Nagy körözött teszt: melyik a legfinomabb a reggeli pirítóshoz?

2019.nov.14.

Az egyik legfinomabb reggeli gyorsételünk a körözött pirítóssal, mely egyben nagyon egészséges is, a magas fehérjetartalma miatt. Német nyelvterületen Liptauernek hívják, de persze annak semmi köze az igazi fincsi, magyaros körözötthöz, ez a teszten is kiderült. Lássuk, hogy melyik a legfinomabb bolti körözött!

borito1_5.jpg

Körözött vagy kőrözött?

Nyelvtanilag a helyes a "körözött". Mi pedig most a legfinomabb bolti körözöttet körözzük :)

0589802fcbfaf2a4331156fc89cd6aca.jpg 

A körözött

A körözött (külföldön Liptauer) egy őrölt pirospaprikával és köménymaggal elkevert túrókrém (körített túró), amely készíthető juhtúróból (ez a „liptói túró”, amiről az idegen változat a nevét kapta), vagy fele-fele arányban juhtúróból és tehéntúróból keverve, de sokan csak az utóbbiból készítik.

A hagyományos magyar recept szerintünk a kolbász fűszerezését követi, a túróhoz sót, borsot, pirospaprikát keverünk, kevés köményt és ezen felül pedig lilahagymát. 

Nos a Magyar Élelmiszerkönyv csak röviden ízesített túrókészítményként említi, pedig a mai harminc évnél idősebb generációnak nem sok esélye volt elkerülni az iskolákban a körözöttet. Érdekes dolog, hogy a kóstolók között többen is vagyunk, akik gyerekként nem szerették a körözöttet, felnőttként pedig egyenesen imádjuk, Ti hogy vagytok ezzel?

627bb7c2-06ce-4c0a-a489-3508e5f74903.jpg 

Értékelési szempontok

A teszten 11-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és az alábbi szempontokat egyeztettük a saját tapasztalatainkon alapulva, hiszen most a Magyar Élelmiszerkönyv nem volt a segítségünkre. Vásárláskor most csak a natúr vagy házias feliratú körözötteket vettük be.

Illat: az alap összetevők illatát várjuk, tehát a hagyma, a kömény, a pirospaprika aromái jelenjenek meg. Az sem jó szerintünk, ha csak kömény illata van a körözöttnek, illetve az sem, ha semmilyen értelmezhető illata nincs.

Állag: legyenek apró rögök a túró miatt, de azért legyen könnyen kenhető. A teljesen összeturmixolt alapanyagok nem emlékeztetnek a körözöttre, hanem inkább valamilyen szendvicskrémre, szóval nem díjaztuk az ilyen homogén állagot.

Íz: ismét nincsenek nagy elvárások, ahogy az illatnál már megfogalmaztuk, jöjjenek a hagymának, köménynek és pirospaprikának az ízei, amit lágyítson és dolgozzon össze a túró íze.

 

A nagy körözött teszt eredménye

 

-. Helyezés nélküli termék

ALDI Lomee liptói jellegű szendvicskrém, egységára: 1304 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Savanyú uborka illat. Az állaga krémes, túrórögös, egyedül ebben felel meg a mi szempontunk szerint a körözött definíciójának.  Nem hagyományos körözött a zöldségtartalom (savanyú uborka, paprika, kapribogyó) miatt. A kapribogyó íze miatt megosztó is egyszerre, vagy bejön vagy nem. A csomagoláson nem is nevezik körözöttnek, viszont a polcon körözöttnek van kiírva, az üzletben. A liptói stílusú körözött inkább a juhtúró miatt külön kategória, nem a kapribogyó miatt, így nem tudtuk a jelen mezőnybe illeszteni.

2_10.jpg 

6. TESCO körözött, egységára: 1660 Ft/kg. Pontszám: 3,9/10 pont  

Jellegtelen illat. Az állaga nem rögös, teljesen össze van turmixolva. Az íze is nehezen definiálható, picit csíp, érezni egy kis köményt, de semmi körözött jelleg. 

5_2.jpg 

5. PENNY Sissy körözött, egységára: 1327 Ft/kg. Pontszám: 7,0/10 pont  

Paprikás, hagymás, de egyben ilyen mindenes száraz fűszer keverék illata van. Sűrű, rögös állag. Az ízében nincs egyensúly a kömény, hagyma és paprika között, mert utóízét elviszi a kifejezetten száraz zöld fűszerekre jellemző íz.

7_2.jpg 

4. Spar enjoy, egységára: 2078 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Enyhe hagymás illat. Megfelelő, túrórögös, apróhagymás állag. A hagyma jön ízben leginkább és mellé egy kis paprika és kömény, de utóízben a mustárt érezni és hagy a nyelven egy kis zsírosságot, amit a vajnál érezhetünk egyébként. 

1_15.jpg

 

3. Nádudvari házias körözött, egységára: 1660 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Kellemes hagymás, paprikás illat. Krémes, de nagyobb rögös állag. A kömény uralkodik ízben, utóízben pirospaprika.

3_8.jpg 

2. ALDI Milfina házias körözött, egységára: 1727 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Paprikás, hagymás köményes illat. Sűrű, rögös állag. Az ízében jól harmonizál a kömény, a hagyma és a fűszerpaprika íze.

6_3.jpg 

1. Hajdú körözött, egységára: 1845 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Házias, pirospaprikás, hagymás, túrós illat. Kemény, masszív állag, amiben a túró apró rögös formában jelenik meg. Finom, túrós, köményes íz. Picit csíp, utóízben érezhető a snidling is. Jó választás egy magas fehérjetartalmú reggelihez.

4_3.jpg 

Összesítés

korozott-1.png

Receptötlet

Körözöttel töltött krumpli

fott-burgonya-juhturos-korozottel_2-kozepes_1.jpg

 

süti beállítások módosítása