A sonka húsvétkor elmaradhatatlan, a szeletelt, csomagolt változata egész évben kapható a finom reggelikhez vagy ételek alapanyagaiként. Nehéz jól elkészíteni, viszont, ha sikerül, akkor különleges, erőteljes, füstös-sós ízű sonka kényezteti az ízlelőbimbóinkat. Vaktesztünkön ezt a kényeztetést vártuk a termékektől, lássuk, melyik ízlett a legjobban!
A NYERS SONKA A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN
Szárított nyers sonka: pácolt vagy sózott, vagy pácolt és sózott, szárítással, illetve füstöléssel és szárítással előállított nyers sonka.
Kémiai jellemzők: Nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 5,0% (m/m) -> 58%-os víztartalomra vonatkoztatva
Érzékszervi jellemzők
Alak, méret: A termék fajtájára jellemző, tetszetős külső megjelenésű. Megfelelően formázott, bőr nélküli vagy bőrrel és szalonnaréteggel fedett. Bőrös termék esetén a szalonnaréteg 2 cm-nél vékonyabb. Nem lehet véraláfutásos, a bőrös részen rosszul szőrtelenített.
Állomány: Nem lehet beszáradt, kemény. A termék nem engedhet nyomás nélkül levet.
Szín, íz, illat: A termékfajtára jellemző szín, a szalonnás rész a felületén világos sárgásbarna színű. Ízében, illatában a hús, a só és füstölt terméknél a füst érződik.
Az élelmiszer előírt neve: nyers sonka. A vágóállat faját kizárólag (100%-ban) sertésből készült termék esetében nem kell jelölni, viszont a testtájra utalni kell. Ha pácolva is van a termék, a pácolás módjára utalni kell.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.
Előrecsomagolt, szeletelt nyers sonkákat szereztünk be a tesztre.
AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI
Illat: ezeknek a húsoknak a pácban lévő fűszerek és a füstölés adja meg az illatát. Amennyiben jellegtelen vagy idegen illatot éreztünk, akkor alacsonyabb pontot kapott a minta.
Íz: A sózás, a pácolás és füstölés természetesen meghatározza az ízt is. Emellé jön az érlelés során a hús természetesen erősödő íze is. A füstölés szinte művészet, könnyű elrontani vagy épp jellegtelen mennyiséget használni, amit ízben nem is érezni. A másik a sózás, amit el lehet rontani, ugyanis az érlelés során a sonka elveszti a tömege 20-50%-át, viszont a só mennyisége megmarad, a koncentrációja nő.
Állag: Inkább szárazabb, nem rágós, természetes nyers sonka állagot várunk, nem pedig rágós vagy épp széteső szeleteket.
Összefoglalva előzetesen úgy állapítottuk meg, hogy a tökéletes sonkának leginkább füstillata van, de érezhetők a páclé fűszerei is. Az állag nem nedves, de nem is teljesen száraz, könnyen fogyasztható. Az ízben pedig a füst-fűszer-só hármasnak kell harmonizálnia a hús saját, érés közben egyre intenzívebb ízével.
A NAGY SZELETELT, NYERS, FÜSTÖLT SONKA TESZTÜNK EREDMÉNYE
12. Familie Wein Light Bükkfával füstölt, nyers, szeletelt, lassan pácolt sonka, egységár: 10 990 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Nagyon enyhe pácillat. Vékonyabb, közepesen érett állag. Nincs szalonnacsík rajta. Kóstoláskor enyhébb intenzitású pácíz mellett utóízben a füstös ízjegy is megjelenik.
9. LIDL Dulano Falusi sertéscomb szeletek, nyers, lassú pácolású, bükkfával füstölt, egységár: 6 495 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Megfelelő füst- és pácillat. Rugalmas, vastagabb szeletek. Közepesen intenzív pácolású, enyhén sós sonka.
9. Familie Wein Fekete-erdei füstölt, szeletelt, lassan pácolt sonka, egységár: 10 590 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Mérsékelten füstös, erősebben pácillatú sonka. Érett, vékonyabb szeletek. Kellemesen füstös, enyhébben fűszeres, közepesen sós sonka.
9. Familie Wein Fekete-erdei sonka, szeletelt, füstölt, érlelt, pácolt, egységár: 10 660 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Mérsékelten füstös, erősebben pácillatú sonka. Érett, vékonyabb szeletek. Kellemesen füstös, enyhébben fűszeres, közepesen sós sonka.
7. AUCHAN Collection Szívsonka lassú pácolású, hidegen füstölt, borsos, egységár: 6 995 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Borsos, enyhén füstös illat. Vékony szeletek, puhább, omlós állag. Kóstoláskor intenzív pácolt és sós ízt éreztünk, a borsosság enyhébben jelenik meg.
7. Wein Bauern nyers, füstölt, szeletelt, lassan pácolt sonka, egységár: 12 238 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Kellemes, füstös illat. Leheletvékony, érettebb állag. Intenzív, kellemes pácoltsonka-íz, megfelelő sózással.
5. LIDL Dulano Feketeerdei sonka, nyers, lassú pácolású, tűlevelű fa füstjén füstölt, szeletelt, egységár: 6 490 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Intenzív füst- és pácillat. Vastagabb, közepesen érett szeletek. Jól érezhető a különleges füst zamata, közepesen sós és fűszeres sonka.
5. AUCHAN Collection Szívsonka lassú pácolású, hidegen füstölt, paprikás, egységár: 6 995 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Kellemes, füstös illat. Közepesen érett, széleken szárazabb, középen puha állag. Megfelelően sós, enyhén fűszeres, utóízben füstös sonka.
3. PENNY Tabula Ligua füstölt, nyers, lassú pácolású, szeletelt, egységár: 7 490 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Érett, enyhe pácolású sonkaillat. Közepesen vastag szeletek, puha állag. Finoman pácolt, mérsékelten sós sonka, érezhető az érett sonkaíz is. Enyhén füstölt.
3. PICK Bükkerdei sonka bükkfával füstölt, érlelt sonka, egységár: 11 100 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Finom pácillat, enyhébb füsttel. Érett, közepesen vastag szeletek. A harmonikus fűszerek és a só érezhető leginkább, a füstölése gyengébben.
2. Bogádi Szívsonka szeletelt, hidegen füstölt, lassan érlelt, egységár: 10 090 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Kellemes, intenzív füst- és pácillat. Puha, omlós és vékony szeletek. Jól eltalált sózású, fűszerezésű és füstölésű sonka.
1. SPAR Regnum Feketeerdei sonka nyers, füstölt, szeletelt, lassan pácolt, egységár: 6 190 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont
Különleges, fenyőfafüst- és kellemes pácillat. Érett, omlós, vékonyabb szeletek. Kóstoláskor kellemes, füstös ízt, harmonikus fűszerezést és ehhez igazított sózást éreztünk.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes SPAR Regnum Feketeerdei sonka nyers, füstölt, szeletelt, lassan pácolt a SPAR és az INTERSPAR üzleteiben kapható.
(A cikkben szereplő árak a teszteléskor zajlott árak szerint lettek feltüntetve.)