Nagy fagyasztott sült burgonya teszt

2023.okt.26.

Talán nem nagyon van olyan felnőtt és gyerek, aki ne lenne vevő egy kis sült burgonyára. Ha gyorsítani, egyszerűsíteni szeretnénk a sült krumplihoz jutási folyamatot, akkor jöhetnek a gyorsfagyasztott burgonyák, melyek már hámozva, hasábokban és előfőzve, elősütve várják a zacskóban, hogy a forró olajba ugorhassanak. Ezek között is vannak minőségbeli, ízbeli különbséget, ezért most az országosan kapható fagyasztott sült burgonyákat vakteszteltük, szám szerint 18-féle terméket.

img_2114_masolat.jpg

A HASÁBBURGONYA ELŐÁLLÍTÁSA

Először mosással eltávolítják a burgonyán lévő talajdarabokat, kavicsokat, szennyeződéseket és a felesleges növényi részeket. Ezután méret szerint válogatják és hámozzák. A hámozási folyamat kétféleképpen valósulhat meg. „Száraz koptatás” során kefék segítségével távolítják el a héját. „Nedves hámozás” során először gőzölik a burgonyát, hogy a héja könnyen eltávolítható legyen, majd a gőzölt burgonya héját kefék segítségével szedik le.

A burgonya méretre vágása már a következő lépés. Ezt követi az áztatás, mely során a burgonya felületén lévő keményítőtartalmat távolítják el. Ezt a sütési tulajdonságok javítása érdekében teszik.

A kereskedelmi egységekben kapható előrecsomagolt hasábburgonya termékeket általában előfőzik, ami annyit tesz, hogy a burgonyát pár percre meleg vízbe merítik, majd ezután egy „hidegebb” vízbe kerül.

Fontos lépés a szárítási folyamat, mely során a burgonya felületén lévő felesleges vízmennyiséget eltávolítják. Ha ezek megvalósultak, növényi olajban elősütik a terméket, majd jöhet a fagyasztási folyamat.

Ahhoz, hogy otthonunkban a sütés végén egy kívül ropogós, könnyen fogyasztható hasábburgonyát kapjunk, érdemes a csomagoláson feltüntetett előírásoknak megfelelően megsütni a terméket.

 

GYORSFAGYASZTOTT FÉLKÉSZ HASÁBBURGONYA A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV SZERINT

A termék meghatározása

A gyorsfagyasztott hasábburgonya olyan gyorsfagyasztással tartósított élelmiszer, amelyet tisztított burgonyából (Solanum tuberosum L.) készült különböző méretű és vágási felületű hasábok előfőzésével és növényi zsíradékban végzett elősütésével készítenek.

Felhasználható összetevők

Burgonya

Növényi zsír, -olaj (hidrogénezett is)

Általános jellemzők

A termék gyorsfagyasztott állapotban kemény, átfagyott.

Megfelelően tisztított, zömében foltmentes, megfelelően vágott, enyhe pirultság megengedett.

Legalább 25 mm hosszú hullámos, vagy sima felületű hasábok.

A megengedett eltéréseket minőségi osztályonként a táblázat tartalmazza, ez meghatározza a zöldült hasábok, a 25 mm-nél rövidebb hasábok, a széledarabok és a foltos hasábok maximális százalékos arányát.

 

A TESZT MENETE

Az országosan kapható, gyorsfagyasztott sült burgonyákat szereztük be a teszthez.

Ezeket a termékeket fagyasztópultban tartják, így vittünk magunkkal fagyasztóládát, hogy fel ne melegedjenek szállítás közben a termékek.

A teszten 15-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és a tesztre bevont fogyasztók.

1 fő készült elő a tesztre. Ő sütötte ki a termékeket és ő szervírozta a burgonyát a kóstolók elé, de már csak sorszámokkal jelölve a mintákat. Az előkészítő nem vett részt a kóstoláson.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: a sült krumpli saját illatát szerettük volna érezni, az alacsony illat intenzitású minták alacsonyabb pontszámot kaptak

Állag: a sült krumpli hasábok külső rész legyen ropogós, belseje szinte krémes-pürés állagú. Leggyakoribb állag hibák a kiszáradt belső rész, vagy az volt, hogy nem lehet ropogósra sütni semennyi idő alatt, annyira vizes

Íz: egyszerű, de jellegzetes és finom íze van a sültkrumplinak, ennek intenzitását értékeltük.

 

A FAGYASZTOTT SÜLT BURGONYA TESZT EREDMÉNYE

 

18. Pommes Fantasy, egységár: 1 399 Ft/kg, Pontszám: 5,7/10 pont

Idegen, kellemetlen illat. A külső rész jól átsült, a belseje megfelelően puha. Szinte alig érezhető íz.

fantasy_img_2142.JPG

 

17. TESCO Hearty Food Co. Potato Fries, egységár: 599 Ft/kg, Pontszám: 6,0/10 pont

Vékonyabb vágású, a külső rész ropogós, viszont a belső puha rész arányaiban kevés, kissé száraz. Illata és íze egyaránt alacsony intenzitású.

tesco_hearty_img_2129.JPG

 

16. LIDL Harvest Basket Fine cut french fries, egységár: 1 099 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont

Vékonyabb vágású, de nem sült meg gyorsan. Enyhe sültkrumpli-illat érezhető. Kissé száraz, kemény állag. Nagyon enyhe intenzitású sültkrumpli-íz.

harvest_img_2152.JPG

 

15. Sunny Fries Pommes Frites, egységár: 1 489 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont

Enyhe sültkrumpli-illat. A külseje ropogósra süthető, míg a belseje megfelelően puha. Nagyon enyhe intenzitású sültkrumpli-íz.

sunny_img_2132.JPG

 

14. Aviko Super Long fries, egységár: 2 498 Ft/kg, Pontszám: 6,5/10 pont

Gyorsabban sült meg, vékony vágású. Az illata enyhe. A külső rész ropogós, a hasáb vékonysága miatt a belső puha rész arányaiban kevesebb. Enyhe sültkrumpli-íz.

aviko_superlong_img_2126.JPG

 

12. Gyorsfagyasztott, elősütött hasábburgonya (átlátszó), egységár: 1 099 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Nem túl erőteljes sültkrumpli-illat. A külső rész kissé kemény, a belseje megfelelően puha. Enyhe intenzitású, de jellegzetes sültkrumpli-íz.

atlatszo_img_2140.JPG

 

12. S-BUDGET Pommes Frites french fries, egységár: 1 099 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Kellemes, de alacsony intenzitású illat. Vastagabb vágású, a külseje ropogósra sült, a belseje krémesebb maradt. Alacsony ízintenzitású sült krumpli.

s_budget_img_2148.JPG

 

11. Farm Frites Long & crunchy oven fries, egységár: 1 998 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Gyorsabban megsült, vékonyabb vágású. A külső réteg ropogós, belseje kellően puha. Illatában és ízében is nagyon enyhén érezhető az elvárt sültkrumpli-íz.

farm_long_img_2150.JPG

 

9. Aviko Original, egységár: 1 732 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Sütés után aranysárga színű, olajos a felülete. Enyhe olajos sült krumpli illatot éreztünk. Külseje kevésbé ropogós, a belseje viszont jól átsült, kellően puha. Jellegzetes, de enyhe intenzitású sültkrumpli-íz.

aviko_orig_img_2154.JPG

 

9. Aviko Pommes Frites, egységár: 1 499 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Enyhe illatú. A külső rész ropogós, a belső kissé szárazabb. Megfelelő intenzitású és jellegzetes sültkrumpli-íz.

aviko_krokant_img_2144.JPG

 

5. AUCHAN les frites classic, egységár: 1 199 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Ropogós külső rész, jó arányú, puha belső állag. Az illata és az íze közepesen intenzív, de jellegzetes sült krumpli.

auchan_les_classic_img_2136.JPG

 

5. TESCO Steakhouse Potato Fries, egységár: 1 289 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Vastagabb vágású. Enyhébb sültkrumpli-illat. A külső rész ropogós, jó arányú a belső puhább rész. Közepes intenzitású és jellegzetes sültkrumpli-íz.

tesco_steakhouse_img_2124.JPG

 

5. AUCHAN Les frites four extra large, egységár: 1 199 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Vastagabb vágású. A külső rész jól átsült, a belső puha rész krémesebb és megfelelő arányú. Illatában és ízében is közepesen intenzív és jellegzetes sült krumpli.

auchan_les_extra_long_img_2130.JPG

 

5. ALDI Nature's Gold Pommes Frites Classic, egységár: 1 104 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Enyhe, de kellemes sültkrumpli-íz. A külső rész ropogós, a belső rész állaga krémes maradt. Közepesen intenzív és jellegzetes sültkrumpli-íz.

natures_gold_img_2157.JPG

 

4. Farm Frites Classic oven fries, egységár: 969 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Gyorsabban megsült, normál vágású. Az illata kellemes, nem olajos. A külső réteg jó ropogós, a belseje kellően puha. Közepes intenzitással érezhető a jellegzetes és elvárt sültkrumpli-íz.

farm_classic_img_2135.JPG

 

3. SPAR Backrohr Frites, egységár: 1 092 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Gyorsabban sült meg, normál vágású. Kellemes és jellegzetes sült krumpli illata van. A külső rész jól átsült, míg a belső kellően puha lett. Intenzív és jellegzetes sültkrumpli-íz.

spar_backrohr_img_2138.JPG

 

2. PENNY MIke Mitchell's Skin-on Fries, egységár: 1 292 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Gyorsabban átsült, intenzív és finom sültkrumpli-illat. A héj a hasábok végén nem égett meg. A hasábok külső része ropogós, belsejük kellően puha. Finom és intenzív hagyományos sültkrumpli-íz.

mike_img_2147.JPG

 

1. PENNY French Fries straight cut, egységár: 1 009 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Intenzív és jellegzetes sültkrumpli-illat. A sült krumpli külső része ropogós, a belső rész puha és jó arányú. Ízében az elvárt és jellegzetes, hagyományos sültkrumpli-ízt éreztük.

penny_img_2121_masolat.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes PENNY French Fries straight cut a PENNY üzleteiben kapható.
sult_krumpli_teszt_20231020-1.png

süti beállítások módosítása