Nagy grillkolbász teszt: nincs meglepetés, a legfűszeresebb győzött!

2021.jún.24.

A fokhagymás fűszerezés a magyar konyha alapja, így a grillkolbászok terén is nagyon kedvelt íz a fokhagymás. Mi úgy gondoljuk, hogy azok választják ezt a grill terméket, akik szeretnék is érezni a fokhagyma finom és természetes ízét és persze nem az első randijukra készülnek, annál már jóval tapasztaltabbak. Nekik készült ez a vakteszt, mutatjuk a legfokhagymásabb grillkolbászt!

bor1_76.jpg

A grillkolbászokról

A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza / említi külön a grillkolbászokat, így a sütnivaló kolbászok kategóriájába tartoznak ezek a kolbászok is.  A rendelet megfogalmazásában minden sütnivaló kolbász sóval tartósított nyers termék, fogyasztása előtt sütés szükséges.

A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 50%, amit nyugodtan fel lehetne vinni 70%-ra, hisz alig kapható már ez alatti hústartalmú kolbász. (Ez persze igaz a virslire és a parizerre is, ott is 70%-ra emelhető lenne a jelenlegi 51%-os minimum hústartalmi előírás). Zsírtartalmuk legfeljebb 35,0 % (m/m), a nátrium-klorid tartalom legfeljebb 3,5 % (m/m).  

A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:

- sertéshús (egyes esetekben minimális marhahús is lehet),

- sertésszalonna vagy zsír,

- fűszerek, köztük édes és csípős paprikaörlemény, fokhagyma, bors,

- adalékok. 

 

A teszt menete

Felkutattuk az összes országosan kapható fokhagymás grillkolbászt az Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben. 

A teszten a sertéshúsból készült, fokhagymás kolbászokat vakteszteltük 11-en. A kóstolást ahogy eddig is, mi a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.

A grillkolbászokat finoman irdaltuk, de csak annyira, hogy a szaft ne távozzon a belsejükből sütés alatt. Bár ezzel nem mondunk újat, inkább csak ráerősítünk az ismert tényre, hogy hosszú grillkolbászokat mindenképp vágjuk be kb. 1 centinként, mert ha nem, akkor a hő hatására a serpenyőbe téve, azonnal végigszakad hosszában a bél, ami nem néz ki jól tálaláskor. Ezt a bevágás megelőzi.

A kolbászokat az egyenletes sütés érdekében - illetve, hogy a faszén ne adjon mindent felülíró és feljavító ízt -, indukciós tűzhelyen, serpenyőben sütöttük ki. Átlagosan 10 perc alatt megsültek a kolbászok, figyeltünk arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda. 

A fokhagymás grillkolbászokat még melegen 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.

 

Az értékelés szempontjai

A fokhagymás grillkolbászokat szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk. 

Illat: mivel sütöttük a kolbászokat, így gazdag pörk illat aromák keletkeztek, ez persze nagyban múlik a sütést végző személy odafigyelésén. Illatban ezen túl díjaztuk a felismerhető fokhagyma és más fűszerillatot.

Állag: frissen kóstolva elvártuk, hogy a bél még ropogós legyen, és ne rágós. A kolbász belseje szerintünk lehet rugalmas, de a masszívabb grillkolbászoknak is sok kedvelője van. Tehát inkább a textúrát vizsgáltuk, hogy ne legyenek benne kisebb mócsingok, ne legyen rágós. 

Íz: a fő ízeket a külső rétegen keletkező pörk anyagok és a fűszerek adják. A sózás nagyon befolyásoló tényező, és persze ezzel nem mondtunk újat. Fontos volt, hogy a fokhagyma jellegzetes és természetes zamata felismerhető legyen. A kevésbé fűszeres kolbászok nem kaphattak magas ízpontszámot, de a túl sósnál is vontunk le 3 tized pontot.

 

A nagy fokhagymás grillkolbász vakteszt eredménye

 

6. Nádudvari fokhagymás sertés grillkolbász, egységára: 3330 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Natúr sültkolbász illat. Rugalmas, szaftos állag. A natúr sültkolbász íz érezhető legjobban, amit nagyon enyhe fűszerezés követ. A sózás mértéke megfelelő.

img_5381.jpg

nad.jpg 

4. Wiesbauer fokhagymás grillkolbász, egységára: 3330 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Natúr sültkolbász illat. Kellően szaftos, tömör állag. Elég sós, ezt éreztük először, majd utána a fűszereket, de nem túl erős intenzitással.

img_5371.jpg

wies_1.jpg 

4. Privát borsos-fokhagymás grillkolbász, egységára: 2288 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Nagyon enyhe fokhagymás, inkább natúr sültkolbász illat. Állaga rugalmas, szaftos.  Kellemesen fokhagymás, savanykás, nem zsíros, pici borsot éreztünk még, a sózása megfelelő.

img_5365.jpg

privat_5.jpg 

3. Tesco fokhagymás grillkolbász, egységára: 3330 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Natúr sültkolbász illatot éreztünk. Rugalmas, szaftos állagú. Mi enyhébb fűszerezésűnek éreztük, ahol inkább a só és a bors dominált, a fokhagyma inkább utóízben.

img_5377.jpg

tesco_15.jpg

2. Auchan Nívó fokhagymás sertéskolbász, egységára: 2330 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Sült, enyhébb fokhagymás illat. Rugalmas, tömörebb állag. Finom borsos-paprikás ízt éreztünk először, majd utána az enyhébb fokhagymás ízjegyet.

img_5369.jpg

auchan_11.jpg 

1. Kaiser fokhagymás grillkolbász, egységára: 3153 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Kellemesen fokhagymás, sültkolbász illat. Rugalmas, szaftos állag. Finoman fokhagymás íz, emellett harmonikus paprikás-borsos fűszerezés. A sózás mértéke passzol a fűszerezés intenzitásához.

img_5389.jpg

kaiser_2.jpg 

Összegzés

A tesztgyőztes termék a LIDL és Auchan áruházakban kapható.

fokhagymas_grillkolbasz_teszt_1_-1_1.png 

süti beállítások módosítása