Nagy disznósajt teszt

2023.okt.05.

A disznósajt igazi ízbomba, amiért a hús mellett a fűszerpaprika, a bors és a fokhagyma felel. Disznóvágás nem marad el nélküle, de készen is megvehetjük a boltokban, ha disznótartásra, -vágásra nincs lehetőségünk. Kíváncsiak voltunk, hogy melyik bolti disznósajt a legháziasabb ízű és állagú, ezért kóstoltuk végig az országos áruházakban kapható 16 különböző terméket. Íme az eredmény!

img_1674_masolat.jpg

A DISZNÓSAJT A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

Húskészítményekre vonatkozó irányelv szerint

Azonosító szám: MÉ 2-13/06/1

A termék leírása: különböző átmérőjű, természetes vagy mesterséges burkolóanyagba töltött, jellemzően sertésfejhúsból, sertésbőrkéből, bőrkeléből, esetenként sertésnyelvből, sertésszívből, jellegkialakító anyagokból előállított, főzéssel hőkezelt, füstölt vagy füstöletlen, jól szeletelhető készítmény.

Ízének jellegét a bors, a fokhagyma és a főtt hús alapanyagok adják a tájjellegnek megfelelően, ízharmóniáját a felhasznált majoránna, paprika, borókabogyó adja. Különleges jellemzője a legfeljebb 3 kg tömegre való töltés.

Kézműves/kézmíves élelmiszerek általános jellemzői részben:

az abalében megfőzött fejet kicsontozzák, a lekerülő húsokat (porc, fül stb.) felkockázzák, esetleg keményebb rostú belsőségekkel (szív, vese stb.) dúsítják. A fűszerezett, összekevert húsokat tömören beletöltik az előkészített gyomorba és az abalében újból átfőzik. Amikor elkészült, a disznósajtot sík felületre helyezik és nehezékkel terhelik, hogy szögletessé váljon, illetve ne maradjon hézagos. Kihűlés után 4 ˘C alatti hőmérsékleten tárolják.

 

A TESZT MENETE

Az országosan kapható előre csomagolt, darabolt vagy szeletelt disznósajtokat szereztük be a tesztre.

A teszten 12-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és a tesztre bevont fogyasztók.

Az eredmény ahogy mindig, most is dupla vakteszten született, ami azt jelenti, hogy az előkészítő személyzet a csomagolástól megfosztva, a kóstolók számára beazonosíthatatlan módon tálalja a termékmintákat, azok csak egy random sorszámhoz rendelik az értékelésüket. Az előkészítők nem kóstolnak.

A vágásfelület alapján előzetesen megítélhető az állag pontszám egy része, ezért minden darabolt disznósajtot is felszeleteltünk - így mielőtt felkockáztuk őket a kóstolóknak-, a vágásfelületet is pontoztuk.

 

AZ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: a házas disznósajtnak jól érezhető fokhagyma- és fűszerpaprika illata van és természetesen jól érezhetők a különféle főtt, hús összetevők aromái is. A jellegtelen, natúr "illatú" disznósajtok nem kaphattak magas pontszámot erre a kategóriára.

Állag: az összetevőknek, még a bőrkének is jól átfőttnek kell lennie, nem lehet rágós egyik összetevő sem. A húsrészek között kötőanyagként található aszpik miatt a disznósajt rugalmas állagú, és semmiképp sem emlékeztet semmilyen felvágottra.

Íz: a főtt sertésnyelv, a sertésfej hús, a szív és a bőrke mind-mind intenzívek és egyedi ízűek már fűszermentes, főtt állapotukban is. Ezt az egyedi főtt hús ízt kerestük a fűszerek (só, bors, fokhagyma, pirosparika) mögött. Ez egy egyedi, semmilyen más felvágottal össze nem téveszthető, finom íz.

 

A NAGY DISZNÓSAJT TESZTÜNK EREDMÉNYE

 

16. AUCHAN Tuti tipp Disznósajt szeletelt, egységár: 2 990 Ft/kg, Pontszám: 6,1/10 pont

Nagyon enyhe, már-már párizsi illat érezhető. Rugalmas, puhább, felvágottszerű állag. Enyhe, paprikás, borsos íz.

auchan_tutitipp_img_1689.JPG

 

15. ALDI Disznósajt, egységár: 2 393 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont

Visszafogott, paprikás felvágott illat. Rugalmas, puha, felvágottszerű állag. Az ízében a fűszerpaprika érezhető, a hús és a többi darabos összetevő kevésbé.

x_img_1701.JPG

 

14. LIDL Baroni Disznósajt szeletelt, egységár: 2 393 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont

Fokhagymás illat. Az állaga puhább, rugalmas, felvágottszerű. Az ízében enyhén érezhető a paprika és a hagyma.

baroni_szelet_img_1697.JPG

 

13. PENNY Dárdás Disznósajt, egységár: 2 895 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Visszafogott, fűszeres illat. Az állaga puhább, rugalmas, szinte már felvágottszerű. Az íze enyhén paprikás, borsos, kevésbé intenzív.

dardas_img_1685.JPG

 

12. Kométa útravaló házi disznósajt, egységár: 4 872 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Enyhe, főtt hús illat. Az állaga puha, laza. A különféle főtt hús összetevők íze jól érezhető, a fűszermennyiség minimális.

kometa_img_1683.JPG

 

10. TESCO Pultos Műbeles Disznósajt, egységár: 2 051 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Paprikás illat. Rugalmas, kötöttebb állag. Az ízében a fűszerpaprika és a jól átfőtt húsdarabok íze érezhető.

x_img_1713_masolat.jpg

 

10. TESCO Pultos csemege disznósajt Hajnal Húskombinát, egységár: 3 689 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhe, fűszeres, főtt hús illat. Az állaga kötöttebb, rugalmas. Kellemesen fűszeres, jól érezhető benne a különféle összetevők íze.

tesco_img_1707_masolat.jpg

 

7. AUCHAN Pultos műbeles disznósajt, egységár: 2 990 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes, köményes, paprikás illat. Az állaga apró húsdarabokból és finom darálású pépesebb részből áll. Intenzív pirospaprika- és köményízt éreztünk.

auchan_img_1709_masolat.jpg

 

7. SPAR Pultos disznósajt, egységár: 3 788 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes, főtt hús illat. Az állaga kötöttebb, de rugalmas, házias jellegű. Íze enyhén paprikás, jobban érezhető a főtt hús saját íze.

spar_img_1721_masolat.jpg

 

7. S-BUDGET Disznósajt szelet, egységár: 2 395 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Jóleső, főtt hús és vegyes fűszeres illat. Rugalmas, kötöttebb állag. Enyhén hagymás, borsos fűszerkeverékkel készült, a főtt hús íze az elvárt, házias jellegű.

s_bud_img_1694.JPG

 

5. TESCO Pultos Imki-Food Mangalica disznósajt, egységár: 3 992 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Enyhén paprikás illat, inkább a főtt hús érezhető. Rugalmas, kötöttebb, a házi disznósajtokra jellemző, darabosabb állag. Az ízében a főtt hús és a pirospaprikás ízek a legerősebbek.

tesco_mang_img_1723_masolat.jpg

 

5. Gyulai Disznósajt, egységár: 2 995 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Fokhagymás, fűszeres illat. Az állaga puha, vegyesen vannak benne apró és nagyobb húsdarabok. Ízében a fűszerek dominálnak, fokhagymás, borsos, paprikás.

gyulai_img_1706.JPG

 

2. SPAR Pultos Bogádi nyelves disznósajt, egységár: 3 793 Ft/kg, Pontszám: 8,6/10 pont

Paprikás, fokhagymás illat. Kötöttebb, rugalmas állag. Jó arányban vannak benne a nagyobb és apróbb húsdarabok. A pirospaprika mellett a borsot lehet jól érezni az ízében, ami ad egy enyhe csípősséget is, majd a fokhagyma és a kiváló minőségű főtt hús íze érezhető.

spar_bogadi_img_1717_masolat.jpg

 

2. AUCHAN Pultos Bogádi füstölt nyelves disznósajt, egységár: 4 490 Ft/kg, Pontszám: 8,6/10 pont

Paprikás, fokhagymás illat. Kötöttebb, rugalmas állag. Jó arányban vannak benne a nagyobb és apróbb húsdarabok. A pirospaprika mellett a borsot lehet jól érezni az ízében, ami ad egy enyhe csípősséget is, majd a fokhagyma és a kiváló minőségű főtt hús íze érezhető.

auchan_img_1716_masolat.jpg

 

2. Bogádi Nyelves Disznósajt, egységár: 4 797 Ft/kg, Pontszám: 8,6/10 pont

Paprikás, fokhagymás illat. Kötöttebb, rugalmas állag. Jó arányban vannak benne a nagyobb és apróbb húsdarabok. A pirospaprika mellett a borsot lehet jól érezni az ízében, ami ad egy enyhe csípősséget is, majd a fokhagyma és a kiváló minőségű főtt hús íze érezhető.

bogadi_nyelves_img_1680.JPG

 

1. Bogádi Mozaikos Disznósajt, egységár: 4 130 Ft/kg, Pontszám: 8,7/10 pont

Intenzív, fűszeres, paprikás, borsos, enyhén köményes illat. Az állaga kötött, rugalmas, a házi disznósajtokra jellemző. Kóstoláskor először a finom fűszerpaprika íze érezhető, utána a többi fűszer, bors, kömény vegyesen. A főtt húsok önálló íze is nagyon finom.

bogadi_mozaik_img_1677.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

A Bogádi Mozaikos Disznósajt a AUCHAN, METRO, PENNY, MECSEK FŰSZÉRT COOP, ÁSZ, TEDI-Trade, EAST-Milk üzleteiben kapható.

diszno_1.png

süti beállítások módosítása