Nagy fokhagymás grillkolbász teszt

2024.máj.23.

A nyári grillezések kedvencei a grillkolbászok. Nem kell előkészíteni, darabolni, fűszerezni, pácolni, várakozni, csak kivenni a csomagolásból és már rakhatjuk is a grillrácsra. Az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb ízesítés a fokhagyma, ezért most ezt a kínálatot kóstoltuk végig: jöjjön az országos üzletláncokban kapható fokhagymás grillkolbászok vaktesztje!

 ossz2_8.JPG

A GRILLKOLBÁSZOKRÓL

A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza/említi külön a grillkolbászokat, így a sütnivaló kolbászok kategóriájába tartoznak ezek a kolbászok is.  A rendelet megfogalmazásában minden sütnivaló kolbász sóval tartósított nyers termék, fogyasztása előtt sütés szükséges.

A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 50%, amit nyugodtan fel lehetne vinni 70%-ra, hisz alig kapható már ez alatti hústartalmú kolbász. Zsírtartalmuk legfeljebb 35,0 % (m/m), a nátrium-klorid tartalom legfeljebb 3,5 % (m/m). 

A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:

- sertéshús (egyes esetekben minimális marhahús is lehet),

- sertésszalonna vagy zsír,

- fűszerek, köztük édes és csípős paprikaőrlemény, fokhagyma, bors,

- adalékok.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

A grillkolbászokat finoman irdaltuk, de csak annyira, hogy a szaft ne távozzon a belsejükből sütés alatt. Bár ezzel nem mondunk újat, inkább csak ráerősítünk az ismert tényre, hogy hosszú grillkolbászokat mindenképp vágjuk be kb. 1 centinként, mert ha nem, akkor a hő hatására a serpenyőbe téve, azonnal végigszakad hosszában a bél, ami nem néz ki jól tálaláskor. Ezt a bevágás megelőzi.

A kolbászokat az egyenletes sütés érdekében - illetve, hogy a faszén ne adjon mindent felülíró és feljavító ízt -, indukciós tűzhelyen, serpenyőben sütöttük ki. Átlagosan 10 perc alatt megsültek a kolbászok, figyeltünk arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda.

A fokhagymás grillkolbászokat még melegen 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: mivel sütöttük a kolbászokat, így gazdag pörk illataromák keletkeztek, ehhez szükség volt a sütést végző személy nagy odafigyelésére. Illatban ezen túl díjaztuk a felismerhető fokhagyma- és más fűszerillatot.

Állag: frissen kóstolva elvártuk, hogy a bél még ropogós legyen, és ne rágós. A kolbász belseje szerintünk lehet rugalmas, de a masszívabb grillkolbászoknak is sok kedvelője van. Tehát inkább a textúrát vizsgáltuk, hogy ne legyenek benne kisebb mócsingok, ne legyen rágós.

Íz: a fő ízeket a külső rétegen keletkező pörkanyagok és a fűszerek adják. A sózás nagyon befolyásoló tényező, és persze, ezzel nem mondtunk újat. Fontos volt, hogy a fokhagyma jellegzetes és természetes zamata felismerhető legyen. A kevésbé fűszeres kolbászok nem kaphattak magas ízpontszámot, de a túl sósnál is vontunk le pontot.

 

A NAGY FOKHAGYMÁS GRILLKOLBÁSZ VAKTESZT EREDMÉNYE

 

12. Hajdúhús Fokhagymás-borsos grillkolbász, egységár: 3 500 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhén fokhagymás, sült illat. Az állaga megfelelő, nem száradt ki a sütés hatására. Enyhébben fűszeres, megfelelően sós grillkolbász.

hajdu.JPG

hajduhus_1.JPG

 

10. SPAR BBQ Grill Mix grillkolbász fokhagymás, egységár: 4 249 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Enyhén fűszeres, sült illat. Nem száradt ki a vékony grillkolbász a sütés hatására. Kellemesen fűszeres, borsos, enyhén fokhagymás grillkolbász.

spar_11.JPG

spar_s.JPG

 

10. Kaiser Fokhagymás grillkolbász, egységár: 4 732 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Enyhén fűszeres, sültkolbász-illat. Vékony kis kolbász, gyorsabban süthető. Sütés hatására nem szárad ki, megfelelő állagú. Kellemesen fokhagymás, megfelelően sós grillkolbász.

kaiser_fokh.JPG

kaiser_1.JPG

 

7. Landhof fokhagymás borsos griller, egységár: 4 995 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Érezhető fokhagymaillat. Szaftos marad a belseje sütés után. Bár nem bélbe töltött, de a külseje így is ropogós. Ízében inkább borsos, vegyes fűszeres, enyhén fokhagymás.

landhof.JPG

landhof_s.JPG

 

7. LIDL Grill & Fun Fokhagymás grillkolbász, egységár: 4 396 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhén fokhagymás, sült illat. A belseje nem száradt ki a sütés hatására. Enyhén fokhagymás, megfelelően sós grillkolbász.
grill_fun_fokh_250.JPG

lidl_fokh_250_g.JPG

 

7. LIDL Grill & Fun sertés grillkolbász fokhagymás, egységár: 4 330 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhe, zöldfűszeres illat. A grillkolbász állaga még épp megfelelő, de egyes kóstolóknak kissé száraz volt. Jellegzetesen fokhagymás, intenzíven sós, jóízű grillkolbász.

grill_fun_fokh.JPG

lidl_300_g.JPG

 

6. ALDI fokhagymás sertés grillkolbász, egységár: 3 330 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhe sültkolbász-illat. Nagyon vékony grillkolbász, de nem száradt ki a belseje sütés után. Jellegzetesen fokhagymás, megfelelően sós grillkolbász.

bbq_fokh.JPG

aldi_fokhagymas.JPG

 

3. PENNY Grill&Chill grillkolbász borsos-fokhagymás, egységár: 3 746 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Borsos sültkolbász-illat. A külső rész ropogósra süthető, míg a belseje puha marad. Jól érezhető a fokhagymás ízjegy, kellemesen borsos, a kelleténél kicsit sósabb.

py_bors_fokh.JPG

penny_5.JPG

 

3. Privát Hús borsos-fokhagymás grillkolbász, egységár: 3 746 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Borsos sültkolbász-illat. A külső rész ropogósra süthető, míg a belseje puha marad. Jól érezhető a fokhagymás ízjegy, kellemesen borsos, a kelleténél kicsit sósabb.

privat_bors_fokh.JPG

privat.JPG

 

3. ALDI BBQ sertés grillkolbász borsos-fokhagymás, egységár: 3 746 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Borsos sültkolbász-illat. A külső rész ropogósra süthető, míg a belseje puha marad. Jól érezhető a fokhagymás ízjegy, kellemesen borsos, a kelleténél kicsit sósabb.
privat_1.JPG

aldi_borso_fokhagymas.JPG

 

2. AUCHAN Grillkolbász fokhagymás, egységár:  3 996 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Harmonikus, fokhagymás, fűszeres sültkolbász-illat. A külső rész ropogósra süthető, míg a belseje szaftos marad, még úgy is, hogy ez egy vékony grillkolbász. Finoman fokhagymás, borsos, kellően sós grillkolbász, kiváló sült zamattal.

auchan_fokh_250.JPG

auchan_fokh.JPG

 

1. Nádudvari Chef exclusive fokhagymás grillkolbász, egységár: 3 330 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Harmonikus, fokhagymás, fűszeres sültkolbász-illat. A külső rész ropogósra süthető, míg a belseje szaftos marad. Finoman fokhagymás, borsos, kellően sós grillkolbász, kiváló sült zamattal.

nadudvari_fokh.JPG

nadudvari_1.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Nádudvari Chef exclusive fokhagymás grillkolbász a TESCO, AUCHAN, CBA, COOP, REÁL, INTERSPAR (időszakosan) üzleteiben kapható.

grillkolbi.png

süti beállítások módosítása