A ropogósra sütött bacon a legtöbb sós ételt fel tudja dobni. A roppanós állag, a füstös illat és a jellegzetes szalonna íz finomabbá, tökéletesebbé teszi étkeinket. Kíváncsiak voltunk a bolti választékra, ezért vakteszteltünk most 13-féle országosan kapható szeletelt bacont! Melyik lett a tesztgyőztes? Lássuk!
A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV NEM SZABÁLYOZZA KÜLÖN A BACONT
A Magyar Élelmiszerkönyv sózott, füstölt, sózott-pácolt és sózott-pácolt-füstölt-főtt, továbbá sült szalonnákat, valamint angolszalonnát különböztet meg. Előállításuknál megengedett a gyorspác és a füstaroma is. A hagyományos pácolás során a húskészítményt tartósítják, íz- és megfelelő szín elérése céljából étkezési sót, nitriteket vagy nitrátokat és más összetevőket tartalmazó oldatba merítik, vagy felületüket ezen anyagok keverékével bedörzsölik és pácérettségig érlelik. A gyorspácolás abban különbözik a hagyományos páctól, hogy itt a húskészítmény egyes alapanyagaiba, szöveti részekbe a páclevet vákuum alatt, vagy fecskendezéssel juttatják be.
Attól függően, hogy a sertés melyik részéről hasítják, a szalonna testtáj szerint lehet: toka-, hasaalja-, háta- és oldalszalonna. A császárszalonnát ez utóbbiból készítik, lehet füstölt vagy füstölt-főtt bőrös, pácolt sült, húsos szalonna. Táblásként, darabolva, szeletelve és csíkozva is megtalálható. A császár szalonna a sertés oldalszalonnából készülő pácolt sült, füstölt vagy füstölt-főtt bőrös, húsos szalonna. Táblás és darabolt kiszerelésben, valamint csíkozva és szeletelve is kapható. A bacon szalonna megegyezik a császár szalonnával, vagyis szintén oldalszalonnából készül, azonban bőr nélküli és általában vékonyabb. (elelmiszer.hu)
A TESZTELÉS MENETE
Az országos láncokban kapható, szeletelt baconöket szereztük be a tesztre.
A sütést indukciós tűzhelyen végeztük, közepes fokozaton, 6 perc hosszan minden baconnél. A sütőedény magas minőségű, vastagabb aljú serpenyő volt, már előmelegítettük, amikor beletettük a baconöket. Fél percenként megfordítottuk a szalonnaszeleteket. A zsírt leszűrtük és így készítettük ki vaktesztre a szalonnaszeleteket, sorszámozott tányérokra, tehát a kóstolók nem tudhatták, hogy melyik bacont kóstolják.
Az illatot sütés előtt is értékeltük.
AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI
Illat: mivel mindegyik termék füstölt, ezért szerettünk volna füstillatot érezni a kellemes, sült szalonna illat mellett. Sütés után nehezebb elkülöníteni a füst aromáit, így sütés előtt is megszagoltuk a szalonnákat. A jellegtelen vagy idegen illatokat lepontoztuk.
Állag: azokat pontoztuk kedvezőbben, amelyek a 6 perces sütés alatt ropogósabbá váltak, nem voltak rágósak. Amelyik még ennyi idő alatt is puha-zsíros-nyers maradt, az valószínűleg vagy túl vastagra van szeletelve vagy túl sok zsírt és vizet tartalmaz. 2-3 szalonnánál jobban oda kellett figyelni sütéskor, mert könnyebben megégtek.
Íz: a bacon megsütésével az egyik legfinomabb étel keletkezik, tehát szerettük volna, ha kellemes ízélmény vár minket. Minden kóstoló szereti a bacont és az volt az elvárás, hogy ha gyengén is, de füstízt érezzünk, illetve kellemes sült császárszalonna íz is legyen, ne csak zsír és a só domináljon. Mivel a baconöket enyhén fűszerezett pácban is áztatják, így a természetes fűszeríz plusz pontokat hozhatott.
A teljesen fűszermentes, nem füstölt szalonna is nagyon finom lehet sütés után. Viszont a baconnél a füst és a pác íze is sokat számít, ezért a teljesen natúr szalonnákat (amik amúgy így is finomak voltak) nem pontozhattuk magas pontszámmal a füstölt-pácolt baconökkel szemben.
A NAGY BACON TESZT EREDMÉNYE
13. Tulip, egységár: 7 992 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhébb, sült szalonna illat. Ropogós, megfelelő állag. Hosszabb ideig érezhető a sült zsíros ízjegy, és majd csak utána a baconre jellemző, a szalonna sült húsos részéből és a füstből összeálló jellegzetes íz, de csak közepes intenzitással.
12. PÁPAI füstölt-főtt, egységár: 6 995 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Nem túl erőteljes, inkább a pácos és a sült natúr szalonna illatot éreztünk. Ropogósra süthető, magas hústartalmú szalonna. Ízét is a pácban használt fűszerek határozzák meg, és erősebb a sült húsból származó ízjegyek, mint a sült szalonnás zamatok.
11. PRIVÁT, egységár: 5 327 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Kellemes sült szalonna illat. Vékony, ropogósra süthető szeletek. Megfelelő sózású, jóleső sült szalonnás ízjegyek, a füstöt kevésbé éreztük.
8. FAMÍLIA, egységár: 7 490 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Enyhébb intenzitású, de jellegzetes sült bacon illat. Ropogósra süthető, vékony szeletek. Kellemesen sós, érezhető a sült szalonna jellemző íze, a füst ízjegy gyenge erősségű.
8. PÁPAI, egységár: 6 995 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Kellemes sült bacon illat. Ropogósra süthető, kiváló állag. A só mértéke kissé magas, de még megfelelő. Jó ízű, füstös bacon szalonna.
8. ÖCSI, egységár: 5 518 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Enyhe, jóleső sült bacon illat. Ropogósra süthető, kiváló állagú. Harmonikus ízeket éreztünk, jelen van a füst, a sült szalonna és a szolíd fűszeres pác íze is.
7. PENNY, egységár: 4 995 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Kellemes, közepes intenzitású sült császárszalonna illat. Az állaga ropogós. Ízében megjelenik a füst, a sült szalonna kissé töpörtyűs ízjegye, valamint enyhe, de finom fűszeres pác zamat.
5. ALDI, egységár: 5 995 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Erős sült bacon illat. Kiváló, ropogós állag. A sózása, a pác fűszerezése és a füstös ízjegyek harmonikus ízes bacont eredményeznek.
5. TESCO, egységár: 5 193 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Intenzív jellegzetes, füstös bacon illat. Ropogós, kiváló állag. Egyből érezhető a jellegzetes bacon íz, a sütés és a füstölés finom zamatai.
2. AUCHAN, egységár: 4 248 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Erőteljes, jellegzetes sült bacon illat. Könnyen ropogósra süthető. Kellően sós, enyhén fűszeres, sült császárszalonna, megfelelő füstöléssel.
2. SPAR, egységár: 4 995 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Erőteljes, jellegzetes sült bacon illat. Könnyen ropogósra süthető. Kellően sós, enyhén fűszeres, sült császárszalonna, megfelelő füstöléssel.
2. KOMETA, egységár: 5 995 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Intenzív, finom pácillat. Ropogósra süthető. A fűszeres pác, a füstölés és a sült szalonna íz harmonikus finom bacont eredményeznek.
1. Gierlinger, egységár: 5 498 Ft/kg, Pontszám: 8,8/10 pont
Jellegzetes, erőteljesen füstös, sült bacon illat. Ropogós, kiváló állagú, és könnyen süthető. Intenzív és nagyon finom sült szalonna, füst, pác ízeket éreztünk. Abszolút nem rágós, hanem inkább chipses-ropogós állagú, így kiemelkedő fogyasztási élményt nyújt.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes Gierlinger bacon az AUCHAN, SPAR, TESCO, CBA üzletekben kapható.