderüljön, melyik az, amelyik valóban megéri az árát.
KENYÉR A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN
Kenyér olajos maggal
Az olajos magos kenyér 100 kg összes lisztre számítva legalább 8 kg, a kenyér nevében szereplő olajos mag felhasználásával, kovászos technológiával vagy kovászt helyettesítő kovászkészítmény felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, kelesztéssel, sütéssel előállított termék.
Érzékszervi jellemzők
Alak: vekni, kerek vagy formában sült, arányosan domború, szabályos; ne legyen torz, benyomódott.
Héj: vörösesbarna, a felületen az olajos mag darabok láthatók, sima vagy vágott, ritkán cserepes, lehet fényes vagy szórt; ne legyen végigrepedt, szennyezett, égett, átnedvesedett, sérült.
Bélzet: a kenyérbél átsült, a héjtól nem elváló, egyenletes, világosabb barna színű, a magvak a bélzetben jól láthatók, egyöntetű állományú, rugalmas, csomómentes; ne legyen szalonnás, ragacsos, nyers, ne legyen morzsálódó, széteső; ne tartalmazzon idegen anyagot.
Íz és szag: aromás, az illatban és ízben jelenjen meg a felhasznált olajosmag, harmonikus; ne legyen idegen ízű vagy szagú.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltuk meg a márkás és sajátmárkás csomagolt, magvas kenyereket.
Ezeket egyenként tálaltuk fel a kóstolóknak, hogy a teljes vakteszt (3,5 óra) ideje alatt a teszt végére maradó kenyerek ne száradjanak ki.
ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK
Illat: enyhe, természetes illatokat vártunk, az idegen illatokat lepontoztuk.
Állag: a kenyér puha, rugalmas (ha összenyomjuk a két ujjunk között a kenyértésztát, nem tapad teljesen össze). A száraz, rugalmatlan, ragadós állagú termékeket lepontoztuk. Főként rágáskor jelentkezik a gyengébb állag, amikor szinte gyurmaszerűvé áll össze a kenyér tésztája, a rosszabb minőségű kenyereknél.
Íz: a természetes kenyérízt és a magok jellegzetes ízét kerestük. A fontos az volt, hogy ne érezzünk idegen ízt, mellékízt.
A NAGY MAGVAS KENYÉR TESZT EREDMÉNYE
18. Royal Többmagvas kenyér teljes kiőrlésű, egységár: 2 378 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont
Enyhe kenyér- és aromás illat. Vékony, világos színű héj magokkal. A bélzet inkább kötöttebb állagú, és nincs benne mag. Kóstoláskor leginkább az aromás ízt éreztük, a magok íze alacsony intenzitású. Összetevők: lenmag, napraforgómag, szezámmag.
16. Vita Sütő Magvas Vidéki cipó szeletelt, egységár: 1 598 Ft/kg, Pontszám: 6,5/10 pont
Enyhe, kovászos illat. Felületén jól látszanak a magvak. Fehér színű, a héja sültebb. Lyukacsos, masszívabb állag. Kóstoláskor a magok alig érezhetők, de ropogósok, ízben nem érezhetők. Édeskés fehérkenyér-íz. Összetevők: szezámmag, napraforgómag, lenmag, chiamag, fehér quinoamag, kendermag.
16. Erdélyi Pékség Erdélyi búzakenyér szezámmaggal, egységár: 1 178 Ft/kg, Pontszám: 6,5/10 pont
Csak a külsején van szezámmag. Fehér kenyér, enyhe kenyérillat. A héja szépen sült, barnás színű, a bélzet megfelelően rugalmas. Ízében átlagos fehér kenyér. Összetevők: szezámmag.
15. Vita rozsos magvas vekni szeletelt, egységár: 1 798 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont
Enyhe, rozsos illat. Felületén jól látszanak a magvak. Fehér színű, a héja sültebb. Lyukacsos, rugalmas állag. Kóstoláskor a magok alig érezhetők, de ropogósok, ízben nem érezhetők. Édeskés, rozsos kenyéríz. Összetevők: lenmag, zabpehely, szezámmag, napraforgó.
14. Jaus négy gabonás kenyér lenmaggal és napraforgómaggal, egységár: 2 378 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont
Savanyú, kovászos és búzalisz- illat. Sötét színű. A kenyér héja sültebb, ropogós, a bélzet rugalmas, lyukacsos. Kóstoláskor a magok ropogósak, a kenyér íze meglepően édes. A magok jól láthatók a felületén. Összetevők: lenmag, napraforgómag.
13. Vitajó magvas cipó, egységár: 1 498 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont
Enyhe fehérkenyér-illat. Világosbarna színű héj, amin vékony búzalisztréteg is látható. A bélzet lyukacsos szerkezetű, a magok az apróbb darálás miatt alig látszanak. A kenyér íze megfelelő, de a magok íze nem érezhető. Összetevők: búzatöret, rozstöret, búzakorpa, szójatöret, lenmag.
11. Kanizsa Pékség Magvas Kenyér szeletelt, egységár: 998 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Enyhén rozsos, aromás illat. Világosbarna színű, lyukacsos bélzet, jól látszanak az apróbb magdarabok. A héja szépen sült, kissé morzsalékos, a bélzet rugalmas állagú. Megfelelő ízű kenyér, a magvak íze is érezhető. Összetevők: rozstöret, napraforgómag, lenmag.
11. Hajdúság Sütödék Pur Pur teljes kiőrlésű szeletelt cipó, egységár: 1 698 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Rozsoskenyér-illat. A héj sötétbarna színű, vékony és sült, ropogósabb állagú. A bélzet lyukacsos szerkezetű, kissé kötöttebb állagú, vegyes méretű magdarabokkal. Ízében inkább édeskés, a magok ropogósak. Összetevők: tökmag, napraforgómag.
10. Frissen a Péktől szeletelt E-mentes Hajdinás kenyér, egységár: 998 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Enyhe, rozsos illat. Világosbarna színű, vékony, de ropogós héj. A bélzet lyukacsos, kissé morzsalékos állagú, az apróbb magok jól látszanak. Megfelelő ízű kenyér, magok ropogósak. Összetevők: napraforgómag, lenmag.
9. Frissen a Péktől szeletelt E-mentes Tökmagos kenyér, egységár: 998 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe fehérkenyér-illat. Világos színű, kissé morzsalékos állag. A tökmag csak a héjon található egészben, ami enyhén ropogós és sós. Kóstoláskos a fehér búzakenyér ízét jól kiegészíti a tökmag ropogósabb, sós zamata. Összetevők: tökmag.
8. Pannon Sütő Pur Pur cipó, egységár: 2 854 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Rozsos illat. Sötét barna színű, vékony héj. A bélzet is sötét színű, kötöttebb, szárazabb állagú, a nagyobb magdarabok jól látszanak. Kellemes ízű kenyér, a magok is ropogósak. Összetevők: szójatöret, tökmag, napraforgómag, burgonyapehely, dió.
6. SPAR Tökmagos kenyér, egységár: 1 623 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Megfelelő kenyér- és tökmagillat. A héj sötétebb barna színű, kissé morzsalékos. A bélzet kötöttebb, de rugalmas, az apró tökmagdarálék alig észrevehető. Az ízében jól érezhető a tökmag, a darabok ropogósak és jóízűek. Összetevő: tökmag.
6. Ludwig és Mentesi Jókenyér kovászos wellness kenyér, egységár: 1 398 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Megfelelő intenzitású kovászoskenyér-illat. A héja vékony, azonos színű a bélzettel. A magvak a bélzetben apróbb méretűek, ropogósak. A kenyér íze a kovásznak megfelelően enyhén savanykás, utóízben a magok íze enyhébben érezhető. Összetevők: napraforgóbél, zabpehely, szezámmag.
4. Frissen a Péktől szeletelt E-mentes Magvas kenyér, egységár: 998 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Kellő intenzitású, rozsos illat. Világosbarna színű, vékony, de ropogós héj. A bélzet lyukacsos, kissé morzsalékos állagú, az apróbb magok jól látszanak. Megfelelő ízű kenyér, a magok ropogósak. Összetevő magok: köles, lenmag, napraforgómag, szezámmag.
4. Erdélyi Pékség szeletelt Magvas cipó, egységár: 1 598 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Megfelelő, kovászos kenyérillat. A héj barna színű és vékony, jól átsült. A bélzet lyukacsos, rugalmas állagú, jól látszanak a kisebb magdarabok. Kellemes ízű kenyér, a magok ropogósak. Összetevők: napraforgómag, lenmag.
3. Ludwig és Mentesi trend+ csökkentett szénhidráttartalmú brotter, egységár: 2 283 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Kellemes kenyérillat, a magok illata is érezhető. A héja vékony, sültebb, ropogós. Kisebb és nagyobb darálású magok vannak benne. A bélzet lyukacsos, rugalmas, nagyon sok mag van benne. Jó ízű kenyér, amit a magok íze még finomabbá tesz. Összetevők: lenmag, napraforgóbél, szezámmag.
2. Ceres Sütő Rozsos négy-magkeveréses kenyér, egységár: 2 654 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Kellemes, rozsoskenyér- és magkeverék-illat. A héj maggal szórt, megfelelő vastagságú, ropogós állagú. A bélzet kellően lyukacsos, rugalmas, apróbb magdarabokkal. Ízében megjelenik a rozsos jelleg és a kiváló állagú magok aromái is. Összetevők: lenmag, napraforgómag, szezámmag, tökmag.
1. Ceres Sütő Napicipó magokkal, egységár: 1 548 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
Finom, friss kenyér- és magkeverék-illat. A héj megfelelő vastagságú, ropogós állagú. A bélzet kellően lyukacsos, rugalmas, apróbb magdarabokkal. Kóstoláskor a kiváló minőségű lisztek és a magok finom ízei érezhetők, megfelelő sózással. Összetevők: lenmag, napraforgómag, tökmag, szezámmag.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes Ceres Sütő Napicipó magokkal az AUCHAN, TESCO, PENNY, METRO, COOP, REÁL, KEREKES és a CBA üzleteiben kapható.