A nagy Camembert teszt és a győztes jutalma

2017.jan.25.

A pezsgős tesztünk egyik kommentjén felbuzdulva, ahol megemlítették a camembert sajt egy különleges felhasználását, eldöntöttük, hogy megcsináljuk a Nagy Camembert tesztet és a győztest pedig úgy fogyasztjuk el, ahogy még soha.

084.JPG

 

Vaktesztünkön 8 féle natúr camembert sajtot kóstoltunk, azokat, amelyek egy halandó vásárlónak is országosan elérhetőek.

Maga a Camembert sajt az azonos nevű normandiai faluból származik. Állítólag 1 kg sajt-hoz 10 L tej szükséges. Rokona a Brie sajt, ami szintén nagyon finom. Eme lágy sajtokhoz nagyon passzol a száraz vörösbor. Mi is ezzel választottuk el a sajtok ízeit egymástól, hogy hiteles legyen a kóstolás. Mit meg nem teszünk értetek :)

Alap kérdés: Van-e finom camembert a magyar boltok polcain? Ezeket kóstoltuk:

082.JPG

Nézzük.

8. helyezett: Cheeseland

Külleme az erdőben növő ördögszekér-laskagombára emlékeztet, barna kalapja van. Szaga ennek megfelelően dohos. A lágy rész sárga színű. Nagyon keserű sajt, borzasztó utóízzel. Sajnáljuk az érte kiadott pénzt. 

078.JPG

 

7. helyezett: Auchan sajátmárkás

A csomagolás gyenge, nehéz elválasztani a sajttól, nekünk nem is sikerült. Belseje fehér, csak a só ízét éreztük. Folyós egy kicsit a lágy rész, ami nagyon jó lenne, de itt egyértelműen egy gyorsan készített sajtról beszélünk. Íze a són kívül semmit nem rejt. Azért ez nem teljesen igaz, mert a csomagolóanyag egy kicsit fanyar ízű. Nem ajánljuk megvenni.

077.JPG

6. helyezett: Spar sajátmárkás

A csomagolás itt is össze érett a sajttal. Belseje folyós, nem kesernyés. Egyik kóstolónk torokkaparásra panaszkodott az elfogyasztása után, de valószínűleg ez csak véletlen. Ha már csak ez van a polcon, akkor inkább menjünk egy másik üzletbe.

079.JPG

5. helyezett: Aldi sajátmárkás

Piszkos, barna penész kívülről és keserű kérges héj. A sajt állaga mosószivacsra emlékeztet. Az egésznek túlzott penész íze van, ami miatt a franciák lehet állva tapsolnának neki, de nekünk nem jött be egyáltalán.

075.JPG

 

-> Ez itt egy minőségi szakadék!

 

camembert.jpg

 

4.helyezett: Elite (Penny)

Ez a sajt az első, ahol szép fehér penészréteget takar a csomagolás. Belseje puha, kellemesen kesernyés. Ez a sajt már ajánlható fogyasztásra, kifejezetten olcsó, de nem gagyi.

072.JPG

 

Itt jegyeznénk meg, hogy az előző sajtok lengyel, német készítésűek. Eláruljuk, hogy  a teljes mezőnyben is csak egy francia sajt lesz.

 

3. helyezett: President

Szóval a lengyel sajtkészítő mesterek termékéről van szó. A penész gyönyörű fehér, egységes. Szaga jellegtelen és inkább kicsit dohos (olyan rohadt zöldség szaga van, bár gyenge intenzítású). Viszont a belseje kompenzál. Lágy, finom, azonban nem rendelkezik egyedi aromával. Ár érték arányban elég gyenge.

076.JPG

2. helyezett: Tihany Ínyenc

Vastag fehér penészréteg, ami több helyen a csomagolás nyomása miatt barnás árnyalatú is lehet. Magyar camembert. Krémes, puha belső. Telt, trapistás íz, harmónikus, nem kesernyés. Ezt a sajtot tényleg a magyar piacra gyártják, mert hiányzik belőle a jellegzetes camembert íz. Nekünk nagyon ízlett, de magas ára miatt többet nem veszünk. Kérdésünk a PannonTejhez: mi ebben az ínyenc?

073.JPG

 

1. helyezett: Lidl Chene d' argent

Küllemre a Tihanyra hasonlít, itt is van egy két horzsolás a penészen a csomagolás miatt. Guszta, háncs dobozban van, nem mintha számítana, csak megjegyeztük. Belseje közepesen lágy, kicsit lyukacsos. Minimálisan kesernyés, finom, nem túl erős ízű. Állaga, valamint jellegzetes, de nem tolakodó íze miatt előzte be a Tihany Ínyenc sajtot. Franciaországban készült, de azért ott nem valószínű, hogy ez a prémium kategória. Ár-érték arányban is abszolút győztes: fele annyiba kerül, mint a Tihany Ínyenc.

071.JPG

 

Szóval ez a sajt nyerte el a megtiszteltetést, hogy eddig még nem próbált módon fogyasszuk el.

Recept: 

  • bagettet felszeleteljük, megpirítjuk és fokhagymával bedörzsöljük
  • a camembert sajt tetejét levágtuk és 1,5 percre mikroba tesszük
  • a megolvadt sajtba mártogatott fokhagymás pirítós mennyei csemege!

kepkivagas2.PNG

Like, ha tetszett a cikk :)

 

 

kepkivagas_1.PNG

 

Legfrissebb élelmiszer tesztjeinkért KATT IDE!

 

süti beállítások módosítása