Teszt: melyik a legfinomabb sajtos grillkolbász?

2019.jún.13.

A grillkolbász nélkül nehéz elképzelni egy kiadós kerti sütögetést. Elképesztő mennyiségben fogy a nyáron a legkedveltebb íz, a sajtos! Éppen ezért itt volt már az ideje, hogy végigkóstoljuk a 14 országosan kapható sajtos grillkolbászt. Melyik a legfinomabb?

borito1_1.jpg

A sajtos grillkolbászról

A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza külön a grillkolbászokat. Valószínűleg a sütnivaló kolbászok kategóriájába kerülhet majd később ez a termék.  A rendelet megfogalmazásában minden sütnivaló kolbász sóval tartósított nyers termék, fogyasztása előtt sütés szükséges. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 50%. Zsírtartalmuk legfeljebb 35,0 % (m/m), a nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 3,5 % (m/m).  

A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:

- sertéshús (egyes esetekben minimális marhahús is lehet)

- sertésszalonna vagy zsír

- sajt

- fűszerek

- adalékok

 

A teszt menete

Felkutattuk az összes országosan kapható sajtos grillkolbászt a REÁL, COOP, Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market üzleteiben. 

A teszten a sertéshúsból készült, sajtos, nem csípős kolbászokat vakteszteltük 11-en.

A kolbászokat alutálcán grilleztük meg egy egyszerű faszenes grillkocsi rácsára rakva. Átlagosan 10-12 perc alatt megsültek a kolbászok, figyeltünk arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda. 

A sajtos grillkolbászokat még melegen 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.

index_1.jpg

Az értékelés szempontjai

A sajtos grillkolbászokat szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk. 

Illat: mivel sütöttük a kolbászokat, így gazdag pörk illat aromák keletkeztek, ez persze nagyban múlik a sütést végző személy odafigyelésén. Illatban ezen túl díjaztuk a felismerhető sajt és fűszerillatot.

Állag: gondos sütés mellett egyik kolbászból se fog kifolyni a sajt. Mi nem vagdaltuk be a kolbászokat grillezés előtt. Frissen kóstolva elvártuk, hogy a bél még ropogós legyen, és ne rágós. A kolbász belseje szerintünk lehet puhább a sajt okán, de a masszívabb grillkolbászoknak is sok kedvelője van. Tehát inkább a textúrát vizsgáltuk, hogy ne legyenek benne kisebb mócsingok, ne legyen rágós. Értékeltük, ha evés közben is érezhető mennyiségű sajt van a kolbászban. 

Íz: a fő ízeket a külső rétegen keletkező pörk anyagok, a fűszerek és a sajt adják. A sózás nagyon befolyásoló tényező, és persze ezzel nem mondtunk újat, csak azért jegyeztük meg, mert több kolbász is túl volt sózva szerintünk, és a túlsózás éppen a fűszerek ízét emeli ki, elnyomva ezzel a sajt ízét. Külön díjaztuk, ha érezhető volt a sajtíz a kolbászban és a fűszerezés lehet különleges, csak passzoljon ehhez a sajtos termékhez.

 

A nagy sajtos grillkolbász tesztünk eredménye

14. LIDL Grill&Fun ömlesztett sajtos grillkolbász, egységára: 1498 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Puha virsli szerű állag. Elég sós, ami nem emeli ki a sajt ízét, inkább a borsét.

img_4488.jpglidl_1.jpg 

13. Kaiser sajtos grillkolbász, egységára: 3153 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont   

Natúr sülthús illat. Puha belső, sajtos-sós-sülthús íz. A sajtot utóízben érezni leginkább, állagban kevésbé.

img_4482.jpgkaiser.jpg 

12. TESCO sajtos grillkolbász, egységára: 1748 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Sült, sajtos virsli illat, íz, állag. A bors ad némi pikánsízt, a sajt lágyít rajta.

img_4485.jpgtesco_3.jpg 

11. TESCO gouda sajtos grillkolbász, egységára: 2330 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Sajtos virsli illat és állag. Apró sajtdarabokkal, a bél picit rágós, a belseje puha, leginkább a virslire emlékeztet. Az íze pikáns-enyhén csípős, valószínűleg a borstól.

img_4479.jpgtescos_goudas.jpg 

8. PENNY Dárdás sajtos grillkolbász, egységára: 1663 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Sült oldalas illat. Keményebb, de rugalmas állag, a bél jól átsüthető. Elég sós, a sajtot látjuk, de a fűszerezés (leginkább bors) egy kissé elnyomja. Jó állagú a sajt, nagyobb darabos. Utóízében borsos, enyhén csíp.

img_4493.jpgpenny_dardas.jpg 

8. Nádudvari sajtos grillkolbász, egységára: 2330 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Sült oldalas illat. Keményebb, de rugalmas állag, a bél jól átsüthető. Elég sós, a sajtot látjuk, de a fűszerezés (leginkább bors) egy kissé elnyomja. Jó állagú a sajt, nagyobb darabos. Utóízében borsos, enyhén csíp.

img_4481.jpgnadudvari_1.jpg 

8. Auchan sajtos grillkolbász, egységára: 2197 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Sült oldalas illat. Keményebb, de rugalmas állag, a bél jól átsüthető. Elég sós, a sajtot látjuk, de a fűszerezés (leginkább bors) egy kissé elnyomja. Jó állagú a sajt, nagyobb darabos. Utóízében borsos, enyhén csíp.

img_4487.jpgauchan_3.jpg 

7. Wiesbauer sajtos grill, egységára: 2497 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Kellemes fűszeres, sült illat. A héj ropogósra süthető, a fűszerezése natúr, sós-borsos. A sajtot nem éreztük intenzíven. Borsos-enyhén csípős utóízben.

img_4480.jpgwies.jpg 

5. PENNY Greisinger kasekrainer, egységára: 2644 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Sajtos-fűszeres illat, erősen fűszerezett, borsos-majoránnás, zöldfűszeres. A megsült bél rágós, a sózás intenzív. Vagy chili vagy borstól utóízében enyhe csípősség. A sajt íze elbújik az erős fűszerezés hatására.

img_4492.jpgpenny_kase.jpg 

5. Nádudvari sajtos mini grillkolbász, egységára: 2822 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Kellemes, fűszeres, sült hús illat. A héj ropogósra süthető. A vékony átmérő miatt jobban átsül a belseje és intenzívebbek az ízek. A fűszerezése hagyományos, a sajt enyhén érezhető. Borsos-enyhén csípős utóízben.

img_4483.jpgnadudvari_mini.jpg 

4. Landhof Kasekrainer, egységára: 2497 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Az illata sültoldalasra emlékeztet. Kellemesen sajtos, az íze fűszeres, borsos, megfelelően sós, zelleres, minimál parika. Az állaga rugalmas, lyukacsos a sajttól. A bél ropogósra süthető.

img_4489.jpglandhof.jpg 

2. SPAR BBQ kasekrainer, egységára: 2644 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Finom zöldfűszeres, sajtos illat, az állaga kiváló, a bél nem rágós, vékony. A belsejében érezhető a sajt, a bors és a zöldfűszerek ízharmóniája.

img_4491.jpgspar_1.jpg 

2. ALDI BBQ sajtos grillkolbász, egységára: 1997 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Füstölt-sajtos illat, borsos, pikáns íz, a sajt ízben érezhető, de állagban mindenképp. Jó kontraszt a ropogós héj és a puha sajtos belső között.

img_4486.jpg

aldi_4.jpg

1. ZIMBO sajtos grillkolbász, egységára: 2097 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont  

Finom grillezett hús illat, ropogós külső, masszív aprósajtos, puha belső. Pikáns-borsos íz. A sajt lágyít a fűszerezésen, mert feloldódtak benne ízek a sütés hatására, de épp annyira, hogy a sajt íze is érezhető marad. Kiváló ár érték arányú termék!

img_4666.JPG

zimbo.JPG 

Összegzés

sajtos_grillkolbasz-1.png

Minden olvasónknak jó sütögetést kívánunk :) 

 

2019 nyár: friss tesztek!

Grillteszt: szaftos grillkolbászokat, különleges sajtokat és szószokat kóstoltunk

 

NAGY MÁLNA SZÖRP TESZT

süti beállítások módosítása