Nagy leveles tészta teszt

2024.ápr.04.

Leveles tésztát számtalan édes és sós süteményhez, főételhez, előételhez használhatunk. Előállítása igen időigényes, de most már többféle kész termék is kapható fagyasztott vagy hűtött, sütőpapírra feltekert formában. Ezekkel már tényleg gyerekjáték egy-egy fogás összeállítása. Most a készen kapható leveles tésztákat vakteszteltük, lássuk, melyik szerintünk a legjobb a kóstolt 18-féle termék közül!

 

ossz_4.JPG

 

A LEVELES TÉSZTÁRÓL

A leveles tészták gabonaőrleményekből (általában BL 55 típusú lisztből), só, zsiradék, víz, szükség szerint dúsító- és adalékanyag felhasználásával előállított, laza, leveles szerkezetű termékek.

A leveles tészta készítése az egyik legmunkaigényesebb fehértermék. Nagyon jellegzetes a szerkezete, melynek kialakítása precíz munkát igényel. A zsírolvadáskor keletkező rétegek között kialakuló hézagokat a sütés során gőzzé alakuló víz tolja (kovászolja).

Jellemző összetétele

- BL 55 típusú liszt

- Élesztő

- Só

- Tej (tejpor)

- Zsiradék

- Cukor

- Tojás

- Víz

- Szükség szerint adalékanyagok

A modern leveles tésztát Franciaországban fejlesztették ki, az arabok és a görögök évszázadok óta másfajta leveles tésztát használtak: olívaolajjal megkent vékony tésztalapokat készítettek, és különféle péksüteményekben, például baklavában használták fel. A leveles tészta legrégebbi ismert receptjét Robert Amiens-i püspök írta le egy oklevélben 1311-ben.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

A leveles tésztákat a csomagoláson feltüntetett leírás szerint sütöttük ki és rögtön kisütés után kóstoltuk.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: A leveles tésztára jellemző illatot figyeltük.

Állag: Mivel sütés közben a leveles tészta megemelkedik, jól láthatónak kell lennie a leveles rétegeknek, ha ez nem történt meg kellőképpen, kevesebb pontot adtunk. Sütés után azt figyeltük, hogy a tészta külseje ropogós, a belseje pedig laza, leveles szerkezetű legyen. 

Íz: A sült leveles tésztára jellemző ízeket vizsgáltuk: idegen ízért kevesebb pontot adtunk .

 

A LEVELES TÉSZTA VAKTESZT EREDMÉNYE

 

18. Frigotti gyorsfagyasztott leveles tészta, egységár: 1 098 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont

A sült tésztán jól látszanak a hajtogatás rétegei, de nem emelkedett meg sütés közben kellően. Nagyon enyhe levelestészta-illat. Az állaga nagyon száraz, morzsalékos. Semleges ízű tészta.

frigotti.JPG

 

16. LIDL Culinea gyorsfagyasztott leveles tészta 4 tésztalap, egységár: 1 198 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont

Sütés közben a tészta megfelelően megemelkedett. Jól látszanak a leveles rétegek. Illata enyhén lisztes. Morzsalékos állagú, kellően laza szerkezetű. Íze nagyon enyhén vajas és lisztes.

culinea_500_4x125.JPG

 

16. TESCO Puff Pastry gyorsfagyasztott leveles tészta, egységár: 1 198 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont

Felengedéskor a tésztában látszanak a vajdarabok. Sütés után nem látszanak jól a rétegek és a nem emelkedett meg kellőképpen a tészta. Illata inkább a kenyérhez hasonlít. A külseje kissé száraz és nagyon morzsalékos, a belseje kissé nyers maradt. Ízében is inkább a sós, kenyér jelleg dominál.

tesco_fagy.JPG

 

14. LIDL friss leveles tészta, sütőpapírra tekerve, egységár: 1 415 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont

Sütés után a leveles rétegek kevéssé láthatók. Enyhén vajas illatú. A külseje ropogós, a belseje kissé száraz. Enyhén vajas és sós ízű.

fresh_puff_pastry.JPG

 

14. TESCO leveles tészta friss, egységár: 1 415 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont

Sütés után vajas sülttészta-illatú. Nagyon morzsalékos állagú, laza szerkezetű, de nagyon száraz. Túlságosan vajas ízű.

tesco_12.JPG

 

12. BoVita gyorsfagyasztott félkész leveles tészta, egységár: 2 398 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont

Felengedés után a tészta könnyen nyújtható. Sütés után enyhe levelestészta-illat. A hajtogatás szépen látszik, megfelelően átsült. Az előírt sütési idő és hőfok ellenére kissé nyers maradt a tészta belseje, a külső réteg morzsalékosabb. Íze enyhén édeskés.

bovita_1.JPG

 

12. TOP Frozen gyorsfagyasztott leveles tészta, egységár: 998 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont

A sült tésztán jól látszanak a hajtogatás rétegei, de nem emelkedett meg sütés közben kellően. Nagyon enyhe levelestészta-illat. Az állaga nagyon száraz, morzsalékos. Semleges ízű tészta.

top_frozen.JPG

 

10. S-BUDGET hűtött leveles tészta sütőpapírra feltekerve, egységár: 1 415 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Sütéskor a tészta megfelelően megemelkedett, jól látszanak a rétegek. Illata enyhén vajas. A külseje ropogós, a belseje laza szerkezetű, kissé száraz. A vajas és enyhén sós  ízjegyek érezhetőek leginkább.

s_budget.JPG

 

10. Tante Fanny Élesztős leveles tészta, egységár: 2 998 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Kicsomagolás után nedves, kissé ragadós állag. Sütés után a tészta illata kellemesen vajas. Az élesztős jellegnek köszönhetően a sült tészta inkább lyukacsos szerkezetű, nem leveles-réteges. Kellemesen vajas, édesebb ízű.

tante.JPG

 

7. Dr. Oetker XXL friss, sütésre kész leveles tészta, egységár: 2 131 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Sütés után jól látszanak a leveles tészta rétegei. Illata megfelelően vajas. A külseje ropogós, a belseje laza szerkezetű. Ízében leginkább a vajas íz dominál.

dr_oetker.JPG

 

7. Dr. Oetker friss, sütésre kész leveles tészta, egységár: 2 360 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Sütés után jól látszanak a leveles tészta rétegei. Illata megfelelően vajas. A külseje ropogós, a belseje laza szerkezetű. Ízében leginkább a vajas íz dominál.

dr_oetker_sima.JPG

 

7. PENNY To go Fresh Puff Pastry leveles tészta, egységár: 1 415 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Sütés után a tészta illata enyhén vajas. A külseje ropogós, a belseje laza szerkezetű, de kissé száraz állagú és morzsalékos. Íze kellően vajas és sós. 

to_go.JPG

 

6. LIDL Culinea gyorsfagyasztott leveles tészta, egységár: 1 248 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhe sülttészta-illat. A leveles rétegek jól látszanak, kellően megemelkedett a tészta. Enyhén vajas illat. A külső rész kellően ropogós, a belseje is jól átsült. Kellemes, vajas íz.

culinea.JPG

 

4. Tante Fanny friss levelestészta tönkölybúzalisztből, egységár: 2 922 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Sütés után a rétegek megfelelően látszanak. Kellemes levelestészta-illatú. A tészta külseje jól átsült, a belseje puha és levegős maradt. A tészta íze inkább édeskés és finom.

tante_dinkel.JPG

 

4. LIDL Culinea gyorsfagyasztott leveles tészta, egységár: 1 198 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhe sülttészta-illat. A leveles rétegek jól látszanak, kellően megemelkedett a tészta. Enyhén vajas illat. A külső rész kellően ropogós, a belseje is jól átsült. Kellemes, vajas íz.

culinea_500.JPG

 

3. SPAR Prémium vajas leveles tészta, egységár: 3 568 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Sütés közben a tészta kellően megemelkedett, jól látszanak a leveles rétegek. Kellemes vajas, sülttészta-illat. A külseje ropogós, a belseje laza szerkezetű, megfelelően átsült. Íze kellemesen édes és vajas.

spar_9.JPG

 

2. ALDI Good Choice Leveles tészta sütőpapírra kinyújtva, egységár: 1 415 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Sütés után a tészta kellően megemelkedett, a rétegek jól látszanak. Az illata vajas, enyhén sós. A külső réteg ropogós, a belseje megfelelően átsült. Kellemes, vajas íz.

good_choice.JPG

 

1. ALDI Good Choice Leveles tészta light, sütőpapírra kinyújtva, egységár: 1 415 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Sütés közben a tészta megfelelően megemelkedett és a leveles rétegek nagyon jól látszanak. Az illata kellemesen vajas. A külső réteg ropogós, a belseje laza szerkezetű és kellően átsült. Kóstoláskor a tészta ízében a nagyon finom vajas és enyhén sós ízek dominálnak. Kiemelkedő kóstolási élmény.

good_choice_light.JPG 

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes ALDI Good Choice Leveles tészta light, sütőpapírra kinyújtva az ALDI üzleteiben kapható.

 lev.png

 

süti beállítások módosítása