A bejgli elmaradhatatlan karácsonyi édesség. Ma már kevesen állnak neki otthon sütni, ezért egyre nagyobb a kínálat a boltokban kapható kész termékekből. Most a mákos változatokat vakteszteltük, szám szerint tízfélét. A cikkben mutatjuk, hogy melyik volt a legfinomabb.
BEJGLI A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN
A bejgli búzalisztből, élesztő, étkezési só, étkezési zsiradék, cukor, tej vagy tejpor, liszt kg-ként 1 db tojásnak megfelelő tojáskészítmény, víz és szükség szerint dúsító- és adalékanyag felhasználásával, jellegzetes omlós-élesztős tésztakészítési technológiával, lappá nyújtás utáni egyenletesen elkent töltelékterítéssel, feltekerő, hengergető alakítással, száraz légtérben történő kelesztéssel, közben tojásozással, majd száraz légterű kemencében történő sütéssel előállított termék.
Előállítási folyamat
A bejglik gyártása előtt a felhasználandó anyagokat előkészítik (szitálják, mérik, hőmérsékletét beállítják). A tészta készítésekor előbb a lisztet a zsiradékkal elegyítik, majd a többi tésztaképző nyersanyag hozzáadása után gyúrják. A tésztát érlelik és utána végzik a nyújtást, darabolást, töltelékadagolást, formázást. A feldolgozott nyers terméket sütőlemezre helyezik, kelesztik, felületkezelés (tojásozás) után kemencében sütik. A kisült terméket hűtik, esetleg csomagolják.
Minőségi követelmények
Alak: a termékre jellemző hosszúkás, rúd alakú, arányosan domború, a termék egész hosszában egyenletes vastagságú; ne legyen torz.
Felület: a terméktípusra jellemző vörösesbarna, márványosan fényes, sima, összefüggő felületű (apró repedések előfordulhatnak az összes felület 10%-án); nem lehet kormos, szennyezett, égett, ázott, átnedvesedett, vagy sérült.
Bélzet: kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék.
Íz és illat: a felhasznált anyagok jellegének megfelelő, jellemző aromájú; ne legyen idegen ízű vagy szagú
A töltelék mennyisége a késztermékben: minimum 40%
A termék megnevezésében szereplő, a töltelék jellegét meghatározó nemes anyag mennyisége a töltelékben: minimum 40%.
Tehát a jelzett íz, pl. mákos bejgli esetén, legalább 16% máktartalomnak kell lennie a késztermékre vonatkoztatva.
A VAKTESZT MENETE
Minden országos láncban kapható mákos bejglit beszereztünk a tesztre. Minden bejglinek még legalább 10 nap volt a szavatossági idejéből hátra.
Az előkészítéskor a bejgli közepéből vágtunk kb. 1 cm vastag szeleteket.
A tesztet mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végeztük, 13-an.
ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK
A mákos bejgliket a Magyar Élelmiszerkönyv leírása és a saját tapasztalataink alapján pontoztunk. Előre megállapodtunk az alábbi követelményekben és eszerint értékeltük a mákos bejgliket.
Illat: ne legyen idegen szagú, érezhető legyen a mák illata és a tésztáé is, de a máknak és a fűszereknek kell lennie dominánsabbnak.
Állag és megjelenés: márványosan fényes, sima, összefüggő felületű külső, ami a tojásos kenés és a megfelelő hőmérsékletű sütés eredménye. Kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék. A töltelék legyen nedves és puha. A tészta ne szívja fel a töltelék nedvességét, legyen szépen kisülve, apró lyukacsos szerkezetű és puha. A túlsütés eredményeképp keletkező megégés jegyeket lepontoztuk.
Íz: ne legyen idegen ízű, a tészta és a mák ízjegyek mellett a fűszerek jelenhetnek meg. A töltelék íze kell, hogy erősebb legyen. Amennyiben túlságosan érezhető a tészta íze, akkor az kevés vagy gyengén fűszerezett töltelékre, vagy akár gyenge minőségű mákra is utalhat.
A NAGY MÁKOS BEJGLI VAKTESZT EREDMÉNYE
10. ALDI Azon melegében, egységár: 2 330 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont
Enyhe, édeskés illat. A tészta kissé száraz, kemény, a töltelék jó állagú. Megfelelő édesség, enyhén mákos, vaníliás.
9. TESCO, egységár: 2 997 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
Fűszeres illat. Puha állag, emiatt lapos a bejgli. Viszont nincs átázva, jól megsült. Fűszeres, szolídan mákos, édes ízű.
6. Fenséges, egységár: 2 598 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Nem túl erőteljes mákos illat. A tészta állaga kiváló, nem ázott át, szépen sült. Elég édes és enyhén mákos, kevésbé fűszeres.
6. Gerbeaud, egységár: 5 998 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Nem túl intenzíven fűszeres illat. A tészta nagyon jó állagú, jól átsült, kissé száraz. Az íze enyhén mákos, majd marcipánra, vaníliára emlékeztető íz jön.
6. LIDL, egységár: 2 369 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Édeskés, fűszeres illat. A tészta puha, vékony, kissé átázott. Kellemes fűszeres íz, kissé édes, enyhébb mákosság érezhető.
3. Auchan, egységár: 3 998 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Jóleső mákos illat. Mazsolát és narancshéjat is tartalmaz. Jól átsült tészta, csak a közepén ázott át kissé. A töltelék állaga nagyon jó. Közepesen édes, kellemesen mákos, a narancshéj mennyisége is megfelelő, nem viszi el az ízét.
3. Pantastico, egységár: 3 248 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Enyhe mákos illat. A teteje márványos. A tészta keményebb állagú, a mák jó arányban van, a közepe nem ázott át. Az íze kellemesen édes, közepes mákos intenzitású.
3. F&R ALDI-ban kapható csomagolt, egységár: 2 498 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Enyhe mákos illat. A teteje márványos. A tészta keményebb állagú, a mák jó arányban van, a közepe nem ázott át. Az íze kellemesen édes, közepes mákos intenzitású.
2. Szamos, egységár: 6 998 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Közepesen erőteljes mák illat. Puha állag, a középső rész átázott, a tészta vékony. A teteje márványos. Narancs- és mazsoladarabokat tartalmaz. Az édesség mértéke megfelelő, enyhébb mákos íz érehető, a narancshéj íze intenzívebb.
1. Ceres, egységár: 3 248 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Finom, mákos illat. Jól átsült, tészta, kiváló állag, a töltelék is megfelelő puhaságú, nem száraz. Hagyományos, házias fűszerezésű, finom mákos bejgli, megfelelő édesség mértékkel.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes Ceres mákos bejgli a REÁL, METRO, COOP, CBA, Ecofamily üzletekben kapható és Kifli.hu, Foodpanda.hu oldalakon.