Főzőtejszín egy egyszerű hozzávaló, amivel finomabb, krémesebb, dúsabb lesz a mártás, a szósz, a krémleves. Kíváncsiak voltunk, hogy teljesítenek ezek a termékek a vakteszten, így következzen most a minimum 20% zsírtartalmú főzőtejszínek tesztje!
TEJSZÍN A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN
A tejszínek csoportba a különböző zsírtartalommal gyártott, hőkezelt és hűtött, szükség esetén homogénezett zsírdús termékek tartoznak, mint a félzsíros tejszín, a tejszín, a zsírdús tejszín, a habtejszín, a tejszínhab, a zsírdús habtejszín és a zsírdús tejszínhab.
Minőségi követelmények
Fizikai és kémiai követelmények
Zsírtartalom, % (m/m)
- Félzsíros tejszín 10 és 18% között
- Tejszín 18 és 45% között
- Zsírdús tejszín legalább 45%
- Habtejszín és tejszínhab 28 és 35% között
- Zsírdús habtejszín és zsírdús tejszínhab legalább 35%
A főzőtejszínek megnevezésében a „főző” kifejezést a felhasználási célja miatt használják.
Főzőtejszín kategória a Magyar Élelmiszerkönyv besorolása szerint nem létezik. Minden tejszín alkalmas ugyanis a főzésre, sőt, minél nagyobb egy tejszínnek a zsírtartalma, annál finomabb az íze. A magasabb zsírtartalom miatt kicsit nehezebb a zsíros tejszínekkel bánni, mert hajlamosabbak kicsapódni, ezért fontos ügyelni a hőkiegyenlítésre.
A főzőtejszínnek nevezett, alacsonyabb zsírtartalmú tejszínek igazából csökkentett zsírtartalmú termékek, melyek főzésre alkalmasak, de habverésre már nem.
Érzékszervi követelmények
Külső: Egyenletesen csontfehér színű, felfölöződéstől mentes, vagy legfeljebb kismértékben felfölöződött, de a tejszínréteg keveréssel könnyen eloszlatható.
Állomány: Sima, egynemű, a zsírtartalomnak megfelelően sűrűbben folyó, habbá verve a hab kemény, léeresztéstől mentes.
Szag: Tiszta, kellemes, enyhén főtt szagú.
Íz: Enyhén édeskés, telt, tiszta, kellemesen főtt ízű.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.
Minimum 20% zsírtartalmú főzőtejszíneket szereztük be a vaktesztre.
A tesztelők frissen is kóstolták a főzőtejszíneket és tárkonyos raguleves levében is értékelték a mintákat.
AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI
Illat: jellegzetes és intenzív tejszín illatot vártunk. A semleges, alacsony erősségű illatokat lepontoztuk.
Állag: 2 módon is értékeltük: előszőr magában kóstoltuk és így pontoztuk az állagot, másodszor pedig a tárkonyos raguleves levében néztük, hogy milyen gyorsan és homogénen oldódik-e.
Íz: a főzőtejszínt mindig valamihez keverjük, mégis önmagában is finom tejtermék. Édeskés, jellegzetes ízét könnyű felismerni. Elvárás volt a teljes és hosszan tartó ízélmény.
A NAGY FŐZŐTEJSZÍN VAKTESZT EREDMÉNYE
13. Milli Főzőtejszín 20%, egységár: 3 625 Ft/l, Pontszám: 7,3/10 pont
Nagyon enyhe illat. Az állaga kellően sűrű. Alacsony ízintenzitású tejszín, enyhébben édes is. Levesben gyorsan oldódik.
13. Milbona Cooking cream 22%, egységár: 1 595 Ft/l, Pontszám: 7,3/10 pont
Enyhe tejszínillat. Kellően sűrű állag. Natúr, enyhébb ízű tejszín. Sűrűbb állaga miatt kb. 1 perc kevergetés alatt oldódott fel teljesen.
12. ALDI Milfina Főzőtejszín 22%, egységár: 1 597 Ft/l, Pontszám: 7,4/10 pont
Visszafogott tejszínes illat. Nagyon sűrű, krémes állag. Édeskés, a tejszínes ízjegy alacsony intenzitású. A levesben a sűrű állaga miatt nehezen oldódott el, kb. 2 perc kevergetés volt szükséges, de utána homogén lett, de 1-2 pici tejszíndarabka megmaradt a leves tetején.
8. PENNY Sissy Főzőtejszín 20%, egységár: 1 598 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe, de jellegzetes tejszínillat. Kellően sűrű állag. Kellemes, alacsonyabb intenzitású tejszíníz, az édesség mértéke megfelelő. Levesben gyorsan elkeverhető.
8. LIDL Pilos Főzőtejszín 20%, egységár: 1 598 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe, de jellegzetes tejszínillat. Kellően sűrű állag. Kellemes, alacsonyabb intenzitású tejszíníz, az édesség mértéke megfelelő. Levesben gyorsan elkeverhető.
8. Tarka Főzőtejszín 20% UHT, egységár: 2 258 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe, de jellegzetes tejszínillat. Kellően sűrű állag. Kellemes, alacsonyabb intenzitású tejszíníz, az édesség mértéke megfelelő. Levesben gyorsan elkeverhető.
8. SPAR Főzőtejszín 20%, egységár: 1 598 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe, de jellegzetes tejszínillat. Kellően sűrű állag. Kellemes, alacsonyabb intenzitású tejszíníz, az édesség mértéke megfelelő. Levesben gyorsan elkeverhető.
5. Falusi Főzőtejszín 20%, egységár: 1 495 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont
Közepesen intenzív tejszínillat. Sűrűbb állag, szinte krémes. A jellegzetes tejszíníz jól érezhető és kellemesen édes. Levesben nehezebben keverhető, mert nagyon sűrű, de végül homogén, teljesen feloldódik.
5. Coop Főzőtejszín 20%, egységár: 2 495 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont
Közepesen intenzív tejszínillat. Sűrűbb állag, szinte krémes. A jellegzetes tejszíníz jól érezhető és kellemesen édes. Levesben nehezebben keverhető, mert nagyon sűrű, de végül homogén, teljesen feloldódik.
5. Parmalat Chef főzőtejszín 20% UHT, egységár: 2 345 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont
Közepesen intenzív tejszínillat. Sűrűbb állag, szinte krémes. A jellegzetes tejszíníz jól érezhető és kellemesen édes. Levesben nehezebben keverhető, mert nagyon sűrű, de végül homogén, teljesen feloldódik.
3. Meggle Főzőtejszín 20%, egységár: 3 045 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont
Enyhe, de jellegzetes tejszínillat. Kellően sűrű állag. Kellemes, közepes intenzitású tejszíníz, az édesség mértéke megfelelő. A levesben lassan oldódott a sűrűbb állaga miatt.
3. TESCO Főzőtejszín 20%, egységár: 1 598 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont
Édeskés tejszínillat. Sűrű állag, krémes. Közepes intenzitású, jellegzetes tejszíníz, megfelelő édességgel. A levesben a nagyon sűrű állaga miatt először nehezebben oldódik, de 1 perc kavargatás után teljesen feloldódik.
2. Magyar Főzőtejszín 21%, egységár: 2 606 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont
Kellemes tejszínillat. Sűrűbb állag. Jellegzetes ízű és kellő ízintenzitású tejszín. A levesben gyorsan feloldódott.
1. Mizo Főzőtejszín 20%, egységár: 2 445 Ft/l, Pontszám: 8,4/10 pont
A tesztgyőztes tejszín erőteljes és finom illatú. Az állaga kellően sűrű. Tárkonyos levest készítettünk, melynek levét leszűrtük és ezzel teszteltük az oldódás minőségét. A tesztgyőztes gyorsan és homogén feloldódott a levesben. Nagyon ízes, finom tejszín, intenzív ízélmény. Magyar tejből készült.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes Mizo Főzőtejszín 20% az AUCGAN, CBA, REÁL, SPAR, COOP üzletekben kapható.