Nagy marinádozott csirkecomb teszt

2025.júl.17.

 

A nyári grillezések egyik fő hozzávalói a finom, pácolt húsok. Van, hogy nincs kedvünk a pácolással foglalkozni, van, hogy nyaraláskor nem lenne célszerű külön-külön beszerezni az alapanyagokat, de talán még jellemzőbb, hogy a grillparti előtt néhány órával jut eszünkbe a pácolás. Ezekre az esetekre megoldás, ha kész, pácolt húsokat vásárolunk, amit azonnal a grillrácsra tehetünk! Most az országosan kapható pácolt, marinádozott csirkecomb kínálatát vakteszteltük. Mutatjuk, hogy melyik került a dobogó csúcsára!

 

ossz_82.JPG

A PÁCOLT HÚSOKRÓL

Ennek a termékcsaládnak leginkább a friss húsokra vonatkozó szabályozásnak kell megfelelnie. Jelölni kell a bevonat összetevőit, fel kell tüntetni a hústartalmat.

A tesztelt termékek összetevői:

- 71-84% hús

- 11-15% víz

- marinád 5-7% (víz, só, olaj, ecet, fűszerek, aromák, kivonatok)

- só 1-3%

- cukor 1%

- savanyúságszabályozók, antioxidánsok.

A termék minőségét két tényező: a csirke húsa és a marinád mennyisége és minősége határozza meg. Az alacsony fűszermennyiséget tartalmazó, sok vízzel pácolt hús íztelen lesz.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

A csomagolásban található csirkecomb-darabokat nem vágtuk kisebbre, igyekeztünk a legnagyobb darabokat kisütni, hogy a hús textúráját pontosabban meg tudjuk ítélni.

Mivel a faszén illata, aromái erősen feljavítják az illatot és az ízt, így serpenyőben sütöttük a csirkecombokat. 10 percig pároltuk őket, majd 5-8 perc alatt készre sütöttük kevés olajon.

A sütés után egyenként készítettük a kóstolók elé, leginkább az illatok miatt. A sütés után közvetlenül az illatok is erősebbek.

Majd következett a kóstolás.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

A marinádozott, sült csirkecombokat szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk.

Illat: jellegzetes sültcsirkecomb-illatot vártunk, ami jelentősen eltér a sült csirkemell illatától. Emellett természetesen a különféle fűszerek és pácok felismerhető illatjegyeit szerettük volna érezni.  A jellegtelen, natúr vagy épp nem definiálható illatokra kevesebb pontszámot adtunk.

Állag: frissen kóstolva elvártuk, a hús szaftos legyen, puha. Látható mennyiségű és színű marinád legyen a csirkén. A túl száraz állagot lepontoztuk. Továbbá fontos volt, hogy a marinád egyenletesen legyen látható a csirkecombok teljes felületén. A vékony marinád a teszt szerint nem megfelelő (túl száraz) állagot eredményezett.

Íz: a fő ízeket a csirkecomb saját és jellegzetes íze, valamint a marinád fűszerezése adja meg. Szerettünk volna definiálható fűszereket felismerni, ezért a jellegzetes ízeket magasabb pontszámmal értékeltük. A csirkehús saját íze fontos szempont volt, bár ez kevésbé jellegzetes és a fűszerezés elviheti, de a vastagabb szeletekben jól érezhető volt.

 

A NAGY MARINÁDOZOTT CSIRKECOMB VAKTESZT EREDMÉNYE

 

22. Cocorico pácolt csirke felsőcomb, egységár: 1 699 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont

Enyhe sültcsirke-illat. A marinád vékony és a sütés alatt a tetején kevés maradt. Natúr sültcsirke-ízt éreztünk, a fűszerezettsége alacsony.

cocorico_1.JPG

 

21. Taravis Friss csirke felsőcombfilé paradicsomos-salsás, egységár: 3 998 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Enyhe, fűszeres illat. A hús nem száradt ki, a pác jól beleivódott. Sós, csípős, édes ízjegyeket éreztünk, viszont az összetevők további jellegzetes „fűszeríze” nem érződik.

taravis.JPG

 

20. SPAR BBQ Mustáros-borsos egészcombfilé, egységár: 2 798 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Enyhébb, mustáros illat. A hús állaga sütés után megfelelő, ahogy a pácmennyiség is. Kóstoláskor leginkább a mustáros íz érezhető, enyhébben sós.

spar_must.JPG

 

19. LIDL Grill Meister Csirke felsőcombfilé édes chilipaprikás, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Visszafogott, fűszeres illat, de inkább a natúr sültcsirke illata érezhető. A marinád vékonyabb, de a sütés során a hús felületén maradt. Ízében enyhébb fűszerezést éreztünk, megfelelő sózás mellett.

grill_meister_edes_chili.JPG

 

17. LIDL Grill Meister Csirke egész combfilé indiai-fokhagymás, egységár: 2 699 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Enyhébb, fokhagymás illat. Kellő mennyiségű pác, a hús jó állagú sütés után. Ízében a fokhagyma mellett a currys íz a legerősebb.

grill_meister_indiai.JPG

 

17. SPAR BBQ Magyaros csirke egészcombfilé, egységár: 2 798 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Intenzív, paradicsomos-sülthús-illat. Sütés után is megfelelő, szaftos állag. Kóstoláskor először az intenzív fűszeres íz érezhető, utóízben pedig a paradicsom is megjelenik.

spar_magy.JPG

 

10. LIDL Grill Meister Csirke felsőcombfilé paradicsomos-salsás, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Közepesen intenzív, fűszeres illat. A hús sütés után megfelelő állagú, a pác jól beleivódott. Sós, csípős, édes ízjegyeket éreztünk.

grill_meister_para.JPG

 

10. SPAR BBQ Füst ízesítésű egészcombfilé csípős fűszerkészítményben, egységár: 2 798 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Közepes intenzitású, füstös, borsos illat. Megfelelő mennyiségű marinád, sütés után jól megpuhult a hús. Ízében is jól érezhető a paprikás, borsos íz, utóízben enyhén csípős.

spar_smoke_hot.JPG

 

10. PENNY Grill & Chill csirkecombfilé sült csirke fűszerezésű, egységár: 2 899 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Enyhe, fűszeres illat, inkább a natúr sültcsirke illata érezhető. A pác vékonyabb, de egyenletes. A fűszerezés intenzitása enyhébb, édeskés.

py_sult.JPG

 

10. Master Good BBQ csirkecombfilé sült csirke ízesítésű, egységár: 3 398 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Enyhe fűszeres illat, inkább a natúr sültcsirke illata érezhető. A pác vékonyabb, de egyenletes. A fűszerezés intenzitása enyhébb, édeskés.

master_sult_csirke.JPG

 

10. ALDI Csirkefelsőcomb-filé spicy salsa ízesítésű, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Közepes intenzitású, paprikás, borsos illat. Megfelelő pácmennyiség, sütés után puha hús. Ízében is jól érezhető a paprikás, borsos íz, utóízben enyhén csípős.

bbq_spicy_salsa.JPG

 

10. TESCO Grill Master Buffalo csirkecombfilé, egységár: 2 998 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Közepes intenzitású, paprikás illat. A pácmennyiség jól beállított, a hús kellően megpuhult sütés után. Kóstoláskor a paprikás, fűszeres íz mellett enyhébb csípősség is érezhető.

tesco_buffalo.JPG

 

10. ALDI BBQ csirkefelsőcomb-filé Tandori ízesítésű, egységár: 3 124 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Édeskés, szegfűborsos, paprikás illat. Sütés után szaftos belső, kiváló állag. Kóstoláskor is az édes adja a főízt, mellette érezhetők a keleti fűszerek, leginkább szegfűbors, kardamom és a fűszerpaprika zamatai.

bbq_tandori.JPG

 

7. ALDI BBQ Csirkefelsőcomb-filé gyros ízesítésű, egységár: 3 124 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Kellemes, fűszeres illat, leginkább a borsos sült csirke illata érezhető. A pác megfelelő mennyiségű. A fűszerezés intenzitása jól beállított, utóízben enyhén édeskés.

bbq_gyros.JPG

 

7. Master Good BBQ csirkecombfilé Gyros fűszerezésű, egységár: 3 398 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Kellemes, fűszeres illat, leginkább a borsos sült csirke illata érezhető. Megfelelő mennyiségű pác, aminek köszönhetően a hús kellően puha és omlós lett sütés után. A fűszerezés kellő intenzitású, utóízben enyhén édeskés.

master_gyros.JPG

 

7. ALDI BBQ Csirkefelsőcomb-filé tikka ízesítésű, egységár: 3 124 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

A jellegzetes Tikka Massala fűszerkeverék illatát éreztük. Sütés után a csirkecomb-filé szaftos és kiváló állagú maradt. A fűszerezés hatására enyhén édeskés ízű, jól érezhetők a fűszerkeverék saját összetevői is, így a kurkuma, kömény, fokhagyma zamata is. Nagyon enyhén csípős.

bbq_tikka.JPG

 

3. ALDI BBQ Csirkefelsőcomb-filé magyaros, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Finom, paprikás, hagymás illat. Az állaga kiváló, jól átsült, a belseje mégis szaftos. A fűszerek közül a pirosparika, a bors érezhető a legjobban. A fűszerpaprikának köszönhetően az édes íz is jelen van.

bbq_magyar.JPG

 

3. Master Good BBQ csirkecombfilé Magyaros ízesítésű, egységár: 3 398 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Finom, paprikás, hagymás illat. Az állaga kiváló, jól átsült, a belseje mégis szaftos. A fűszerek közül a pirosparika, a bors érezhető a legjobban. A fűszerpaprikának köszönhetően az édes íz is jelen van.

master_bbq_magyar.JPG

 

3. Master Good BBQ csirkecombfilé Fokhagymás-zöldfűszeres, egységár: 3 398 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Kellemes, fokhagymás és vegyes zöldfűszeres illat. Az állaga sütés után is szaftos és kiváló. A fokhagyma és a só mellett jól érezhető a petrezselymes és zöldfűszeres íz is.

master_fokh.JPG

 

3. PENNY Grill & Chill csirkecombfilé fokhagymás-zöldfűszeres, egységár: 2 899 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Kellemes, fokhagymás és vegyes zöldfűszeres illat. Az állaga sütés után is szaftos és kiváló. A fokhagyma és a só mellett jól érezhető a petrezselymes és zöldfűszeres íz is.

py_fokh.JPG

 

2. ALDI BBQ Csirkefelsőcomb-filé mézes-mustáros, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Kellemes mustáros, sültcsirkehús-illat. Sütés után a hús puha és omlós lett a jól eltalált pácmennyiségnek köszönhetően. Kóstoláskor a jellegzetes mézes-mustáros fűszerezés mellett a sült csirkehús saját íze is jól érezhető, a sózás mértéke is kitűnő. 

bbq_mezes.JPG

 

1. Master Good BBQ csirkecombfilé Mézes-mustáros ízesítésű, egységár: 3 398 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont

Intenzív és kellemes, mustáros sültcsirkehús-illat. A megfelelő marinád mennyiségnek köszönhetően sütés után is szaftos maradt a hús és jól megpuhult. Kóstoláskor a harmonikusan beállított mézes-mustáros ízpár kiemelkedő ízélményt nyújt, jól eltalált sózás mellett.

master_mezes.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes Master Good BBQ csirke combfilé Mézes-mustáros ízesítésű az AUCHAN üzleteiben kapható.

 

mar2.png

 

süti beállítások módosítása