Nagy bacon teszt

2022.nov.17.

A ropogósra sütött bacon a legtöbb sós ételt fel tudja dobni. A roppanós állag, a füstös illat és a jellegzetes szalonna íz finomabbá, tökéletesebbé teszi étkeinket. Kíváncsiak voltunk a bolti választékra, ezért vakteszteltünk most 13-féle országosan kapható szeletelt bacont! Melyik lett a tesztgyőztes? Lássuk!

 bor3_32.jpg

A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV NEM SZABÁLYOZZA KÜLÖN A BACONT

A Magyar Élelmiszerkönyv sózott, füstölt, sózott-pácolt és sózott-pácolt-füstölt-főtt, továbbá sült szalonnákat, valamint angolszalonnát különböztet meg. Előállításuknál megengedett a gyorspác és a füstaroma is. A hagyományos pácolás során a húskészítményt tartósítják, íz- és megfelelő szín elérése céljából étkezési sót, nitriteket vagy nitrátokat és más összetevőket tartalmazó oldatba merítik, vagy felületüket ezen anyagok keverékével bedörzsölik és pácérettségig érlelik. A gyorspácolás abban különbözik a hagyományos páctól, hogy itt a húskészítmény egyes alapanyagaiba, szöveti részekbe a páclevet vákuum alatt, vagy fecskendezéssel juttatják be.

Attól függően, hogy a sertés melyik részéről hasítják, a szalonna testtáj szerint lehet: toka-, hasaalja-, háta- és oldalszalonna. A császárszalonnát ez utóbbiból készítik, lehet füstölt vagy füstölt-főtt bőrös, pácolt sült, húsos szalonna. Táblásként, darabolva, szeletelve és csíkozva is megtalálható. A császár szalonna a sertés oldalszalonnából készülő pácolt sült, füstölt vagy füstölt-főtt bőrös, húsos szalonna. Táblás és darabolt kiszerelésben, valamint csíkozva és szeletelve is kapható. A bacon szalonna megegyezik a császár szalonnával, vagyis szintén oldalszalonnából készül, azonban bőr nélküli és általában vékonyabb. (elelmiszer.hu)

 

A TESZTELÉS MENETE

Az országos láncokban kapható, szeletelt  baconöket szereztük be a tesztre. 

A sütést indukciós tűzhelyen végeztük, közepes fokozaton, 6 perc hosszan minden baconnél. A sütőedény magas minőségű, vastagabb aljú serpenyő volt, már előmelegítettük, amikor beletettük a baconöket. Fél percenként megfordítottuk a szalonnaszeleteket. A zsírt leszűrtük és így készítettük ki vaktesztre a szalonnaszeleteket, sorszámozott tányérokra, tehát a kóstolók nem tudhatták, hogy melyik bacont kóstolják.

Az illatot sütés előtt is értékeltük.

bo4.jpg

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: mivel mindegyik termék füstölt, ezért szerettünk volna füstillatot érezni a kellemes, sült szalonna illat mellett. Sütés után nehezebb elkülöníteni a füst aromáit, így sütés előtt is megszagoltuk a szalonnákat. A jellegtelen vagy idegen illatokat lepontoztuk.

Állag: azokat pontoztuk kedvezőbben, amelyek a 6 perces sütés alatt ropogósabbá váltak, nem voltak rágósak. Amelyik még ennyi idő alatt is puha-zsíros-nyers maradt, az valószínűleg vagy túl vastagra van szeletelve vagy túl sok zsírt és vizet tartalmaz. 2-3 szalonnánál jobban oda kellett figyelni sütéskor, mert könnyebben megégtek.

Íz: a bacon megsütésével az egyik legfinomabb étel keletkezik, tehát szerettük volna, ha kellemes ízélmény vár minket. Minden kóstoló szereti a bacont és az volt az elvárás, hogy ha gyengén is, de füstízt érezzünk, illetve kellemes sült császárszalonna íz is legyen, ne csak zsír és a só domináljon. Mivel a baconöket enyhén fűszerezett pácban is áztatják, így a természetes fűszeríz plusz pontokat hozhatott.

A teljesen fűszermentes, nem füstölt szalonna is nagyon finom lehet sütés után. Viszont a baconnél a füst és a pác íze is sokat számít, ezért a teljesen natúr szalonnákat (amik amúgy így is finomak voltak) nem pontozhattuk magas pontszámmal a füstölt-pácolt baconökkel szemben.

 

A NAGY BACON TESZT EREDMÉNYE

 

13. Tulip, egységár: 7 992 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhébb, sült szalonna illat. Ropogós, megfelelő állag. Hosszabb ideig érezhető a sült zsíros ízjegy, és majd csak utána a baconre jellemző, a szalonna sült húsos részéből és a füstből összeálló jellegzetes íz, de csak közepes intenzitással.

img_7692_tulip.jpg

tulip_1.jpg 

 

12. PÁPAI füstölt-főtt, egységár: 6 995 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Nem túl erőteljes, inkább a pácos és a sült natúr szalonna illatot éreztünk. Ropogósra süthető, magas hústartalmú szalonna. Ízét is a pácban használt fűszerek határozzák meg, és erősebb a sült húsból származó ízjegyek, mint a sült szalonnás zamatok.

img_7677_fustolt_fott.jpg

papai_fott.jpg 

 

11. PRIVÁT, egységár: 5 327 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Kellemes sült szalonna illat. Vékony, ropogósra süthető szeletek. Megfelelő sózású, jóleső sült szalonnás ízjegyek, a füstöt kevésbé éreztük.

img_7674_privat.jpg

privat_8.jpg 

 

8. FAMÍLIA, egységár: 7 490 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhébb intenzitású, de jellegzetes sült bacon illat. Ropogósra süthető, vékony szeletek. Kellemesen sós, érezhető a sült szalonna jellemző íze, a füst ízjegy gyenge erősségű.

img_7702_familia.jpg

familia_1.jpg 

 

8. PÁPAI, egységár: 6 995 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes sült bacon illat. Ropogósra süthető, kiváló állag. A só mértéke kissé magas, de még megfelelő. Jó ízű, füstös bacon szalonna.

img_7672_papai.jpg

papai_3.jpg 

 

8. ÖCSI, egységár: 5 518 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhe, jóleső sült bacon illat. Ropogósra süthető, kiváló állagú. Harmonikus ízeket éreztünk, jelen van a füst, a sült szalonna és a szolíd fűszeres pác íze is.

img_7667_ocsi.jpg

ocsi.jpg

 

7. PENNY, egységár: 4 995 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes, közepes intenzitású sült császárszalonna illat. Az állaga ropogós. Ízében megjelenik a füst, a sült szalonna kissé töpörtyűs ízjegye, valamint enyhe, de finom fűszeres pác zamat.

img_7685_karat.jpg

penny_30.jpg 

 

5. ALDI, egységár: 5 995 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Erős sült bacon illat. Kiváló, ropogós állag. A sózása, a pác fűszerezése és a füstös ízjegyek harmonikus ízes bacont eredményeznek.

img_7705_x.jpg

aldi_32.jpg 

 

5. TESCO, egységár: 5 193 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Intenzív jellegzetes, füstös bacon illat. Ropogós, kiváló állag. Egyből érezhető a jellegzetes bacon íz, a sütés és a füstölés finom zamatai.

img_7699_tesco.jpg

tesco_30.jpg 

 

2. AUCHAN, egységár: 4 248 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Erőteljes, jellegzetes sült bacon illat. Könnyen ropogósra süthető. Kellően sós, enyhén fűszeres, sült császárszalonna, megfelelő füstöléssel.

img_7682_auchan.jpg

auchan_24.jpg 

 

2. SPAR, egységár: 4 995 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Erőteljes, jellegzetes sült bacon illat. Könnyen ropogósra süthető. Kellően sós, enyhén fűszeres, sült császárszalonna, megfelelő füstöléssel.

img_7689_spar.jpg

spar_33.jpg 

 

2. KOMETA, egységár: 5 995 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Intenzív, finom pácillat. Ropogósra süthető. A fűszeres pác, a füstölés és a sült szalonna íz harmonikus finom bacont eredményeznek.

img_7695_x.jpg

kometa_8.jpg 

 

1. Gierlinger, egységár: 5 498 Ft/kg, Pontszám: 8,8/10 pont

Jellegzetes, erőteljesen  füstös, sült bacon illat. Ropogós, kiváló állagú, és könnyen süthető. Intenzív és nagyon finom sült szalonna, füst, pác ízeket éreztünk. Abszolút nem rágós, hanem inkább chipses-ropogós állagú, így kiemelkedő fogyasztási élményt nyújt.

img_7678_gierlinger.jpg
gierlinger_1.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes Gierlinger bacon az AUCHAN, SPAR, TESCO, CBA üzletekben kapható.

bacon1.png

 

 

süti beállítások módosítása