Nagy málna üdítő teszt: melyik a leggyümölcsösebb?

2022.jún.16.

A málna ízű üdítőitalok sokunknak a gyerekkorunk emlékeit hozzák vissza, amikor szódával kevertük el az anyukánk, nagymamánk készítette málnaszörpöket. Most már nincs szükség szódásszifonokra, de az ízek sem mindig olyanok, mint amilyet az otthon készült szörpökkel készíthettünk. Most az országosan kapható szénsavas málna ízű üdítőket vakteszteltük, összesen 10-félét. A nagyiéval semmi nem vetekszik, de megmutatjuk, melyiket érdemes mindenképpen megkóstolni.

bor1_116.jpg

A SZÉNSAVAS ÜDÍTŐITALOKRÓL

 

Mivel a Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza a szénsavas üdítőket, így a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség leírását közöljük.

A szénsavas üdítőitalok olyan vízalapú, ízesített, édesített, alkoholmentes italok, amelyek gyümölcs alapanyagokat, növényi kivonatokat, aroma anyagokat, adalékanyagokat, szén-dioxidot tartalmaznak, és amelyek nem tartoznak az élelmiszerkönyvi előírás hatály alá, illetve a tejtermék italok közé.

A szénsavas üdítőitalok általában 12 %-nál kevesebb gyümölcslevet, növényi kivonatot, vagy ezek keverékét tartalmazzák, de ízesítésük történhet kizárólag aromaanyaggal is.

A termékek általános megnevezése “üdítőital”, de lehet alkalmazni kiegészítő jelzőket is, amelyek további tájékoztatást nyújtanak a fogyasztónak az ízről, az összetevőkről, vagy a termék alapvető jellemzőiről. Így például gyümölcslé tartalmú üdítőital nevében szerepelhet a gyümölcs neve, érezhető szénsavtartalom esetén a megnevezést ki kell egészíteni a “szénsavas” szóval, a kizárólag aromával ízesített üdítőitalok megnevezésében az aroma jellegét adó gyümölcs neve után fel kell tüntetni az “ízű” szót.

A gyümölcslevet tartalmazó termékek jelölésén a gyümölcs fotójával, vagy meggyőző rajzos megjelenítésével is utalni lehet a termék jellegét adó összetevőre.

A kizárólag aromával ízesített termék jelölésén a gyümölcs stilizált képe, azaz egyszerűsített formában, árnyalás nélküli színek és egyszerű dimenziók használatával való megjelenítése megengedett, mert az jelzi az ízesítés jellegét, így a fogyasztó számára tájékoztatást ad.

 

A VAKTESZT MENETE

A vaktesztet most a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 11 tagja végezte el.

A termékeket az országos üzletláncokban szereztük be.

Mivel a szénsavmennyiség megítélése fontos volt a teszten, így egyenként mértünk egy termékből 11 mintát a kóstolók elé, a palack felbontása után közvetlenül. Az azonos hőmérsékletre is figyeltünk, így hűtőből kivéve, egyesével töltöttünk a mintákat a kóstolóknak.

1img_3859.jpg

 

AZ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Az illatra, állagra, ízre és a fogyasztási élményre koncentráltunk.

Illat: Természetes gyümölcsillatot vártunk.

Állag: először is a szénsav mennyiségét értékeltük, hogy elégséges-e. Túlzott mennyiségűt nem találtunk, 1-2 terméknél volt gond a szerintünk kevés mennyiségű szénsavval, ami rontja a kóstolási élményt. Ezen felül az ital töménységét vettük figyelembe ennél a pontszámnál, hogy kellően intenzív ízt ad-e. + Jól esett-e: itt értékeltük a fogyasztási élményt, hogy az üdítő mennyire esett jól, innánk-e belőle még egyszer.

Íz: mivel itt olyan üdítőkről beszélünk, amelyekben maximum 5% gyümölcstartalom van, ezért az ízt a felhasznált aroma minősége fogja meghatározni, az adja a gyümölcsös ízjegyet. A másik fő szempont, hogy az édes-savanyú ízjegyek arányban álljanak egymással. Véleményünk szerint legnagyobb gond, hogy egyes üdítők olyan édesek, hogy szinte felismerhetetlenek a gyümölcsös ízjegyek. Továbbá ezt az üdítőt gyerekek is fogyasztják, így nem tartjuk egészségesnek, ha a nagyon édes ízhez szoktatjuk őket hozzá. A jellegtelen és / vagy túl édes üdítőket lepontoztuk.

 

A SZÉNSAVAS MÁLNA ÜDÍTŐ VAKTESZT EREDMÉNYE

 

10. REÁL málna BUBI energiamentes, egységár: 85 Ft/l, Pontszám: 5,5/10 pont

Íze erősebben édes, kevésbé gyümölcsös. Szénsavasságát rendben találtuk. Összességében nem természetes hatást tapasztaltunk.

img_3870_real.jpg

 

9. Auchan málna energiamentes, egységár: 55 Ft/l, Pontszám: 5,6/10 pont

Aromás illat és íz. A szénsav mennyisége alacsonyabb az elvártnál.
img_3871_auchan_ez.jpg

 

8. Reál Aquarius málna energiamentes, egységár: 99 Ft/l, Pontszám: 5,8/10 pont

Enyhe málna-aroma illatú és ízű üdítő. A szénsavtartalma megfelelő.

img_3863_real.jpg

 

6. S-Budget málna energiamentes, egységár: 79 Ft/l, Pontszám: 5,9/10 pont

Gyengébb málna aromás illat és íz. A szénsavmennyiséggel elégedettek voltunk. 
img_3884_s_budget.jpg

 

6. TESCO málna energiamentes, egységár: 66 Ft/l, Pontszám: 5,9/10 pont

Alig érezhető illatban és ízben a gyümölcsös jelleg, a szénsav kellő mennyiségű.

img_3867_tesco.jpg

 

5. Magnesia málna, egységár: 199 Ft/l, Pontszám: 6,1/10 pont

Illatában és ízében is natúr, gyümölcsös jellege kevéssé érezhető. Alacsonyabb szénsavtartalommal rendelkezik.

img_3886_magnes.jpg

 

4. Márka Málna, egységár: 996 Ft/l, Pontszám: 6,6/10 pont

Kevésbé gyümölcsös illat. A szénsav volumene rendben van, az íze először inkább édes, majd aromás.

img_3877_marka.jpg

 

2. Aquaria málna, egységár: 177 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Kellemes, de nem túl intenzív málna illat és íz. Az édesség és a szénsav mértéke jól beállított.

img_3880_aquaria.jpg

 

2. Apenta málna light, egységár: 193 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Kellemes, málnás illatú üdítő. Frissítően szénsavas, bubis. Enyhébb, málnás ízt éreztünk. Az édes ízjegy harmonikus mértékű.

img_3875_apenta_light.jpg 

 

1. Apenta málna, egységár: 193 Ft/l, Pontszám: 8,2/10 pont

Finom málna illat. A szénsavasság mértéke pont jó, frissítő hatású, magasabb buboréktartalom tapasztalható. Az íze málnás, harmonikus, megfelelő édességgel.

gyoztes.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes Apenta málna üdítőital az Aldi, Lidl, Auchan, Tesco, Spar, CBA, COOP áruházláncokban kapható.

malna-udito-teszt.png

süti beállítások módosítása