A nyári grillezések egyik fő hozzávalói a finom, pácolt húsok. Van, hogy nincs kedvünk a pácolással foglalkozni, van, hogy nyaraláskor nem lenne célszerű külön-külön beszerezni az alapanyagokat, de talán még jellemzőbb, hogy a grillparti előtt néhány órával jut eszünkbe a pácolás. Ezekre az esetekre megoldás, ha kész, pácolt húsokat vásárolunk, amit azonnal a grillrácsra tehetünk! Most az országosan kapható pácolt, marinádozott csirkecomb kínálatát vakteszteltük. Mutatjuk, hogy melyik került a dobogó csúcsára!
A PÁCOLT HÚSOKRÓL
Ennek a termékcsaládnak leginkább a friss húsokra vonatkozó szabályozásnak kell megfelelnie. Jelölni kell a bevonat összetevőit, fel kell tüntetni a hústartalmat.
A tesztelt termékek összetevői:
- 71-84% hús
- 11-15% víz
- marinád 5-7% (víz, só, olaj, ecet, fűszerek, aromák, kivonatok)
- só 1-3%
- cukor 1%
- savanyúságszabályozók, antioxidánsok.
A termék minőségét két tényező: a csirke húsa és a marinád mennyisége és minősége határozza meg. Az alacsony fűszermennyiséget tartalmazó, sok vízzel pácolt hús íztelen lesz.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.
A csomagolásban található csirkecomb-darabokat nem vágtuk kisebbre, igyekeztünk a legnagyobb darabokat kisütni, hogy a hús textúráját pontosabban meg tudjuk ítélni.
Mivel a faszén illata, aromái erősen feljavítják az illatot és az ízt, így serpenyőben sütöttük a csirkecombokat. 10 percig pároltuk őket, majd 5-8 perc alatt készre sütöttük kevés olajon.
A sütés után egyenként készítettük a kóstolók elé, leginkább az illatok miatt. A sütés után közvetlenül az illatok is erősebbek.
Majd következett a kóstolás.
AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI
A marinádozott, sült csirkecombokat szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk.
Illat: jellegzetes sültcsirkecomb-illatot vártunk, ami jelentősen eltér a sült csirkemell illatától. Emellett természetesen a különféle fűszerek és pácok felismerhető illatjegyeit szerettük volna érezni. A jellegtelen, natúr vagy épp nem definiálható illatokra kevesebb pontszámot adtunk.
Állag: frissen kóstolva elvártuk, a hús szaftos legyen, puha. Látható mennyiségű és színű marinád legyen a csirkén. A túl száraz állagot lepontoztuk. Továbbá fontos volt, hogy a marinád egyenletesen legyen látható a csirkecombok teljes felületén. A vékony marinád a teszt szerint nem megfelelő (túl száraz) állagot eredményezett.
Íz: a fő ízeket a csirkecomb saját és jellegzetes íze, valamint a marinád fűszerezése adja meg. Szerettünk volna definiálható fűszereket felismerni, ezért a jellegzetes ízeket magasabb pontszámmal értékeltük. A csirkehús saját íze fontos szempont volt, bár ez kevésbé jellegzetes és a fűszerezés elviheti, de a vastagabb szeletekben jól érezhető volt.
A NAGY MARINÁDOZOTT CSIRKECOMB VAKTESZT EREDMÉNYE
22. Cocorico pácolt csirke felsőcomb, egységár: 1 699 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont
Enyhe sültcsirke-illat. A marinád vékony és a sütés alatt a tetején kevés maradt. Natúr sültcsirke-ízt éreztünk, a fűszerezettsége alacsony.
21. Taravis Friss csirke felsőcombfilé paradicsomos-salsás, egységár: 3 998 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont
Enyhe, fűszeres illat. A hús nem száradt ki, a pác jól beleivódott. Sós, csípős, édes ízjegyeket éreztünk, viszont az összetevők további jellegzetes „fűszeríze” nem érződik.
20. SPAR BBQ Mustáros-borsos egészcombfilé, egységár: 2 798 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Enyhébb, mustáros illat. A hús állaga sütés után megfelelő, ahogy a pácmennyiség is. Kóstoláskor leginkább a mustáros íz érezhető, enyhébben sós.
19. LIDL Grill Meister Csirke felsőcombfilé édes chilipaprikás, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Visszafogott, fűszeres illat, de inkább a natúr sültcsirke illata érezhető. A marinád vékonyabb, de a sütés során a hús felületén maradt. Ízében enyhébb fűszerezést éreztünk, megfelelő sózás mellett.
17. LIDL Grill Meister Csirke egész combfilé indiai-fokhagymás, egységár: 2 699 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Enyhébb, fokhagymás illat. Kellő mennyiségű pác, a hús jó állagú sütés után. Ízében a fokhagyma mellett a currys íz a legerősebb.
17. SPAR BBQ Magyaros csirke egészcombfilé, egységár: 2 798 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Intenzív, paradicsomos-sülthús-illat. Sütés után is megfelelő, szaftos állag. Kóstoláskor először az intenzív fűszeres íz érezhető, utóízben pedig a paradicsom is megjelenik.
10. LIDL Grill Meister Csirke felsőcombfilé paradicsomos-salsás, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Közepesen intenzív, fűszeres illat. A hús sütés után megfelelő állagú, a pác jól beleivódott. Sós, csípős, édes ízjegyeket éreztünk.
10. SPAR BBQ Füst ízesítésű egészcombfilé csípős fűszerkészítményben, egységár: 2 798 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Közepes intenzitású, füstös, borsos illat. Megfelelő mennyiségű marinád, sütés után jól megpuhult a hús. Ízében is jól érezhető a paprikás, borsos íz, utóízben enyhén csípős.
10. PENNY Grill & Chill csirkecombfilé sült csirke fűszerezésű, egységár: 2 899 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Enyhe, fűszeres illat, inkább a natúr sültcsirke illata érezhető. A pác vékonyabb, de egyenletes. A fűszerezés intenzitása enyhébb, édeskés.
10. Master Good BBQ csirkecombfilé sült csirke ízesítésű, egységár: 3 398 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Enyhe fűszeres illat, inkább a natúr sültcsirke illata érezhető. A pác vékonyabb, de egyenletes. A fűszerezés intenzitása enyhébb, édeskés.
10. ALDI Csirkefelsőcomb-filé spicy salsa ízesítésű, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Közepes intenzitású, paprikás, borsos illat. Megfelelő pácmennyiség, sütés után puha hús. Ízében is jól érezhető a paprikás, borsos íz, utóízben enyhén csípős.
10. TESCO Grill Master Buffalo csirkecombfilé, egységár: 2 998 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Közepes intenzitású, paprikás illat. A pácmennyiség jól beállított, a hús kellően megpuhult sütés után. Kóstoláskor a paprikás, fűszeres íz mellett enyhébb csípősség is érezhető.
10. ALDI BBQ csirkefelsőcomb-filé Tandori ízesítésű, egységár: 3 124 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Édeskés, szegfűborsos, paprikás illat. Sütés után szaftos belső, kiváló állag. Kóstoláskor is az édes adja a főízt, mellette érezhetők a keleti fűszerek, leginkább szegfűbors, kardamom és a fűszerpaprika zamatai.
7. ALDI BBQ Csirkefelsőcomb-filé gyros ízesítésű, egységár: 3 124 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Kellemes, fűszeres illat, leginkább a borsos sült csirke illata érezhető. A pác megfelelő mennyiségű. A fűszerezés intenzitása jól beállított, utóízben enyhén édeskés.
7. Master Good BBQ csirkecombfilé Gyros fűszerezésű, egységár: 3 398 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Kellemes, fűszeres illat, leginkább a borsos sült csirke illata érezhető. Megfelelő mennyiségű pác, aminek köszönhetően a hús kellően puha és omlós lett sütés után. A fűszerezés kellő intenzitású, utóízben enyhén édeskés.
7. ALDI BBQ Csirkefelsőcomb-filé tikka ízesítésű, egységár: 3 124 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
A jellegzetes Tikka Massala fűszerkeverék illatát éreztük. Sütés után a csirkecomb-filé szaftos és kiváló állagú maradt. A fűszerezés hatására enyhén édeskés ízű, jól érezhetők a fűszerkeverék saját összetevői is, így a kurkuma, kömény, fokhagyma zamata is. Nagyon enyhén csípős.
3. ALDI BBQ Csirkefelsőcomb-filé magyaros, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Finom, paprikás, hagymás illat. Az állaga kiváló, jól átsült, a belseje mégis szaftos. A fűszerek közül a pirosparika, a bors érezhető a legjobban. A fűszerpaprikának köszönhetően az édes íz is jelen van.
3. Master Good BBQ csirkecombfilé Magyaros ízesítésű, egységár: 3 398 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Finom, paprikás, hagymás illat. Az állaga kiváló, jól átsült, a belseje mégis szaftos. A fűszerek közül a pirosparika, a bors érezhető a legjobban. A fűszerpaprikának köszönhetően az édes íz is jelen van.
3. Master Good BBQ csirkecombfilé Fokhagymás-zöldfűszeres, egységár: 3 398 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Kellemes, fokhagymás és vegyes zöldfűszeres illat. Az állaga sütés után is szaftos és kiváló. A fokhagyma és a só mellett jól érezhető a petrezselymes és zöldfűszeres íz is.
3. PENNY Grill & Chill csirkecombfilé fokhagymás-zöldfűszeres, egységár: 2 899 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Kellemes, fokhagymás és vegyes zöldfűszeres illat. Az állaga sütés után is szaftos és kiváló. A fokhagyma és a só mellett jól érezhető a petrezselymes és zöldfűszeres íz is.
2. ALDI BBQ Csirkefelsőcomb-filé mézes-mustáros, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
Kellemes mustáros, sültcsirkehús-illat. Sütés után a hús puha és omlós lett a jól eltalált pácmennyiségnek köszönhetően. Kóstoláskor a jellegzetes mézes-mustáros fűszerezés mellett a sült csirkehús saját íze is jól érezhető, a sózás mértéke is kitűnő.
1. Master Good BBQ csirkecombfilé Mézes-mustáros ízesítésű, egységár: 3 398 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont
Intenzív és kellemes, mustáros sültcsirkehús-illat. A megfelelő marinád mennyiségnek köszönhetően sütés után is szaftos maradt a hús és jól megpuhult. Kóstoláskor a harmonikusan beállított mézes-mustáros ízpár kiemelkedő ízélményt nyújt, jól eltalált sózás mellett.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes Master Good BBQ csirke combfilé Mézes-mustáros ízesítésű az AUCHAN üzleteiben kapható.