11 magyar pezsgő tesztje

2016.dec.29.

Pezsgő szavunkat Gróf Széchenyi István alkotta, aki a Hitel című munkájában elsőként nevezte a franciák champagnierét pezsgőnek. Budapesten az első pezsgőgyárat 1834-ben alapította a Prückler család.

Nézzük meg, hogy mire mentek a magyar pezsgőkészítők a majdnem 200 évnyi magyar pezsgőgyártási tapasztalatunkkal. 11 féle magyar pezsgő vaktesztje illat, íz, sav harmónia, szénsavasság alapján. 

p1020504.JPG

A pezsgők cukortartalmuktól függően a nagyon száraztól (brut nature kevesebb,mint 3 g/l cukor) az édesig ( több,mint 50 g/l cukor) vannak kategorizálva. A kereskedelmi forgalomban leginkább a száraz (dry,sec), félszáraz (medium dry, demi sec) és az édes pezsgők (sweet, doux) találhatóak meg. Erjesztésük leginkább tartályban történik, a megkülönböztetett minőségűeket pedig üvegben erjesztik. Speciális készítési mód, amikor nem borból,hanem mustból erjesztik a pezsgőt (spumante).

p1020492.JPG

11. helyezett: Szovjetszkoje Igrisztoje Édes

Javasoljuk óvatosan nyitni, mert borzasztóan gyenge a dugó minősége. Kellemetlen,már-már hibás illatú, savanykás mellékízű pezsgő. Nem értjük a pezsgő gyártójának koncepcióját, illetve csak annyi, hogy legyen olcsó pezsgő is a piacon...

 p1020518.JPG

10. helyezett: Walton félszáraz

Alkoholos illat, nem gyümölcsös. Rendkívül savas, gyomorbántó ital. Az íze kesernyés, itt valamit elronthatott az előállítás során a gyártó.

 p1020517.JPG

 9. helyezett: BB Száraz

Savanykás, jellegtelen illattal indít, amit aztán egy gyengén szénsavas,erőtlen pezsgőíz követ. Nem tudunk róla konkrétumot írni,mert színtelen-szagtalan-íztelen. De legalább nem rossz,csak éppen pezsgőnek nem kellene hívni.

p1020522.JPG

 

8. helyezett: Szovjetszkoje Igrisztoje Muskotályos

Dohos illatú, édes létére elég savas. Egyedüli pozitívum a muskotályosság, ami menthetővé teszi egy pillanatra a menthetetlen érzést, hogy "Többet ilyet ne!"

 p1020521.JPG

7. helyezett: König Félszáraz

Robbanásveszélyes, gyenge dugó. Legvilágosabb színű, kicsit hordó illatú pezsgő. Édeskés, gyengén savanykás utóízzel. Nem rossz pezsgő,inkább átlagos. Olcsó és iható. 

 p1020515.JPG

6. helyezett: Coop Muskotályos

Illata nem nyújt kellemes első benyomást, olyan pinceszagú. Ízre inkább félédes, szénsavassága viszont kellemes. Szintén az olcsó,de iható kategóriát képviseli.

p1020516.JPG

 

Nagy szünet! Eddig tartottak a kommersz pezsgők!

5. helyezett: Törley Chardonnay

Gyenge, de kellemes szőlő illat. Harmónikus, semleges, száraz íz, gyengén édeskés utóíz. Szénsav mennyiséget is eltalálták. Ajánljuk a száraz pezsgők kedvelőinek. A legfinomabb száraz pezsgő a kóstoltak közül.

 p1020520.JPG

4.helyezett: BB Spumante

Mustból készített pezsgő, kellemes szőlő illat jellemzi. Megfelelően szénsavas, nincs utóíze. Fiatalos buké, harmonikus savegyensúly. Szerettük.

 p1020513.JPG

3. helyezett: Törley Reserve, félszáraz

Finom illatú, gyümölcsös. Inkább száraz pezsgő,mint félszáraz, ennek ellenére édeskés utóízzel zár. Szénsavból nincs hiány, de itt már nem lő ki a dugó,hisz parafából készült. A legfinomabb félszáraz pezsgő a kóstoltak közül. 

 p1020523.JPG

2. helyezett: Törley Muscateller

Illatában érezhető a muskotályos szőlő, bár csak többszöri szaglással felismerhető. Ízében viszont már jelzi, hogy ebben az árkategóriában Ő a legfinomabb muskotályos pezsgő. Egyetlen gyengesége talán az,hogy kissé savas,amit már csak a gyomrunkban érzünk. Ajánljuk és hihetetlen, hogy ugyanaz gyártja,mint a Walton félszáraz pezsgőt.

 p1020511.JPG

1. Helyezett: Hungária Édes 

Abszolút első: minden tesztelő ennek a pezsgőnek adta a legmagasabb pontszámot. Legszőlősebb illatú, amit nem is rejteget,azonnal érezhető. Kedvet kapunk meg is ízlelni. Végre egy harmonikus pezsgő,ami tagadhatatlanul gyümölcsös zamatú, a szénsav is pont elég. Verhetetlen ebben az árkategóriában. Érezhető, hogy a gyártó biztosra akart menni, egy hibáktól mentes pezsgő előállítására törekedett,ami tényleg ízleni fog a fogyasztóknak. 1500 Ft egy palack, de megéri.

 p1020514.JPG

pezsgo_teszt.PNG

 Feliratkoznál hírlevelünkre? Megjelenés után azonnal küldjük Neked friss cikkeinket: ide katt!

süti beállítások módosítása