A világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája a cabernet sauvignon. A borvidékek nagy részén jelen van, az összes jelentős bortermelő országban készítenek belőle bort, természetesen Magyarországon is. A hazai kínálatot vakteszteltük, a kereskedelmi láncokban kapható száraz cabernet sauvignon borokat kóstoltuk. Az teszt eredménye a cikkünkben olvasható.
A CABERNET SAUVIGNON
A szőlőfajta a Franciaországban található Bordeaux borvidékről kiindulva megtalálta helyét az Újvilágban, például a kaliforniai Napa-völgyben, az ausztráliai Coonawarra régióban és a chilei Maipo völgyben. A 20. század legnagyobb részében világviszonylatban a legnagyobb területen telepített szőlőfajta.
A cabernet sauvignon borában közepesen kifejezett primer gyümölcsaromákat találunk, gyakran fekete ribizlire (cassis) és egyéb fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztet. Érleléssel egyéb szekunder aromák fejlődhetnek ki a borban, mint például az eukaliptusz, menta, cédrus és dohány.
A hideg klímán termesztett cabernet sauvignon borának illatán gyakran úrrá lesz a vörösbornál kellemetlen herbásság (gyógynövényesség), paprika és zöldpaprika. Ez utóbbi a metoxipirazin vegyületnek köszönhető, amelyre az ember orra rendkívül érzékeny. Forró klímán a gyümölcs túlérett, lekváros, esetleg főtt gyümölcsös aromákat vihet a borba.
A cabernet sauvignon bora általában nagy testű, közepes-magas alkoholtartalmú, magas csersavtartalommal és közepes-magas savtartalommal rendelkezik. A csersavtartalomnak, a savnak és a magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően hosszan érlelhető, gyakran évtizedekig fejlődik a palackban. A magas csersavtartalom miatt a legjobb minőségű borokat érdemes akár 4–8 évig is érlelni fogyasztás előtt.
A magas antioxidáns-szint miatt mértékletes fogyasztása jó hatást gyakorolhat az egészségre.
A TESZT MENETE
A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható száraz cabernet sauvignon borokat vizsgáltuk.
A tesztet mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végeztük.
Vékonyfalú pohárból kóstoltunk, a pohár térfogatának maximum 1/3-ig töltöttük borral, ami úgy 0,7 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük.
A borokat egységesen 14-16 °C-ra hűtöttük és egyenként szervíroztuk a kóstolóknak, hogy ne melegedhessen fel a bor.
A borokat akár 10-30 mp-ig forgattuk a pohárban, hogy kiszellőzzenek. Azért ez az eltérés, mert egyes boroknál több időre is szükség volt, hogy a kezdeti nyers illat eltűnjön és érezhetővé váljon a cabernet sauvignon-ra jellemző összetett harmonikus, gyümölcsös illat.
A kortyot megjárattuk a szánkban, így valóban jobban feltárul az íze. A szakirodalomban ellentétes véleményeket találtunk a bor lenyelését vagy kiköpését illetően. Több helyen olvastunk erről és ismerős borászt is megkérdeztünk. Így a kiköpés mellett döntöttünk, mert féltünk, hogy az apránként lenyelt bortételek befolyásolják majd a kóstoló második felében lévő borok értékelését.
A tételek között sajtot, kenyérkockákat és tiszta vizet fogyasztottunk.
AZ ÉRTÉKELÉS MENETE
Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. Próbáltuk a könnyedebb, frissebb vörösbort kereső fogyasztók szemszögéből értékelni a borokat, az alábbi szempontok szerint.
Illat: testes, tiszta gyümölcsös illatokat vártunk. A jellegtelen vagy hosszabb szellőztetés hatására is kellemetlen illatú borokat lepontoztuk.
Íz: a borban található savaktól, az egyedi, gyümölcsös ízjegyektől azt vártuk, hogy érett zamatot sugározzanak.
Testesség és savak: a bor harmóniáját pontoztuk, hogy az összetevők egyensúlyban vannak-e, a savtartalom karakteres-e. Mennyi időn keresztül érezzük a bor zamatát, gyorsan vagy lassan cseng le? A pontszám azt is tükrözi, hogy innánk-e ebből a borból még egyszer, mert valóban jólesett.
A NAGY CABERNET SAUVIGNON BOR VAKTESZTÜNK EREDMÉNYE
15. Éjjel Nappal Kiskunmajsa, egységára: 1132 Ft/L. Pontszám: 6/10 pont
Alkoholos illat. Közepesen savas bor. Alacsony alkoholérzet. Az íze parfümös, kevésbé gyümölcsös. Alkoholtartalom: 11,5%
14. EGRI Csillagok Eger, egységára: 1199 Ft/L. Pontszám: 6,1/10 pont
Enyhén alkoholos illat. Savanyú a fő ízjegy, kevésbé gyümölcsös. Alkoholtartalom: 11,5%
13. Egri KORONA Borház Eger, egységára: 2065 Ft/L. Pontszám: 6,5/10 pont
Erősen földes illat. Közepes savtartalom, enyhe gyümölcsös jelleg. Alkoholtartalom: 14%
12. Danubiana Gyöngyös, egységára: 932 Ft/L. Pontszám: 6,9/10 pont
Enyhe illat. Kevésbé savas, alacsony alkoholérzet biztosít. Harmonikus, lágy állag, alacsony ízintenzitás. Alkoholtartalom: 13%
11. BB Balatonboglár, egységára: 1465 Ft/L. Pontszám: 7/10 pont
Gyümölcsös illat, ami közepesen intenzíven és kissé parfümös. Kevésbé összetett ízű, savanykás, enyhén gyümölcsös. Alkoholtartalom: 13%
10. Varga Aranymetszés Badacsony, egységára: 1945 Ft/L. Pontszám: 7,2/10 pont
Enyhén gyümölcsös, alkoholos illat. Alacsony sav, édeskés főíz, gyümölcsös enyhén intenzív utóíz. Alkoholtartalom: 14%
9. BB Balaton- boglár fekete-ezüst-piros címke, egységára: 972 Ft/L. Pontszám: 7,4/10 pont
Alkoholos, enyhén gyümölcsös illat. Kellemesen savas, édeskés, pirosgyümölcsös, közepesen intenzív ízzel. Alkoholtartalom: 12,5%
7. Ostoros Eger, egységára: 1599 Ft/L. Pontszám: 7,6/10 pont
Gyümölcsös illat. Kellemes savszint, enyhébb feketebodzás íz. Kellemes Alkoholtartalom: 13%
7. SCHIEBER Szekszárd, egységára: 2532 Ft/L. Pontszám: 7,6/10 pont
Alkoholos, parfümös illat. Enyhébben savas, harmonikus, közepes intenzitású gyümölcsös ízek. Alkoholtartalom: 14%
4. Lajver Szekszárd, egységára: 2639 Ft/L. Pontszám: 7,7/10 pont
Élénk gyümölcsös illatok. A savmennyiség magasabb volt. Kellemes, gyümölcsös édeskés zamatok. Alkoholtartalom: 13,5%
4. JUHÁSZ Eger, egységára: 2532 Ft/L. Pontszám: 7,7/10 pont
Törkölyös, alkoholos illat. Kellemesen savas, harmonikus állagú karakteres ízjegyek. Közepesen intenzív gyümölcsös ízjegyekkel. Alkoholtartalom: 13%
4. KOCH Hajós-Bajai, egységára: 3199 Ft/L. Pontszám: 7,7/10 pont
Kellemes, gyümölcsös illat. Édeskés ízzel indít, alacsonyabb savérzet ad, de jólesően gyümölcsös ízjegyeket mutat utóízben is. Alkoholtartalom: 13,5%
3. Vylyan Villány, egységára: 2132 Ft/L. Pontszám: 7,8/10 pont
Élénk gyümölcsös, alkoholos illat. Közepesen savas, telt ízű bor, amiben a zamatok leginkább a savanykás feketebodza, berkenye ízjegyekre emlékeztetnek. Utóízben, harmonikus, édeskés. Alkoholtartalom: 13,5%
2. Ostoros Eger, egységára: 2132 Ft/L. Pontszám: 7,9/10 pont
Intenzíven gyümölcsös illat. Kellően savas, de a savas hatással egyszerre erdei gyümölcsös íz is jön. Összetett, zamatos bor. Alkoholtartalom: 14,5%
1. CSÁNYI TELEKI Villány, egységára: 2665 Ft/L. Pontszám: 8,1/10 pont
Telt, pirosgyümölcsös és fűszeres illatjegyeket is éreztünk. Harmonikus savak, elsimuló alkohol érzet, kellemes és telt ízvilág, ami kerek, gyümölcsös és finom. Meggyes, kökényes zamatokat is feljegyeztünk a pontozólapokra. Alkoholtartalom: 14,5%
Összegzés
A tesztgyőztes Csányi Teleki villányi cabernet sauvignon a CBA, Reál, COOP, Metro, Auchan, Tesco, Spar, Csányi Pincészet webshop áruházakban kapható.