Nagy húsvéti csípős tormakrém teszt

2021.már.19.

A torma csípősségét azért szeretjük nagyon sokan, mert hirtelen jön és gyorsan távozik, és zamatos ízével tökéletes mártása a húsvéti sonkának. A csemege és a csípős tormakrém is Húsvétkor fogy a legjobban. Mivel sokan szinte csak Húsvétkor eszünk tormát, akkor viszont elég sokat, ezért volt fontos, hogy megtaláljuk a legjobbat. Lássuk melyik a legfinomabb országosan kapható erős tormakrém! 

bor1_65.jpg

A torma 

Nagyon régen azért fogyasztották, mert a torma erős szaga elűzte a rossz lelkeket. Hittek benne, hogy ha tormát fogyasztanak, akkor nem mászik bele a pók, kígyó és egyéb állatok a szájukba. A zsidóknál az Egyiptomi fogság szenvedéseire emlékeztetett a torma fogyasztása.

A modern vizsgálatokból kiderült, hogy a torma magas C-vitamin-tartalma miatt tényleg hatásos ellenszere a skorbutnak (ami manapság már keveseket érint), de szinigrintartalma miatt számít különösen érdekes növénynek. Ez a glikozid vegyület a Brassica nemzetség csupán néhány tagjában található meg, a brokkoli és a fekete mustár is tartalmazza, a torma viszont tobzódik benne. A szinigrin egérkísérletekben a rákos sejtek szaporodását gátolta, más források szerint pedig a szénhidrát-feldolgozásban is fontos szerepet játszhat. Bevitele emellett óvhatja a májat, a hasnyálmirigyet és a vastagbelet is. 

husveti-sonka.jpg 

A tormakrémről

A tormakrémet nem említi a Magyar Élelmiszerkönyv. 

A boltokban kapható tormakrémeket Általában reszelt nyers torma, ivóvíz, ételecet, cukor, növényi olaj, só, citromsav, tejfehérje, valamint sűrítő és tartósítószerekkel készítik.

tormakremes-sonkatekercs-recept-foto.jpg 

A teszt menete

2 fázisban zajlott a teszt, hiszen több terméken nincs feltűntetve a csípős szó, mégis erős tormát tartalmaz az üveg. Beszereztünk minden "csípős" és "erős" tormát, továbbá azokat is, amelyekre nem volt ráírva a "csemege" szó. 

Ezeket először végigkóstoltuk, hogy kiszűrjük a csípős tormákat, amiket végül vakteszteltünk.

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték, 11 kóstoló. A tormakrémeket magában kóstoltuk, közben vizet és natúr kenyeret fogyasztottunk.

 

Értékelési szempontok

Illat: elvártuk a markáns tormaillatot, amihez az ecet illata társulhat. A jellegtelen vagy idegen  illatú tormakrémeket lepontoztuk.

Állag: krémes állagot vártunk, akár nagyobb tormadarabokkal, rostokkal. Semmiképp ne legyen rágós, de túl pürés, híg se.

Íz: fontos volt, hogy az torma erejének lecsengése után érezzük a finom, természetes tormaízt. Az erősséget külön pontoztuk, 10 pont jelentette a legerősebb tormát, viszont a csípősség nem számított bele az átlagpontszámba. 

A jellegtelen ízű tormákat lepontoztuk.

 

A nagy csípős tormatesztünk eredménye

 

 

 

9. Ízmester reszelt, csípős torma, egységára: 2509 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Erős, ecetes illat. Pürés, krémes állag, vastagabb tormarostokkal. Enyhén, de tartósan csíp, natúr torma íz, édes utóízzel.

img_3796.jpg 

8. TESCO ecetes, reszelt torma, egységára: 1635 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont   

Keveredik az ecet és a torma illata szagláskor. Pürés, könnyed állag, apródarálású tormarostokkal. Kellemesen csíp, enyhe intenzitású a tormaíz.

 img_3784.jpg

 

 

5. Auchan ecetes, reszelt, csípős torma, egységára: 1075 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe tormaillat. Rostos állag. Alig csíp, natúr tormaíz, enyhe ízintenzitással.

img_3781.jpg

 

5. SPAR reszelt asztali ecetes torma, egységára: 1745 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Gyengébb, már-már édeskés illat. A torma krémes, de látható benne a reszelt torma, nincs vízkiválás. Masszívabb tormarostok. Savanykás, enyhén csípős, natúr tormaíz.

img_3779.jpg

 

5. Univer reszelt torma, egységára: 2416 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe torma és ecetillat. Krémes állag, tormarostokkal. A csípősség hamar lecsap, utána a természetes torma íz érezhető.

img_3791.jpg 

3. LIDL Hazánk kincsei reszelt, erős torma, egységára: 1075 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Enyhe ecetes illat. Apródarálású, pürés állag. Orrbaszökő csípősség, utána enyhe tormaíz, amit az édes ízjegy kísér.

img_3793.jpg

 

3. PENNY Czifra csípős torma, egységára: 1075 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Ecetes, torma illat. Pürés állag, apró rostdarabokkal. Később kezd el csípni, de akkor erősen. Ízében a natúr torma jellegzetes zamata és az ecet érezhető.

img_3787.jpg

 

2. ALDI Le Gusto reszelt, csípős torma, egységára: 1075 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Enyhe ecet és tormaillat. A torma krémes, de látható benne a reszelt torma, nincs vízkiválás. Orrbaszökően csípős, utána érezhető a nyers torma és az ecet. Édes utóízű tormakrém.

img_3778.jpg 

1. Koch's asztali, erős torma, egységára: 4440 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont  

Jellegzetes, friss tormaillat. Krémes, rostos állagú torma, nagyobb, de puha tormadarabokkal. Kellemesen és tartósan csíp, nagyon finom, természetes tormaízt éreztünk, amit nem nyom el az ecet, utóízben is csak a torma érezhető.

img_3790.jpg

Összegzés

A  Koch's erős torma az Auchan, SPAR, TESCO, METRO, ALDI, PENNY, CBA, REÁL áruházakban kapható.

torma_teszt-1_1.png

 

További húsvéti tesztünk

Az "L"-es méretű tojások ár és minőségösszehasonlítása, KATT IDE az eredményért!

bor1_66.jpg

süti beállítások módosítása