Nagy szeletelt, pácolt, füstölt sonka teszt

2025.ápr.14.

A sonka húsvétkor elmaradhatatlan, a szeletelt, csomagolt változata egész évben kapható a finom reggelikhez vagy ételek alapanyagaiként. Nehéz jól elkészíteni, viszont, ha sikerül, akkor különleges, erőteljes, füstös-sós ízű sonka kényezteti az ízlelőbimbóinkat. Vaktesztünkön ezt a kényeztetést vártuk a termékektől, lássuk, melyik ízlett a legjobban!

ossz2_49.JPG

A NYERS SONKA A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

Szárított nyers sonka: pácolt vagy sózott, vagy pácolt és sózott, szárítással, illetve füstöléssel és szárítással előállított nyers sonka.

Kémiai jellemzők: Nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 5,0% (m/m) -> 58%-os víztartalomra vonatkoztatva   

Érzékszervi jellemzők

Alak, méret: A termék fajtájára jellemző, tetszetős külső megjelenésű. Megfelelően formázott, bőr nélküli vagy bőrrel és szalonnaréteggel fedett. Bőrös termék esetén a szalonnaréteg 2 cm-nél vékonyabb. Nem lehet véraláfutásos, a bőrös részen rosszul szőrtelenített.

Állomány: Nem lehet beszáradt, kemény. A termék nem engedhet nyomás nélkül levet.

Szín, íz, illat: A termékfajtára jellemző szín, a szalonnás rész a felületén világos sárgásbarna színű. Ízében, illatában a hús, a só és füstölt terméknél a füst érződik.

Az élelmiszer előírt neve: nyers sonka. A vágóállat faját kizárólag (100%-ban) sertésből készült termék esetében nem kell jelölni, viszont a testtájra utalni kell. Ha pácolva is van a termék, a pácolás módjára utalni kell.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

Előrecsomagolt, szeletelt nyers sonkákat szereztünk be a tesztre.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: ezeknek a húsoknak a pácban lévő fűszerek és a füstölés adja meg az illatát. Amennyiben jellegtelen vagy idegen illatot éreztünk, akkor alacsonyabb pontot kapott a minta.

Íz: A sózás, a pácolás és füstölés természetesen meghatározza az ízt is. Emellé jön az érlelés során a hús természetesen erősödő íze is. A füstölés szinte művészet, könnyű elrontani vagy épp jellegtelen mennyiséget használni, amit ízben nem is érezni. A másik a sózás, amit el lehet rontani, ugyanis az érlelés során a sonka elveszti a tömege 20-50%-át, viszont a só mennyisége megmarad, a koncentrációja nő.

Állag: Inkább szárazabb, nem rágós, természetes nyers sonka állagot várunk, nem pedig rágós vagy épp széteső szeleteket. 

Összefoglalva előzetesen úgy állapítottuk meg, hogy a tökéletes sonkának leginkább füstillata van, de érezhetők a páclé fűszerei is. Az állag nem nedves, de nem is teljesen száraz, könnyen fogyasztható. Az ízben pedig a füst-fűszer-só hármasnak kell harmonizálnia a hús saját, érés közben egyre intenzívebb ízével.

 

A NAGY SZELETELT, NYERS, FÜSTÖLT SONKA TESZTÜNK EREDMÉNYE

 

12. Familie Wein Light Bükkfával füstölt, nyers, szeletelt, lassan pácolt sonka, egységár: 10 990 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Nagyon enyhe pácillat. Vékonyabb, közepesen érett állag. Nincs szalonnacsík rajta. Kóstoláskor enyhébb intenzitású pácíz mellett utóízben a füstös ízjegy is megjelenik.

wein_light.JPG

 

9. LIDL Dulano Falusi sertéscomb szeletek, nyers, lassú pácolású, bükkfával füstölt, egységár: 6 495 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Megfelelő füst- és pácillat. Rugalmas, vastagabb szeletek.  Közepesen intenzív pácolású, enyhén sós sonka.

dulano_2.JPG

 

9. Familie Wein Fekete-erdei füstölt, szeletelt, lassan pácolt sonka, egységár: 10 590 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Mérsékelten füstös, erősebben pácillatú sonka. Érett, vékonyabb szeletek. Kellemesen füstös, enyhébben fűszeres, közepesen sós sonka.

wein_fenyo_mild.JPG

 

9. Familie Wein Fekete-erdei sonka, szeletelt, füstölt, érlelt, pácolt, egységár: 10 660 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Mérsékelten füstös, erősebben pácillatú sonka. Érett, vékonyabb szeletek. Kellemesen füstös, enyhébben fűszeres, közepesen sós sonka.

wein_fenyo_mild_x.JPG

 

7. AUCHAN Collection Szívsonka lassú pácolású, hidegen füstölt, borsos, egységár: 6 995 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont 

Borsos, enyhén füstös illat. Vékony szeletek, puhább, omlós állag. Kóstoláskor intenzív pácolt és sós ízt éreztünk, a borsosság enyhébben jelenik meg. 

auchan_borsos.JPG

 

7. Wein Bauern nyers, füstölt, szeletelt, lassan pácolt sonka, egységár: 12 238 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes, füstös illat. Leheletvékony, érettebb állag. Intenzív, kellemes pácoltsonka-íz, megfelelő sózással.

wein_paraszt_bukk.JPG

 

5. LIDL Dulano Feketeerdei sonka, nyers, lassú pácolású, tűlevelű fa füstjén füstölt, szeletelt, egységár: 6 490 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Intenzív füst- és pácillat. Vastagabb, közepesen érett szeletek. Jól érezhető a különleges füst zamata, közepesen sós és fűszeres sonka.

dulano_sel.JPG

 

5. AUCHAN Collection Szívsonka lassú pácolású, hidegen füstölt, paprikás, egységár: 6 995 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes, füstös illat. Közepesen érett, széleken szárazabb, középen puha állag. Megfelelően sós, enyhén fűszeres, utóízben füstös sonka. 

auchan_sziv.JPG

 

3. PENNY Tabula Ligua füstölt, nyers, lassú pácolású, szeletelt, egységár: 7 490 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Érett, enyhe pácolású sonkaillat. Közepesen vastag szeletek, puha állag. Finoman pácolt, mérsékelten sós sonka, érezhető az érett sonkaíz is. Enyhén füstölt.

wein_paraszt_tabula.JPG

 

3. PICK Bükkerdei sonka bükkfával füstölt, érlelt sonka, egységár: 11 100 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Finom pácillat, enyhébb füsttel. Érett, közepesen vastag szeletek. A harmonikus fűszerek és a só érezhető leginkább, a füstölése gyengébben.

pick_bukkerdei.JPG

 

2. Bogádi Szívsonka szeletelt, hidegen füstölt, lassan érlelt, egységár: 10 090 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Kellemes, intenzív füst- és pácillat. Puha, omlós és vékony szeletek. Jól eltalált sózású, fűszerezésű és füstölésű sonka.

bogadi_2.JPG

 

1. SPAR Regnum Feketeerdei sonka nyers, füstölt, szeletelt, lassan pácolt, egységár: 6 190 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont

Különleges, fenyőfafüst- és kellemes pácillat. Érett, omlós, vékonyabb szeletek. Kóstoláskor kellemes, füstös ízt, harmonikus fűszerezést és ehhez igazított sózást éreztünk.

regnum_5.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes SPAR Regnum Feketeerdei sonka nyers, füstölt, szeletelt, lassan pácolt a SPAR és az INTERSPAR üzleteiben kapható.

(A cikkben szereplő árak a teszteléskor zajlott árak szerint lettek feltüntetve.)

sonka_4.png

süti beállítások módosítása