Nagy csirkés készétel teszt

2023.nov.28.

A készételek nagy előnye, hogy pár perc melegítés után fogyaszthatók és nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagot. A praktikusságuk megkérdőjelezhetetlen, ezért mi most a minőségükre voltunk kíváncsiak, mennyire finomak, milyen az állaguk. Ezért vakteszteltük az országosan kapható 34-féle csirkehúsos készételt.

img_2727_masolat.jpg 

MIÉRT LEHET JÓ VÁLASZTÁS A KÉSZÉTEL, AMIT CSAK MELEGÍTENI KELL?

Nos, több oka is, de nekünk az alábbi tényezők miatt tetszenek:

1. Jelentős részük adalékmentes.

2. Könnyen beilleszthetőek a diétánkba, hiszen pontosan tudjuk a kalóriaértéküket.

3. A melegítésük csak pár percet vesz igénybe.

4. Az ár/érték arányuk kiváló lehet.

5. Már szinte mindegyik áruházláncban kaphatók.

6. Mivel mi szeletíven válogatjuk a hulladékot, így a készételek teljes része újrahasznosításra kerül és szinte mindegyik fogyasztható a saját tálcájában, így nem kell mosogatni sem.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

Előre csomagolt és csak melegítést igénylő csirkehúsos ételeket szereztük be.

A csomagoláson feltüntetett ideig melegítettük őket mikrohullámú sütőben. Melegítés után egyből vakteszteltünk, hogy jól érezzük az illatot és a fűszerezést. 2 tétel között mindig kiszellőztettünk.

1 fő készült elő a tesztre. Ő melegítette az ételeket és szervírozta a kóstolók elé, de már csak sorszámokkal jelölve a mintákat. Az előkészítő nem vett részt a kóstoláson.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: a még meleg étel illatát értékeltük. Elvárás volt, hogy felismerhető legyen a fűszerezése az illata alapján. A jellegtelen illatú ételek kaptak alacsonyabb pontszámot.

Állag: azt vizsgáltuk, hogy az

- összetevők jól megfőttek-e,

- nem száraz-e az étel,

- nincs-e a rizs összetapadva

Íz: vártuk az illatban jelenlévő fűszerek és hozzávalók ízét. Nem a fűszerezési stílust, hanem a fűszerezés harmóniáját és a sózás mértékét pontoztuk. Így a túl sós vagy alig fűszeres ételek kaptak alacsonyabb pontszámot

 

A NAGY CSIRKEHÚSOS KÉSZÉTEL VAKTESZT EREDMÉNYE

 

34. Foodbox Mézes chilis csirkecomb rizi-bizivel, egységár: 5 397 Ft/kg, Pontszám: 6,1/10 pont

A rizibizi jellegzetes illatát éreztük. A rizs kissé száraz és összetapadt, a hús jól átsült. A fűszerezés minimális, így a borsó íze a legerősebb az ételben és a csirkecomb saját natúr íze.

foodbox_mezes_chilis_img_2755.JPG

 

33. TESCO roston sült csirke párolt zöldségekkel és rizzsel, egységár: 3 748 Ft/kg, Pontszám: 6,2/10 pont

Enyhe illatú étel. Az összetevők átfőttek, de a rizs kissé száraz. Nekünk elég fűszertelen volt, pedig a húson látszódik a fűszerhasználat, de csak enyhén borsos.

tesco_zoldseg_mix_img_2760.JPG

 

32. Spar Szecsuáni csípős csirkecsíkok, egységár: 4 239 Ft/kg, Pontszám: 6,5/10 pont

Visszafogott, keleties jellegű fűszerkeverék-illat.  Az összetevők: a sárgarépa, bambusz, csirkehús és a rizs jól átfőttek. Ízében nem túl intenzíven, de érezhető a fűszerezés, a csirkehús is fűszeres, nem külön főtt.

spar_enjoy_szecsu_img_2795.JPG

 

31. Foodbox Fitt Sült csirkecomb petrezselymes burgonyával, egységár: 5 397 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont

Enyhe, fűszeres illat. A burgonya jól átfőtt, a hús is kellően puha, csirkecombon hagyott bőr is jó állagú, de mi sütve ropogósan szeretjük, így akár érdemes 1-2 percre serpenyőbe tenni, de mikrózva is fogyasztható. A petrezselyem nagyon enyhén érezhető a krumplin, és a hús fűszerezése is alacsony intenzitású.

foodbox_fitt_sult_cscomb_img_2758.JPG

 

30. Hello Food Csirkepaprikás orsótésztával, egységár: 3 815 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Enyhe, de jellegzetes csirkepaprikás-illat. A tészta és a hús is jól megfőttek. Ahogy az illatában, úgy az ízében is érezhető a fűszerpaprika, tejföl, de enyhébb intenzitással, a hús íze natúrabb, kevésbé fűszeres.

hellofood_csirkepapr_img_2785.JPG

 

28. Chef Select mediterrán csirkerizottó, egységár: 4 239 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Nem túl intenzív, borsós-répás illat. Az összetevők: a rizs, hús és zöldségek jól átfőttek, a rizs kissé száraz állagú. Kellemesen fűszeres, a zöldségek közül a borsó íze a legerősebb, a hús borsos és a tetején sajtszósz van.

chef_select_medit_rizotto_img_2799.JPG

 

28. Ász Thai Csirke zöldséges tésztával, egységár: 3 426 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Enyhe, currys illat. A tészta a zöldségek és a hús is jól átfőttek. Enyhe ízű étel, amiben a zöldbab és a répa saját íze érezhető, a hús enyhe fűszeres ízt vett fel.

asz_thai_img_2804.JPG

 

26. Foodbox Mexikói chilis csirke, egységár: 4 088 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Kellemes fűszer- és friss paprikás illat. Az összetevők átfőttek, a rizs kissé száraz. Ízében érezhető a chili, a bors, amit a hús és a rizs is átvett.

foodbox_mexiko_img_2807.JPG

 

26. SPAR Enjoy Thai currys csirke rizzsel, egységár: 4 239 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Leginkább a főtt zöldségek illata érezhető. Az összetevők: a rizs, zöldségek és a hús is jól átfőttek. Enyhébb fűszerezésű, megfelelő sózású készétel, amiben inkább a zöldségek: répa, kukorica íze dominálnak.

spar_enjoy_thai_img_2802.JPG

 

25. Foodbox Csirkepörkölt tarhonyával, egységár: 5 654 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Kellemes, paprikás illat. A tarhonya átfőtt, de összetapadt, a hús kellően puha. A minimális lecsóköret íze enyhébb, a hús paprikás-fokhagymás. A tarhonya pedig jellegzetes ízű.

foodbox_porkolt_img_2765.JPG

 

24. Chef Select csirke frikassé, egységár: 2 748 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Tejszínes, zöldséges illat. Az összetevők megfelelő puhaságúak. Nagyon enyhe ízű, a finomfőzelékre emlékeztető tejszínes-borsós-répás és enyhén gombás íz.

chef_selec_frikasse_img_2745.JPG

 

19. TESCO tagliatelle csirkehússal és spenóttal, egységár: 3 248 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Sajtszósz illata érezhető. Az összetevők: a tészta, a hús és a spenót is jó állagúak. A sajtos szószé a főíz, a hús natúr, a spenót finom.

tesco_tagliatelle_spenot_img_2748.JPG

 

19. Chef Select mexikói chilis csirke rizzsel, egységár: 3 391 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Kellemes fűszer- és friss paprikás illat. Az összetevők átfőttek. Ízében érezhető a friss paprika, a chili, a bors, amit a hús és a rizs is átvett.

chef_select_mexiko_img_2817.JPG

 

19. Foodbox Fitt Görög joghurtos csirkemell zöldséges bulgurral, egységár: 5 397 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Kellemes, zöldséges-fűszeres illat. A bulgur, a zöldségek és a hús is kellő puhaságú. A bulgur jó ízű, a zöldségek natúrak, a hús enyhén fűszeres, leginkább borsos.

foodbox_fitt_gorog_img_2777.JPG

 

19. SPAR Enjoy Mediterrán joghurtos sült csirkemell zöldséges barnarizzsel, egységár: 5 426 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Érezhető a fokhagyma és a zöldségek illata. Az összetevők jól átfőttek, a rizs kissé száraz. Jó fűszerezésű, ízes a hús is, és a zöldségek (borsó, répa) is jó arányban vannak.

spar_enjoy_medit_img_2787.JPG

 

19. SPAR Enjoy Chilis csirkemell fűszeres hagymás sült karottával és paszternákkal, egységár: 3 997 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Vegyes fűszeres illat. A sárgarépa, paszternák jól átfőtt, a csirkehús kissé masszívabb, de jó állagú. A vegyes zöldfűszeres íz a legerősebb, ami a zöldségen és a húson is érezhető.

spar_enjoy_chilis_img_2753.JPG

 

17. TESCO tésztaétel, szójaszósszal és csirkehússal, egységár: 3 498 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Szójaszósz illata érezhető. A tészta, a borsó, a zöldbab és a sárgarépa jól megfőtt, a hús fehér, fűszertelen, külön főtt. A hús teljesen natúr, a tészta viszont kellemes szójaszószos, a zöldségek jó ízűek.

tesco_kinai_img_2763.JPG

 

17. SPAR Enjoy Csirkés paella, egységár: 3 330 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Paprikás, hagymás illat. Jól megfőtt a rizs, borsó és a csirkehús is. Kellemesen borsos, paprikás, enyhén fokhagymás íz, a csirkehús is fűszeres.

spar_enjoy_paella_img_2797.JPG

 

14. TESCO sült csirkemellfilé, gombamártással, párolt rizzsel és zöldbabbal, egységár: 4 051 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe, gombás, fűszerpaprikás illat. A rizs jó puhaságú és nem száraz, a zöldbab szintén jó állagú, és a hús is átfőtt. A gombás szósz és az enyhén fűszeres hús íze a meghatározó, illetve a zöldbabé.

tesco_cc_gomba_img_2782.JPG

 

14. Chef Select fokhagymás joghurtos sült csirkemell, egységár: 2 843 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Fokhagymás illat. A kuszkusz és a hús megfelelő állagúak, a zöldségek is pont jól át lettek párolva és nem lettek túl puhára főzve. A kuszkusz enyhén sós ízű, a zöldségek natúrak és a csirkehús kellemes borsos-foghagymás.

chefselect_fokh_jogh_img_2791.JPG

 

14. Foodbox Fitt Gyros csirke zöldséges bulgurral, egységár: 5 397 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhén fokhagymás illat. A köret nagyon jó állagú, a csirkehús is átfőtt. A köret íze sokaknak jobban ízlett, mert jobban fűszeres, mint a hús.

foodbox_fitt_gyros.JPG

 

12. TESCO édes-savanyú csirke rizzsel, egységár: 3 498 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Jellegzetes, édeskés, ananászos illat. A rizs apró szemű és jó állagú, a zöldségek és a csirkemell is kellően puha. Jellegzetes édes-savanyú szósz íz, amit a hús is átvett. Inkább édeskés, a savanyú íz a zöldpaprika-darabokban jelenik meg, míg az ananász és a többi összetevő is édes.

tesco_edes_sav_img_2775.JPG

 

12. Hello Food Szecsuáni csípős csirkecsíkok rizzsel, egységár: 3 815 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Enyhe, keleties jellegű, fűszeres illat. Az összetevők jól átfőttek, a rizs kiváló állagú. Szójás, borsos, enyhén csípőspaprikás íz, ami átjárja a zöldségeket és a húst is.

hellofood_szecs_img_2779.JPG

 

10. Chef Select paradicsomos csirkemell, egységár: 2 843 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Paradicsomos illat. Kiváló állagú bébirépa és brokkoli, a hús átfőtt, de masszívabb állagú. Enyhén fűszeres, paradicsomos, natúr sült íz.

chef_select_parad_img_2750.JPG

 

10. Thallo Food Grillezett csirkecomb zöldséges bulgurral készétel, egységár: 4 283 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Paprikás-borsos illat. A bulgur kiváló állagú, a zöldségek jól átfőttek, a hús is kellően puha. A köret jó ízű, enyhén fűszeres, míg a hús fokhagymás-borsos ízű.

thallo_zolds_bulg_img_2770.JPG

 

8. TESCO kebab csirke rizzsel, egységár: 3 998 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes majoranna-, fokhagymaillat. A rizs, a zöldségek és a hús is jól átfőttek. A köret is enyhén fűszeres, kurkumás, míg a hús fokhagymás-borsos, jó ízű.

tesco_kebab_img_2773.JPG

 

8. Purefood parajos csirkemell, jázmin rizs, egységár: 5 426 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Spenót- és fűszerillat. A rizs, a spenótlevelek és a hús is jól átfőttek. A hús fűszeres, a spenótlevelek puhák és finomak, míg a rizs enyhén sós.

purefood_paraj_img_2789.JPG

 

6. Heppy Chef Szecsuáni csípős csirkecsíkok, párolt rizs, egységár: 4 239 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Fűszeres, szójaszószos illat. Az összetevők jól átfőttek, a zöldségek apró darabolásúak. A szójaszószt átjárja a póréhagyma, a sárgarépa és a paprika ízét is, a húsdarabok is kellően fűszeresek. Enyhén csípős.

heppy_szecsuani_img_2768.JPG

 

6. PENNY to go Csirkemell filé zöldséges bulgurral, egységár: 3 330 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Fokhagymás és édeskés zöldségillat. A köret és a hús is jól átfőttek. A zöldségek jó ízűek, a cukkini állagban is hozzátesz az ételhez, a fűszerezése intenzív és finom, a fokhagyma, petrezselyem mellett megfelelően sós is.

penny_to_go_zold_bulg_img_2741.JPG

 

4. POLCZ tárkonyos csirkeragu (spring chicken stew with rice), egységár: 4 971 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Enyhe, fűszeres, tárkonyos, zöldséges illat. Az összetevők állaga kiemelkedő, minden kellő puhaságú. A zöldségek közül a sárgarépa, zöldborsó és a zeller ízét éreztük leginkább, amit édeskés-savanykás szósz íz kísér, amiben a tárkonyon túl a hagyma ízét is éreztük, sózása pont az ételhez illeszkedik.

polcz_tavaszi_img_2815.JPG

 

4. Purefood roston sült provencei-i csirkemell, zöldségköret, egységár: 5 426 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Hagymás, paprikás, fűszeres illat. A zöldbab, bébirépa és a hús is jól átfőttek. Finom, fűszeres íz, a répa és a zöldbab íze is intenzív.

purefood_provence_img_2744.JPG

 

3. POLCZ zöldborsós csirke rizzsel (chicken & peas stew with rice), egységár: 4 829 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont

Finom, zöldborsó-, paprikaillat. Nagyon jó állagú, a szósz átölel minden összetevőt. Finom, fűszerpaprikás, borsos, hagymás ragu, házias paradicsomos alapban.

polcz_borso_img_2810.JPG

 

2. POLCZ zöldséges csirkeragu (vegetable chicken stew), egységár: 4 971 Ft/kg, Pontszám: 8,6/10 pont

Különleges illatú készétel, amiben már lehet érezni a nem mindennapi összetevő, a földimogyoró illatát is. A ragu állaga kiváló, szaftos, jól átfőttek az összetevők. Sokrétű ízhatást éreztünk, indul egy savanykásabb, fűszeres ízzel, amit követ a zöldségek zamata, majd édeskés földimogyoróíz, ami nagyon meglepő, de izgalmas ízélmény.

polcz_vegetable_img_2793.JPG

 

1. POLCZ Spanyol paella csirkehússal (spanish paella with chicken), egységár: 4 569 Ft/kg, Pontszám: 8,7/10 pont

Különleges, fűszeres illat. A hús, a zöldségek, a rizs jól átfőttek, a jó mennyiségű szafttal kiemelkedő fogyasztási élményt adnak. Kóstoláskor sokrétű ízjegyeket tapasztaltunk, enyhe curry, fokhagyma fűszerek után a zöldségek ízét éreztük, a zöldborsót, paprikát.

polcz_spanyol_paella_img_2812.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes POLCZ Spanyol paella csirkehússal a Rossmann, Spar, Interspar, Kifli.hu, Müller, Auchan, COOP szuper plus, Ecofamily üzletekben és adalekmentesen.hu webshopban kapható.

 csirkes.png

süti beállítások módosítása