Nagy friss marhacomb teszt

2023.okt.24.

A marhahúst a húsok királyának is szokták nevezni: ízletes, jó dolgozni vele, és szinte garantált a finom végeredmény – persze, csak akkor, ha tudjuk, mit és hogyan érdemes csinálni vele. Most a marha combrészét teszteltük, ehhez 8-féle, országos üzletláncokban kapható terméket szereztünk be és kóstoltunk végig. Nézzük az eredményt!
img_2166_masolat.jpg

A MARHAHÚSRÓL

A marhahús az egyik legkiválóbb vörös hús. Az összes fontos tápanyag megtalálható benne. A vastartalma kimagasló a húsok között. Emellett fontos B12 és cink forrás is. Zsírtartalma viszonylag alacsony. 100 g marhacomb 250 kcalt tartalmaz.

A szarvasmarhák tartásától, táplálékától erősen függ a hús minősége. Egy szabad tartású, friss füvet legelő marha húsa sokkal jobb minőségű az istállóban tartott társaiénál.

A marhánál a „származási helye” is befolyásolja azt, hogy milyen lesz a hús, mennyire rágós, mire megfelelő: a nyak és a lábak környékéről rágósabb hús származik, és minél jobban közelítünk a hát közepéhez, annál porhanyósabb lesz a hús. A puhább részekből remek steak készül, míg az alsó darabok leggyakoribb felhasználási módja a pörkölt, vagy tokány, esetleg gulyás.

Felsál, gömbölyű felsál, fehér és fekete pecsenye, fartő: egyik finomabb, mint a másik, de mi lehet a közös bennük?

Comb

A comb a marha legnagyobb bontási része, ide tartozik a felsál, a gömbölyű felsál, fehér és fekete pecsenye és a fartő. Ezek a húsrészek ideálisak a diétázók számára, mivel mindegyik sovány, zsírban és inakban szegény. A comb pirított, majd párolt formában a legfinomabb. Levesként a fartő egészen kiváló, a felsál pedig a legjobb választás a tatár beafsteakhez.

 

A FRISS MARHAHÚS A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV SZERINT

A Friss hús: a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet I. mellékletének 1.10. pontja szerinti fogalom,  mely szerint.

- „Friss hús”: olyan hús, amelyen nem végeztek más tartósítási folyamatot, mint hűtés, fagyasztás vagy gyorsfagyasztás, beleértve a vákuumcsomagolt vagy a szabályozott nyomás alatt csomagolt húst.

- A húskészítmények és előkészített húsok csomagolására csak a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő csomagolóanyag és védőgáz használható fel.

- Védőgáz: olyan inert, ill. semleges gáz, amely gátolja a termék felszínén a káros mikroorganizmusok tevékenységeit, és nem befolyásolja a termék alapvető tulajdonságait.

 

A TESZT MENETE

Az országosan kapható, tálcás, védőgázas csomagolású és pultos friss marhacombokat szereztük be a teszthez.

Ezeket a termékeket hűtőpultban tartják, így vittünk magunkkal fagyasztóládát, hogy fel ne melegedjenek szállítás közben a húsok.

A marhacombokat enyhén sóztuk és borsoztuk. Ezután a rövid ideig, vastagságtól függűen minimum 1,5 percig és maximum 3 percig sütöttük mindkét oldalát.

A teszten 15-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és a tesztre bevont fogyasztók.

1 fő készült elő a tesztre. Ő sütötte ki a termékeket és végül ő szervírozta a marhacombokat a kóstolók elé, de már csak sorszámokkal jelölve a mintákat. Az előkészítő nem vett részt a kóstoláson.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: a frissen sült marhahúsra jellemző illatot vártuk el.

Állag: sütés előtt azt vizsgáltuk, hogy a színe a friss húsra jellemző-e, sütés után pedig azt, hogy puha és omlós vagy inkább száraz és nehezebben rágható. Az állagnál azt is figyeltük, hogy a rövid sütés hatására rózsaszín marad-e a közepe és eléggé szaftos marad-e a belseje.

Íz: sütés után kóstoltuk meg a marhacombokat és a frissen sült marha jellegzetes ízét kerestük. Fontos volt, hogy aminimális sós-borsos fűszerezésen túl érződjön a marha hús jellegzetes íze.

 

A NAGY MARHACOMB VAKTESZT EREDMÉNYE

 

8. TESCO Marhacomb steak, egységár: 8 191 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont

Enyhe, de jellegzetes sültmarhahús-illat. 1,5-1,5 percig sütöttük, aminek hatására szinte teljesen átsült, mert a hús laza szerkezetű, nagyon puha. A szaftmennyiség kevesebb. Enyhén, de érezhető a jellegzetes marhahúsíz, de épp határon van, hogy a kevés bors-só keverék ne nyomja el.

tesco_img_2171.JPG

tesco_steak.JPG

 

7. SPAR Marhacomb, egységár: 4 690 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Visszafogott marhahúsillat, amit a minimális bors már képes elnyomni. A 4-4 perces sütés hatására a külső 7-9 mm szépen átsült, míg a belső rész rózsaszín és szaftos is maradt, talán túl sok szaft is kifolyt belőle a kettévágás után. Az ízében éreztük a jellegzetes, sült marhacombot, de alacsonyabb ízintenzitással.

spar_img_2186.JPGspar_4.JPG

 

5. LIDL Húsfarm Friss, szeletelt marhacomb, egységár: 5 598 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Enyhébb, de jellegzetes marhahúsillat. Vékonyabb szelet volt, 1,5-1,5 percig sütöttük. A vágás utáni szaftmennyiség kevesebb, szárazabb volt ez a comb. A külső rész szépen átsült, a belső rész rózsaszín maradt. Közepesen intenzív, kellemes sültmarhahús-íz.

husfarm_img_2183.JPG

lidl_husfarm.JPG 

5. TESCO Marhacomb, egységár: 5 000 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes sültmarha-illat. 1,5-1,5 percig sütöttük, vékonyabb szelet volt. A külső 5 mm kifehéredett, a belseje világos rózsaszín maradt. A szaft mennyisége megfelelő. Közepesen intenzív, jellegzetes sültmarhahús-íz, ami erősebb volt, mint a minimális só és bors.

tesco_img_2189.JPGtesco_7.JPG

 

4. ALDI Húsmester Marhacomb, egységár: 6 438 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Jól érezhető sültmarhahús-illat. 3-3 percig sütöttük. A külső 3-7 mm szépen átsült. A belső rész puha és szaftos maradt. Enyhébb-közepes ízintenzitású sültmarhahúsízt éreztünk.

husmester_img_2179.JPG

husmester.JPG 

2. AUCHAN Friss marhacomb, egységár: 4 959 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Intenzív, jellegzetes sültmarhahús-illat. 3-3 percig sütöttük. A külső 5-7 mm átsült teljesen, míg a belső rész puha és szaftos maradt. Ízletes, jóízű marhacomb, jól érezhető az elvárt sültmarhahús-íz.

auchan_img_2170.JPG

auchan_5.JPG 

2. Faluvégi Hús Marhacomb steak, egységár: 13 177 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Kellemes sültmarhahús-illat. 1,5-1,5 percig sütöttük, vékonyabb szelet volt. A külső 4-8 mm szépen átsült, a belseje rózsaszín maradt és szaftos. Lazább állagú maradt sütés után is. Közepesen intenzív és jellegzetes sültmarhahús-ízt éreztünk, kellemesen szaftos.

faluvegi_img_2180.JPG
faluvegi.JPG

 

1. Terra Pannonia Marhahús comb, egységár: 10 491 Ft/kg, Pontszám: 9,0/10 pont

Intenzív, jellegzetes és finom sültmarhahús-illat. 3-3 percig sütöttük, aminek hatására 4-7 mm vastagon átsült a külső rész, míg a belseje puha és szaftos maradt. A szaft színe ennél a terméknél a legerősebb, legkarakteresebb. Zamatos és nagyon finom sültmarhahús-ízt éreztünk, ami erősebb a minimális sós-borsos keveréknél. Kiemelkedően ízes marhacomb.

terra_img_2175_masolat.jpg

terra_pannonia.JPG 

ÖSSZEGZÉS

A Terra Pannonia Marhahús comb a SPAR, AUCHAN üzletekben kapható.

marha.png

süti beállítások módosítása