Közeledik a Karácsony és ilyenkor nem csak finom sültekkel, hanem fincsi édességekkel is kedveskedünk a párunknak, családunknak. A tiramisu a világ talán legegyszerűbb desszertje, konyhai gyakorlat nélkül is elkészíthető, és nagyon finom. Az ízét természetesen legjobban az alapanyag minősége határozza meg, ezért teszteltük az egyik fő összetevőt, a mascarponét! Nagy különbségek jöttek ki a teszten, mutatjuk az eredményeket!
Hogy készül a mascarpone?
A mascarpone tehéntejből készül, amiből először teljes tejszínt készítenek. A tejszínt 95 Cº környékére melegítik, citromsavat adnak hozzá, amitől sűrűbbé válik. A megalvadt masszát 6-8 órán át egy szitán lecsöpögtetik, 1 napot pihen és kész is az olaszok egyik kedvenc friss sajtja a mascarpone.
Az olaszországi Lombardia régióból származik.
A teszt menete
A vaktesztre a magyar üzletláncokban kapható mascarpone sajtokat szereztük be. A kóstolást most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték.
A mascarpone sajtokat hűtőből 6 Cº -ra hütöttük és hűtőből kivéve 5 percen belül megkóstoltuk.
Az értékelési szempontok
Illat: A jó mascarpone illata a tiszta tejszínére emlékeztet, semmilyen más idegen illat nem jellemezheti.
Állag: A színe a fehér és a vajra jellemző világossárga szín között változhat. Az állaga masszívabb a tejfölnél, de krémes, kenhető. A mascarpone textúrája teljesen homogén, nincsenek benne kisebb rögök sem.
Íz: Friss sajt, így az íze teljesen letisztult. A tejszín és a tej ízjegyei jellemzik, ezen túl semmilyen más íz nem megengedett. A savanyú, tejfölös ízjegy, vagy a vajra emlékeztető ízjegyek nem friss terméket jelezhetnek.
A mascarpone teszt eredménye
9. TESCO Mascarpone, egységára: 1596 Ft/kg. Pontszám: 5,8/10 pont
Aromamentes illatú sajt. Üres, vajas íz jellemzi és picit savanykás utóíze van.
8. Auchan mascarpone, egységára: 2198 Ft/kg. Pontszám: 6,2/10 pont
Enyhe, tejszínes illat. Az állaga inkább egy lágy vajra emlékeztet, törik. Érezhető a magas zsírtartalom, de nagyon semleges az íze, és inkább vajas ízjegyeket éreztünk.
7. ALDI Milfina mascarpone, egységára: 1598 Ft/kg. Pontszám: 6,5/10 pont
Semleges illat. Híg állagú. Az íze nem túl erős, viszont finom tejszín íze van.
6. DESPAR mascarpone, egységára: 1768 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont
Tejszínes illat. Az állaga sűrű, de még megfelelő a mi szempontjaink szerint. Az íze javarészt édes, de van egy kis savanykás beütés is, ami nem feltétlenül jó pont egy tejszínből készült terméknél.
5. ALDI enjoy free mascarpone, egységára: 1996 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont
Házi tejes, tejszínes illat. Az állaga lágy, krémes. Az íze jó, viszont van egy jellegzetes édes utóíze, ami miatt érezhető, hogy ez egy laktózmentes termék.
4. Auchan mascarpone, egységára: 2196 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont
Enyhe tejszínes illat. Sűrűbb állagú mascarpone. Az édesség intezitása jó. Tejszínes, bár enyhébb íz erősségű termék. Az állaga kellően krémes.
2. Sterilgarda mascarpone, egységára: 1596 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe, édeskés illat. Picit sűrűbb állagú. Édeskés, tejszínes íze megfelelő.
2. LIDL Lovilio mascarpone, egységára: 1596 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe, édeskés illat. Picit sűrűbb állagú. Édeskés, tejszínes íze megfelelő.
1. Szarvasi mascarpone, egységára: 1898 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont
Tiszta tejszín illatú, nagyon krémes állagú sajt. Friss tejszín íze van, harmonikusan édes ízjegyekkel. Akár magában is fogyasztható csemege, de egy tiramisuhoz vitathatatlanul a legjobb alapanyag.
Összesítés
A két 2. helyezett termék ugyanannak a gyártónak a valószínűleg azonos beltartalmi értékekkel bíró mascarponéja.
Tiramisu recept
Hozzávalók:
20 db babapiskóta
2 dl tesztgyőztes mascarpone
2 cl 80 %-os rum
20 g porcukor
250 g mascarpone sajt
375 ml habtejszín
1 tasak habfixáló
1 doboz friss málna
porcukor ízlés szerint
cukormentes kakaópor
Elkészítés
1. Főzzünk egy nagyobb adag erős presszókávét, és hagyjuk kihűlni.
2. A mascarpone sajtot jól átkeverjük, ízlés szerint cukrozzuk. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd a mascarponéhoz keverjük.
3. A babapiskótákat a kávéba mártjuk. Ezután kirakjuk vele a poharak alját, és vastagon megkenjük a krémmel. Ezután egy sor málna következik, majd tovább rétegezzük a hozzávalókat.
4. A málnás tiramiszu tetejét megszórjuk cukrozatlan holland kakaóporral, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
A legegyszerűbb és legfinomabb sajtos mártogatós krém pillanatok alatt elkészül
Hozzávalók:
250 g tesztgyőztes mascarpone
2 nagy kanál tejföl
2 gerezd fokhagyma
1 csokor metélőhagyma (ha nincs, akkor 1 kis fej hagyma, amit összepárolunk a fokhagymával)
10 levél friss rozmaring
só
bors
ízlés szerint chili
Elkészítés
1. A mascaponéhoz hozzákeverünk egy kis tejfölt és az összeaprított metélőhagymát és rozmaringot
2. A fokhagymát grillezzük egy kicsit, összetörjük és hozzákeverjük a krémhez.
3. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Egy keverés és KÉSZ!
Grissinivél vagy tortilla chipszel mártogathatjuk!
FRISS TESZTEK! KATT!!!