Nagy csípős grillkolbász teszt

2024.jún.14.

Grillkolbász nélkül nehéz elképzelni egy kiadós kerti sütögetést. A natúrabb változatok mellett a csípős ízek kedvelőinek is igen széles a bolti kínálat, megnéztük, hogy melyik lesz az, amit mi is „csípünk”. Jöjjön a 19-féle csípős grillkolbász vaktesztje!

 

ossz2_12.JPG

A GRILLKOLBÁSZOKRÓL

A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza/említi külön a grillkolbászokat, így a sütnivaló kolbászok kategóriájába tartoznak ezek a kolbászok is.  A rendelet megfogalmazásában minden sütnivaló kolbász sóval tartósított nyers termék, fogyasztása előtt sütés szükséges.

A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 50%, zsírtartalmuk legfeljebb 35,0 % (m/m), a nátrium-klorid tartalom legfeljebb 3,5 % (m/m).

A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:

- sertéshús (egyes esetekben marhahús is lehet),

- sertésszalonna vagy zsír,

- fűszerek, köztük édes és csípős paprikaőrlemény, fokhagyma, bors,

- adalékok.

 

A GRILLEZÉSRŐL

Az étel nyílt lángon sütése, a grillezés ősibb, mint maga az emberiség. A Homo erectus azzal vált ki az állatok sorából, hogy képes volt tüzet gyújtani és azt ellenőrzött módon használni. Ezzel egyúttal lerakta a modern gasztronómia alapjait is. Ez a fajta konyhai technológia mindenütt a világon ismert és elterjedt. 

Nagyjából 30 000 évvel ezelőtt fedezte fel az emberiség a faszénkészítés módját és ez teremtette meg a grillezésnek a modern konyhatechnikában, a mai napig lényegi változtatás nélkül használt módját. Napjainkban 3 technológiailag meghatározott módja van: a hagyományos grillezés, a broiling, és a roasting

A hagyományos – Magyarországon is elterjedt – grillezéskor a hőforrás (faszén, gáz stb.) az étel alatt helyezkedik el és a felszálló forró levegőt használjuk sütésre. A magyar nép ősi eszköze a vasból készült rostély, mely lábakon álló négyszögletes vasrács, és az alá kapart parázs süti meg a húst.

A faszén lényegesen jobban kezelhető és szabályozható eszköz, mint a nyílt láng. A faszenes grillezés fizikájának megértéséhez ismerni kell a kéményhatás mechanizmusát: a láng és a forró szén felmelegíti a környezete levegőjét, a forró levegő felfelé igyekszik, ha felszítjuk a tüzet, a forró levegő áramlása is felgyorsul, ha lefojtjuk lassul – ezt az áramlást nevezik huzatnak, aminek erőssége egyenesen arányos a felszabadított hő intenzitásával.

A grillezés eszközei között a hagyományos faszenes grillek mellett megjelentek a gáz- és az elektromos grillek is.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

A grillkolbászokat finoman irdaltuk, de csak annyira, hogy a szaft ne távozzon a belsejükből sütés alatt. Bár ezzel nem mondunk újat, inkább csak ráerősítünk az ismert tényre, hogy hosszú grillkolbászokat mindenképp vágjuk be kb. 1 centinként, mert ha nem, akkor a hő hatására a serpenyőbe téve, azonnal végigszakad hosszában a bél, ami nem néz ki jól tálaláskor. 

A kolbászokat az egyenletes sütés érdekében - illetve, hogy a faszén ne adjon mindent felülíró és feljavító ízt -, indukciós tűzhelyen, serpenyőben sütöttük ki. Átlagosan 10 perc alatt megsültek a kolbászok, figyeltünk arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda.

A grillkolbászokat még melegen 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: mivel sütöttük a kolbászokat, így gazdag pörk-illataromák keletkeztek, ehhez szükség volt a sütést végző személy nagy odafigyelésére. Illatban ezen túl díjaztuk a felismerhető paprika- és más fűszerillatot.

Állag: frissen kóstolva elvártuk, hogy a bél még ropogós legyen és ne rágós. A kolbász belseje szerintünk lehet rugalmas, de a masszívabb grillkolbászoknak is sok kedvelője van. Tehát inkább a textúrát vizsgáltuk, hogy ne legyenek benne kisebb mócsingok, ne legyen rágós.

Íz: a fő ízeket a külső rétegen keletkező pörkanyagok és a fűszerek adják. A sózás nagyon befolyásoló tényező, és persze, ezzel nem mondtunk újat. Fontos volt, hogy a paprika jellegzetes és természetes zamata felismerhető legyen. A kevésbé fűszeres kolbászok nem kaphattak magas ízpontszámot, de a túl sósnál is vontunk le pontot.

 

A NAGY CSÍPŐS GRILLKOLBÁSZ VAKTESZT EREDMÉNYE

 

19. TESCO Grill Master Sausage Mix Pikáns, egységár: 4 698 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Enyhe, pirospaprikás illat. Vékony kolbász, de mégis nagyobb lyukú darálóval készültek az összetevők. Kellemes, pirospaprikás íz, megfelelő sómennyiséggel.

tesco_grillmaster_mix.JPG

 

17. SPAR BBQ Csípős grillkolbász, egységár: 3 700 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Natúr sültkolbás illat. Vékony grillkolbász, az összetevők vegyes méretűen daráltak. Megfelelően paprikás, enyhén csípős natúrabb ízű grillkolbász.

spar_13.JPG

 

17. LIDL Grill Meister Sertés grillkolbász csípős, egységár: 4 330 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Kellemes sültkolbász-illat. Vékony kolbász, de nagyobb darálásúak az összetevők. Jóleső és inkább a sült kolbász natúr íze érezhető. Enyhén csípős.

grillmester.JPG

 

14. Kaiser pikáns grillkolbász, egységár: 4 732 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Kellemesen paprikás sültkolbász illat. Vékony grillkolbász, az összetevők vegyes méretűen daráltak. A fő ízt a pirospaprika adja és közepesen csípős.

kaiser_2.JPG

 

14. Landhof mexican griller, egységár: 4 995 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe, pirospaprikás illat. Apró darálású állag. Paprikás, borsos, nagyon enyhén csípős griller.

landhof_mex.JPG

 

14. ALDI BBQ Grill stixx csípős chilis griller, egységár: 3 748 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Kellemes sültkolbász illat. Megfelelően sós, enyhébb fűszerezésű, picit csípős grillkolbász.

aldi_grill_stixx.JPG

 

13. Wiesbauer Grill specialitás csípős, egységár: 4 663 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes sültkolbász illat. Apróbb darálású, megfelelő állag, látható chilipaprika darabokkal. Megfelelően sós, enyhébben fűszeres és csípős kolbász.

wiesbauer_1.JPG

 

12. Nádudvari Chef exclusive grillkolbász chilis, egységár: 3 997 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Kellemes, natúr sültkolbász illat. Apró darálású összetevők. Harmonikus, paprikás, borsos fűszerezés. Közepesen csípős, megfelelően sós.

nadudvari_2.JPG

 

7. SPAR BBQ Jalapenos grillkolbász, egységár: 4 248 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Fűszeres, paprikás, finom illat. Apró darálású összetevők. A pirospaprika íze mellett megjelennek a zöldfűszerek, bors- és chiliíz.

spar_jalap.JPG

 

7. ALDI BBQ sertés grillkolbász Magyaros-csípős, egységár: 3 746 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Jó illatú, natúr sült kolbász. Közepes darálású összetevőkkel. Jó fűszerezésű, kellemesen csípős, megfelelően sós grillkolbász.
privat_magyaros-csipos.JPG

 

7. Privát Hús grillkolbász magyaros-csípős, egységár: 3 746 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Jó illatú, natúr sült kolbász. Közepes darálású összetevőkkel. Jó fűszerezésű, kellemesen csípős, megfelelően sós grillkolbász.

privat_2.JPG

 

7. ALDI BBQ Pikáns griller, egységár: 3 996 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Borsos, fűszeres illat. Apró darálású, megfelelő állag. Enyhén füstös, borsos és picit csípős griller.

aldi_pikans_griller.JPG

 

7. PENNY Grill & Chill Grillkolbász Magyaros-csípős, egységár: 3 746 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Jó illatú, natúr sült kolbász. Közepes darálású összetevőkkel. Jó fűszerezésű, kellemesen csípős, megfelelően sós grillkolbász.

pys.JPG

 

6. ALDI BBQ Sertés grillkolbász Jalapeno paprikás-chilis, egységár: 3 330 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Az illatában is érezhető a jalapeno paprika. Vékony kolbász, látható méretű jalapenopaprika-darabokkal és fűszerekkel. Kellően csípős, megfelelően sós, és a fő ízt a jalapeno paprika adja.

aldi_4.JPG

 

5. ALDI BBQ Pikáns grillkolbász, egységár: 3 248 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Intenzíven paprikás illat. Nagyon vékony átmérőjű kolbász. Az ízében vegyesen érezhetőek a pirospaprika, a picit savanykás, pepperonira emlékeztető íz és a chilipaprika közepesen csípős íze.

aldi_pikans_2x200.JPG

 

3. Sancho sütnivaló sertéskolbász csípős, egységár: 4 330 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Jól érezhető az illatában is a pepperoni paprika. Apró darálású, vékony grillkolbász. Megfelelően sós, elég csípős és jól érezhető benne a pepperoni paprikán túl a bors és a pirospaprika íze is.

sancho_mex.JPG

 

3. AUCHAN  Csípős marha grillkolbász, egységár: 5 596 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Kellemes, az illatában is érezhető marhahúsos grillkolbász. Vékony kolbász, apró darálású összetevőkkel. Kellően borsos, pirospaprikás és jólesően csípős grillkolbász.

auchan_13.JPG

 

2. Pap Kolbászműhely Grill pakk csípős, egységár: 3 398 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Kiváló sültkolbász illat. Apróbb darálású összetevők. Házias jellegű, kellemesen csípős sültkolbász íz.

kolbaszmuhely_grill_pakk.JPG

 

1. Bogádi grillező Csípős grillkolbász, egységár: 3 748 Ft/kg, Pontszám: 8,7/10 pont

Finom, pirospaprikás sültkolbász illat. Jó állagú, kellően húsos, fűszeres összetevők és chilipaprika-darabok láthatók a kolbászban. A főízt a sült kolbász saját íze, a pirospaprika, bors és a közepesen csípős chilipaprika adja.

bogadi.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes Bogádi grillező Csípős grillkolbász az AUCHAN és az PENNY MARKET üzleteiben kapható.

grillk.png

süti beállítások módosítása