Hamarosan itt a Húsvét és főzzük a sonkát! Mi már nagyon várjuk, a felnőttek a finom ételek és a pihenés miatt, a gyerekeknek pedig még ide esik a tavaszi szünet is. A sonka mellé ma már elképzelhetetlen, hogy ne együnk majonézes tormát és szeretjük, ha csíp kicsit, az nagyon megy a fűszeres, füstölt és természetesen főtt sonka mellé. Meg tojás és kalács. Ki mennyi ideig bírja szinte csak ezt enni? Mi napokig és éppen ezért a legfinomabb majonézes tormát választjuk. Hogy Nektek ne kelljen kísérletezgetni, a csapatunkkal vakteszten minden országosan kapható majonézes tormát megkóstoltunk és értékeltünk. Lássuk az eredményt!
Majonézes tormakrém a Magyar Élelmiszerkönyvben?
Sem a tormakrém, sem pedig a majonéz elkészítését, kötelező alapanyagait vagy receptjét nem szabályozza a Magyar élelmiszerkönyv.
A tormakrémet reszelt nyers torma, ivóvíz, ételecet, cukor, növényi olaj, só, citromsav, tejfehérje, valamint sűrítő és tartósítószerekkel készítik.
A majonéz elkészítéséhez napraforgóolajat, tojássárgáját, mustárt, cukrot, ételecetet, keményítőt, citromsavat, tejsavat, sűrítőanyagot és antioxidánst (pl. kálcium-dinátriumot) használnak fel.
Értékelési szempontok
Mivel a Magyar Élelmiszerkönyv nem adott semmilyen támpontot a termékhez, ezért a hagyományos tormakrém és majonéz paraméterei alapján határoztuk meg az értékelési rendszerünket.
Illat: mivel a torma illata jelentősen intenzívebb a majonézénél, ezért friss tormaillatot várunk a terméktől, az ecet legyen háttérben.
Állag: mivel a jó minőségű majonéz sűrűbb állagú és a tormakrém is csak a víztől és az ecettől lehet híg, ezért a sűrűbb állagot határoztuk meg kiválónak a majonézes tormák esetében. Fontos továbbá a tormakrémbe került torma minősége: nem lehet rágós, nehezen fogyasztható.
Íz: egyértelmű, hogy csak jó minőségű majonézből és tormakrémből lehet finom majonézes tormakrémet előállítani. A majonézes tormában a torma markánsabb ízét a majonéz hivatott lágyítani úgy, hogy édes-savanyú ízharmónia jöjjön létre. A túl sok ecet savanyúvá teszi a majonézes tormát, azonban a fogyasztói elvárás a kellemes édes-savanyú íz felé húz. A csípősség a torma miatt megjelenik, és mi az érezhető csípősséget, pikáns ízt pontoztuk magasabbra.
A teszt menete
A teszten 10-en vettünk részt, csak az kóstolt, aki szereti a majonézes tormát. A majonézes tormákat a hűtőből kivéve 6-7 C-on kóstoltuk. Természetesen vakteszt volt, 2 előkészítő már csak a majonézes tormát készítette elő, egyik kóstoló sem tudhatta mely márkák vesznek részt a teszten. A pontozás az előzetesen felállított értékelési rendszer szerint történt.
Majonézes torma teszt eredmények
6. ALDI Le gusto majonézes torma, egységára: 1495 Ft/kg. Pontszám: 7,67/10 pont
Ecetes-tormás illat. Sűrű-krémes állag. Kellemes majonézíz dominál, a torma nem csípős és nem olyan markáns, mint a majonézé. Utóízében savanykás, majonézes, picit csípős. Majonéztartalom: 50%. Tormatartalom: 32%.
4. LIDL Mikado majonézes torma, egységára: 1493,75 Ft/kg. Pontszám: 7,93/10 pont
Illatában a torma a domináns, állaga krémes, megfelelő. Kóstolva először édes-majonézes, majd jön a torma egy kis csípősséggel és utóízében pedig az ecet savanyúsága érezhető. Majonéztartalom: 45%. Tormatartalom: 25%.
4. PENNY majonézes torma, egységára: 1493,75 Ft/kg. Pontszám: 7,93/10 pont
Illatában a torma a domináns, állaga krémes, megfelelő. Kóstolva először édes-majonézes, majd jön a torma egy kis csípősséggel és utóízében pedig az ecet savanyúsága érezhető. Majonéztartalom: 45%. Tormatartalom: 25%.
A PENNY és LIDL sajátmárkás is az Univer terméke, valószínűleg ugyanaz a termék, mi nem éreztünk különbséget.
3. Univer majonézes torma, egységára: 1868,75 Ft/kg. Pontszám: 7,97/10 pont
Gyenge torma illat. Állaga krémes, majonézes. Ízében először a jó minőségű majonéz jelenik meg, ami édeskés, majd párosul a torma jellegzetes íze, utóízében tormás-savanykás. Nem túl csípős, de azért bizserget. Majonéztartalom: 45%. Tormatartalom: nincs feltüntetve.
2. Kiskunfélegyházi majonézes torma, egységára: 2660 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont
Kellemes, de nem túl erős tormaillat. Az állaga sűrűbb-krémes. Finom majonézből és jó minőségű tormát éreztünk, a torma csíp, de nagyon passzol a majonézhez, ami utóízében is végigkíséri a tormát. A csípősség szétoszlik a szánkban, picit felszalad az orrunkba is. Majonéztartalom: 50%. Tormatartalom: 35%
1. Koch's majonézes torma , egységára: 1495 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont
Jól érezhető, de nem tolakodó tormaillat. Az állaga sűrűbb-krémes. Finom majonézt és jó minőségű tormát éreztünk. A torma jellegzetes, elvárt íze nagyon passzol a majonézhez, ami utóízében is végigkíséri a tormát. Édes-savanykás-csípős ízorgia. A csípősség szétoszlik a szánkban, picit felszalad az orrunkba is. A pontozók jelentős részének abszolút kedvence lett ez a majonézes torma. Majonéztartalom: 50%. Tormatartalom: 35%
Összesítés
Mi már nem bírtuk ki, csináltunk egy kis elő Húsvétot! A legfinomabb falat receptje: ropogós kalács, sonka, tojás és majonézes torma :) Kívánunk mindenkinek Boldog Húsvétot!