Nagy fagyasztott franciasaláta zöldségkeverék teszt

2024.júl.11.

A franciasaláta az egyik legkedveltebb salátaféle hazánkban, melyben legfőképpen zöldborsó, sárgarépa és főtt burgonya van. Gyorsan elkészíthető, ha fagyasztott zöldségkeveréket használunk hozzá. Ezekből kerestük a legjobb ár-érték arányú terméket, jöjjön a 13-féle fagyasztott franciasaláta zöldségkeverék vaktesztjének eredménye!

 ossz_23.JPG

 

A FRANCIASALÁTA

A franciasaláta jobbára főtt zöldségekből, majonézes-tejfölös mártással készített hidegkonyhai készítmény, mely az orosz hússalátához hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a franciasalátába nem kerül hús, a zöldségeket pedig kockára aprítják.

Egyes források szerint az orosz hússaláta receptje Magyarországra egy 1939-es szovjet szakácskönyvből került, és ez módosult később franciasaláta elnevezésre.

Ugyanakkor már az 1920-as és 30-as évek elején is léteztek franciasaláta elnevezésű ételek a magyar gasztronómiában, amelyek néhány összetevője megegyezik az orosz hússalátáéval, illetve a ma franciasalátaként ismert ételével. A Magyarság című napilap 1926-os egyik számában például a franciasaláta összetevői zeller, petrezselyemgyökér, főtt, metéltre vágott csirkehús, főtt burgonya, hámozott uborka és alma, a mártáshoz pedig tojássárgájából és olajból kevert majonézt, kevés mustárt, hagymát, kapribogyót, metélőhagymát, fehérbort és tejfölt adnak. A Tolnai Világlapja 1933-ban franciasalátaként olyan ételt nevez meg, melyhez vizes uborkát, főtt burgonyát, főtt tojást összekevernek tojássárgájából, mustárból, tejfölből, sóból és cukorból álló mártással. A Pesti Napló 1937-es leírása már egészen hasonló a mai recepthez: „ecetes uborka, keménytojás, alma, főtt burgonya, párolt sárgarépa, zeller, apró kockákra vágva, párolt zöldborsó, megsózva és sűrű tartármártással elkeverve”.

 

A GYORSFAGYASZTÁSRÓL

A betakarítást követően a zöldségek pár óra (3-4) alatt feldolgozásra és gyorsfagyasztásra kerülnek, amely segít a tápanyagok, vitaminok és az ízélmény megőrzésében.

A gyorsfagyasztásos tartósítás lényege, hogy az élelmiszeripari alapanyagokat a lehető legrövidebb idő - a zöldségek, gyümölcsök esetében ez néhány perc - alatt lehűtik mínusz 18-22 Celsius fokra. Az élelmiszereket alkotó nagy mennyiségű víz ilyenkor apró jégkristályok formájában fagy meg, így a felengedéskor nem roncsolódik a sejtfal. Az apró jégkristályoknak köszönhető az is, hogy a gyorsfagyasztás után kiengedett termék nem ereszt túl sok levet, megőrzi az alapanyag eredeti alakját, színét, hasznos anyagait, vitaminjait, és az illatát is.

Fontos tudni, hogy a gyorsfagyasztással történő tartósítás teljesen vegyszermentes, az eljárás során semmilyen adalékanyag nem kerül a tiszta alapanyaghoz

Ami nem tesz jót a gyorsfagyasztott termékeknek, ha többször felenged, majd visszafagy, hiszen ilyenkor már nem a legyártott minőség kerül felhasználásra. Megfelelő tárolás mellett azonban akár 24 hónapig tárolható, és a vitamintartalom is végig megmarad.

De ugyanilyen fontos az elkészítés és a megfelelő felengedés, hiszen például hirtelen melegítéssel akár a C-vitamin-tartalom 100 százaléka is elveszhet. Szintén ajánlott elolvasni a címkét, ellenőrizni az összetevőket. Ha pedig sérült a csomagolás, inkább válasszunk másik terméket.

A Magyar Élelmiszerkönyvben található egy ajánlás, ami a gyorsfagyasztott zöldségek gyártástechnológiai eljárására vonatkozik.

Az adott zöldség sérült, rovarrágott részeit eltávolítják, darabolják, mossák, előfőzik, hűtik, víztelenítik, méret szerint osztályozzák vagy nem osztályozzák, gyorsfagyasztják, előtte vagy utána csomagolják, majd -18°C-nál kisebb hőmérsékleten hűtve tárolják.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

A beszerzéskor hűtőtáskát vittünk magunkkal, hogy szállítás alatt a fagyasztott zöldségkeverék ne olvadjon fel.

A tesztre azokat a zöldségkeverékeket szereztük be, amelyek minimum tartalmaztak sárgarépát, zöldborsót és burgonyát.

A zöldségkeveréket megpároltuk és szűrés után azonnal szervíroztuk a kóstolók elé, hogy az illatot konkrétabban érezzék és az állagot is pontosan, fogyasztáskori hőmérséklete alapján értékelhessék. Minden terméket só nélkül pároltunk meg, hogy érezzük az eredeti ízeket.

franciasalata_kep.jpg

 

ÉRTÉKELÉS MENETE

Illat: az összetevők jellegzetes illatait vártuk. Az nem volt gond, hogy csak 1-2 zöldség illata volt érezhető, ha azok természetesek és intenzívek voltak. A jellegtelen vagy idegen illatokat lepontoztuk.

Állag: a fagyasztott zöldségkeveréknek meg kell őriznie a zöldség friss állagát. A héj nem lehet rágós, a belső résznek rugalmasnak, mégis könnyen fogyaszthatónak kell lennie. Továbbá túl puhák sem lehetnek.

Íz: legyenek intenzív, természetes ízek, mellékízek nélkül. A legfőbb ízhiba az alacsony ízintenzitás, jellegtelenség.

 

A NAGY FAGYASZTOTT FRANCIASALÁTA ZÖLDSÉGKEVERÉK VAKTESZT EREDMÉNYE

 

13. Mirelite franciasaláta zöldségkeverék gyorsfagyasztott, egységár: 1 913 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont

Fáradt zöldborsó-illat. Az összetevők szabályos, hasonló méretűek, a zöldborsó viszont nagyon vegyes állagú a zsengétől a túlérettig. Az összetevők íze kissé összemosódik, leginkább a zöldborsó íze érezhető.

mirelite.JPG

 

12. Reál franciasaláta alap, egységár: 1 242 Ft/kg, Pontszám: 6,5/10 pont

Enyhe zöldborsó-illat. Az összetevők szabályos méretűek, főzés után a sárgarépa maradt kissé kemény, a borsó minősége is vegyes a zsengétől az érettebbig. A zöldborsó íze a legerősebb, a sárgarépa kevésbé édes és a zöldségkeverékben nincsen petrezselyem.

real_5.JPG

 

11. Iglo franciasaláta alap, egységár: 2 131 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Egyedül ebben van kukorica, ami a keverék illatát meghatározza. A kukorica kissé keményebb, a zöldborsó, burgonya és sárgarépa állaga megfelelő. A keverékben a kukorica íze a legerősebb, amit enyhébb intenzitású sárgarépa és zöldborsó követ.

iglo_3.JPG

 

10. PENNY Zöldségeskert Franciasaláta alap, egységár: 699 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Enyhe, zöldborsós, sárgarépás illat. Az összetevők fajtán belül is vegyes méretűek. A krumpli és a sárgarépa jó állagú, jól átfőtt, a borsó vegyes méretű, de inkább jó állagú. Mindhárom összetevőnek közepesen intenzív, de jellegzetes íze van.

zoldsegeskert_1.JPG

 

9. Bovita Franciasaláta alap gyorsfagyasztott, egységár: 1 353 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Érettebb sárgarépa-illat. Az összetevők jól átfőttek, a borsó minősége egységesen jó. A legerősebb ízt a sárgarépa adja, amit a zöldborsó íze követ.

bovita_2.JPG

 

8. AUCHAN gyorsfagyasztott zöldségkeverék franciasalátához, egységár: 699 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Közepesen intenzív, de jellegzetes zöldborsó- és paszternákillat. Az összetevők hasonló méretűre vannak kockázva. A sárgarépa jó állagú, a borsó masszívabb, míg a krumpli inkább puhább egy kicsit a kelleténél. Kóstoláskor a paszternák és a borsó íze érezhető leginkább, a sárgarépa csak az édes íze miatt észrevehető.

auchan_18.JPG

 

6. ALDI Nature's Gold Franciasaláta zöldségkeverék, egységár: 699 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Kellemes sárgarépa- és zöldborsó-illat. Jól átfőtt, szabályos alakú összetevők, a borsó állaga vegyes, a zsengétől az érettebbig. A petrezselyem és a zöldborsó íze a legerősebb. A sárgarépa csak utóízben érezhető.

natures_gold.JPG

 

6. S-BUDGET French mix Franciasaláta zöldségkeverék, egységár: 699 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Közepes intenzitású zöldborsó- és sárgarépa-illat. Az összetevők szabályos, hasonló méretűek. A zöldborsó zsenge állagú, de a sárgarépa és burgonya is jól megfőttek. A legerősebb íz a jól érezhető finom zöldborsóé, a sárgarépa és burgonya enyhébb ízintenzitású.

s_budget_5.JPG

 

4. LIDL Freshona Zöldségkeverék franciasalátához, egységár: 699 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes sárgarépa- és borsóillat. Az összetevők fajtánként is egyenletesebb méretűek. A borsó és a krumpli jó állagú, a sárgarépa masszívabb, ropogósabb. A sárgarépa íze a legerősebb, de a borsó és a krumpli is megfelelő intenzitású.

freshona_1.JPG

 

4. ALDI All Seasons Franciasaláta zöldségkeverék, egységár: 699 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes, petrezselymes, zöldborsós illat. Az összetevők szabályos alakúak, jól megfőttek. Kóstoláskor a petrezselyem és a zöldborsó íze a legerősebb, a sárgarépa inkább csak édes ízt ad hozzá.

all_seasons.JPG

 

3. TESCO The Grower's Harvest Garden vegetable mix, egységár: 700 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes sárgarépa-illat. Szabályos alakú, jól átfőtt összetevők. A zöldborsó és a sárgarépa íze friss, talán egy kicsit a petrezselyem íze hiányzik a keverékből.

tesco_19.JPG

 

2. Gyorsfagyasztott zöldségkeverék francia módra, egységár: 999 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Intenzív és jellegzetes zöldborsó-illat. Enyhébb, de jól érezhető sárgarépa-illat. Az összetevők szabályos méretűek. A zöldborsó apróbb, zsenge, friss állagú. A sárgarépa és a krumpli is megfelelő puhaságú. Kóstoláskor először a zöldborsó zsenge íze érezhető, amit a finom, édes sárgarépa-íz követ.

x_4.JPG

 

1. Fevita Franciasaláta zöldségkeverék gyorsfagyasztott, egységár: 1 776 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Jó arányú sárgarépa- és zöldborsó-illat. Az összetevők szabályos, hasonló méretűek. Minden összetevő friss, ropogós állagú, a burgonya kissé lágyabb. Kóstoláskor először a zöldborsó intenzív és jellegzetes íze érezhető, amit a sárgarépa édes zamata követ, majd utóízben jól érezhető a finom petrezselyemgyökér-íz is.

fevita_2.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Fevita Franciasaláta zöldségkeverék gyorsfagyasztott a CBA, Coop, Reál, Metro üzleteiben és független üzletekben kapható.

fr2.png

süti beállítások módosítása