Nagy csipkebogyó tea teszt

2022.nov.02.

A tél közeledtével egyre inkább vágyunk egy-egy jó forró teára. Felmelegít kívül-belül és még a szervezetünkre is jó hatással van, ha megfelelő alapanyagokból áll össze. A csipkebogyó, mint alapanyag pont ilyen, C-vitamintartalma segít az egészségünk megtartásában, amire a hidegben fokozottan szükségünk van. Vaktesztünk során tiszta csipkebogyó és csipkebogyó-hibiszkusz (néhány esetben más gyümölcsökkel is kevert) teákat kóstoltunk, szám szerint 9-félét, mutatjuk is, hogy melyiket ajánljuk mindenképpen megvásárlásra.

img_5607_1.jpg 

A GYÜMÖLCSTEA

A gyümölcsteák az a kategória, ahol a vásárlás során rá kell szánni az időt és ki kell bogarászni, hogy az adott teában mennyi gyümölcsre számítsunk, mivel a gyümölcstartalom alapvetően meghatározza a tea vitamin-, ásványianyag- és antoxidáns-tartalmát. Az eredmény van, hogy néhány százalék csupán, viszont a kedvező antioxidáns tartalmú csipkebogyó vagy hibiszkuszvirág jelenléte már bizakodásra ad okot. A gyümölcstea esetében nincs limitáló érték, így a piacon lévő gyümölcsteák gyümölcstartalma nagy szórást mutat, és persze az sem mindegy, hány grammos a filter.

A gyümölcstea készítésekor legalább 5 perc teljen el (de egyes teáknál akár 15 is), mielőtt a filtert kivesszük a bögréből. Akár hidegen, akár melegen ihatjuk a természeténél fogva koffeinmentes gyümölcsteánkat, azonban bármilyen teáról legyen szó, égetően forrón soha ne igyuk meg, hagyjuk kicsit hűlni a teát a saját torkunk védelmében.

A csipkebogyó teát sokszor hibiszkusszal keverve árusítják. A csipkebogyó a C-vitamin tartalma miatt szuper összetevő, a hibiszkuszt pedig Ázsiában például torokgyulladásra, köhögéscsillapításra ajánlják, a teában pedig jellegzetes illatának, aromájának köszönhetően remekül kiegészíti a csipkebogyó savanykás ízét.

A C-vitamin 90%-a magas hőmérsékleten lebomlik, így ha ezt szeretnénk kihasználni, akkor nem érdemes tűzforró vizet használnunk a teakészítéshez, tehát maximum.

 

A TESZT MENETE

A vakteszten 13-an vettünk részt, A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

A teákat egyesével készítettük elő a kóstolók részére. Vizet forraltunk, és 2 dl/1 teafilter töménységben kevertük ki a teákat, 8 percig áztatva. Ezután frissen, melegen kóstolták teákat a pontozók.

Természetesen semmilyen további ízesítőt nem adtunk a mintákhoz (se cukrot, se citromlevet, semmit).

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: a csipkebogyó tea illata jellegzetes, a csiprkerózsa áltermés összekeverhetetlen természetes aromákkal bír. A jellegtelen vagy nem definiálható illatok alacsonyabb pontszámot kaptak.

Állag: ez a pontszám azt takarja, hogy az elkészült tea íze kellően intenzív-e. Az alacsony ízanyag tartalmú teákat lepontoztuk. A magas csipkebogyó tartalmú teák állaga jellemzően sűrűbb érzetet ad kóstoláskor, nyelvre tapadósabb oldott anyagokat tartalmaz.

Íz: a természetes csipkebogyó ízét vártuk, ami nem intenzív, viszont jellegzetes.

 

A CSIPKEBOGYÓ TEA VAKTESZT EREDMÉNYE

 

9. BELIN csipkebogyó tea hibiszkusszal, egységár: 7 475 Ft/kg, Pontszám: 6,2/10 pont

Enyhe és kevésbé jellegzetes illatú és ízű tea. A 2 dl vízzel közepes intenzitású teát adott. Összetevők: 50% csipkebogyó, ?% hibiszkusz, fekete berkenye, alma, citromsav.

img_5630_belin.jpg

 

7. TEEKANNE csipkebogyó tea hibiszkusszal, egységár: 12 944 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Gyengébb virágos illat. Közepes erősségű tea készült 2 dl vízzel. Ízében enyhe virágos jegyeket éreztünk, utóízben savanykás. Összetevők: 60% csipkebogyó, 40% hibiszkusz.

img_5631_teekanne.jpg

 

7. PENNY csipkebogyó tea hibiszkusszal, egységár: 4 317 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Virágos illatú tea. 2 dl vízzel intenzív ízű tea készült. Ízében is a hibiszkuszos jelleg dominál. Összetevők: 51% csipkebogyó, 49% hibiszkusz.

img_5621_penny.jpg

 

5. PICKWICK csipkebogyó tea hibiszkusszal, egységár: 14 980 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Illatát a hibiszkusz virágos jellege határozza meg, kellő erősséggel. 2 dl vízzel intenzív ízű tea készült. Savanykás, jellegzetesen hibiszkusz ízű tea. Összetevők: 60% csipkebogyó, 40% hibiszkusz.

img_5617_pickwick.jpg

 

5. ALDI Mr. Perkins csipkebogyó tea hibiszkusszal, egységár: 5 327 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Illatát a hibiszkusz virágos jellege határozza meg, kellő intenzitással. 2 dl vízzel kellően erős ízű tea készült. Savanykás, erőteljesen hibiszkusz ízű tea. Összetevők: 51% csipkebogyó, 49% hibiszkusz.

img_5620_mr_perkins.jpg

 

4. Lord Nelson csipkebogyó tea hibiszkusszal és fekete berkenyével, egységár: 2 738 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

A berkenye illatban és ízben is ad egy erdei gyümölcsös tea érzetet, a csipkebogyó kevésbé érződik. 2 dl vízzel tartalmas ízű tea készült. Összetevők: 64% csipkebogyó, 26% hibiszkusz, 10% feketeberkenye.

img_5613_lord_nelson.jpg

 

3. HERBÁRIA csipkebogyó gyógynövény tea, egységár: 14 980 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Kellemes csipkebogyó illat. 2 dl vízzel erős ízű tea készült. Natúr, jellegzetes, kellően intenzív csipkebogyó íz, kellemes édeskés zamattal. Összetevők: 100% gyógyszerkönyvi minőségű csipkerózsa áltermés.

img_5615_herbaria.jpg

 

2. SPAR csipkebogyó gyógynövény tea, egységár: 10 980 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont

Kellemes csipkebogyó illat. 2 dl vízzel erős ízű tea készült. Natúr, jellegzetes, kellően intenzív csipkebogyó íz, kellemes édeskés zamattal. Összetevők: 100% gyógyszerkönyvi minőségű csipkerózsa áltermés.

img_5628_spar.jpg

 

1. NATURLAND csipkebogyó gyógynövény tea, egységár: 13 980 Ft/kg, Pontszám: 8,7/10 pont

Jól érezhető csipkebogyó illat. 2 dl vízzel átható ízű tea készült. Natúr, jellegzetes csipkebogyó íz, kellemes édeskés zamattal. Összetevők: 100% gyógyszerkönyvi minőségű csipkerózsa áltermés.

img_5624_naturland_minta.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

A NATURLAND csipkebogyó gyógynövény tea kapható a SPAR, ROSSMANN, TESCO, PENNY, ECOFMILY, PRÍMA üzletekben és az patikákban.

csipke.png

 

süti beállítások módosítása