Nagy chips teszt: egy olcsóbb chips simán győzött!

2021.dec.14.

Sajttal minden finomabb, ez egy alaptétel. Természetesen a sima sós chips is kiváló nasi, de a sajtos, az más. Sajtosat akkor veszünk, amikor valami extra ízélményre vágyunk. A vaktesztünkön most azt a chipset kerestük, amelyik leginkább megfele különleges ízélmény utáni vágyódásnak. Íme a 10 sajtos chips vaktesztjének az eredménye!

img_2093.jpg

A chips története

Az amerikai Moon Lake Lodge nevezetű szállodában, 1853-ban megszállt egy legendás személy (minden forrásban más amerikai mágnást neveznek meg), aki szerint a szakács túl vastagra vágta, az amúgy nem is vastag sültkrumplit. Erre a hotel szakácsa, George Crum hajszálvékonyra vágta a burgonyát, majd olajban kisütötte. Így született meg a chips, a legenda szerint.

A chips az étterem étlapjáról Saratoga Chips néven országosan forgalmazott termék lett, de nagy mennyiségben csak akkor kezdték el gyártani, amikor 1920-ban Herman Lay feltalálta a krumplihámozó gépet.

Eleinte külön nem ízesítették, csupán egy kis zacskónyi sót mellékeltek hozzá. Az ízesített változatok csak 1954-ben jelentek meg, amelyeket Joe Murphy ír chips-gyáros dobott a piacra. A Murphy által kitalált első 2 íz a sós-ecetes és a sajtos-hagymás. 

 

A nagyüzemi gyártás folyamata

Az ábra elég részletes, azt mégis meg kell említenünk, hogy a gyártósoron a válogatástól egészen a szárításig vízben úszva közlekednek a krumpliszemek, mert így kevesebb sérülés éri őket, mint szárazon szállítva.

Most 4 fázisra bontva mutatjuk be a gyártási folyamatot. (forrás: Intersnack)

aldi_chips_folyamat-1_1_1.png

A teszt menete

Minden országos láncban kapható sajtos chipset beszereztünk a tesztre. Mivel a korábbi sós chips tesztünk után nagyon sok üzenetet kaptunk, hogy a Pringlest miért hagytuk ki, így azt is vakteszteltük, habár az csak chips alakú snack.

A tesztet mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük, 12-en.

 

Értékelési szempontok

Illat: a hagyományos sültkrumpli és felismerhető  sajt illatot kerestük, a "fáradt" sütőolaj illat minőségi problémára utalhat.

Állag: a chips szeletek összetörhetnek a szállítás és tárolás alatt, emiatt keletkezik a chipsmorzsa a zacskó alján, amit mi természetesnek vettünk és nem vontunk le pontot a megléte miatt. A jó chips ropogós, száraz, de nem ínybevágó keménységű. Nem szeretjük a túl sok olajtól átpuhult chipset se.

Íz: az egyszerű, házi sült krumpli ízt kerestük, némi sajtos "fűszerezéssel", tehát érezhető legyen a burgonya és a sajt íze is, ne csak a só domináljon.

 

A nagy sajtos chips vakteszt eredménye

 

10. REÁL sajtos chips, egységára: 2.653 Ft/kg Pontszám: 6,5/10 pont  

Erős sütőolaj szag. Ropogós, vékony szirmok, olajosak. Ízében először az olaj, majd a sültkrumpli és nagyon enyhén a sajt érezhető.

img_2066_1.jpg

real_3.jpg 

9. Foody sajtos chips, egységára: 3.211 Ft/kg Pontszám: 6,8/10 pont  

Enyhe sütőolaj illat. Ropogós, vastagabb szeletek. Furcsa sajtos aroma, tiszta sültkrumpli és sütőolaj ízt éreztünk.

img_2079.jpg

foody.jpg 

6. Pringles sajtos snack, egységára: 4.842 Ft/kg Pontszám: 6,9/10 pont  

Enyhe, nehezen definiálható illat. Puhább, olajosabb állagú. Ízében kevésbé sajtos, mi még hagymát is éreztünk, elég sós. Bár nem klasszikus chips, de sok követőnk kérte tesztre, ezért bevettük.

img_2074_1.jpg

pringles.jpg 

6. Chio sajtos chips, egységára: 3.564 Ft/kg Pontszám: 6,9/10 pont  

Sütőolaj illat / szag. A szirmok ropogósak, de gyorsan elpuhulnak, olajosak. Az íze sajtos - aromás, a sültkrumpli természetes íze nem érezhető.

img_2077.jpg

chio.jpg 

6. Auchan sajtos chips zöld csomagos, egységára: 2.071 Ft/kg Pontszám: 6,9/10 pont  

Sütőolaj illat. Ropogós, nem olajos állag. Az íze aromás, sajtos.

img_2089.jpg

auchan_zold_1.jpg 

4. COOP sajtos chips, egységára: 2.767 Ft/kg Pontszám: 7,1/10 pont  

Olajos sültkrumpli illat. Ropogós állag, kevésbé olajos a felszín. Vastagabb szeletek. Az íze először kellemes, de natúr sültkrumpli íz, sós, olajos és csak a végén sajtos.

img_2072.jpg

coop_9.jpg 

4. Lay's sajtos chips, egységára: 3.707 Ft/kg Pontszám: 7,1/10 pont  

Elég natúr illat, talán a sütőolaj érződik. Ropogós, vékony szeletek. Ízében erős, fűszeres, próbál sajtos lenni, de egyes kóstolók inkább paprikás ízt éreztek, ami a paprikakivonatként használt színezékből eredhet.

img_2083.jpg

lays.jpg 

3. Chio sajtos fondue chips, egységára: 3.432 Ft/kg Pontszám: 7,6/10 pont  

Sültkrumplis, enyhén sajtos illat. Ropogós, de egyszerre kissé olajos állag. Erőteljes sajtos íz, kellemes sózással, és majdnem tiszta sültkrumpli ízzel, amit az olaj íze nem hagy kibontakozni rendesen.

img_2103.JPG

chio_fond.jpg 

2. Csíki sajtos csipsz, egységára: 5.271 Ft/kg Pontszám: 7,8/10 pont  

Enyhe sajtos és sültkrumpli illat, nincs olajszaga. Ropogós, nem olajos állag. Látható sóval a szirmokon. A  jól érezhető a sültkrumpli természetes íze, a sóé, majd végül enyhén sajtos utóízt tapasztaltunk.

img_2086_1.jpg

csiki.jpg 

1. Auchan sajtos chips, egységára: 2.100 Ft/kg Pontszám: 8/10 pont  

Intenzív sajtos illat. Vékony, ropogós, nem olajos állag. Kóstoláskor is intenzíven sajtos, kellően sós, finom sültkrumpli íz érezhető.

img_2069_1.jpg

auchan_sima_3.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes chips több kiszerelésben az Auchan áruházakban kapható.

sajtos_chips-1.png

 

2021 legfinomabb élelmiszerei egy magazinban

>> KATT IDE, olvasási idő 2-5 perc

map_te2021_-1561x2048.png 

süti beállítások módosítása