Nagy zöldséges tésztaszósz teszt

2022.okt.06.

Ha gyors meleg ételre vágyunk, akkor a megoldás a tészta. Ha tényleg semmi időnk, kedvünk, esetleg nyaraláskor felszerelésünk vagy úgy egyáltalán tehetségünk főzni, akkor levehetünk a polcról egy kész üveges tésztaszószt, amit a tésztára borítva már ehetjük is a finom ebédet. A bolognai, illetve bolognai jellegű paradicsomos szószok között is akadnak jelentős különbségek, most ezeket kóstoltuk végig. A 17-féle tésztaszósz vaktesztje után a cikkben mutatjuk is, hogy melyiket érdemes mindenképpen kipróbálni.

bor1_129.jpg 

A TÉSZTASZÓSZOKRÓL

Lehet vitatkozni arról, hogy van-e létjogosultsága a kész tésztaszószoknak, de nem érdemes. Viszonylag könnyű ezeket összeállítani, megfőzni, de van az a helyzet, amikor nem vágyik az ember semmire, csak arra, hogy azonnal ehessen.

A legismertebb tésztaszósz a bolognai, melynek hazánkban is töretlen a népszerűsége a gyerekek és a felnőttek körében is. Ez alapvetően húsos alapú mártás, a most kóstolt szószok viszont nem tartalmaznak húst, anélkül is ehetők, de természetesen hozzá lehet tenni az általunk megsütött húst is.

A mártásban az olaszos fűszerek mellett a főszerep minden esetben a paradicsomé, kerüljön az bele apróra vágott, vagy szósz formájában. A valódi bolognai szószba sárgarépa, hagyma és zeller is kerül, amit természetesen, a fűszerek, oregánó, kakukkfű, majorannna, rozmaring tesznek jellegzetes ízűvé.

 

A TESZT MENETE

Körbejártuk a nagy élelmiszerlánc üzleteket és beszereztük az elérhető üveges, zöldséges tésztaszószokat, amelyek

- nem tartalmaznak húst,

- nem tartalmaznak gombát,

- nem tartalmaznak sajtot vagy más tejterméket.

Mint mindig, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték a tesztet, ezúttal 13-en.

A mártásokat / szószokat spagetti tészta nélkül kóstoltuk, felmelegítés után.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: a legfontosabb szempont az illatnál a paradicsom és a fűszerek harmonikus megjelenése volt. Ha valamelyik fűszer érezhetően túlsúlyban volt, azért nem járt pontlevonás, amennyiben természetesnek véltük az aromákat. A jellegtelen, illetve kellemetlen illatokat lepontoztuk.

Állag: a tésztaszósz akkor jó, ha paradicsomkockák, hagyma, sárgarépa és más zöldség darabkák is vannak benne. Ha túl homogén volt a mártás, pontot vontunk le. A másik szempont a mártás sűrűsége volt. A túl híg állagért is vontunk le pontot. Az összetevőknél elvárás volt, hogy jól átfőttek legyenek.

Íz: a zöldfűszerek közül a jó tésztaszószokban a bazsalikom, oregánó, kakukkfű, a majoránna, rozmaring is jelen van, ízleléssel jól definiálható mértékben. A fűszereknek harmonizálni kell a paradicsommal. A szósz sózása nem túl erős. A zöldségdarabok íze érezhető önmagukban is. A jellegtelen vagy furcsa fűszerezést lepontoztuk, ahogy az érezhetően alacsony paradicsom és zöldség tartalmat is.

 

A NAGY TÉSZTASZÓSZ VAKTESZTÜNK EREDMÉNYE

 

17. Globus bolognai mártás, egységár: 2 073 Ft/kg, Pontszám: 5,8/10 pont

Enyhe paradicsom illat. Pürés, híg, szinte homogén állag. Főbb összetevők: víz, sűrített paradicsom, cukor, 2,1% zöldség, fűszerek, keményítő.

img_5480.jpg

 

16. Knorr bolognai szósz, egységár: 2 323 Ft/kg, Pontszám: 6,2/10 pont

Nem túl intenzív paradicsomos illat. Pürés, hígabb állag, apró zöldségdarabokkal. Íze nem erőteljes, kevésbé fűszeres, a paradicsom adja a főízt. Főbb összetevők: 46,8% paradicsom, víz, 10,7% sűrített paradicsom, 6,7% paradicsom püré, sárgarépa, vöröshagyma, zeller, cukor, keményítő, fűszerek.

img_5476.jpg

 

15. Auchan bolognai szósz, egységár: 725 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont

Kissé oregánós illat. Sűrűbb, joghurtszerű állag, kevés zöldséggel, de nagyobb fűszerlevél darabokkal. Leginkább a bazsalikom és az oregánó érződik, a bors enyhe csípősséggel van jelen. Főbb összetevők: ivóvíz, sűrített paradicsom 16%, cukor, keményítő, fokhagyma, repceolaj, fűszerek.

img_5457.jpg

 

14. Maggi Klasszikus bolognai szósz, egységár: 1 858 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Nem túl hangsúlyos oregánó és kakukkfű illat. Pürés textúrájú szósz, apróbb zöldségdarabokkal. A száraz fűszerek (oregánó, kakukkfű, rozmaring) íze uralja, a többi összetevő zamatát is elnyomja. Főbb összetevők: paradicsom 61%, víz, vöröshagyma, sárgarépa, repceolaj, szárított fűszerek.

img_5488.jpg

 

12. PENNY San Fabio paradicsom szósz bazsalikommal, egységár: 1 664 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Enyhébb bazsalikomos illat. A pürés állagú paradicsomszószban jól látható a durvább vágású bazsalikom, a kisebb-nagyobb paradicsomdarabok és az apróra vágott hagyma. Ízében az enyhe bazsalikomíz, a vöröshagyma jellegzetes íze és a paradicsom a leghangsúlyosabbak. Főbb összetevők: 84% paradicsom, 8% paradicsompüré, vöröshagyma, cukor, bazsalikom.

img_5465.jpg

 

12. DESPAR bazsalikomos paradicsommártás, egységár: 2 348 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Enyhe bazsalikomos illat. Pürés jellegű szósz, amiben kisebb darab bazsalikomlevél és vöröshagyma darabok vannak. Gyengébben érezhető bazsalikomos íz, viszont a paradicsom íze kellemesen édeskés. Főbb összetevők: 89% paradicsom, vöröshagyma, bazsalikom, keményítő, cukor.

img_5474.jpg

 

11. LIDL Combino BIO bolognai szósz, egységár: 1 997 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Nem túl erőteljes vegyesfűszeres illat. Pürés állagú szósz, amiben szójadarabok vannak. Ízében egyszerűbb, paradicsomos, enyhén fűszeres. Főbb összetevők: 82% paradicsom, 4% szójafehérje készítmény, vöröshagyma, nádcukor, sárgarépa, olívaolaj, fűszerek.

img_5492_combino_bio.jpg

 

10. ALDI Le Gusto paradicsomos szósz bazsalikommal, egységár: 1 358 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Kellemes bazsalikomos illat. A szósz állaga pürés, amiben a paradicsomvelőn túl nagyobb bazsalikomlevél darabok vannak. A bazsalikom íze a domináns, de érződik a fokhagyma és a vöröshagyma is. Főbb összetevők: paradicsompép 47%, ívóvíz, paradicsomvelő, vöröshagyma, cukor, fokhagyma, fűszerek.

img_5484_le_gusto.jpg

 

9. DOLMIO bolognai szósz fokhagymával, egységár: 1 718 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Fokhagymás, paradicsomos illat. Jól láthatók a zöldségdarabok a szószban: vöröshagyma, fokhagyma, paradicsomvelő, petrezselyemzöld. A fokhagyma adja a főízt, amit a paradicsom követ közepes intenzitású fűszerezéssel, leginkább a bazsalikom érződik. Főbb összetevők: paradicsom 71%, paradicsompüré 17%, vöröshagyma 6%, petrezselyem, fokhagyma, cukor, fűszerek.

img_5463_dolmio_hagyma.jpg

 

5. Panzani Originale paradicsomszósz zöldségekkel, egységár: 2 748 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Jóleső bazsalikomos illat. Az apró sárgarépadarabok tűnnek fel először, majd a vöröshagyma kockák. Jellegzetes ízű, fokhagymás-bazsalikomos paradicsomszósz, amiben puha zöldségdarabok vannak. Főbb összetevők: paradicsom 66%, ivóvíz, vöröshagyma 9%, sárgarépa 3%, olaj, keményítő, fokhagyma, bazsalikom.

img_5472.jpg

 

5. DOLMIO bolognai szósz, egységár: 1 718 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Bazsalikomos illat. Nagyobb vöröshagymadarabokkal készült, a szószban jól láthatók a bazsalikom- és petrezselyemlevél darabok. Édeskés, kellően bazsalikomos-fokhagymás szósz, finom paradicsommal. Főbb összetevők: 88% paradicsom és püré, vöröshagyma, cukor, keményítő, bazsalikom, fokhagyma, fűszerek.

img_5460_dolmio.jpg

 

5. Bertolli paradicsomos tésztaszósz bazsalikommal, egységár: 3 973 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Finom bazsalikomos illat. Hígabb, pürés állagú szósz, apró darálású bazsalikommal. Főbb összetevők: 83% paradicsom, vöröshagyma, bazsalikom, oregánó, fehérbor, bazsalikom, extra szűz olívaolaj.

img_5486.jpg

 

5. DESPAR paradicsomos szósz zöldséggel, egységár: 2 348 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Paprikás, vöröshagymás illat. Sűrűbb pürés állag, amiben nagyobb darab zöldségek vannak. Ízében intenzíven jön a paprika, a padlizsán és a vöröshagyma. Főbb összetevők: 51,3% paradicsom, 15% cukkini, víz, 7% padlizsán, sárgarépa, sárgapaprika, cukor, keményítő, zeller.

img_5494_despar_mediterran.jpg

 

3. LIDL Combino tésztaszósz olívával, egységár: 1 307 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes fűszeres, paradicsom illat. Nagyobb méretű olívabogyódarabokkal és durvább vágású paradicsomdarabokkal készült. Jól érezhető az olívabogyó jellegzetes íze, ami mellé társul a fokhagyma és a bazsalikom. Kellemes, fűszeres szósz. Főbb összetevők: 69% paradicsom, 14% olívabogyó, cukor, olívaolaj, fehérbor, fokhagyma, fűszerek.

img_5470.jpg

 

3. TESCO paradicsomos szósz olívával és oregánóval, egységár: 1 379 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Jólesően fűszeres, paradicsom illat. Nagyobb méretű olívabogyódarabokkal és durvább vágású paradicsomdarabokkal készült. Jól érezhető az olívabogyó jellegzetes íze, ami mellé társul a fokhagyma és a bazsalikom. Kellemes, fűszeres szósz. Főbb összetevők: 69% paradicsom, 14% olívabogyó, cukor, olívaolaj, fehérbor, fokhagyma, fűszerek.

img_5467.jpg

 

2. Barilla Zucchine paradicsom szósz grillezett zöldségekkel, egységár: 4 423 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Jól érezhető a grillezett parika és padlizsán illata. Az állaga sűrűbb, nagyobb vágású padlizsán, paprika, cukkini és sárgarépa darabokkal készült. Ízében is feltűnnek a grillezett zöldségek ízei, leginkább a padlizsáné és a vöröshagymáé. A fűszerek közül az oregánó a legerősebb. Főbb összetevők: paradicsom 50%, sűrített paradicsom 12%, grillezett zöldségek 7,5%, cukkini 7,8%, sárgarépa 6%, hagyma, étolaj, fűszerek.

img_5482.jpg

 

1. ALDI Cucina Nobile zöldséges tésztaszósz, egységár: 1 682 Ft/kg, Pontszám: 8,6/10 pont

Finom, zöldséges, paradicsomos illat. Nagy darab zöldségek vannak a szószban, amik szépen megpuhultak. A padlizsán és a vöröshagyma ízét a fokhagyma és a sárgarépa jellegzetes zamata követi. A paradicsomszósz édeskés, finom, tele zöldségekkel. Főbb összetevők: 31% zöldség: cukkini, padlizsán, sárgarépa, vöröshagyma, zeller; sűríttet paradicsom, ivóvíz, étolaj, cukor, fokhagyma.

img_5491_minta.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes ALDI Cucina Nobile paradicsomos, zöldséges mártás az ALDI üzleteiben kapható.

szosz_1.png

 

süti beállítások módosítása