Nagy grill virsli teszt

2023.júl.05.

A berner a grillpartyk egyik kedvence, benne van minden, ami kell: roppanós virsli, füstös szalonna és a megolvadt sajt. Igazi ízélmény az egész családnak, de kíváncsiak voltunk, hogy melyik bernerrel mehetünk biztosra. Ezért leteszteltük a hazai, országos láncokban kapható berner kínálatot, íme eredményt!

img_0078_masolat.jpg 

A BERNER EREDETE

Nem Bern város nevét rejti ez a virsli specialitás, hanem Erich Berner szakács nevét, aki az 1950-es években megalkotta a baconbe tekert sajtos virslit. Az osztrákok hagyományosan kenyérrel és a paprikacsíkokat, zellert, ecetes uborkát, sárgarépát és hagymát tartalmazó, enyhén ecetes puszta salátával fogyasztják.

 

A TESZT MENETE

Felkutattuk az összes országosan kapható berner grillvirslit az AUCHAN, ALDI, SPAR, TESCO, PENNY, LIDL üzleteiben.

A teszten a sertéshúsból készült bernereket vakteszteltük 12-en. A kóstolást ahogy eddig is, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték.

A bernereket serpenyőben indukciós sütőlapon grilleztük meg, hogy érezzük a termék saját ízeit, így nem kapott egyik termék sem előnyt a faszénen való sütéshez képest, ami az intenzív füstillat és -íz miatt feljavítja a tapasztalt minőséget.

A kóstolók elé frissen sütve tálaltunk, egy időben csak egy terméket, hogy az illat és a sajt állaga pontosabban legyen megítélhető (még melegen).

A teszten a mini és a normál méretű grillvirslik is helyet kaptak. 

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Összetett élelmiszer a berner, ezért a pontszámok átlagolják a bacon és a sajtos virsli minőségét, mind illatban, állagban és ízben.

Illat: furcsa is lenne, ha először nem a pirított bacon illatát éreznénk. Ezután szeretnénk, ha a virsli illata is bejutna az orrunkba, a sajt illat pedig már ráadás. Jellegtelen vagy zsíros vagy idegen aromákat árasztó berner nem kaphatott magas pontszámot.

Állag: a szalonna legyen ropogósra süthető, ne málljon szét, ne essen le a virsliről sütés közben. A virsli héja a szalonnazsírnak köszönhetően a sütés után legyen picit ropogós. A virsli legyen roppanós. Kettávágás után láthatóak legyenek a sajtgömböcskék, az sem baj, ha kifolyik, sőt, ez adja az igazi finom, szaftos berner élményt kóstoláskor. (Csak ne sütés alatt folyjon ki a sajt). A virsli húsállománya legyen rugalmas. A sütés hatására összetöppedő és a nem látható sajtállományú bernereket lepontoztuk.

Íz: a sült bacon és a sajtos virsli íze legyen harmóniában, legyen érezhető a sajt és a bacon íze együtt. Az erős fűszerezés ennél a terméknél nem jellemző, ezért fontos a sózás mértéke. A gyengén sózott termékek íze elveszik.

 

A BERNER VAKTESZT EREDMÉNYE

 

8. ALDI original Greisinger mini berner, egységár: 6 131 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes sült szalonna illat. A szalonna ropogósra süthető, a virsli roppanós, a sajt kevésbé érezhető kóstoláskor. Ízében a szalonna dominál, itt más a szalonna-virsli arány, mint a vastagabb virsliből készült bernernél. Megfelelő sózású, közepes ízintenzitású, inkább szalonnás ízű berner.

img_0096_mini_375.jpg

aldi_mini_3.jpg

 

7. LANDHOF mini berner, egységár: 7 596 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

A bacon illata jóleső, füstös. A szalonna jól megsüthető, vastagabb réteget képez a virsli körül. Ízében a szalonna erőteljesebb, a virsli íze háttérbe szorul, ahogyan a sajté is.

img_0102_landhof_mini.jpg

landhof_mini.jpg

 

6. ALDI original Greisinger berner nagyobb virslivel, egységár: 5 748 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhébben érezhető a sült bacon illata, inkább a virsli illata dominál. A szalonna ropogósra süthető, a virsli roppanós, de a külső rész keményebb, a sajt megfelelő mennyiségű. Kellemes sózású berner, amiben a szalonna íze enyhébb, a sajtos virsli íze erősebb.

img_0104_orig_400.jpg

aldi_nagy_1.jpg

 

5. TESCO mini berner, egységár: 7 996 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Enyhe, de jellegzetes füstölt szalonna illat. A bacon vékonyabb, így nem képez vastag és kemény bevonatot a virsli köré. A virsli állaga roppanós. Az elvártnál kissé sósabb, de így is jóízű berner, megfelelő sajtmennyiséggel és -ízzel.

img_0099_tesco_mini.jpg

tesco_mini_2.jpg

 

4. TESCO maxi berner, egységár: 6 663 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Jó sült bacon illat, amely mellett érezhető a virsli jellegzetes aromája is. Ropogósra süthető bacon és rugalmas, szaftos virsli határozza meg az állagát. A sózása megfelelő. A bacon mellett jól érezhető a sajtos virsli íze is.

img_0087_tesco_maxi.jpg

tesco_maxi.jpg

 

3. LANDHOF berner nagyobb virslivel, egységár: 5 198 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Kellemes sült szalonna és virsli illat. A szalonna ropogósra süthető, a virsli puhább állagú. Ízében megfelelő a szalonna és a sajtos virsli ízek aránya, jó sózású, finom berner.

img_0091_landhof.jpg

landhof_nagy.jpg

 

2. PENNY Grill&Chill mini berner, egységár: 4 797 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Jellegzetes bacon illat, ami mellett érezhető a virsli illata is. A bacon ropogósra süthető, a virsli roppanós, a sajt puha, kiváló állagú. A füstölt baconszalonna íze érezhető először, majd a finom sajtos virsli következik, amiben külön érezhető a sajt zamata. A sajt állagban is hozzátesz kóstoláskor szaftosságával.

img_0318_masolat_1.jpg

dardas_1.jpg

 

1. Gierlinger berner, egységár: 4 330 Ft/kg, Pontszám: 8,6/10 pont

Finom sült bacon illat, ami mellett érezhető a megpirult virsli is. A bacon ropogósra süthető, a virsli roppanós, a sajt puha, kiváló állagú. A füstölt, zamatos baconszalonna íze érezhető először, majd a finom sajtos virsli következik, amiben külön érezhető a sajt zamata. A sajt állagban is hozzátesz kóstoláskor szaftosságával. A sózás pontosan illeszkedik az elvárt ízélményhez.

img_0326_masolat.jpg

gierlinger_2.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

A Gierlinger berner az AUCHAN, LIDL, SPAR, INTERSPAR üzletekben kapható.

berner_teszt_2023-1_2.png

süti beállítások módosítása