Nagy pezsgő teszt 2020

2020.dec.28.

Idén egy olyan kategóriát vakteszteltünk, amit jól ismerünk és nagyon szeretünk. Véleményünk szerint 2.000 Ft palack áron megkaphatjuk a legkiválóbb ár/érték arányú pezsgőt. Így most kihagytuk a 1.000 Ft/palack ár alatti szortimentet és 11 extra száraz és brut peszgőt ízleletünk és értékeltünk 2.000 Ft palack árig. Ki lett idén a tesztgyőztes? Mutatjuk!

bor1_60.jpg

Milyen ételekhez ajánlott a száraz pezsgő?

Nagyon fontos, hogy mihez isszuk a száraz pezsgőt. Amikor arra gondolunk, hogy a savtartalma úgymond megtámadja a zsíros falatokat, segítve az emésztésünket, akkor közel járunk az igazsághoz. De milyen ételekhez ajánlott még?

A tesztben szereplő száraz pezsgők nagyon jól illenek

- sajtokhoz

- friss halételekhez,

- csípős ételekhez,

- csokoládéhoz,

- hamburgerekhez és BBQ finomságokhoz,

- magas savtartalmuk miatt nagyon illeszkednek a zsírosabb ételekhez.

 

A pezsgők típusai

A pezsgők csoportosítása cukortartalom szerint

Nyerspezsgő (brut nature): a cukortartalom kevesebb mint 3 g/l
Extra brut: 0-6 g/l
Száraz (brut): kevesebb mint 15 g/l
Extra dry: 12-20 g/l
Dry (sec): 17-35 g/l
Félédes (demi sec, medium dry: 33-50 g/l
Édes (doux): több mint 50 g/l

A száraz pezsgők elkészítási technológiájuk szerint


Méthode traditionelle = palackban érlelt
A pezsgőkészítés etalonjának számító módszer ma már a világ szinte minden pontján jelen van, egyre komolyabb minőségben. A kereslet magasabb, mint valaha, ám Champagne szigorú szabályai miatt a francia borvidék alig tud lépést tartani a folyamatosan növekvő érdeklődéssel.

A tesztben javarészt ilyen pezsgők vettek részt. 

Méthode transvasée = kombinált (palackos és tartályos)
Ennek az eljárásnak a lényege, hogy szintén (egyébként magnum, azaz 1,5-ös) palackokban erjed és érlelődik bor, majd miután egy nyomásálló tartályban eltávolítják a seprőt, már normál, 0,75-ös palackokban érlelődik tovább. 

Méthode charmat = tankpezsgő
Mint ahogyan a nevéből is sejthető, az így készült pezsgő hatalmas tartályokban erjed. A boltok polcain ugye ezek a legolcsóbbak, kóstolva pedig a legkevésbé élesztősek; sokkal inkább a gyümölcsösségről, mint a komplexitásról szólnak.

Nem volt jelölve a tesztben a 2.; 6.; 7.; 8. helyen végzett pezsgőknél az eljárás, így valószínűleg ezek tankpezsgők.

Jelen tesztbe magyar és spanyol pezsgők kerültek be, ebben az árkategóriában a német és olasz pezsgők között csak "dry", illetve "trocken" cukortartalmú pezsgőket találtunk az áruházak polcain.

champersbig_trans_nvbqzqnjv4bqeo_i_u9apj8ruoebjoaht0k9u7hhrjvuo-zlengruma.jpg 

A teszt menete


A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték. 

A tesztre a 1.000 Ft - 2.000 Ft/palack árnak megfelelő, országosan kapható brut és extra dry pezsgőket szereztük be. Azért ez a típusú pezsgő lett kiválasztva, mert átfedés van a cukortartalmukban, a brut 6-15 g/L, míg az extra dry 12-20 g/l, továbbá az Ünnepi ételekhez (hal és hús) ezek a pezsgők jobb étvágyat csinálnak.

A kóstolóknak pezsgőspoharakban készítettük elő a pezsgőket. 5 pezsgőt töltöttünk ki előre, ezek pontozása után kisebb szünetet tartottunk, majd haladtunk tovább. 

A pezsgőket 8 Cº-ra lehűtve kóstoltuk.

Bár tudjuk azt, hogy a szakmai kóstolók esetében legtöbbször a technológiák szerint külön-külön értékelik a tételeket, de mi a laikus fogyasztók szemével - akik a vásárlás során tapasztalat híján baráti tippekre, vagy egyszerűen a megérzésre hagyatkoznak – vettük górcső alá a rendkívül széles és természetesen nem is teljes száraz pezsgő palettát!

 

Az értékelés szempontjai


4 szempont szerint pontoztuk a pezsgőket. Első körben az illatot, majd a szénsavasságot, a szárazság harmóniáját (és mértékét) és végül a gyümölcsízt értékeltük.  A pontozás 1-10 skálán zajlott, ahol a 10 pont a legjobb.

Illat: gyümölcsös és élesztős illatjegyeket vártunk, abban állapodtunk meg, hogy csak túlzottan illatidegen, illetve illat hiányos pezsgőket értékeljük alacsonyabb pontszámmal.

Szénsavasság:  A pezsgőtől azt várjuk, hogy kellően szénsavas legyen, hisz az alacsony szénsav tartalom miatt olyan érzésünk lehet, hogy ez a pezsgő napokig állt dugó nélkül. A túl magas szénsav tartalom pedig az ízek érzékelhetőségének kárára megy. 

A pezsgő szénsav tartalmának finomsága, a buborékok eloszlása adja meg a pezsgők igazi szépségét. A pezsgők szénsav tartalma minimálisan 3 bar lehet és fontos megemlíteni, hogy kizárólag természetes úton, erjedésből származó buborékok lehetnek a pezsgőben. A nagyméretű durva buborékok jelenléte rosszabb minőség, míg a tűhegynyi finom gyöngyszemek a kiváló minőség jellemzői.

Száraz "íz": nekünk a száraz íz a cukor hiányában jobban érezhető pezsgőre jellemző ízt jelenti, ami tiszta, üde, friss és harmónikus. A teljesen savanyú pezsgők szerintünk a gyümölcsös és élesztős aromák hiányával jönnek létre. Tehát üresnek érezzük a pezsgőt, és csak a savanyú íz uralkodik. Az ilyen "üres" pezsgőket lepontoztuk.

Továbbá lepontoztuk azokat a pezsgőket, amelyeknek túlzó, édes ízű volt.

Gyümölcsös íz: megoszlanak a vélemények, mert a szakértők szerint a kevésbé gyümölcsös pezsgő a jó, mi mégsem pontoztuk le azt, ha éreztük a gyümölcsösséget, sőt jobban pontoztuk, mert ez friss ízjegyekkel is párosul. A pezsgőknek a különböző eljárások tekintetében különböző ízjegyei vannak. Tradicionális pezsgőknél elvárt a élesztős zamatok jelenléte, de a tartályban erjesztett pezsgőknél kifejezett előny a gyümölcsös, üde, friss, könnyed jegyek jelenléte. 

Az íz pontszámokat a 2 szám átlagában mutatjuk be a cikk végén található táblázatban.

 

A nagy száraz pezsgő vaktesztünk eredménye

 

11. Tesco Cava método tradicional brut, egységára: 1732 Ft/L. Pontszám: 6,7/10 pont  

Enyhe és finom, élesztős illat. Kevés zamattal, erős savakkal bír. Nem éreztük gyümölcsösnek. Gyorsan elillan az íze.

img_2685.jpg

img_2855.jpg 

10. Freixenet Cava método tradicional brut, egységára: 2665 Ft/L. Pontszám: 7,4/10 pont  

Enyhe illatú pezsgő. Finom, bár enyhébb intenzitású élesztős ízjegyekkel indul kóstoláskor, ami viszont nem tart ki sokáig.

img_2689.jpg

img_2874.jpg 

9. Tesco Cava método tradicional brut, egységára: 2452 Ft/L. Pontszám: 7,4/10 pont   

Gyümölcsös illatok is éreztünk az élesztős aromák mellett. Harmonikus, kellemes savakkal, gyümölcsös ízjegyeket éreztünk. Az utóízében többen felfedeztek némi kesernyés ízt.

img_2675.jpg

img_2858.jpg

7. Törley Bio Brut , egységára: 1799 Ft/L. Pontszám: 7,8/10 pont  

Nagyon kellemes -a száraz pezsgők között mégis ritka-, astira emlékeztető illata van. Harmonikus, enyhébb savakkal bíró, a kóstoltak között talán legédesebb pezsgő. Utóízében friss gyümölcsös zamatot éreztünk.

img_2681.jpg

img_2879_1.jpg 

7. Paulus Generosa extra dry, egységára: 2532 Ft/L. Pontszám: 7,8/10 pont  

Friss, szőlős illatjegyek. Friss borra emlékeztető ízjegyeket éreztünk. (Nem ismerjük a Generosa fajtát ezért fordult elő, hogy a kóstolók traminihez, savignon blanc-hoz hasonlították). Az íz nem tart ki olyan hosszan, de teljesen harmonikus, friss, fiatalos pezsgő.

img_2682.jpgimg_2862.jpg

 

6. Hungaria extra dry, egységára: 2465 Ft/L. Pontszám: 7,9/10 pont  

Finom szőlős illatjegyek. Harmonikus és gyümölcsös zamat, kellemes ízintenzitású pezsgő, megfelelő sav és szénsav tartalommal.

img_2691.jpg

img_2859.jpg 

5. Garamvári blanc fleur méthode traditionelle extra dry, egységára: 2665 Ft/L. Pontszám: 8,1/10 pont  

Kellemes, élesztős illat. A pezsgő markáns savakkal és zamattal bír, az élesztős ízvilág van előtérben.

img_2679.jpg

img_2872.jpg 

4. Hungaria Grande cuvée brut palackban erjesztett, egységára: 2465 Ft/L. Pontszám: 8,2/10 pont  

Erős, gyümölcsös illat. Harmonikus pezsgő, egyensúlyban lévő sav és szénsav tartalom, mazsolás utóízzel.

img_2695.jpg

img_2869.jpg 

3. Törley Brut Résérvé palackban erjesztett, egységára: 2665 Ft/L. Pontszám: 8,3/10 pont  

Gyümölcsös, élesztős finom illat. Nagyon teljes ízélmény, kellően száraz, megfelelően savas, karakteres - érett utóízzel.

img_2686.jpg

img_2864.jpg 

2. Törley Excellence Chardonnay extra sec, egységára: 2665 Ft/L. Pontszám: 8,4/10 pont  

Apró buborékos, finom fajtaillat.  Nagyon kerek, selymes ízek, felismerhető a chardonnay fajta. Jóleső szénsavmennyiséggel és savtartalommal.

img_2693.jpg

img_2867.jpg 

1. LIDL Pannon Imperial méthode traditionelle extra dry, egységára: 2665 Ft/L. Pontszám: 8,7/10 pont  

Intenzív gyümölcsös, élesztős illat, ami az ízében is érezhető. Nagyon gyümölcsös, karakteres és harmonikus egészet alkot ez a pezsgő, a savtartalmával és a jóleső szénsavassággal. Utóízben érezhetjük a jellegzetes chardonnay fajtaízt.

img_2676.jpg

img_2877.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes pezsgő a LIDL-ben kapható-

szaraz_pezsgo_teszt-1.png

süti beállítások módosítása