Nagy szénsavas limonádé teszt: a legalacsonyabb árú győzött a dobogósok közül!

2022.júl.21.

Kánikulában sokkal inkább vágyunk az üdítőitalokra. Mindenki kedvence a frissítő ízű limonádé, ami szénsavval kombinálva még inkább felüdít. A klasszikus citrusos ízeken kívül számos egyéb ízkombinációt piacra dobtak a gyártók, mi ezeket most összesítve vakteszteltük, hogy kiderüljön, melyik termékkel érdemes leginkább szomjunkat oltani.

bor_8.jpg

A LIMONÁDÉ

A limonádé egy házilag is nagyon könnyen elkészíthető üdítőital, víz, cukor és citromlé keveréke.

A francia limonade illetve az olasz limonata szóból képzett alak a francia limon, illetve olasz limone (citrom) szóból származik. A limonádé a német limonade átvétele, a szóvég a csokoládé, parádé szavakéhoz hasonlóan képződött.

A klasszikus limonádéhoz 1 csésze cukorra, 1 csésze vízhez (a sziruphoz) és körülbelül 6 citrom levéhez és 3 csésze vízhez van szükség. A cukorból és a az 1 csésze vízből szirupot főzünk, majd hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a vízhez, belecsavarjuk a citromokat és kész is. Ha túl édes, adjunk hozzá több citromlevet, ha túl tömény, adjunk hozzá több vizet!

Szénsavas víz vagy egyéb gyümölcsök, menta, citromfű, uborka hozzáadásával tovább ízesíthetjük.

A SZÉNSAVAS ÜDÍTŐITALOKRÓL

Mivel a Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza a szénsavas üdítőket, így a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség leírását közöljük.

A szénsavas üdítőitalok olyan vízalapú, ízesített, édesített, alkoholmentes italok, amelyek gyümölcs alapanyagokat, növényi kivonatokat, aroma anyagokat, adalékanyagokat, szén-dioxidot tartalmaznak, és amelyek nem tartoznak az élelmiszerkönyvi előírás hatály alá, illetve a tejtermék italok közé.

A szénsavas üdítőitalok általában 12 %-nál kevesebb gyümölcslevet, növényi kivonatot, vagy ezek keverékét tartalmazzák, de ízesítésük történhet kizárólag aromaanyaggal is.

A termékek általános megnevezése “üdítőital”, de lehet alkalmazni kiegészítő jelzőket is, amelyek további tájékoztatást nyújtanak a fogyasztónak az ízről, az összetevőkről, vagy a termék alapvető jellemzőiről. Így például gyümölcslé tartalmú üdítőital nevében szerepelhet a gyümölcs neve, érezhető szénsavtartalom esetén a megnevezést ki kell egészíteni a “szénsavas” szóval, a kizárólag aromával ízesített üdítőitalok megnevezésében az aroma jellegét adó gyümölcs neve után fel kell tüntetni az “ízű” szót

A gyümölcslevet tartalmazó termékek jelölésén a gyümölcs fotójával, vagy meggyőző rajzos megjelenítésével is utalni lehet a termék jellegét adó összetevőre.

A kizárólag aromával ízesített termék jelölésén a gyümölcs stilizált képe, azaz egyszerűsített formában, árnyalás nélküli színek és egyszerű dimenziók használatával való megjelenítése megengedett, mert az jelzi az ízesítés jellegét, így a fogyasztó számára tájékoztatást ad.

img_4596_ossz.jpg 

A TESZT MENETE

A limonádé jellegű italok beszerzését a LIDL, SPAR, COOP, REÁL, TESCO, AUCHAN, PENNY MARKET, ALDI üzletekben végeztük el.

A citrusos ízesítésű üdítők kerültek most a tesztbe, továbbá azok az italok, amelyeken fel volt tüntetve a limonádé szó. Továbbá az összetevőket is ellenőriztük, így ahol több citrusos összetevő került feltűntetsére a csomagoláson, aza termék is bekerült, pl. Orangina, ami igazából inkább csak narancsos.

A vakteszten hűtőből kivéve kóstoltuk az üdítőket, egyesével szervíroztuk a kóstolók elé, hogy ne melegedjenek fel. Most 13-an értékeltük az italokat.

 

ÉRTÉKELÉS SZEMPONTOK

Ezeknek a gyümölcsös üdítőknek a legfontosabb szerepe az, hogy oltsa a szomjunkat, úgy, hogy jól is essenek a fogyasztónak. Tehát, amikor az állagot értékeltük, akkor kóstoláskor azt is pontoztuk, hogy 1 pohárnál többet is meg tudnánk-e inni belőle vagy köszönjük, de az a pár korty is elég volt. A szénsavasság mértékében előzetes piaci tapasztalataink alapján nem vártunk nagy eltéréseket, de abban egyeztünk meg, hogy a vizes-kevésbé szénsavas üdítőktől pontot vonunk le.

Az illat pontszámnál a felismerhető illatjegyek megléte számított, a natúr, jellegtelen illatú üdítőket lepontoztuk.

Az íznél a különböző gyümölcsaromák természetességét pontoztuk. Továbbá az édesség mértékét is értékeltük, hogy egyensúlyban van-e a többi ízzel vagy épp elnyomja azokat. Amennyiben az édesség mértéke túlzó volt, vagy az édes íz volt a meghatározó, akkor pontot vontunk le.

 

A SZÉNSAVAS LIMONÁDÉ ÜDÍTŐ VAKTESZT EREDMÉNYE

 

22. Tesco Stockwell lemon, egységár: 88 Ft/l, Pontszám: 5,3/10 pont

Aromás illat. A szénsav megfelelő mennyiségű. Ízében is egyértelműen aromás, édeskés jellegű üdítő.

img_4565_stockwell_1.jpg

 

21. SPAR lemon & lime üdítő, egységár: 200 Ft/l, Pontszám: 5,7/10 pont

Aromás, citromos illat. Közepes mennyiségű szénsavval. Édeskés, picit citrusos, aromás üdítő.

img_4523_spar.jpg

 

19. Szentkirályi citromos limonádé, egységár: 266 Ft/l, Pontszám: 6,4/10 pont

Enyhe citrusos illat. Az szénsav csendesebb, de megfelelő mennyiségű. Az édes íz a leghangsúlyosabb, majd némi aromás citrom jön.

img_4568_szentkiralyi.jpg

 

19. Mountain Dew, egységár: 265 Ft/l, Pontszám: 6,4/10 pont

Citromos, aromás illat. Kellően szénsavas. Az íze teljesen aromás, édeskés, citromos.

img_4558_mountain_dew.jpg

 

18. Szentkirályi kékszőlős limonádé, egységár: 266 Ft/l, Pontszám: 6,8/10 pont

Jól érezhető kékszőlős illat. A szénsavasságat mi enyhébbnek ítéltük az elvártnál, de több pontozónk azért a kellemes jelzővel illette. Ízében is a kékszőlős, aromás jegyek jönnek, jól beállított édesség mértékkel.

img_4577_szentkiralyi_kekszolo.jpg

 

17. LIDL Saguaro citrom-lime-menta, egységár: 153 Ft/l, Pontszám: 7,0/10 pont

Kismértékű menta illat. Megfelelő mennyiségű szénsavval. Natúr mentás és kissé citrusos íz, az édesség mértéke teljesen eltalált, így jól érezhető a savanyú ízjegy is.

img_4547_saguaro1.jpg

 

14. Márka szamóca limonádé, egységár: 220 Ft/l, Pontszám: 7,1/10 pont

Enyhe epres illat. A szénsavasság mértéke jól beállított. Az édes ízjegy érezhető leginkább, majd kevésbé intenzív szamócás ízt tapasztaltunk.

img_4560_marka_szamoca.jpg

 

14. Kinley Stockhom style bitter lemon, egységár: 333 Ft/l, Pontszám: 7,1/10 pont

Citromos illat. Kellő mennyiségű szénsavval. Enyhébb citrusos-kesernyés ízt éreztünk, amihez közepes intenzitású édes íz párosul.

img_4539_kinley.jpg

 

14. XIXO Lemon, egységár: 740 Ft/l, Pontszám: 7,1/10 pont

Lágyabb citromos illat. Erősebb mennyiségű szénsav. Kissé citromos-édeskés, inkább savas limonádé.

img_4579_xixo.jpg

 

12. Fanta citrom-bodza, egységár: 279 Ft/l, Pontszám: 7,3/10 pont

Kellemes citrusos illat. A szénsavassága megfelelő. Jó minőségű citrommal és citromaromával készülhetett, mert jóleső az első citrusos ízhatás. Viszont a bodzaaroma nem túl természetes, inkább mézes, mint virágos jellegű.

img_4534_fanta.jpg

 

12. Orangina narancs és citrus ízű üdítő, egységár: 998 Ft/l, Pontszám: 7,3/10 pont

Standard narancsos illat. Kellő mennyiségű szénsavval. Sima jaffa íz, azaz narancs és némi citromos beütés. Az édesség mértéke megfelelő, nem túlzó.

img_4571_orangina.jpg

 

11. 7UP, egységár: 285 Ft/l, Pontszám: 7,4/10 pont

Édes-citrusos illat. Jóleső szénsavmennyiséggel. Felismerhető ízvilágú ital, amiben enyhe citrus és inkább az édes íz dominál.

img_4551_7up.jpg

 

7. Kinley Havanna Style virgin mojito, egységár: 333 Ft/l, Pontszám: 7,6/10 pont

Lágyan mentás illat. Jóleső szénsavmennyiség. Érezhető a menta és a lime íze is, amit a kelleténél picit több édes ízjegy kísér. Utóízét nehezen határoztuk meg, többen írták, hogy az 1990-es években volt valami ilyen cukor vagy rágó és végül is a Turbo rágógumi ízéhez hasonlítanánk.

img_4531_kinley_virgin_mojito.jpg

 

7. Szentkirályi szamóca ízű limonádé, egységár: 266 Ft/l, Pontszám: 7,6/10 pont

Jellegzetes szamóca illat. A szénsavasság mértéke passzol az üdítő ízeihez. A szamócás ízjegy érezhető először és kellemes édeskés utóíz kiséri. Harmonikus, jóleső üdítő.

img_4574_szentkiralyi_szamoca.jpg

 

7. Schweppes bitter lemon, egységár: 333 Ft/l, Pontszám: 7,6/10 pont

Citromhéjra emlékeztető illat. Megfelelő mennyiségű szénsavval. A gyümölcsösség az elsőként érezhető intenzív édes-keserű ízpár mögé szorul, így citrusos jelleg inkább utóízben érezhető. A keserű ízjegy viszont egyedi és kellemes.

img_4562_schweppes.jpg

 

7. XIXO Mojito, egységár: 740 Ft/l, Pontszám: 7,6/10 pont

Mentás illat. Kellemes szénsavmennyiség. Klasszikus mojito íz: menta keveredik a lime jellegzetes ízével. Az édesség mértéke megfelelő.

img_4588_xixo_mojito.jpg

 

4. Apenta grapefruit-pomelo light, egységár: 259 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes citrusos illat. Jóleső szénsav intenzitás. A grapefruit gyümölcsössége érezhető, a gyümölcsre jellemző édes-kesernyés ízekkel együtt.

img_4537_apenta_light.jpg

 

4. Botanica citromos és mentás üdítő, egységár: 219 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Természetes menta illat. Megfelelő mennységű szénsav. Az alacsonyabb édes ízmérték miatt jól érezhető a menta íze. A citrom inkább csak a rá jellemző savassággal van jelen, ízben kevésbé jellemző.

img_4543_botanica.jpg

 

4. Márka bodza limonádé, egységár: 220 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhe bodzás illat. A szénsav mértéke jól beállított, frissítő hatású. Gyengébb bodzás és erősebb édes íz a jellemző ebben az üdítőben, minimális savanykás zamattal.

img_4546_marka_bodza.jpg

 

2. Bubee citrom-menta üdítő, egységár: 815 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Kissé édeskés, mentás illat. Szénsavassága megfelelő. Kellemes édes-menta ízpár érezhető először, majd enyhébb citromos íz, amit kísér egy gyümölcsös, semleges almás utóíz.

img_4586_bubeo.jpg

 

2. Sanpellegrino Limonata, egységár: 1 270 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Intenzív citromillat. A szénsavasság mértéke frissítő hatású. Erős és jellegzetes citromíz érezhető, picit mi a citromhéj enyhe keserűségét is feljegyeztük, ami egyedi ízt ad ennek a limonádénak.

img_4581_san_pellegrino.jpg

 

1. Márka szeder limonádé, egységár: 220 Ft/l, Pontszám: 8,2/10 pont

Erőteljes pirosgyümölcsös illat. A szénsav mennyisége nagyon jól beállított, frissítő. A szeder íze érezhető először az édes ízzel együtt, majd jön a citromos limonádé is. A pirosgyümölcsös és a citrusos ízpár jól passzolnak egymással, egyedi ízhatást eredményeznek.

img_4555_marka_minta.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Márka szeder limonádé a Tesco, Penny, Auchan, Cba, Reál, Coop áruházakban kapható.

limonade-teszt_1.png

 

süti beállítások módosítása