Nagy epres jégkrém teszt

2023.máj.11.

Eperfagyi, eperfagyi, hű, de finom… hangzik a dal. Van, amelyiknél nyugodtan lehetne énekelni, van, amelyiknél már kevésbé. Ráadásul elindult a magyar földi eper szezon és már sokan azon gondolkozunk, hogy nem kellene az eperfagyival se tovább várni. Ezért most a csapatunk 12-féle olyan országosan kapható eperfagyit tesztelt, melyek egészen eltérő epertartalommal bírtak. A teszt alapján kiderült, hogy mennyit ad hozzá a valódi epertartalom a jeges édesség finomságához.

img_9499-1.jpg

EPRES JÉGKRÉM

A Magyar Élelmiszerkönyv csak a kézműves fagyikat szabályozza, vagy inkább mondjuk úgy, hogy ajánlása van a fagylaltkészítők felé. A bolti jégkrémekre, fagylaltokra nincs szabályzás. 

Így 0,9%-os gyümölcstartalmú fagyin és a 45%-os epertartalmú fagyin is epres jégkrém felirat található. 

 

A TESZT MENETE

Mint mindig, most is bejártuk az összes országos áruházláncot, és felkutattuk a dobozos epres jégkrémeket.

A tesztbe bekerültek a "csíkos" fagylaltok is, ahol külön epres és külön vaníliás/joghurtos rétegek vannak. Ennek oka az volt, hogy a nem réteges fagyikban is ugyanezen összetevők vannak, csak ott teljesen elkeverve.

A jégkrémeket vásárlás után azonnal a hűtőládánkba tettük, hogy ne olvadjanak meg. Miért fontos ez, hisz utána úgyis visszafagyasztjuk, nem? A jégkrém kiolvadáskor kiengedi magából a benne lévő vizet, ami visszafagyasztáskor jegesedik, így a homogén-krémes állag elvész. Tehát a jégkristályos állag annak is a jele, hogy a vásárolt jégkrém egyszer már kiolvadt a dobozban.

A teszten 14-en vettünk részt, egyik kóstoló sem kapott semmilyen információt a kóstolt mintákról (vakteszt).

A jégkrémeket egyenként készítettük ki, és csak azután vettük ki a fagyasztóból a 2. mintát, mikor mindenki végzett az 1. minta kóstolásával és így tovább a 12. mintáig. Ez azért fontos, mert ha már olvadt a jégkrém, akkor más ízeket érezhetünk, mint fagyott állapotban kóstolva. Nem beszélve arról, hogy olvadtan már az állagot sem lehet értékelni.

Éppen ezért a jégkrémek középső részéből vettünk mintát a kóstoláshoz, hogy a felületi jegesedés ne befolyásolja a pontszámokat.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Fagyasztott termék lévén, a jégkrém illata alig érezhető, ezért az illat alacsony súlyozással szerepel az átlagpontszámban.

Állag: a fogyasztói elvárás a krémes állag, ami homogén-krémes. Ha tartalmaz gyümölcsdarabokat, akkor is krémes az állag, nem lehet jegesedés. A nagyon puha állag az állományjavító adalékokkal elért "felfújás" eredménye lehet, ezért ha valaki az értékeléskor véleményt írt a jégkrém "hígításáról", akkor azt utólag ellenőriztük a csomagoláson található információk alapján is (tömeg/térfogat arány).

Íz: nem kérdés, hogy az eper ( valójában szamóca, mert az eper a fán termő gyümölcsöt jelöli) természetes ízének és a tej/tejszín ízének mixét kell éreznünk egy igazán finom epres jégkrémben.

Lepontoztuk:

- a jellegtelen, nehezen definiálható ízeket

- a nem odaillő, nem epres vagy tejes ízeket

- a túlzott édességet

Magasabb pontszámot adtunk:

- a természetes eperíznek, még ha kevésbé erős volt is

- a természetes tej/tejszín íznek, akár mascarponés ízjegyekkel

- ha az édesség mértéke harmóniában állt az eper ízével.

 

A NAGY EPRES JÉGKRÉM TESZT EREDMÉNYE

 

12. Keményfalvi Góbé eperízű fagylalt, eperöntettel 1,0%, egységár: 3 418 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont

Enyhe epres illat. Lágy, krémes állagú. Aromás ízeket éreztünk, az édesség mértéke megfelelő.
img_9513_gobe.jpg

 

11. Gelatiamo Capricci tejszínes eper jégkrém 2,6%, egységár: 2 999 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont

Visszafogott tejes illat. Krémes állagú. Aromás ízjegyeket éreztünk.

img_9529_gelatiamo_capricci.jpg

 

9. Carte D'Or vaníliaízű jégkrém epres szósszal 10,0%, egységár: 4 398 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Nem túl erőteljes gyümölcsös illat. Krémes állagú, apró fehércsoki darabokkal, amiket nem kóstoltunk. A tejszínes ízjegyek erősebbek, de az eper természetes zamata is jelen van. Az édesség mértéke megfelelő.

img_9527_carte_dor_meringue.jpg

 

9. RIOS Swirl tejszínes-epres jégkrém, egységár 10,0%, egységár: 2 172  Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhén tejszínes illat. Kiváló, krémes állag. A tejes ízjegyek erősebbek, de érezhető az eper jellegzetes zamata is, alacsonyabb intenzitással.

img_9520_rios_swirl.jpg

 

6. Carte D'Or epres-joghurtos  gyümölcsjégkrém, epres szósszal 23,0%, egységár: 4 065 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes, epres illat. Jó állagú, krémes. Az eper íze leginkább az öntetben érezhető, ahol talán túl édes ízzel párosul. Jóleső, gyümölcsös jégkrém, egyes kóstolók túl édesnek találták.

carte_dor.jpg

 

6. LIDL Bon Gelatti vanília ízű jégkrém epres szósszal 10,0%, egységár: 2 798 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Enyhe epres illat. Lágy, krémes állagú. A tetején fehércsokidarabok is vannak, azokat nem kóstoltuk. Kellemesen, de enyhébben epres, gyümölcsös jégkrém. Az édesség mértéke jól beállított.

img_9515_bon_gelati.jpg

 

6. Schöller epres jégkrém eperkoktéllal 23,0%, egységár: 3 638 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Visszafogott, tejszínes, epres illat. Kiváló, krémes állagú. Ízében a tejszínes, joghurtos ízjegyek az erősebbek, az eper íze természetes és finom, de alacsonyabb intenzitású. Az édesség mértékét vegyesen értékeltük, egyes kóstolóknak túl édes volt.

img_9509_scholler.jpg

 

5. Carte D'Or epres gyümölcs jégkrém eperdarabokkal 26,0%, egységár: 3 998 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Jóleső eperillat. Krémes állag, apró eperdarabokkal. A tejszínes ízjegyek után éreztük a természetes eperízt. Az édesség mértéke megfelelő.

img_9524_carte_dor_les_classiques.jpg

 

4. ALDI Grandessa eper sorbet 30,0%, egységár: 2 598 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes eperillatú jégkrém. Megfelelően krémes, szorbé állag. A gyümölcsös íz közepes intenzitású, az édesség mértéke megfelelő.

img_9522_grandessa.jpg

 

3. PENNY Rios Premium epres gyümölcsjégkrém 25,7%, egységár: 2 544 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Finom, epres illat, ami mellé tejes illatok is társulnak. Lágy, krémes állag. Egyszerre érezhető az eper természetes íze és a joghurtos-tejes zamat is. Kellően gyümölcsös jégkrém, édeskés ízlekerekítéssel.

img_9506_rios.jpg

 

2. Auchan BIO epersorbet eperdarabokkal 40,0%, egységár: 4 790 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Enyhe, de természetes eperillat. Krémes állagú, de szorbésan jeges is. Az ízében az édes ízjegy hasonló intenzitással van jelen, mint az eper természetes íze.
img_9516_auchan_sorbet.jpg

 

1. Auchan epersorbet eperdarabokkal 45,8%, egységár: 3 845 Ft/kg, Pontszám: 8,8/10 pont

Intezív és természetes eperillat. Krémes állag, kisebb eperdarabokkal. Erőteljes eperízt éreztünk, tiszta gyümölcsöset, ami mellé alacsonyabb, de pont jó intenzitással kapcsolódik az édes ízmérték. Nagyon finom és nagyon epres jégkrém.

img_9519_auchan.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

 

Az Auchan epersorbet eperdarabokkal az Auchan üzleteiben kapható.

jegkrem1.png

süti beállítások módosítása