Nagy sajt teszt: melyik sajt győzött a vakteszten?

2021.sze.21.

A gouda a legismertebb holland sajtok egyike. Karakteres íze könnyen felismerhető, szeretjük szendvicsekben és az otthon készült pizzának is finom ízt ad a sült gouda. Kiejtése helyesen houda. Persze ezt mi is csak most, a vaktesztre készülve, a gouda történetét kutatva tudtuk meg. Lássuk a 12 országosan kapható gouda sajt kóstolójának eredményét!

img_7217.jpg

A goudáról

A gouda Hollandia legismertebb sajtja. Külső héja narancsszínű, milyen más színű is lehetne a hollandok e büszkesége, mely az éves sajttermelés több mint 60%-át teszi. (Érdekesség, hogy két országba exportálnak kizárólag piros héjú goudát: ezek az USA és a Kanári-szigetek.)

Gouda városkája Hollandia nyugati részén található 70 ezres település, ahol a középkor óta minden héten sajtpiacot tartanak, hogy a környékbeli sajtkészítők értékesíthessék portékáikat.

A Gouda félig kemény sajt, 48% tejzsírtartalmú és enyhe-pikáns ízű. Érlelési idejétől függően lehet fiatal (jonge), azaz 3-6 hetes; érett (belegen), azaz 2-4 hónapos és idős (oude), azaz 5 hónapnál régebbi – és természetesen a közbeeső variációk. A fiatalabb változatok puhábbak és semlegesebb ízűek, az idősebbek egyre szárazabbak, ugyanakkor pikánsabbak és erősebb illatúak.

A szeletelt változat megízesíti a szendvicseket, a tepsiben sült sajtos húsokat, de összegöngyölve szívesen fogyasztjuk borozás közben is. A különféle szommelier oldalak a gouda mellé a testes magyar száraz és vörösborokat ajánlják.

 

A teszt menete

A vaktesztre az összes országosan kapható szeletelt gouda sajtot beszereztük, ami az Auchan, LIDL, ALDI, SPAR, PENNY, TESCO, COOP áruházakban kaphatóak.

A tesztet, ahogy mindig, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték, 12-en.

A sajtokat frissen felbontva szervíroztuk a kóstolók elé.

 

Értékelési szempontok

Illat: a gouda sajt jellegzetessége az oltóanyagok hatására felszabaduló nagyon enyhén kesernyés illat és a tej édes-savanyú aromái. A tisztán csak tejfölös vagy tejszínes illat nem idegen illat, de önmagában nem elég. A jellegtelen, semleges illatokat lepontozzuk.

Állag: a vágásfelületen lássunk néhány sajtlyukat. Mi jobban kedveljük a masszívabb, de puha sajttésztát, mint a túl lágy és tapadós állagot. Legyen rugalmas, ne töredezzen mozaikosan.

Pontlevonás a vakteszten elért átlagpontokból, adalék tartalom miatt:

- tartósítószer esetén 1 pont

- stabilizátor, szilárdítóanyag esetén 0,5 pont 

Ezek az adalékok engedélyezettek és használhatóak, viszont mi úgy gondoljuk, hogy enélkül is el lehet készíteni egy sajtot.

Íz: enyhe sózású, kellemesen édeskés-savanykás-kesernyés zamatú, idegen íztől mentes jellegzetes ízű gouda sajtokat értékeljük jobban. Az íztelen, vagy csak édes-savanykás ízű sajtokat lepontozzuk.

 

A nagy gouda sajt vakteszt eredménye

 

12. MIZO, egységára: 3512 Ft/kg. Pontszám: 5,4/10 pont  

Alig tapasztalható illat. A sajttésztán az inkább tilsiti típusú sajtra jellemző apró röglyukak vannak. Az állaga rugalmas, lágy. Intenzíven kesernyés és enyhe savanykás sajt. 2 pont levonva az állag pontszámból adalékok miatt.

img_7266.jpg

mizo_4.jpg 

11. TOLLE, egységára: 4090 Ft/kg. Pontszám: 5,5/10 pont  

Savanykás, tejfölös illat. Nagyon puha, ragadós és extra mennyiségű, apró lyuk van a sajttésztán. Íze savanyú-keserű kevésbé telt, de tejes. 2 pont levonva az állag pontszámból adalékok miatt.

img_7281.jpg

tolle.jpg 

8. President, egységára: 6190 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Enyhe vajas illat. Érettebb állag, rugalmas. A sajttészta vágásfelülete teljesen homogén, 1-2 tized mm-es lyukkal. Egyedi karakter, nem keserű, nem savanyú. Többen írták, hogy észlelték az oumami ízt. 1 pont levonva az állagból tartósítószer miatt.

img_7261.jpg

president.jpg 

8. PENNY Milkeria, egységára: 2300 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Lágy, tejes- savanykás illat. Az állaga masszív, rugalmas. A sajttészta szélén apró röglyukak vannak. Íze savanykás, tejes, keserű ízjegy mentes.

img_7279.jpg

penny_13.jpg 

8. AUCHAN, egységára: 3495 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Édes-tejes, friss sajt illat. Állag lágy, tapadós. A sajttésztán 1-2 alig észrevehető lyukacska van, inkább homogén. Lágyan savanykás-édeskés, tejes.

img_7273.jpg

auchan_13.jpg 

7. LIDL Milbona, egységára: 2295 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Enyhe tejes illat. Rugalmas, lágy állag. A sajttésztában 1-2 kisebb röglyuk látható. Sós, édes, enyhén keserű.

img_7243.jpg

milbona.jpg 

6. TESCO, egységára: 2590 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Vajas-tejes illat. Masszív, rugalmas állag. A sajttészta vágási felülete teljesen homogén. Egyedi élénk tejszínes íz, alig érezhető kesernyés ízjegy, kellemes. 0,5 pont levonva az állagpontszámból adalék miatt.

img_7251.jpg

tesco_19.jpg 

5. ALDI Milfina, egységára: 2316 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Lágy, tejes illat. Rugalmas, lágy állag. A sajtguriga szélein keletkeztek kisebb röglyukak. Enyhén kesernyés, erősen tejes, tartalmas.

img_7258.jpg

milfina.jpg 

3. Arla, egységára: 5327 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Alacsony intenzitású, de jellegzetes gouda illat. Masszív, rugalmas, állag. Valószínűleg a sajt guriga felső részén keletkeztek kisebb lyukak. Telt, tejes íz, enyhén savanykás-kesernyés, finom.

img_7268.jpg

arla.jpg 

3. SPAR, egységára: 2495 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Vajas, tejfölös illat. Masszívabb állag. Minimális mennyiségű lyuk látszik a vágási felületen. Picit sósabb, mint a többi. Érezhető a jellegzetes keserű ízjegy, és a kellemes, lágyabb sajtíz.

img_7254.jpgspar_17.jpg

 

2. Frico, egységára: 5490 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Kellemes sajt illat. A sajttészta puha és törik, kevésbé rugalmas. 1-2 nagyobb lyuktól eltekintve a sajttészta állomány homogén. Az ízében enyhe keserű ízjegyet, majd jellegzetes gouda sajtízt éreztünk.

img_7288.jpg

frico.jpg 

1. Ammerländer, egységára: 3399 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont 

Intenzív sajt illat. Masszív, érettebb állagú gouda. A vágási felületen 1-2 kisebb-közepes lyuk található. Édes, tejszínes zamat érezhető először, majd finom, karakteres sajtíz, jellegzetes, enyhén kesernyés utóízzel. Alacsony ára miatt nem csak minőségi, hanem ár-érték arány győztes is.

img_7238.jpg

ammer.jpg 

Összegzés

A tesztgyőztes gouda sajt az Auchan, METRO áruházakban kapható.

gouda_teszt-1.png 

süti beállítások módosítása