Mennyezeti hűtés / fűtés: szakértő válaszol a legfontosabb kérdésekre

2020.sze.16.

Nagyon sokakat zavar a klíma használata. Nem csak azért, mert egyesek le is betegednek tőle, hanem mert nem érzik komfortosnak a fejükre "zúduló" hideget. Nekik lehet hasznos a mennyezeti hűtés, ami sokkal szolidabban, komfortosabban és olcsóbban teremt megfelelő hőmérsékletet a házunkban. Persze ez a rendszer a fűtést is elvégzi. Lássuk a legfontosabb tudnivalólat.

received_2611330045789666.jpeg

Egy tévhit, ami még sajnos mindig él

Kezdjük ott, hogy van egy tévhit, ami miatt egyesek tartózkodnak a mennyezetfűtéstől. Aki 2-es volt fizikából, annak is megmaradt a fejében, hogy a meleg felfelé száll. Igen, vagyis nem. 

Ugyanis a fűtési rendszereknek 2 típusa van.

Sugárzás: közvetlen a tárgyakat/felületet melegiti fel, és a felmelegitett tárgyak komfortosabbá teszik a fűtés  érzetet. 

Konvekció: a hő közvetítő közege a levegő, ebben az esetben valóban felfele "száll" a meleg levegő, ami azzal jár, hogy a padló közelében jóval hidegebb ( 5-8 Cº különbség) van, mint a mennyezetnél.

A mennyezeti fűtés főként sugárzással teremti meg a megfelelő hőérzetet, míg radiátornál a kovekció és sugárzás hányada nagyságrendileg azonos. Emiatt lesz a mennyezeti hűtés / fűtés rendszer sokkal konfortosabb és hatékonyabb, mivel sokkal egyenletesebb lesz a hőérzetünk.

 

Milyen a hatásos mennyezeti hűtő/fűtő rendszer?

1. Először is olyan, ami már kész lakásokba, házakba is beszerelhető utólag és összeilleszthető a villamos rendszer plafonban található elemeivel.

bd_offene_decke_eco-s_1117.jpg

2. Zajtalan működésű

3. Hosszútávű működésre tervezett, kiváló minőségű anyagokból áll

received_2874034072646057.jpeg

4. Magas fűtő- és hűtőteljesítménnyel bír

 

+1 könnyen és gyorsan megvalősítható vele a hűtő/fűtő rendszer fejlesztése a házunkban.

 

5 kérdésünk a szakértőhöz

Ahogy tavaly a padlófűtés rendszereknél, úgy idén is az Uponor szakértőit kérdeztük meg a mennyezeti hűtés/fűtés rendszer előnyeiről. A Thermatop M termékük megfelel a fent leírt 4 +1 pontban elvártaknak.

 

1. Minden helyiségbe ajánlott ez a hűtő/fűtő rendszer?

Igen. A Thermatop M rendszer, helyiség típusától függetlenül akárhova beépíthető, sőt javallott a megfelelő komfort eléréséhez.

 

2. Csak hőszivattyús hűtő/fűtő rendszerrel felszerelt háznál alkalmazható?

Nem. Általánosságban elmondható, hogy bármilyen olyan hőtermelővel használható a rendszer ami tud alacsony hőmérsékletű, 35-40°C-os, fűtővizet és/vagy, 15-19 °C-os, hűtővizet előállítani. Ilyen lehet például egy modern kondenzációs kazán, vagy egy folyadékhűtő. (Amennyiben olyan hőtermelőt építünk be ami csak fűtővizet tud előállítani, úgy a rendszer hűtésben nem fog tudni üzemelni.)

 

3. Utólag is beépíthető? Ha igen, akkor milyen módon?

Igen. A módszer a jelenlegi kialakítás függvénye. A Thermatop M rendszer mindig egy CD 60-as profilvázú 333mm-es osztásközű álmennyezetre fekszik föl. Ha ez még nem áll rendelkezésre, akkor meg kell építeni, bepattintani a táblákat és utána gipszkartonnal elburkolni. Amennyiben ez már rendelkezésre áll, úgy csak a jelenlegi álmennyezetet kell megbontani/elbontani és beépíteni a paneleket és pótolni, vagy beépíteni az új kartonokat. A gipszkartonhoz javasoljuk a 10mm vastag és legalább 0,3 W/mK hővezetési tényezővel rendelkező típusokat. A rendszerről itt talátok videót!

varicool_eco_s_20170909_002.jpg

4. Csökkenti-e hatékonyságát, ha nincs felette kőzetgyapotos szigetelés a mennyezeten?

Pontosabb megfogalmazás, hogy a szigetelés beépítése mindig növeli egy rendszer hatékonyságát. Ennek hiánya, nem fogja a hőleadó felületünket használhatatlanná tenni, viszont ha valaki energiahatékony rendszert szeretne, mindig javasolt a szigetelés beépítése, függetlenül a hőladók típusától.

instagram-fotolia_180954620_x_1.jpg

5. Mi az előnye a radiátoros fűtéssel, vagy a klímás hűtéssel szemben?

A sugárzó fűtések a föntebb említett fűtő/hűtő berendezésekhez képest egy nagyságrenddel jobb komfortérzetet adnak. A levegőmozgás minimálisra csökken, nincsenek kiálló eszközök a falból amik elvennék a szoba hasznos alapterületét és nehezítenék a bútorok elhelyezését, illetve kisebb lesz a felületek hőmérséklet különbsége az emberi testhez képest, ezáltal kellemesebb lesz a hőérzetünk. Mindemellett az ilyen rendszerek fűtés esetben hűvösebb, hűtés esetben melegebb vízzel tudják elérni ugyanazt a komfort szintet. Ez a felhasználói szemszögéből hatékonyságnövekedést jelent, ami az olcsóbb fűtésszámlában mutatkozik majd meg.

 

Megtudtuk, hogy a Thermatop M rendszerre jelenleg akció van érvényben, amit érdemes lehet kihasználnia annak, aki most gondolkozik hűtés/fűtés korszerűsítésben vagy épp építkezik. Ennek részleteiről itt tájékozódhattok.

 

Építkezel? Felújítasz? Csatlakozz 23.000 tagú csoportunkhoz, a Házépítőkhöz (KATT IDE) és segítünk, ha kérdésed - problémád van!

süti beállítások módosítása