Nagy édes pezsgő teszt

2023.dec.18.

Ha ünneplés, akkor koccintás és pezsgő, de az édes pezsgőket sokszor desszertbor helyett is fogyasztják. Karácsony és szilveszter alatt megnövekedik a pezsgőfogyasztás, még talán azok is vásárolnak, akik egyébként nem nagyon szoktak a boltok alkoholos polcainál válogatni. Nekik is próbáltunk segíteni az aktuális édes pezsgő vaktesztünkkel. Lássuk, hogy 2023-ban melyik termék lett a tesztgyőztesünk!

edes_borito.jpg 

A PEZSGŐK BESOROLÁSA

Színük szerint lehetnek fehér pezsgők, vörös pezsgők és rozé pezsgők. Cukortartalmuk szerint pedig a brut nature-től az édesig határolhatók be.

Az olcsóbb pezsgőket tartályban erjesztik, míg a drágább pezsgőket palackban. Persze, ez nem jelenti azt, hogy ami palackban erjesztett, az mindenki számára egyformán ízletes, kedvelt. A tesztben négy eljárás képviselőivel találkozhatunk, a tartályban erjesztett (Méthode Charmat), az asti típusú alacsonyabb alkoholtartalmú illatos pezsgők, palackos erjesztésű (Méthode transvasée) és szintén palackos erjesztésű (Méthode traditionnelle) eljárás is képviselteti magát a sorozatban. 

A minőséget prezentálja még a dugó, természetesen a parafadugós jelent(het)i a minőségibb pezsgőt, míg a műanyagdugó a költségmegtakarítást.

 

KÓSTOLÁS MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

A tesztben csak édes és édes muskotályos megjelölésű termékek vehettek részt. A pezsgőket a teszt előtt 10 °C-ra hűtöttük és szakaszosan vettük ki a hűtőből kóstolásra. Egyszerre 5 pezsgőt bontottunk ki és töltöttünk a kóstolópoharakba. 5 pezsgő megkóstolása után 10 perc szünetet tartottunk, de a kóstolás közben is 2 pezsgő között vízzel, sajttal semlegesítettük az előző pezsgő ízét a szánkban.

Az előkészítők 3-felé csoportosították a pezsgőket. Az első szettben a "hagyományos", édes pezsgők voltak, a 2. szettben a muskotályosok következtek, a végére pedig az illatos, várhatóan édesebb pezsgők maradtak. Természetesen csak az előkészítők tudták a kikészített pezsgő nevét, a kóstolók nem, hiszen ez a szokásos vakteszt.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

4 szempont szerint pontoztuk a pezsgőket. Első körben az illatot, majd a szénsavasságot, az édesség mértékét/intenzitását és végül a gyümölcsízt értékeltük. A 2 ízpontot átlagoltuk és 1 ízpontszámban fejeztük ki.

Illat: elvileg nem hiba az élesztős illat jelenléte (bár ez inkább a tradicionális pezsgőkre jellemző), ezért abban állapodtunk meg, hogy csak túlzottan illatidegen, illetve gyümölcsillat-hiányos pezsgőket pontozzuk kevesebbre.

Szénsavasság: a pezsgőtől azt várjuk, hogy kellően szénsavas legyen, hisz az alacsony szénsavtartalom miatt olyan érzésünk lehet, hogy ez a pezsgő napokig állt dugó nélkül. A túl magas szénsavtartalom pedig az ízek érzékelhetőségének rovására megy.

A pezsgő szénsavtartalmának finomsága, a buborékok eloszlása adja meg a pezsgők igazi szépségét. A pezsgők szénsavtartalma minimálisan 3 bar lehet és fontos megemlíteni, hogy kizárólag természetes úton, erjedésből származó buborékok lehetnek a pezsgőben. A nagyméretű durva buborékok jelenléte rosszabb minőség, míg a tűhegynyi, finom gyöngyszemek a kiváló minőség jellemzői.

Édes íz: elsőként ezt érezzük kóstoláskor, leggyorsabban a cukortartalom megítélhető. Mivel itt édes pezsgőkről van szó, ezért a félédes cukortartalom ízhatású pezsgőket lepontoztuk, de a túl édes pezsgőket is, hiszen a magas cukortartalom elnyomja a pezsgő ízét. A pezsgők kategorizálásában nem szerepel a félédes, mint kategória. Cukortartalom szerint 50 g/liter értéktől tekintjük a pezsgőt édesnek. Ennél a kategóriánál nagyon fontos, hogy harmonikusnak érezzük a pezsgő zamatát és helyén kezeljük a fogyasztás idejét. Aperitifnek soha ne kínáljunk édes pezsgőt!

Gyümölcsös íz: megoszlanak a vélemények, mert a szakértők szerint a kevésbé gyümölcsös pezsgő a jó, mi mégsem pontoztuk le azt, ha éreztük a gyümölcsösséget, sőt, jobban pontoztuk, mert ez friss ízjegyekkel is párosul. A pezsgőknek a különböző eljárások tekintetében különböző ízjegyei vannak. Tradicionális pezsgőknél elvárt az élesztős zamatok jelenléte, de a tartályban erjesztett pezsgőknél kifejezett előny a gyümölcsös, üde, friss, könnyed jegyek jelenléte.

Az ízpontszámokat összevontuk 1 pontszámmá.

 

AZ ÉDES PEZSGŐK VAKTESZTJÉNEK EREDMÉNYE

 

17. Muskotály (magyar mintás) édes fehér pezsgő, egységár: 2 132 Ft/l, Pontszám: 6,2/10 pont

Élesztős, szulfitos illat. Közepesen szénsavas, megfelelően édes pezsgő. Enyhébb ízintenzitású, élesztős, édes főízzel. A muskotályos ízjegy csak utóízben érezhető enyhén.

x_mskotaly_img_3950.JPG

 

17. Szovjetszkoje Igrisztoje édes fehér pezsgő, egységár: 1 599 Ft/l, Pontszám: 6,2/10 pont

Enyhe, édeskés illat. Szénsavmennyiség megfelelő, az édesség mértéke nem túlzó. Ízében egy egyszerű, édeskés, muskotályos ízvilágú pezsgőt írtunk le.

szovjet_img_3957.JPG

 

17. Burg édes fehér pezsgő, egységár: 1 465 Ft/l, Pontszám: 6,2/10 pont

Enyhe, édeskés illat. Szénsavmennyiség megfelelő, az édesség mértéke nem túlzó. Ízében egy egyszerű, édeskés, muskotályos ízvilágú pezsgőt írtunk le.

burg_img_3962.JPG

 

17. König édes fehér pezsgő, egységár: 1 732 Ft/l, Pontszám: 6,2/10 pont

Élesztős, szulfitos illat. Közepesen szénsavas, megfelelően édes pezsgő. Enyhébb ízintenzitású, élesztős, édes főízzel.

konig_img_3947.JPG

 

17. Szovjetszkoje Igrisztoje muskotály édes fehér pezsgő, egységár: 1 599 Ft/l, Pontszám: 6,2/10 pont

Enyhe, édeskés illat. Szénsavmennyiség megfelelő, az édesség mértéke nem túlzó. Ízében egy egyszerű, édeskés, muskotályos ízvilágú pezsgőt írtunk le.

szovjet_muskotaly_img_3967.JPG

 

17. PENNY Mon Amour édes fehér pezsgő, egységár: 1 465 Ft/l, Pontszám: 6,2/10 pont

Enyhe, édeskés illat. Szénsavmennyiség megfelelő, az édesség mértéke nem túlzó. Ízében egy egyszerű, édeskés, muskotályos ízvilágú pezsgőt írtunk le.

mon_amour.JPG

 

17. Arvenus édes fehér pezsgő, egységár: 1 465 Ft/l, Pontszám: 6,2/10 pont

Enyhe, édeskés illat. Szénsavmennyiség megfelelő, az édesség mértéke nem túlzó. Ízében egy egyszerű, édeskés, muskotályos ízvilágú pezsgőt írtunk le.

arvenus_img_3969.JPG

 

 

16. Freixenet Premium cava édes fehér pezsgő, egységár: 4 665 Ft/l, Pontszám: 6,6/10 pont

Élesztős, szulfitos illat. A szénsavasság apró buborékos, habzó jellegű. Az édesség mértéke megfelelő. Ízében is az élesztős, édeskés, enyhén gyümölcsös ízjegyek jelennek meg.

freifenet_img_3981.JPG

 

15. Monte Cappella édes fehér pezsgő, egységár: 1 692 Ft/l, Pontszám: 7,1/10 pont

Enyhe, de kellemes gyümölcsös illat. Megfelelő szénsavmennyiség, közepes intenzitású édes íz. Az édes a főíz, utána enyhébb, de kellemes gyümölcsös íz érezhető.

monte_img_3959.JPG

 

14. BB édes fehér pezsgő, egységár: 1 625 Ft/l, Pontszám: 7,3/10 pont

Enyhe, gyümölcsös illat. Közepesen szénsavas, megfelelően édes pezsgő. Tiszta, de enyhébb intenzitású, gyümölcsös ízjegyek.

bb_img_3945.JPG

 

13. TESCO Asti Édes fehér pezsgő, egységár: 3 332 Ft/l, Pontszám: 7,6/10 pont

Az asti pezsgőkre jellemző friss, gyümölcsös illatjegyek mellett fáradt aromák is megjelennek. Jól habzó, kellemesen szénsavas pezsgő. Az édesség mértéke az asti típusnak megfelelően egy kissé túlzottabb. Kóstoláskor ez az édes íz annyira erőteljes, hogy nagyon elbújik az amúgy kellemes gyümölcsös aroma.

asti_img_3978.JPG

 

7. BB Arany cuvée édes fehér pezsgő, egységár: 2 387 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhe, de különlegesen gyümölcsös illat. Kellően szénsavas, kiegyensúlyozottan édes. Kóstoláskor többrétű gyümölcsös ízt éreztünk, melyek közepes intenzitásúak, utóízében tisztán szőlős ízt tapasztaltunk.

bb_arany_img_3979.JPG

 

7. Gellért Hill édes fehér pezsgő , egységár: 1 732 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhe, gyümölcsös, élesztős illat. Markánsan szénsavas, megfelelően édes. Friss, szőlős íz, kiegyensúlyozott édességgel.

gellert_img_3955.JPG

 

7. Törley Charmant édes pezsgő, egységár: 2 132 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Édeskés, gyümölcsös illat. Jólesően szénsavas, kellően édes pezsgő. Az édes a főíz, mellette kellemes, szőlős-almás ízjegyeket éreztünk.

torley_charmant_img_3943.JPG

 

7. Törley Muscateller édes fehér pezsgő, egységár: 1 720 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Muskotályos szőlőre jellemző illat. Kellő szénsavmennyiség, kiegyensúlyozott, édes íz. Ízében is a muskotályos, gyümölcsös aromák a legerősebbek, amihez édes íz párosul.

torley_muscat_img_3953.JPG

 

7. Natara fehér édes pezsgő, egységár: 2 132 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Jólesően gyümölcsös illat. Kellően szénsavas és megfelelően édes pezsgő. Gyümölcsös, azon belül leginkább a sárgabarackra jellemző ízjegyet fogalmaztunk meg. Kellemesen édes, utóízben tiszta pezsgő.

natara_img_3963.JPG

 

7. Paulus Honey édes fehér pezsgő, egységár: 3 065 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Különleges illatú pezsgő. Kellően szénsavas, kellemesen édeskés, friss, akácvirágos ízjegyek.

paulus_img_3983.JPG

 

5. Törley Fortuna édes fehér pezsgő, egységár: 2 132 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont

Nagyon finoman illatos pezsgő. Jólesően szénsavas, az átlagosnál kissé édesebb. A gyümölcsös ízjegyek és az ehhez társuló édes pezsgőzamat jóleső, könnyen iható pezsgőt eredményez.

torley_fortuna_img_3973.JPG

 

5. Cinzano Asti pezsgő, egységár: 5 332 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont

Gyümölcsös, illatos pezsgő. Kellően szénsavas, az átlagnál jóval édesebb. Friss, leginkább édes, majd szőlős-mustos ízjegyek érezhetők.

cinzano_img_3966.JPG

 

 

4. BB Spumante édes fehér pezsgő, egységár: 1 465 Ft/l, Pontszám: 8,2/10 pont

Az Asti pezsgőkre jellemző, kitörően gyümölcsös illat. Jólesően szénsavas, megfelelően édes íz. Erőteljes, gyümölcsös pezsgő, kóstoláskor kiemelkedő ízélményt nyújt. A pezsgő illatában és ízében egyszerre érezhető a gyümölcsös zamat.

bb_spumante_img_3952.JPG

 

2. Törley Excellence sárga muskotály édes fehér pezsgő, egységár: 3 332 Ft/l, Pontszám: 8,3/10 pont

Jellegzetes, sárgamuskotályos illat. Jólesően szénsavas, kiegyensúlyozottan édes. Friss, a sárgamuskotály szőlőre jellemző intenzív gyümölcsös íz, melyhez harmonikus édes pezsgőíz párosul.

torley_excellence_img_3976.JPG

 

2. Hungária Irsai Olivér doux édes fehér pezsgő, egységár: 3 065 Ft/l, Pontszám: 8,3/10 pont

Az asti pezsgőknél is erőteljesebb, gyümölcsös illat. Kellően szénsavas, teljesen kiegyensúlyozott, édes ízzel. A jellegzetes irsai olivér szőlő zamata mellett krémes, élesztős pezsgőízt is éreztünk. Utóízében mézes aromákat tapasztaltunk.

hungaria_irsai_img_3971.JPG

 

1. Törley Tokaji Doux édes fehér pezsgő, egységár: 3 587 Ft/l, Pontszám: 8,5/10 pont

Illatában érett gyümölcsöket éreztünk, amelyek hasonlítottak az aszalt sárgabarackhoz és mazsolához. A szénsavassága fissítő hatású, az édesség mértéke támogatja a gyümölcsös íz intenzitását. Élénk, kellemes savak. Sokrétű, gyümölcsös zamatok jellemzik a főízt, mely szétbontható a szőlős és a barackos ízjegyekre. Lecsengése is gyümölcsös, tiszta.

torley_tokaji_img_3988.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Törley Tokaji Doux édes fehér pezsgő a TESCO, AUCHAN, SPAR, INTERSPAR, METRO, CBA, COOP, REÁL üzletekben kapható.
pezsgo_edes.png

 

 

süti beállítások módosítása