Nagy húsvéti kalács teszt

2021.már.23.

A hagyományos húsvéti ünnepi asztalról nem hiányozhat a foszlós fonott kalács sem. Ha nincs időd sütni, de jó minőségűt és finomat szeretnél beszerezni, fonott kalács tesztünk segít a választásban. Tízfélét próbáltunk ki a legolcsóbbtól a legfinomabbig. 

bor1_67.jpg

A FONOTT KALÁCSRÓL

Kalács szavunk szláv eredetű és nagyon régi, már a 14. századtól említik. Akkor „kerék alakú kerek tárgyat” értettek rajta. A magyar értelmezés ehhez társította később a „jobb minőségű süteményt”.

A kalácsot régen kemencében sütötték, akár közvetlenül a kemence fenekére téve, akár tepsiben vagy vaslábasban. Az egyik legismertebb kalács, a húsvéti fonott kalács elkészítése nagyon hasonló módon történik napjainkban is: friss élesztőt futtattak fel langyos tejben, amelyet összedagasztottak az átszitált liszttel és a tojással, amiben kézzel vajat morzsoltak el. A kalács alapos dagasztása után langyos helyen, konyharuhával letakarva kelesztették, végül, mielőtt három-vagy többfelé vették a tésztás és összefonták, még egyszer átgyúrták azt. Hogy a kalács héja fényes legyen, a nyers tésztát sütés előtt tejjel felvert tojással kenték meg.

 

FONOTT KALÁCS A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

A fonott kalács a Magyar Élelmiszerkönyvben a tejes tésztából készült péksütemények között található meg.

A tejes tésztából készült péksütemények gabonaőrleményekből (általában BL 55 típusú lisztből), élesztő, só, lisztre számított legalább 3% tejpor vagy annak megfelelő tej, margarin (vaj), cukor, víz és szükség szerint adalékanyag felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, lazítással, majd sütéssel előállított termékek.

A minőségi követelmények között meghatározásra került, hogy mekkora lehet a bélzet só-, zsír-, és cukortalma is.

A legfontosabb érzékszervi jellemzők:

Alak: a terméktípusra jellemző; ne legyen torz.

Héj: a terméktípusra jellemző színű, sima vagy cserepes; ne legyen végigrepedt, kormos, szennyezett, égett, ázott vagy feltűnően sérült.

Bélzet: a termékbél átsült, a héjtól nem elváló, a gyártáshoz felhasznált liszt jellegének megfelelő egyenletes színű, rugalmas, laza szerkezetű, vékony pórusfalú, selymes tapintású; ne legyen morzsálódó, széteső; ne tartalmazzon idegen anyagokat, csomókat és ne legyen mikroorganizmusok által károsított.

Íz és szag: a termékre jellemző aromájú, enyhén érződjön rajta a tej és a cukor jelenléte; ne legyen idegen ízű és szagú.

 

A TESZT MENETE

Felkutattuk az összes országosan kapható fonott kalácsot a COOP, Auchan, LIDL, ALDI, SPAR, TESCO, PENNY, REÁL üzleteiben. 

A kóstolást ahogy eddig is, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük, 11 fő.

A fonott kalácsokat egyenként tálaltuk fel a kóstolóknak, hogy a teljes vakteszt ideje alatt a végére maradó kalácsok ne száradjanak ki.

A képek még a kalácsok "felkockázása" előtt készültek, hogy Ti is jobban lássátok a tészta állagát.

bor3_17.jpg 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

A kalácsokat vásárlás után 1 nappal kóstoltuk, hogy a helyben sütött friss termékek ropogóssága csökkenjen. A 11terméket 11-en vakteszteltük az alábbi szempontok szerint. 

Illat: édeskés, tejes illatot vártunk el a fonott kalácsoktól, kiindulási alapnak a házi kalácsot vettük. Fontos a kalács héjának jellegzetes sült illata.

Állag: a kalács belsejének puhának és foszlósnak kell lennie, a héj lehet ropogósabb, keményebb. Fogyasztáskor nem tapadhat össze, ne ragadhat a fogunkra.

Íz: a sült tészta jellegzetes íze a kalács héjában és tejes, édeskés íz a kalács belsejében.

 

A NAGY FONOTT KALÁCS TESZTÜNK EREDMÉNYE

 

9. TESCO Finom fonott kalács, egységára: 1276 Ft/kg. Pontszáma: 6,5/10 pont.

Enyhe, idegen illat. Nagyon puha, foszlós, de rágáskor tapadós állag. Ízében egyszerű, lisztes, nem jellegzetes.

img_4005.jpg

tesco_250_1.jpg

 

9. AUCHAN Fonott kalács, egységára: 1396 Ft/kg. Pontszám: 6,5/10 pont.

Enyhe, nem jellegzetes illat. Foszlós, de kissé morzsalékos is. Édeskés, nem jellegzetes íz. 

img_4020.jpg

auchan_250_1.jpg

 

8. Pannon Sütő Kemencés kedvencek tartós fonott kalács, egységára: 998 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont. 

Enyhe, vanilines illat. A tészta morzsalékos, kevésbé foszlós. Az íze enyhe-édeskés, viszont rágáskor nagyon összetapad a tészta, ami először morzsalékos. 

img_3998.jpg

kemences_1.jpg

 

5. PENNY Fonott kalács, egységára: 798 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont.

Enyhe vaníliás illat. Puha, kissé tapadós állag. Ízében leginkább vajas, édeskés, kellemes, bár nem a hagyományos ízvilág. 

 img_3991.jpg

penny_8.jpg

5. SPAR Fonott kalács, egységára: 1180 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont.

Enyhén édeskés, nem jellegzetes illat. A kalács tésztája foszlós, kissé puha, de jó fogyasztani. Kellemesen édes, házias, egyszerű kalács.

img_3982.jpg

spar_12.jpg

 

5. AUCHAN Fonatos kalács, egységára: 1098 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont. 

Nem hagyományos illat, inkább gabonára emlékeztet. Az állaga puha, morzsalékos. Fogyasztáskor nem ragad össze a tészta. Az íze egyszerű,enyhén édes, megfelelő. 

 img_4007.jpg

auchan_500_2.jpg

4. TESCO Fonott kalács, egységára: 863 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10. 

Kellemes kalács illat. Foszlós állagú, fogyasztáskor kissé összetapad a tészta. Az íze egyszerű, enyhén édes, kellemesen sós. 

 img_4021.jpg

tesco_300.jpg

2. LIDL Fonott kalács, egységára: 798 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont. 

Kellemes és hagyományos kalács illat. A külső, vékony réteg ropogós, a tészta szépen megkelt, foszlós állagú. Enyhén édes, hagyományos jellegű kalács, finom. 

lidl2_2.jpg
lidl_11.jpg

2. ALDI Édes ízek fonott kalács, egységára: 673 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont. 

Enyhén édeskés illatú. Foszlós, de nem tapadós állag. Nagyon enyhén édes, jellegzetes ízű. A kalács sült héjazata a hagyományos kalácsokra jellemző ízű.

img_4011.jpg

aldi_14.jpg

 

1. F&R Partner Pantastico! Húsvéti fonott kalács, egységára: 698 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10. 

Hagyományos kalács illat. Az állaga foszlós, nem ragadós-tapadós, fogyasztáskor is megfelelő. Enyhén édes, egyszerű házias ízvilágú, mellékízmentes, finom kalács.

img_3994.jpg

pantastico.jpg

 

Összesítés

A tesztgyőztes Pantastico fonott kalács az Auchan, TESCO áruházakban kapható.

fonott_kalacs_teszt-1_1.png

További Húsvéti tesztjeink:

 

Tojásteszt: a legolcsóbb "L" méretű tojás győzött

bor1_66.jpg

süti beállítások módosítása