A gyerekkorunkba repítenek vissza a puha, foszlós kakaós kalácsok, melyeket természetesen, felnőttként is ugyanolyan szívesen fogyasztunk. Húsvét környékén ezek iránt is megnő a kereslet, így most ezt a termékcsoportot vakteszteltük. Lássuk, a kóstolt 16-féle kakaós kalács közül melyik a legfinomabb, legháziasabb ízű!
A KALÁCSRÓL
Kenyeret a mindennapokban fogyasztunk, de ha valami különlegeset, ünnepibbet szeretnénk az asztalra tenni, akkor jöhet a puha, foszlós kalács. A magyar hagyományok szerint kifejezetten ünnepi ételnek számít.
A kalácsot nem csak a finomabb íze, hanem a megjelenése is különlegessé teszi, az idők folyamán sokféle formázást, díszítést, tölteléket, ízesítést használtak a kalácstésztához. Lehet kerek - a szó szláv eredete is erre a formára utal -, hosszúkás, fonott, csavart, kakaós, fahéjas, diós, sőt, egyes helyeken paprikás töltelékű, kakaós tésztájú, de szokás aszalt gyümölccsel is keverni a tésztáját.
KALÁCS A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN
A kalácsok általában a Magyar Élelmiszerkönyv szerint tejes, dúsított vagy tojással dúsított tésztából készülnek.
A tejes tésztából készült péksütemények gabonaőrleményekből (általában BL 55 típusú lisztből), élesztő, só, lisztre számított legalább 3% tejpor vagy annak megfelelő tej, margarin (vaj), cukor, víz és szükség szerint adalékanyag felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, lazítással, majd sütéssel előállított termékek.
A minőségi követelmények között az egyes tésztatípusok között meghatározásra került, hogy mekkora lehet a bélzet só-, zsír-, és cukortalma.
A legfontosabb érzékszervi jellemzők:
Alak: a terméktípusra jellemző; ne legyen torz.
Héj: a terméktípusra jellemző színű, sima vagy cserepes; ne legyen végigrepedt, kormos, szennyezett, égett, ázott vagy feltűnően sérült.
Bélzet: a termékbél átsült, a héjtól nem elváló, a gyártáshoz felhasznált liszt jellegének megfelelő egyenletes színű, rugalmas, laza szerkezetű, vékony pórusfalú, selymes tapintású; ne legyen morzsálódó, széteső; ne tartalmazzon idegen anyagokat, csomókat és ne legyen mikroorganizmusok által károsított.
Íz és szag: a termékre jellemző aromájú, ne legyen idegen ízű és szagú.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.
A kalácsokat vásárlás után 1 nappal kóstoltuk, hogy a helyben sütött friss termékek ropogóssága csökkenjen.
A kalácsokat egyenként tálaltuk fel a kóstolóknak, hogy a teljes vakteszt ideje alatt a végére maradó kalácsok ne száradjanak ki.
ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK
Illat: édeskés, tejes, illetve kakaós illatot vártunk el a kalácsoktól, kiindulási alapnak a házi kalácsot vettük. Fontos a kalács héjának jellegzetes sült illata.
Állag: a kalács belsejének puhának és foszlósnak kell lennie, a héj lehet ropogósabb, keményebb. Fogyasztáskor nem tapadhat össze, nem ragadhat a fogunkra.
Íz: a sült tészta jellegzetes íze a kalács héjában és tejes, édeskés, illetve kakaós íz a kalács belsejében.
A KAKAÓS KALÁCS VAKTESZTÜNK EREDMÉNYE
16. Kemencés Kedvencek Lavina kalács, egységár: 2 663 Ft/kg, Pontszám: 5,8/10 pont
Nem jellegzetes illatú kalács. Túl puha, morzsalékos, de foszlós állag. Aromás ízű.
15. TESCO foszlós kakaós kalács, egységár: 2 796 Ft/kg, Pontszám: 6,2/10 pont
Kevésbé jellegzetes illat. Morzsalékos, közepesen foszlós állag. Ízében inkább aromás.
14. SPAR Fonott kakaós kalács, egységár: 3 716 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont
Kevésbé jellegzetes illat. Morzsalékos állag. Enyhén édeskés ízű kalács.
13. Vita-Well kakaós fonott kalács, egységár: 4 495 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont
Enyhe, édeskés illat. Rugalmas állag. Édeskés, enyhén kakaós íz.
10. Schar Márvány kalács gluténmentes, egységár: 9 916 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont
Aromás, kakaós illat. Inkább piskóta állagú. Az illathoz hasonlóan az íze is aromás, nem túl jellegzetes.
10. AUCHAN Kakaós kalács, egységár: 1 498 FT/kg, Pontszám: 6,9/10 pont
Enyhe illatú kalács. Puha, morzsalékos állag. Enyhén kakaós, de kellemes ízű kalács.
10. S-BUDGET Kakaós fonottka, egységár: 2 495 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont
Enyhén kakaós illatú. Az állaga puha, foszlós. Az íze natúr és utóízben érezhető a kakaó.
8. TESCO Fonott koszorú, egységár: 2 445 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont
Kissé édeskés kalácsillat. Az állaga masszívabb, száraz. Az íze kellemes kakaóskalács-íz.
8. SPAR Kakaós csomó, egységár: 2 426 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont
Kissé édeskés, kakaós illat. Masszívabb állag. Édeskés, utóízben érezhető kakaós íz.
6. Aranycipó Kakaós töltött kalács, egységár: 3 330 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Savanykás kalácsillat. Foszlós, jó állagú, inkább a kakaós csigára emlékeztet. Aromás, kakaós íz.
6. La Fournée dorée kakaós töltelékkel töltött fonat, egységár: 4 023 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Intenzíven kakaós illatú. A tészta puha, a tetején átázott. Az íze a csokoládékrémnek köszönhetően intenzíven kakaós.
5. F&R Partner Friss és Ropogós kakaós kalács, egységár: 1 498 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Kakaós illat. A szeletek állaga megfelelően puha, enyhén foszlós. Az íze megfelelően édes és kakaós.
4. Ceres Császárkalács, egységár: 2 220 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Jól érezhető a kakaós krém illata. A tészta puha és a hajtások mentén kakaós krém található. Ízében a csokis krém dominál.
3. ALDI Édes ízek Kakaós fonott kalács, egységár: 1 426 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Enyhe kakaóskalács-illat. A tészta foszlós, jó állagú. Enyhén édes és jellegzetes ízű kalács.
2. Ceres Csíkos kalács, egységár: 1 663 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Kellemes kakaóskalács-illat. Puha, foszlós állag. Ízében is jó arányban érezhető a kakaós íz a natúr kalács íz mellett.
1. Ceres Selyemkalács, egységár: 2 854 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Kellemes, édeskés, kakaós illat. Puha, foszlós állag. Harmonikusan kakaós, édeskés, jellegzetes ízű kalács.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes Ceres Selyemkalács az AUCHAN, CBA, COOP, METRO, REÁL, SPAR, INTERSPAR, TESCO, KIFLI.HU, WOLT MARKET üzleteiben kapható.