Nagy húsvéti sertés comb és sonka teszt

2024.már.19.

Ha húsvét, akkor sonka. Mivel ez az ünnepi asztal fő fogása, illetve egyre drágább terméknek számít, fontos, hogy jól válasszunk. Ezúttal az országosan kapható füstölt, főtt és nyers sonkákat, frikandókat és sertés combokat vakteszteltük, hogy megnézzük, melyik termék a legízesebb. Lássuk az eredményt!

img_4420_masolat.jpg

 

A SONKA A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

A termékfajtára jellemző módon darabolt vagy darabolatlan, bőrös vagy bőr nélküli, csontos vagy csont és porc nélküli sertéscomb; marhacomb; vagy nagyvad hasonló testtájaiból pácolással vagy sózással, vagy pácolással és sózással előállított termékek. Tartósításukat füstöléssel, illetve szárítással végzik.

Szárított nyers sonka: pácolt vagy sózott, vagy pácolt és sózott, szárítással, illetve füstöléssel és szárítással előállított nyers sonka.

Érzékszervi jellemzők

Alak, méret: A termék fajtájára jellemző, tetszetős külső megjelenésű. Megfelelően formázott, bőr nélküli vagy bőrrel és szalonnaréteggel fedett. Bőrös termék esetén a szalonnaréteg 2 cm-nél vékonyabb. Nem lehet véraláfutásos, a bőrös részen rosszul szőrtelenített.

Állomány: Nem lehet beszáradt, kemény. A termék nem engedhet nyomás nélkül levet.

Szín, íz, illat: A termékfajtára jellemző szín, a szalonnás rész a felületén világos sárgásbarna színű. Ízében, illatában a hús, a só és füstölt terméknél a füst érződik.

A termék megnevezésére vonatkozó egyéb előírások:

- A vágóállat faját kizárólag (100%-ban) sertésből készült termék esetében nem kell jelölni.

- A testtájra utalni kell.

- Az előkészítés módjára a „darabolt” vagy „kötözött” szavak használatával utalni kell.

- Pácolás esetén a pácolás módjára utalni kell.

 

 A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

A teszten részt vettek a sertés sonka, sertés frikandó, sertés comb termékek, melyek lehettek pácolt, nyers és főtt állagúak. 

A sonkákat már a kicsomagolás után, a főzés előtt is értékeltük. Itt fontos volt az illat és a nyers sonka érettségére utaló állag. Néztük, hogy mennyire nedves a sonka felülete.

Ezután tiszta vízben, minden további só vagy fűszer nélkül kifőztük a sonkákat 2 órán, a már főtteket 1 órán keresztül. 

A kihűlt mintákat készítettük ki a kóstolók elé.

img_4546_masolat.jpg

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: nyersen és kifőzve is értékeltük az illatot. Mi a kellemesen füstös, esetleg fűszeres illatot kerestük. A jellegtelen vagy furcsa illatú mintákat lepontoztuk.

Állag: nyersen és kifőzve is szemrevételeztük és kóstoláskor is pontoztuk az állagot. Nyersen a szinte semmilyen érettséget nem mutató sonkák nem kaptak magas pontszámot. Jó kiindulás a sonka kiválasztásakor, hogyha a keményebbet választjuk. Persze ezen nehezít a vákuumcsomagolás, ami tartást ad a terméknek, így a fogyasztónak nehezebb megítélnie a sonka valódi keménységét kibontás előtt.

Íz: a hús saját íze, a füst és a fűszerek és persze a pácsó harmóniája adja meg a húsvéti sonka igazi zamatát. Természetesen, otthon mindenki saját maga receptje szerint főzi, fűszerezi a sonkát. Mi a kiindulási termék ízét értékeltük, ami natúrabb volt természetesen, mint a már fűszerezett sonka. Viszont, nekünk így könnyebb dolgunk volt, hisz nagy eltérések mutatkoztak ízben, így, hogy a túlzott fűszerezés nem "javított" a főtt sonka alapízén. A jellegtelen ízeket pontoztuk le leginkább.

 

A NAGY HÚSVÉTI SONKA VAKTESZT EREDMÉNYE

 

21. Tauris bükkfán füstölt, főtt frikandó sonka, egységár: 2 990 Ft/kg, Pontszám: 4,7/10 pont

Teljesen jellegtelen illat. Nyersen és kifőzve puha, inkább felvágottra emlékeztető állag. Íztelen, nem az elvárt minőségű sonka.

tauris.JPG

 

20. Privát Hús bükkfával füstölt, főtt, frikandó comb sonka, egységár: 2 990 Ft/kg, Pontszám: 6,1/10 pont

A füstölés alig érezhető. Vizenyősebb, puhább állagú nyersen, és főzés után is puhább, kevésbé szálas állagú lett. Az íze natúr, nem éreztük az elvárt sonkaízt.

privat_bukkfa_comb.JPG

 

19. AUCHAN Sertés frikandó (kimérős), egységár: 4 790 Ft/kg, Pontszám: 6,5/10 pont

Felvágott jellegű illat. Puhább, aszpikos állag. Natúr íz.

auchan_frikando_310.JPG

 

18. Öcsi Szatmári füstölt, főtt, darabolt sertéscomb, egységár: 2 990 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont

Natúr, felvágottas illat. Az állaga kifőzés után is puhább, aszpikosabb. Az íze inkább sonkás felvágottra emlékeztet.

ocsi_szatmari_comb.JPG

 

16. Új Palini Hús bükkfán füstölt, kötözött dió sonka, egységár: 4 290 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Nagyon natúr sonkaillat. Közepesen érett állag. Ízében nem sós, nem fűszeres, natúr főttsonka-íz.

uj_palini_dio.JPG

 

16. Falusi füstölt, főtt, darabolt sertéscomb, egységár: 3 590 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Nagyon enyhe fűszerillat. Közepesen száraz állag. Ízében alig érezhető a füstölés. Enyhén sós, natúr sonka.
real_falusi.JPG

 

15. ALDI Gourmet füstölt, nyers darabolt, bőrös combsonka, egységár: 3 499 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Nyersen a sonka kevésbé érlelt állagú, viszont jó arányú a zsír és a húscsík. Jellegzetes illatú, de enyhébben füstös. A húsos rész kifőzés után felvette a hagyományos és elvárt állagot. Ízében kellemes és jellegzetes.

gourmet_combsonka.JPG

 

13. AUCHAN Rexus régimódi parasztsonka, egységár: 3 990 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Enyhén füstös illatú, kötöttebb, szárazabb állagú. Kellemesen sós, minimálisan füstös íz.

auchan_1640.JPG

 

13. Privát Hús bükkfával füstölt, főtt, kötözött comb sonka, egységár: 2 990 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Nyersen még minimálisan érezhető a füst, de kifőzés után nem. Az állaga főzés után megfelelő. A füstös íz nem érezhető. Erősebb fűszerezés javasolt az elkészítéshez.

privat_fott_kotozott_1011.JPG

 

11. Hajnal Hús bükkfán füstölt, nyers, sertés diósonka, egységár: 3 590 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes, füstös pácillat. Közepesen érlelt állag. Kellően sós, füstös sonkaíz.

hajnal_bukkfan.JPG

 

11. SPAR Regnum füstölt, főtt frikandó sonka, egységár: 4 790 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes, füstös, pácos illat. Kötöttebb, érettebb állag. Enyhén pácos, fűszeres, füstös íz.

spar_regnum_481.JPG

 

9. Hajnal Hús bükkfán füstölt, kötözött, bőrös combsonka, egységár: 3 590 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes, inkább fűszeres illat. Közepesen érlelt állag. Kicsit puhább az elvártnál. Ízében kellemesen sós, füstös, fűszeres.

hajnal_bukkfan_fust.JPG

 

9. Bogádi kötözött, hideg füstölésű, nyers sertés combsonka, egységár: 4 990 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes, füstös illat. Nyersen sem puha állagú. Kifőzve az elvárt hagyományos sonkaállagot kaptuk. Nagyon jó arányú zsírmennyiséggel. Ízében jól érződik a megfelelő füstölés zamata.

bogadi_kotozott.JPG

 

7. LIDL Pikok Pure szívsonka, egységár: 3 999 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Enyhén füstös illat nyersen és főzve is. Kiváló állagú, érettebb sonka. Közepes ízintenzitású, de jellegzetes ízű sonka.

pikok_szivsonka.JPG

 

7. Privát Hús bükkfával füstölt, érlelt, nyers comb sonka, egységár: 3 690 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Kellemes illatú, füstös, nyersen és kifőzve is. Kötöttebb állagú, érlelt sonka. Kóstoláskor jellegzetes füstös, sós sonkaízt éreztünk.

privat_bukkfa_comb_sonka.JPG

 

6. AUCHAN Hartai törpe sonka (kimérős), egységár: 5 990 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Nagyon jó, füstös illatú. Száraz, érlelt állag. Kóstoláskor is jól érezhető a megfelelő mennyiségű só és a kiváló füstös íz.

auchan_hartai_162.JPG

 

3. Bogádi hidegen füstölt, lassan érlelt nyers szívsonka, egységár: 4 990 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Kellemesen füstös illat, ami megmaradt főzés után is. Érett sonka. Enyhén sós, enyhén fűszeres, kellemesen füstös íz.

bogadi_szivsonka.JPG

 

3. Új Palini Hús bükkfán füstölt, darabolt frikandó sonka, egységár: 4 190 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Kiváló, füstös illat. Érett állagú sonka. Főzés után is jóleső füstös, sós zamatot éreztünk.
x_img_4428.JPG

 

3. Gyulahús füstölt, darabolt, lassú pácolt, nyers bőrös sertéscomb-sonka, egységár: 4 990 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

A nagyon jellegzetes füstös illat megmaradt főzés után is. Kiváló állagú, érett sonka. Kóstoláskor nagyon jól érezhető a füstös, kellemesen sós íz.

 fustolt_darabolt_sonka_783_g.JPG

 

2. Pick Békebeli füstölt sertésfrikandó, egységár: 3 899 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont

Kellemes, füstös, pácos illat. Nyersen is látható az érett, szárazabb állag. Kifőzve tökéletesen hozza az elvárt állagot. Ízében kellemesen füstös, fűszeres.

pick_bekebeli.JPG

 

1. Pick Békebeli füstölt, lassan pácolt, kötözött, nyers sertés dió comb, egységár: 4 299 Ft/kg, Pontszám: 8,6/10 pont

Kiváló, füstös illat nyersen és kifőzve is. Már főzés előtt is látható volt, hogy érettebb, nem vizes állagú. A főzés hatására felvette a hagyományos, házias főtt comb textúrát. Nagyon jól érezhető a bükkfa füstölés jellegzetes zamata kóstoláskor. Nagyon jó ízű sertéscomb, kiemelkedő fogyasztási élményt nyújt.

pick_bekebeli_2.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Pick Békebeli füstölt, lassan pácolt, kötözött nyers sertés dió comb a SPAR, INTERSPAR, ALDI, LIDL, PENNY, AUCHAN, TESCO, METRO, CBA üzleteiben kapható.

sonka_2.png

süti beállítások módosítása