Disznóvágás nem képzelhető el disznósajt készítés nélkül. Illetve elképzelhető, de nincs értelme, hiszen ez a hústermék olyan egyedi ízű és állagú, hogy aki megkóstolja, nagy valószínűséggel meg is szereti. Igazi ízbomba, amiért a fűszerpaprika, a bors és a fokhagyma felel. Kíváncsiak voltunk, hogy melyik bolti disznósajt a legháziasabb ízű. állagú, ezért kóstoltuk végig az országos áruházakban kapható 14 különböző disznósajtot. Íme az eredmény!
A disznósajt a Magyar Élelmiszerkönyvben
2-13 Húskészítményekre vonatkozó irányelv szerint
Azonosító szám: MÉ 2-13/06/1
A termék leírása: különböző átmérőjű, természetes vagy mesterséges burkolóanyagba töltött, jellemzően sertésfejhúsból, sertésbőrkéből , bőrkeléből, esetenként sertésnyelvből, sertésszívből, jellegkialakító anyagokból előállított, főzéssel hőkezelt, füstölt vagy füstöletlen, jól szeletelhető készítmény.
Ízének jellegét a bors, a fokhagyma és a főtt hús alapanyagok adják a tájjellegnek megfelelően, ízharmóniáját a felhasznált majoránna, paprika, borókabogyó adja. Különleges jellemzője a legfeljebb 3 kg tömegre való töltés.
2-109 Kézműves/kézmíves élelmiszerek általános jellemzői részben:
az abalében megfőzött fejet kicsontozzák, a lekerülő húsokat (porc, fül stb.) felkockázzák, esetleg keményebb rostú belsőségekkel (szív, vese stb.) dúsítják. A fűszerezett, összekevert húsokat tömören beletöltik az előkészített gyomorba és az abalében újból átfőzik. Amikor elkészült, a disznósajtot sík felületre helyezik és nehezékkel terhelik, hogy szögletessé váljon, illetve ne maradjon hézagos. Kihűlés után 4 ºC alatti hőmérsékleten tárolják.
A teszt menete
Az országosan kapható előrecsomagolt, darabolt vagy szeletelt disznósajtokat szereztük be a tesztre.
A teszten 12-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és a tesztre bevont fogyasztók.
Az eredmény ahogy mindig, most is dupla vakteszten született, ami azt jelenti, hogy az előkészítő személyzet a csomagolástól megfosztva, a kóstolók számára beazonosíthatatlan módon tálalja a termékmintákat, azok csak egy random sorszámhoz rendelik az értékelésüket. Az előkészítők nem kóstolnak.
A vágásfelület alapján előzetesen megítélhető az állag pontszám egy része, ezért minden darabolt disznósajtot is felszeleteltünk - így mielőtt felkockáztuk őket a kóstolóknak-, a vágásfelületet is pontoztuk.
Az értékelési szempontok
Illat: a házas disznósajtnak jól érezhető fokhagyma és fűszerpaprika illata van, és természetesen jól érezhetőek a különféle főtt, hús összetevők aromái is. A jellegtelen, natúr "illatú" disznósajtok nem kaphattak magas illat pontszámot.
Állag: az összetevőknek, még a bőrkének is jól átfőttnek kell lennie, nem lehet rágós egyik összetevő sem. A húsrészek között kötőanyagként található aszpik miatt a disznósajt rugalmas állagú, és semmiképp sem emlékeztet semmilyen felvágottra.
Íz: a főtt sertésnyelv, a sertésfej hús, a szív és a bőrke mind-mind intenzívek és egyedi ízűek már fűszermentes, főtt állapotukban is. Ezt az egyedi főtt hús ízt kerestük a fűszerek (só, bors, fokhagyma, pirosparika) mögött. Ez egye egyedi, semmilyen más felvágottal össze nem téveszthető, finom íz.
A nagy disznósajt tesztünk eredménye
13. Műbeles disznósajt (TESCO lédig pult), egységára: 1.890 Ft/kg Pontszám: 6,2/10 pont
Natúr illat és íz. Nagydarabos összetevők, nem rágós, de rugalmas állagú disznósajt.
13. Műbeles disznósajt (Auchan lédig pult), egységára: 1.999 Ft/kg Pontszám: 6,2/10 pont
Enyhe paprikás illat. Az állag jó apróbb darálású hússal készült. Felvágott jellegű, natúr íz.
9. S-Budget disznósajt, egységára: 1.245 Ft/kg Pontszám: 6,3/10 pont
Sült, zsíros illat. Puhább, átfőtt állagú. Natúr fűszerezésű, szinte csak a főtt hús és a só érezhető.
9. S-Budget disznósajt szeletelt, egységára: 1690 Ft/kg Pontszám: 6,3/10 pont
Sült, zsíros illat. Puhább, átfőtt állagú. Natúr fűszerezésű, szinte csak a főtt hús és a só érezhető.
9. Auchan disznósajt, egységára: 1.650 Ft/kg Pontszám: 6,3/10 pont
Semleges illatú, ízében enyhén paprikás. Az állag a megfelelő, puhább, nem rágós.
9. ALDI disznósajt, egységára: 1660 Ft/kg Pontszám: 6,3/10 pont
Felvágott illat, nem éreztünk fűszert. Az állaga is a felvágottakra emlékezet. Enyhén paprikás és némi pörc ízt is éreztünk.
8. KOMETA disznósajt, egységára: 3.432 Ft/kg Pontszám: 6,4/10 pont
Sült zsír illat. Az állaga puhább, nem rágós, a parizer/zala felvágottakra emlékeztet. Kevésbé fűszeres, szinte natúr ízű.
6. PENNY KARÁT disznósajt, egységára: 1.945 Ft/kg Pontszám: 6,5/10 pont
Alacsony intenzitású paprikás illat. Az állag rugalmas, nem rágós. Az íze kevésbé fűszeres, natúr.
6. Régimódi házi disznósajt, egységára: 2.799 Ft/kg Pontszám: 6,5/10 pont
Enyhe illatú és fűszerezésű disznósajt. Az állag megfelelő nem rágós. A fűszerezése natúr, hiányzik a paprika, leginkább a főtt hús és a só érezhető.
4. IMKI-Food mangalica disznósajt, egységára: 2.689 Ft/kg Pontszám: 6,6/10 pont
Pirospaprikás illat. Az állag jó, nem rágós, aszpikos. Enyhe intenzitású paprikás íz.
4. LIDL Hazánk Kincsi disznósajt, egységára: 2.159 Ft/kg Pontszám: 6,6/10 pont
Fokhagymás illat. Masszív, keményebb állag. A fűszerezése natúr, kevésbé paprikás.
3. Hajnal csemege disznósajt, egységára: 1.990 Ft/kg Pontszám: 7,3/10 pont
Kellemes paprikás illat. Rugalmas, nem rágós, keményebb állagú. Közepesen intenzív fűszerezés: enyhe hagyma, paprika íz, megfelelő sózással.
2. Bogádi nyelves disznósajt, egységára: 2989 Ft/kg Pontszám: 7,4/10 pont
Paprikás illat. Aszpikos, jól átfőtt állag. Közepes intenzitású fűszerezést éreztünk, amiben leginkább a pirospaprika dominált.
1. Kurucz disznósajt, egységára: 2.699 Ft/kg Pontszám: 8,1/10 pont
Finom pirospaprikás, fokhagymás illat. Jól átfőtt állag, nem rágós, de masszív, rugalmas, a fűszerek már a vágásfelületen is láthatóak. Házias fűszerezés és sózás: leginkább a fűszerpaprika, fokhagyma, bors íze érezhető a főtt hús ízzel együtt. Finom, csemege disznósajt.
Összegzés
A teszgyőztes disznósajt az Auchan áruházakban, valamint a kurucz.eu honlapon kapható.
2021 legfinomabb élelmiszerei egy magazinban
>> KATT IDE, olvasási idő 2-5 perc